“COLTUL” COMENTARIILOR DE NEOPRIT (OFF-TOPIC) :) Teme in disputa: E DE VREUN FOLOS CULTURA (LAICA) IN ORTODOXIE? De la o poezie de Kipling la cearta “UMANISM” versus SIMPLITATEA DUHULUI

31-03-2014 34 secunde Sublinieri

openforum

Dat fiind ca am esuat in incercarea de a opri suvoiul nestavilit al disputelor iscate intre mai multi comentatori la una dintre postarile de pe pagina de “acasa” (principala) a siteului, comentariile continuand sa curga, off-topic, in locuri improprii, unde ar fi incurcat alte discutii, si mizand pe faptul ca unii dintre cititori si participanti la discutii pot gasi folos din contributiile unora si altora, am hotarat sa mutam controversele din Post sub umbrela acestui “post” care sa functioneze drept un mini-forum pentru cei mai… “neastamparati” si mai entuziasti comentatori in afara temelor articolelor 🙂 si care, poate, va servi drept loc de polemici “off-topic” si pentru alte situatii, numai cu acordul nostru. Deci nu inseamna ca vom accepta orice si pe oricine. Avem rugamintea foarte calduroasa de a nu abuza si de a nu provoca sau jigni pe ceilalti comentatori, ci de a aduce, pe cat posibil, contributii cat mai constructive si in deplin respect fata de ceilalti frati si surori.

Deocamdata, tema in disputa, care a pornit, daca nu ne inselam, de la o poezie a fratelui Nicolae (“Nicolae mirean”) care a starnit enervarea fratelui Petre, ce a raspuns cu o poezie din Kipling – ar fi despre CULTURA LAICA versus SIMPLITATEA CREDINTEI in Ortodoxie.

Va multumim!

openforum2


Categorii

1. DIVERSE, Cuvantul cititorului

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

214 Commentarii la ““COLTUL” COMENTARIILOR DE NEOPRIT (OFF-TOPIC) :) Teme in disputa: E DE VREUN FOLOS CULTURA (LAICA) IN ORTODOXIE? De la o poezie de Kipling la cearta “UMANISM” versus SIMPLITATEA DUHULUI

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 6 / 6 >>

 1. @ Alin
  Nikalai, levitează (sfidând legile știinţei), și roagă să-ţi amintești de câte ori a pomenit (in erezia lui) că se referă la știinţe, arte… fără Dumnezeu.

 2. Acel cazut din cerul slavei,
  Ce’a cucerit inima lumii,
  (Cu pământescul, cu trupescul,
  Cu argumentele minciunii),

  Acel ce’n Adevăr strecoară
  (Tot) scopul lui, în chip ascuns,
  Cât mai “deştept” , (spre a convinge),
  Că nu-i nici el, nici Iisus,

  Acel ce speculează trupul,
  Şi dă beţiile puterii,
  (Şi desfătările spurcate)…
  NE FURĂ DARUL ÎNVIERII.

  Ne speculează slăbiciunea.
  Ne creste’n ego’n necredinţă
  În spurcăciuni desfătătoare,
  În (strict) terestru (prin “ştiinţă”).

  Puterea noi i’o dă-m, prin ego.
  (Cel ce ne leagă de pământ),
  Prin “dragostea” desfătăroare
  Ce stinge’n oameni tot ce-i sfânt.

  Acesta este’nşelătorul
  Ce spurcă tot ce’avem din cer,
  (Cu adevărul fără viaţă).
  Acesta este Lucifer.

  El dă beţiile puterii.
  El stăpâneste duhul lumii.
  El duce suflete’n demonic.
  El.!!!, Că e tată al minciunii.

  El a convins-o pe strămoaşă,
  Că Dumnezeu…, n-o (prea) iubeste.
  Că-i egoist (prin ce-i impune),
  Ne-iubitor, (prin ce opreşte).

  Şi l-a crezut strămoaşa noastră,
  Şi pe părintele minciunii,
  Căzând din sfânta ascultare,
  În cursele “deşteptăciunii”.

  Şi de la ea, domină lumea,
  Stingând în oameni tot ce-i sfânt,
  Legând “deştept” cu adevărul,
  Ce ţine numai de pământ.

  Despoaie sufletul de daruri,
  Şi de zburăm (fizic) spre cer,
  Zburăm trupeşte spre’a ne’ntoarce
  Mai trufaşi. (Ca şi Lucifer).

  Omul căzut este demonic.
  E ucigaş, e mincinos
  Şi…, motivat “deştept” de patimii
  Îl răstigneşte pe Hristos.

  Pământul Tatălui (dat nouă)
  Prin mii de patimi l’am spurcat,
  Cu râu de sânge, munţi de leşuri,
  Cu moarte, chinuri, cu păcat.

  Caci de la Abel până astăzi
  Nu contenim, (prin Lucifer)
  Să varsăm sângele de frate,
  Ce strigă pururea spre cer.

  Ne’acoperim cu argumente
  “Deştepte” ca justificare.
  Dar, toate-s luciferiene,
  (Că toate’s doar ne-ascultare).

  Nu-i stăpânire fără crime.
  Nu-i pământesc fără de rău.
  (Nimic nu-i de folos vieţii,
  Când n’ascultăm de Dumnezeu).

  Am facut sfinţi, nu prin iubire,
  Ci doar prin chinuri şi tortură,
  Prin egoismul luciferic,
  Prin răul fară de măsură.

  Am inundat cu sânge glia
  (Şi’am umplut cerul cu martiri)
  Urmând satanicei distrugeri,
  Nu darului sfintei iubiri.

 3. @ denis

  Nu vă supăraţi că vă scriu asta, dar nu se strică nici ritmul, nici rima dacă îl puneţi pe Adam, potrivit faptelor lui :(, alături de Eva.


  Şi l-a crezut strămoaşa noastră, [Şi l-au crezut strămoşii noştri,]
  Şi pe părintele minciunii,
  Căzând din sfânta ascultare,
  În cursele “deşteptăciunii”.

  Şi de la ea, domină lumea, [Şi, de la ei, domină lumea,]
  Stingând în oameni tot ce-i sfânt,
  Legând “deştept” cu adevărul,
  Ce ţine numai de pământ.

  Să aveţi o duminică frumoasă!

 4. Adună cineva poeziile fratelui Nicolae? Este adevărat că le scrie numai pe acest site? Căci pe blogul dumnealui pare că nu mai sunt adăugate poezii de prin 2009. Hehe, nu-i rău dacă, de acum înainte, scrie adunat doar pe pagina aceasta 🙂 Dar cele din trecut tot merită culese şi, poate, minim dichisite de un redactor.

 5. @iertaţi
  Intr-u totul de acord. Nu se strică nimic. Și sunt pentru, dar nu mai pot schimba eu ce este deja postat. (Nu in zadar sunt prceput ca rigorist). Am avut in vedere textul sfintei scripturi, dar repet sunt pentru.
  Să nu se uite insă, că deși căderea a venit prin femeie mântuirea a venit tot prin femeie.
  Maica Domnului Iisus este mai cinstită decât Heruvimii și mai mai mărită, fără de asemănare decât Serafimii.

 6. Va multumesc pentru raspuns. Recunosc ca nu sunt sigura in ce sens este rigoarea. Poate ca asumare a ceea ce a fost scris intr-un moment oarecare asa cum a venit (…), cu lipsuri sau neslefuire. Atunci probabil gandul de a le aduna si modifica oricat de putin chiar nu va paste. Iertati-ma ca nu am intuit asta si sper ca cei care va citesc, oriunde ar fi preluate poeziile, sa ia lucrurile in acelasi sens si sa le fie de folos. Doamne, ajuta!

 7. @ iertaţi
  Nicolae nu a avut și nu are blog. Cel cexistent s’a făcut fară știrea și acordul lui, nu se știe de cine și nici cu ce scop. Cele de pe RIC sunt comentarii nu poezii de aceea nu au nici titlu și nici pretenţia aceasta, și nu trebuiesc adunate. Sunt umile texte versificate și nimic mai mult, sunt pline de greșeli de tot felul inclusiv de ordin canonic de aceea trebuiesc șterse.

 8. Nu stiam de blog, va multumesc pentru lamurire. Cat despre textele versificate, nu stiu daca trebuie sterse, daca e bine sa fie sterse. Dar uite ca abia scrisul pe internet ne da imaginea grozaviei ca tot ce facem ramane undeva, ceea ce altfel eu probabil n-as fi inteles (pentru ale mele) si am nevoie sa o fac, pentru Judecata.

  Sus inimile!

 9. hahaha!

  Am citit CU RABDARE de satrap, toate comentariile!

  Mi-a placut teribil (la poz.142…) comentariul lui Alin 7 – in stiulu-i obisnuit, MUCALIT – Al lui Alin 7 🙂 cetiti/recitit…in RITM de POEZIE (pe care, de regula – nu le citesc), dar asta CHIAR a fost si este intocmit, intr-un FEL APARTE!

 10. Deci asta ar fi coltul de aratat ‘coltii’ sau de a ne da putin rotunzi.:D

  Am citit si eu ce s-a scris pe aici … e de bine, incap de toate: Jurnalul Fericirii, Kipling, trip-hop etc. Frumooos.:)

  Comentariul meu insa e referitor la articolul: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2014/03/28/daniel-turcea-sora-lucia-lupta-acerba-ura-impotriva-crestinismului-nu-politica-extremisme-pierderea-umanitatii/comment-page-1/ la care facea trimitere acest topic si care m-a facut curioasa. Insa cum s-a ‘nchis la pita acolo zic aici.

  Excelent articol pt. mine. Aveam o fascinatie cu perioada interbelica si cultura infloritoare din perioada aceea insa m-am cam lecuit. Parese cum dam un pic de bine, cum uitam de cele duhovnicesti:
  “Intre cele doua razboaie mondiale s-au scris, sub orice forma (liber-cugetatorii fiind in elementul lor) lucrari de beletristica (romane S.F. ori de alta natura), schite, nuvele, piese de teatru, eseuri, recenzii, proza, inclusiv articole, in ziare si reviste serioase sau de scandal, satirice, epigrame, cuplete, vodeviluri, teatre de varietati (orice, de la seriozitate la cea mai josnica speta) cu o furie inexplicabila, de-a dreptul tenebroasa, numai si numai impotriva Mantuitorului si-a mantuirii! Si asta, dublu, decat in toata perioada stalinista pana azi!”

 11. @admin,
  bitcoin:
  -moneda virtuala,
  -descentralizata,
  -se cumpara oricce fara tva,
  -nu se platesc taxe la orice tranzactie,
  -o moneda care e si nu e, creste, valoric, de la zi la zi,
  -a inbogatit milioane de oameni din 2009,
  -tinde sa cuprinda intreaga planeta,
  -orice moneda poate fi tranzactionata in B.,etc.
  Nu cumva aceasta e moneda, care mai tarziu, va inlocui bani(valuta) oricarei tari?(banii electronici de care vorbeau sf. Parinti?,bani electronici stocati in inplanturi cu care vor cumpara numai cei pecetluiti?).DOAMNE AJUTA!

 12. Spun ca l-au gasit pe NAKAMOTO,dar,cred,ca asta-i o diversiune CIA de a deruta publicul consumator de bitcoin,pt.a da o fateta cat mai”umana”inselatoriei.Nakamoto din California cred ca nu are nici un amestec cu bitcoinul,chiar el o soune,ci s-au folosit de un nume aleatoriu,pentru deruta.Culmea e ca despre cele mai”incuiate”sisteme electronice de pe pamant sau putut afla ce cuprind si ale cui sunt numai despre originea bitcoinului nu se stie nimic.DOAMNE AJUTA!

 13. @Gheorghe:

  Poate o forma similara, desi nu intr-o forma descentralizata.

 14. @admin,
  in zilele de 14/15 aprilie luna va fi rosie(Realitatea TV).A mai fost in anul 1492,1948, 1967 si acum.Acest eveniment cosmic este explicat si legat de evenimente importante ale omeniri si, mai ales,de poporul evreu.Te rog sa cauti ceva, legat de acest eveniment,mai mult si mai clar.DOAMNE AJUTA!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare