COALITIA PENTRU SANATATE a participat la o intalnire cu ministrul Sanatatii, Sorina Pintea. LEGEA VACCINARII OBLIGATORII, SUBIECTUL DISCUTIILOR/ Scandal provocat de premierea OLIVIEI STEER. Trofeul i-a fost retras pentru pozitia sa anti-vaccinare/ DE CE MAI FOLOSIM VACCINUL BCG?

20-04-2018 11 minute Sublinieri

  • ActiveNews:

Scandal uriaș după ce Olivia Steer a primit un premiu pentru rolul activ în societate. Trofeul i-a fost RETRAS la presiunea multinaționalelor pentru că fosta prezentatoare are o poziție anti-vaccinare

Olivia Steer, cunoscută pentru poziția sa anti-vaccinare, a fost premiată la „Gala Femeilor care Dăruiesc Sănătate”, pentru „rolul său activ în societate”.

Trofeul i-a fost însă retras de organizatori, la câteva ore de la izbucnirea unui adevărat scandal în spațiul public și după ce unul dintre sponsorii principali ai evenimentului, Aqua Carpatica, a anunțat că își retrage sprijinul și finanțarea pentru gală.

„AQUA Carpatica susține categoric medicina secolului XXI și este pro vaccinare!

Ieri, 18 Aprilie 2018, am avut o surpriză extrem de neplăcută!

În cadrul evenimentului “Gala Femeilor Care Dăruiesc Sănătate”, organizat de Asociația pentru o Viață Sănătoasă din România, care se presupunea a susține excelența în medicină, știință și sănătate, s-au adus prejudicii valorilor pe care brandul AQUA Carpatica le-a promovat și le promovează încă de la bun început! Imaginea de brand a fost puternic afectată prin decernarea unui premiu de excelență unei persoane care promovează non-valorile științifice și medicale”, se arată în comunicatul companiei conduse de Jean Valvis.

O reacție violentă a avut și Medicover, rețea medicală, alt sponsor al Galei.

„Medicover este o companie de sănătate care practică și susține medicina bazată pe studii clinice și cercetare medicală și nu poate fi asociată cu miscarea anti-vaccin sau cu principii personale ale unor persoane publice, față de care ne dezicem în totalitate. În reteaua națională Medicover în fiecare zi se prescriu rețete medicale și se aplică tratamente din schema națională de vaccinare, precum și alte tratamente specifice care demonstrează angajamentul nostru pentru prevenția, tratarea și siguranța tratamentelor pentru pacienții noștri”, arată compania într-o postare pe pagina de Facebook.

Gala Femeilor care Dăruiesc Sănătate a avut loc miercuri seară, fiind organizată de Asociația pentru O Viață Sănătoasă din România.

Înțeleg că Aqua Carpatica a fost singurul, dintre sponsorii Galei de aseară, care a cerut anularea premiului ce mi-a fost oferit de către Asociația pentru o Viață Sănătoasă din România, șantajînd organizatorii că, în caz contrar, își retrage finanțarea.

Motivul invocat sună asa: “Valorile pe care le promovăm sunt legate de un stil de viață sănătos, de consumul unei ape minerale naturale filtrate natural, prin procese hidrogeologice de milioane de ani. Prin urmare, există o incompatibilitate crasă între valorile noastre și valorile susținute de Olivia Steer“, a spus Jean Valvis.

Găsesc amuzata că sentimentele care il anima azi pe Jean Valvis au o reciprocitate veche de mai bine de 7 ani: căci aceeași incompatibilitate crasă o sesizam și eu într-un articol de pe blogul meu, din aprilie 2011, în care făceam publice niște măsurători ale apelor de pe piata din Romania, realizate cu un TDS-metru. Am aflat atunci prin testări personale tot ce aveam nevoie să aflu despre Aqua Carpatica, motiv pentru care în toți acești ani am refuzat constant să consum acest produs, de dragul rinichilor mei.

În plus, scandalurile răsunătoare prin care a trecut brandul Aqua Carpatica privind nitratii in concentratii mai mari decit cele declarate in reclama pentru apa comercializata sub sloganul de “cea mai pură” sau împrumutul fără drept al designului sticlei, după cel al unei firme sîrbești (proces pierdut de Valvis in 2016, în primă instantă, la Tribunalul Bucuresti, pentru încălcarea dreptului de proprietate intelectuală) nu m-au ajutat să-mi shimb părerea nici despre apa lor, și nici despre “valorile brandului” cu care se mîndrește azi Jean Valvis.

Cu alte cuvinte, revocarea premiului nu e nici o pierdere personală. Ba dimpotrivă! 🙂

  • ActiveNews:

Coaliția pentru Sănătate, întâlnire importantă cu Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, despre Legea Vaccinării Obligatorii

O delegație formată din reprezentanți ai Coaliției pentru Sănătate și membri ai Parlamentului României s-a întâlnit cu conducerea Ministerului Sănătății, reprezentată de doamna Ministru Sorina Pintea, anunță organizația într-un comunicat de presă trimis pe adresa redacției ActiveNews.

Tema discuțiilor a fost Proiectul Legii Vaccinării, în particular implicațiile negative pe care obligativitatea acestui act medical le-ar putea avea din perspectiva medicală, juridică, etică, socială, economică și umanitară asupra societății românești în ansamblul său.

„Reprezentanții Coaliției pentru Sănătate au susținut înlăturarea din Proiectul Legii Vaccinării a oricărei forme de obligativitate impuse pacientului în ceea ce privește accesarea acestui serviciu medical, precum și a oricărei forme de sancțiune corelativă refuzului. Întâlnirea a avut loc marți, 3 aprilie, la sediul Ministerului Sănătății”, precizează sursa citată.

Iată, în continuare, informațiile prezentate în comunicatul Coaliției pentru Sănătate:

„Doamna dr. Anca Nițulescu a susținut ca, din punctul de vedere al medicului, obligativitatea vaccinării contravine jurământului lui Hippocrate, Codului de deontologie medicală, Legii nr. 46/2003 a drepturilor pacientului precum și anumitor articole din Legea nr. 95/2006 a reformei în sănătate. “Dacă vaccinarea este un act medical, să o facem prin medici, dar respectând toate legile de mai sus. Dacă vaccinarea devine obligatorie printr-o lege specială, ea nu mai este un act medical, ci un act pur administrativ”. De asemenea, doamna doctor a arătat că actuala epidemie de rujeolă, care s-ar datora scăderii ratei de vaccinare anti-rujeolă, este folosită ca motivație imediată pentru introducerea obligativității vaccinării.

În realitate, a arătat doamna doctor Nițulescu, numărul de cazuri de rujeolă nu se află într-o corelație matematică invers proporțională cu rata de vaccinare. În România au existat epidemii periodice de rujeolă, și aceasta în mod independent de rata de vaccinare. Spre exemplu, în anul 1997 au fost declarate peste 23.500 cazuri de rujeolă în condițiile unei acoperiri vaccinale de 97%; în epidemia din anii 2011-2012 au fost declarate cca. 12.100 cazuri de rujeolă, în condițiile în care rata de vaccinare a fost de 94%.  Actuala epidemie de rujeolă, în care cazurile se numără continuu din 2016,  a ajuns la aprox 11.700 cazuri raportate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, cifră inferioară precedentelor epidemii. Doar pentru anul 2017 s-au raportat 8310 cazuri confirmate de rujeolă; rata de vaccinare anti-rujeolă  estimată pentru 2017 este de 84,3% pentru copiii cu vârsta de 24 luni și de 66,8% pentru copiii cu vârsta de un an. Deși rata de vaccinare anti-rujeolă a fost mai scăzută în 2017, numărul de cazuri de rujeolă a fost inferior epidemiilor din 1997 și 2012 când rata de vaccinare a depășit 90%. Putem concluziona doar  că există mai mulți factori care influențează apariția  cazurilor de rujeolă, nu doar vaccinarea sau lipsa ei.

Prof. Univ. Dr. Pavel Chirilă, medic și bioetician, a arătat că prospectele anumitor vaccinuri (spre exemplu, Imovax) sunt șocant de incomplete, în sensul că în limba română la reacții adverse apar doar 2 (două) reacții ușoare, “durere la locul injecției și roșeață”, în timp ce prospectul francez enumeră inclusiv “reacții anafilactice” și “moarte subită”! Ca atare, a continuat dl. prof. univ. Chirilă, “promotorii legii riscă ca primul copil afectat grav de vaccinarea obligatorie, prin reacții anafilactice, paralizii, encefalită sau moarte subită să le apese conștiința pentru multă vreme, chiar dacă legea făcută de ei i-ar apăra. Autonomia persoanei umane (adulți și copii) este consacrată și sacră în toate culturile, jurisdicțiile, civilizațiile și popoarele. Nu se cunosc până acum în istorie tirani care să fi injectat cu forța o substanță farmacologic activă în trupul supușilor lor. De asemenea, există o practică a pedepsirii medicilor care vorbesc de rău vaccinurile, care juridic se numește practica delictului de opinie.

“Obligativitatea vaccinării și delictul de opinie sunt cu adevărat rușinea societății românești contemporane”, a susținut dr. prof. univ. Chirilă. Mai mult, proiectul legii vaccinării obligatorii încalcă un număr de cel puțin 84 de articole din legislația națională și internatională, atât din Directive Europene cât și din Convenții internaționale. “Argumentul folosit de vacciniștii pro-obligativitate, precum că injectați un popor ca să salvați de la moarte câțiva copii, este fals și lipsit de onestitate, pentru că o lege fundamentală a bioeticii internaționale spune că “nici preeminența persoanei în fața comunității, nici preeminența comunității în fața persoanei”. Prof. univ. Chirilă consideră că legea vaccinării a fost trimisă pentru revizuire de către Parlament din pricina “cinismului funciar și a disprețului față de propriul popor a funcționarilor care au lucrat-o”.

Doamna Ioana Cacovean, farmacist, a spus că atunci când se folosesc medicamente sau dispozitive medicale în tratament (vaccinurile sunt medicamente), primul aspect urmărit este siguranța pacientului. În cazul tuturor medicamentelor există posibilitatea apariției efectelor adverse (a se urmări prospectul medicamentelor). Frecvent, ANMDM (Agenția Națională a Medicamentului și a  Dispozitivelor Medicale), respectiv EMA (Agenția Europeană a Medicamentului) trimit comunicate în care sunt semnalate revizuiri ale indicațiilor medicamentelor, noi atenționări și uneori întreruperea recomandării terapeutice ale acestora (același lucru se întâmplă și când se are în vedere urmărirea  conformității medicamentelor).

Unul dintre cele mai recente comunicate se referă la  retragerea din terapie și respectiv de pe piață a tuturor produselor farmaceutice care conțin o formă retard a asocierii dintre două substanțe folosite de zeci de ani: paracetamol și tramadol (paracetamolul se poate vinde chiar și fără rețetă singur sau în  asociere). Și lucrurile sunt cu atât mai grave în cazul vaccinurilor, pentru ca în timp ce paracetamolul și tramadolul au  aceeași formula de când a fost introduse în terapie, vaccinurile (medicamente biologice  care au o monitorizare deosebită datorită multiplelor riscuri pe care le ridică) se pot  modifica  din punct de vedere al fabricării și al compușilor.   Acesta este doar un exemplu pentru care, deși există preocuparea privind sănătatea populației, nu se poate impune cu forța folosirea fără acord a niciunui medicament sau tratament.

În continuare, doamna avocat Marina-Ioana Alexandru de la Alianța Părinților a spus că “este util să avem un text de lege care să reglementeze vaccinarea populației, însă trebuie să se facă o distincție conceptuală clară între vaccinare ca act medical profilactic și obligativitate și consimțământ prezumat, privind efectuarea unui act medical asupra persoanei. În calitate de co-autor al amendamentelor la proiectul de lege pentru vaccinarea populației din România și participant la toate comisiile de aviz din Camera Deputaților am constatat că toată lumea este concentrată pe noțiunea de obligativitate, iar consimțământul prezumat nu există în vocabularul nimănui deși este intrinsec legat de obligativitate. Atrag atenția că aceste două sintagme (obligativitate și consimțământ prezumat) nu pot exista în niciun text de lege, deoarece consimțământul poate fi prezumat doar în cazurile limitativ și expres prevăzute de lege motivat de faptul ca una dintre condițiile esențiale de validitate a consimțământului este discernământul.

Când nu există discernământ atunci poți considera consimțământul prezumat, care însă și în aceste condiții trebuie să fie exprimat și încuviințat de reprezentantul legal al persoanei și de către autoritățile tutelare. Or, a legifera consimțământul prezumat indiferent de obiectul vreunei legi, cu atât mai mult când vorbim de înfăptuirea unui act medical, înseamnă a declara întreaga populație a țării lipsită de discernământ! Și având în vedere că inclusiv persoanele din conducerea țării fac parte din populația României, fiind cetățeni ai ei, ar însemna ca aceștia să se autodeclare ca persoane lipsite de discernământ pentru că legea le incumbă și lor!

La acest moment, în forma actuala, textul de lege propus abundă de modalități de smulgere a consimțământului cetățenilor, prin toate formele  viciului de consimțământ, respectiv eroarea, violența, dolul (viclenia) și leziunea. În ceea ce privește textul și reglementările cuprinse în proiectul de lege în forma sa actuală, s-a identificat un abuz de drept nerezonabil, contrar bunei-credințe, eticii, moralității și tuturor legilor privind drepturile omului, aducându-se grave vătămari și pagube ființei umane prin: obligarea la actul medical al vaccinării; prezumarea consimțământului în condițiile în care informarea cu privire la actul medical la care urmează să fie supusă persoana, la substanța vaccinală ce urmează a-i fi introdusă în corp și la efectele și reacțiile adverse postvaccinale ce pot aduce prejudicii și vatămări de orice natura și intensitate persoanei beneficiare, este făcută incorect, incomplet, ne-etic și ne-moral și în condiții de agresivitate și de părtinire vădită față de producătorii și distribuitorii de medicamente, transformându-se astfel actul medical într-un act de comerț ce produce grave consecințe vieții însăși; sancțiunile excesiv de grave și dure, ce se vor a fi luate împotriva acelor persoane presupuse că ar urma să refuze actul medical al vaccinării, nu își justifică necesitatea. În concluzie, textul de lege propus de Ministerul Sănătății trebuie revizuit și re-creat aproape în totalitate”.

Au continuat să își prezinte punctele de vedere doamna Teodora Moldovan și domnul Dan Cîrstea, reprezentanți ai Alianței Părinților: Părinții au dreptul de a se îngriji de sănătatea și dezvoltarea propriului copil atât fizic, psihic cât și intelectual, și au dreptul să o facă potrivit propriilor convingeri, însușirilor și nevoilor copilului. Medicii trebuie să fie absolut liberi să își exprime părerea despre vaccinuri, să studieze, să solicite și să primească informații în conformitate cu normele deontologice medicale, cu propria conștiință și cu convențiile la care România a aderat. Reacțiile adverse postvaccinale se stabilesc de către medicul de familie care cunoaște istoricul și caracteristicile individuale ale fiecărui pacient, pe baza declarațiilor acestuia și pe baza unor consultații de specialitate Este necesar să nu intervină Ministerul Sănătății din rațiuni de rentabilitate economică sau de ordin administrativ asupra deciziei medicilor de a propune sau nu un act medical numit vaccinarea. Conform legislației actuale, copiii cu hepatita B sau C și copiii infectați cu HIV, au dreptul de a frecventa școala și nu sunt discriminați. Cu atât mai mult un copil sănătos, deși nevaccinat antihepatita B, trebuie să poată frecventa școala, el neconstituind un pericol pentru colectivitate și neputându-i-se refuza dreptul la educație. Acest drept fundamental la educație este garantat de Constituția României.

Doamnei Ministru Pintea i-a fost reamintită recenta criză din Filipine legată de vaccinarea obligatorie împotriva febrei dengue, ca argument pentru anularea oricărei forme de obligativitate a vaccinării în România. Astfel, presa internațională a relatat pe larg cum, în luna decembrie a anului 2017, guvernul filipinez a suspendat obligativitatea vaccinării și a campaniei de vaccinare cu vaccinul Dengvaxia, campanie inițiată în luna februarie a anului 2016. Cauza suspendării a fost ca aproximativ 10% din cei peste 800.000 de elevi care au fost vaccinați, dar care nu avuseseră înainte o infecție dengue, sunt ar putea contracta „o boală gravă”, conform declarațiilor producătorului vaccinului, compania Sanofi Pasteur. Directorul Autorității Filipineze pentru Alimente și Medicamente (FDA) a arătat că producătorul cunoștea riscurile în privința stării de sănătate comportate de vaccinul Dengvaxia cu mult timp înaintea începerii programului național de imunizare amintit. Mai mult, este posibil să dureze chiar și 5 ani până când efectele grave ale vaccinului să apară.

În continuare, au fost prezentate doamnei ministru și au fost depuse la Ministerul Sănătății: Solicitările Alianței Părinților și ale altor 125 ONG-uri partenere, referitoare la Proiectul de lege privind vaccinarea întregii populații din România. Aceste solicitări se regăsesc într-un set de amendamente la Proiectul de Lege privind Vaccinarea Populației în România, depuse împreună cu un grup de 100 de deputați semnatari, la Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.

Din partea Coaliției pentru Sănătate la întâlnire au participat medicii Prof. Univ. Dr. Pavel Chirilă, Anca Nițulescu și Iorgu Dragoș Matei, farmacista Ioana Cacovean, avocata Marina-Ioana Alexandru, Teodora Moldovan și Dan Cîrstea. De asemenea, ca dovadă a preocupării trans-partinice și ca un semnal de alarmă legat de intenția de impunere cu forța a unui act medical care comportă riscuri grave, la întâlnire au participat și senatorul Vasile-Cristian Lungu, PMP, senatorul Călin-Daniel Fenechiu, PNL și deputatul Matei-Adrian Dobrovie, USR. Din partea Ministerului Sănătății a participat și secretarul de stat Cristian-Vasile Grasu.

Discuțiile au avut loc în contextul în care Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților, care este camera decizională în acest caz, a trimis înapoi Ministerului Sănătății Proiectul Legii Vaccinării, spre a fi revizuit ca urmare a reacțiilor vehemente primite din partea populației și a societății civile. Pe de altă parte, Coaliția pentru Sănătate a sesizat în ultimul an o creștere alarmantă a îngrijorării românilor cu privire la sancțiunile presupuse de ideea introducerii vaccinării obligatorii, sancțiuni care mergeau în prima formă a proiectului de lege înaintat de M.S. până la închisoare pentru părinții care refuzau vaccinarea, decăderea din drepturile părintești și neprimirea în unitățile de învățământ a copiilor nevaccinați. Astfel, un studiu IRES din luna aprilie 2017 despre “Percepțiile publice privind proiectul Legii Vaccinării” arata că 89% dintre români sunt împotriva punerii sub acuzare de rele tratamente aplicate minorului (infracțiune pedepsită cu închisoarea) a părinților care aleg să nu își vaccineze copiii conform schemei naționale de vaccinare, 79% sunt împotriva neprimirii în colectivitate a copiilor ne-vaccinați, 67% împotriva suportării cheltuielilor în caz de îmbolnăvire și 64% împotriva oricărei amenzi. 82% dintre români consideră ca nici un părinte nu trebuie pedepsit pentru că alege să nu își vaccineze copiii, întrucât acesta este un drept al lor.”.

…………………………………………….

Coaliția pentru Sănătate este o structură informală, fără personalitate juridică, constituită prin gruparea unui număr de peste 40 de asociații și organizații precum și din numeroase personalități marcante ale vieții publice, medici, juriști, bioeticieni, farmaciști, părinți, înființată în scopul derulării de acțiuni de monitorizare și intervenție pe arii de interes major, național sau zonal, pe teme de sănătate și educație pentru sănătate.

Coaliția pentru Sănătate militează pentru respectarea drepturilor și libertăților persoanei în privința accesului la și a aplicării de diverse proceduri, tratamente sau intervenții medicale de orice natură, cu asigurarea respectării principiilor supreme ale prevalenței interesului individual față de cel al societății, ale integrității și securității fizice a persoanei și al consimțământului informat.

Coaliția pentru Sănătate apără drepturile părinților în privința creșterii, îngrijirii și educării copiilor lor, firești sau adoptați, în conformitate cu art. 48 din Constituția României, îndeosebi prin obținerea acordul lor prealabil, expres și neechivoc cu privire la orice intervenții medicale sau de altă natură asupra copiilor lor, precum și, în general, apărarea și promovarea tuturor drepturilor și libertăților persoanei umane în societatea românească, prin orice mijloace prevăzute de lege.

Dorința de a vaccina obligatoriu întreaga populație contravine legii și poate conduce la dezastre de sănătate publică, așa cum demonstrează cazul îmbolnăvirilor cu BCG danez.

Bacilul Calmette-Guerin folosit în vaccinul BCG este un microb selecționat între 1900-1920 pe un mediu de cultură de glicerină, cartofi și bilă (fiere) de taur, pornind de la secreția prelevată din ugerul infectat cu tuberculoză bovină al unei vaci din Lille, Franța. Siguranța și eficiența acțiunii anti-tuberculoase a BCG la oameni au fost afirmate de dr. Calmette pe baza unor studii neconfirmate ulterior. Tulpini vii de bacil Calmette-Guerin sunt astăzi folosite în vaccinul BCG în întreaga lume și comercializate de patru laboratoare internaționale la preturi între 1 și 100 dolari/doza. Până în 1975, aproape toate țările lumii (cu excepția SUA, a Italiei și altor 3 țări occidentale) recomandau vaccinarea cu BCG a tuturor nou-născuților, urmată de două rapeluri. Un studiu masiv cu 500.000 de subiecți din India în anii 1970 a demonstrat ineficienta BCG în prevenirea tuberculozei (s-a observat de fapt chiar o ușoară creștere a numărului de cazuri de tuberculoză în grupul vaccinat față de grupul test). De atunci, aproape toate țările occidentale au decis să nu mai recomande BCG, iar în restul lumii s-a renunțat treptat la rapeluri, păstrându-se doar vaccinarea inițială. Ultima țară care a renunțat la recomandarea vaccinării cu BCG este Slovacia, în 2012. Vaccinarea cu BCG în 2018 reunește ingredientele unei erori științifice: manipulări cu secreții de animal bolnav de o boală diferită de cea umană pe care încearcă să o prevină, studii inițiale greșite pe un număr redus de subiecți, ignorarea deciziilor țărilor avansate. Statisticile arată că incidența tuberculozei este perfect corelată cu nivelul de trai și nu este influențată de rata vaccinării cu BCG. Încercările moderne de a dezvolta un vaccin anti-tuberculinic eficient au dat greș, aruncând și mai multe îndoieli asupra BCG, produs artizanal elaborat empiric cu metode de secol XIX.

Deși Danemarca nu mai recomandă încă din 1986 vaccinarea cu BCG a propriilor cetățeni, Statens Serum Institut (SSI), un laborator din această țară, produce și comercializează vaccin BCG pentru restul lumii. Recent au apărut probleme cu vaccinul produs de SSI care au determinat guvernul Marii Britanii să întrerupă importul de BCG danez din iunie 2016. În România au fost înregistrate din toamna lui 2016 peste 150 de reacții adverse serioase la acest vaccin din Danemarca (îmbolnăvire a nou-născuților cu tuberculoză bovină varianta Calmette-Guerin în urma inoculării).

Oficialii Ministerului Sănătății nu recunosc problemele provocate de vaccinul BCG și nu sunt deocamdată capabili să urmeze exemplul colegilor din restul țărilor europene, acceptând inutilitatea acestui vaccin în îndiguirea epidemiei de tuberculoză.

Dacă obligativitatea vaccinării va intra în vigoare, vom deveni cu toții potențiale victime ale unor vaccinuri inutile și periculoase, cumpărate la suprapreț de exact aceiași oameni pe care-i combatem în stradă pentru corupție și impostură.

A intrat legea vaccinarii in blocaj? Au început cumva inițiatorii sa mai facă unele concesii? Nu-i nimic. Câinele de paza al intereselor corporațiilor e la datorie.


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Romaniei, Vaccinuri / legea vaccinarii obligatorii

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “COALITIA PENTRU SANATATE a participat la o intalnire cu ministrul Sanatatii, Sorina Pintea. LEGEA VACCINARII OBLIGATORII, SUBIECTUL DISCUTIILOR/ Scandal provocat de premierea OLIVIEI STEER. Trofeul i-a fost retras pentru pozitia sa anti-vaccinare/ DE CE MAI FOLOSIM VACCINUL BCG?

  1. Este bine de știut !!! Chiar dacă pentru moment articolul nu este de strictă actualitate… În Suedia a fost interzisă vaccinarea obligatorie !!!

    https://bucovinaprofunda.com/2020/01/08/in-suedia-a-fost-interzisa-vaccinarea-obligatorie-despre-bani-mass-media-si-sanatatea-publica/#more-17615

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare