Cum a vrut TURCIA sa declanseze RAZBOIUL cu SIRIA. Inregistrare cu oficiali turci care au planificat o PROVOCARE MILITARA pentru a justifica ATACAREA SIRIEI/ ERDOGAN rezista surprinzator scandalurilor si CASTIGA ALEGERILE LOCALE

31-03-2014 5 minute Sublinieri

Prima reactie a lui Erdogan fata de opozantii sai politici: “A VENIT TIMPUL SA-I ELIMINAM”

Turkey's Prime Minister Erdogan addresses his supporters during an election rally of his ruling AK Party in Elazig

foto Reuters

  • Mediafax:

Învingător în alegerile municipale din Turcia, Erdogan şi-a ameninţat adversarii: “A venit timpul să-i eliminăm”

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan şi-a proclamat duminică victoria totală în alegerile municipale din Turcia, în pofida lunilor de critici şi scandaluri, şi le-a promis imediat tututor inamicilor că îi va face “să plătească”.

În seara susccesului Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP), Erdogan şi-a reluat retorica agresivă din campanie şi a atacat opoziţia, în special “trădătorii” organizaţiei imamului Fethullah Gülen, pe care îl acuză de complot împotriva regimului său.

“Poporul a dejucat astăzi planurile perfide şi capcanele imorale (…) cei care au atacat Turcia au fost respinşi”, a declarat el în faţa miilor de susţinători reuniţi la cartierul general al AKP din Ankara.

“Nu va fi stat în stat, a venit timpul să îi eliminăm”, a continuat şeful Guvernului în faţa mulţimii care agita drapele ale partidului.

După numărarea a 95 la sută din voturile exprimate, candidaţii AKP s-au clasat pe primul loc, obţinând 45 la sută din voturi şi devansând net principalul său concurent, Partidul Republican al Poporului (CHP, centru-strânga), cu 28,5 la sută.

Aşa cum a sugerat tonul acestui discurs, victoria fără apel ar urma să îl convingă pe Erdogan, în vârstă de 60 de ani, să se prezinte la alegerile prezidenţiale din august, disputate pentru prima dată prin vot universal direct.

Pentru a completa acest triumf, partidul aflat la putere, care a câştigat toate alegerile din 2002, a păstrat şi controlul celui mai mare oraş din ţară, Istanbul.

La Ankara, cel de-al doilea mare oraş al Turciei, cursa este foarte strânsă, CHP revendicând în cursul nopţii o diferenţă de doar câteva mii de voturi faţă de foarte populistul primar AKP, Melih Gökçek, care a candidat pentru un al cincilea mandat.

Rezultatele definitive în capitală vor fi cunoscute abia după reunumărarea voturilor în unele districte.

“Aceste cifre arată că Erdogan a supravieţuit scandalurilor fără prea mari pagube”, a comentat pentru AFP politologul Mehmet Akif Okur, de la universitatea Gazi din Ankara. 

“Alegătorii au crezut că dacă Erdogan va cădea, vor cădea împreună cu el”, a continuat Okur.

După 12 ani aflaţi la putere la conducerea Turciei, prim-ministrul confirmă, cu acest succes, că rămâne personajul cel mai charismatic al ţării, dar şi cel mai controversat: aclamat de cei care văd în el un artizan al decolării economice a ţării, dar considerat de alţii un “dictator” islamist.

În urmă cu un an, în timp ce se afla încă la apogeul puterii sale, “marele om”, cum îl numesc susţinătorii săi, “sultanul”, cum îl ironizează uneori adversarii, a primit un prim semnal de alarmă în iunie 2013, când milioane de turci i-au cerut demisia în stradă.

De peste trei luni, el este afectat din nou de acuzaţii de corupţie grave, care vizează anturajul său. 

Erdogan a contraatacat pentru a-şi mobiliza susţinătorii împotriva foştilor săi aliaţi din cadrul mişcării Gülen, suspectaţi că au format un “stat în stat”.

Această luptă fratricidă a culminat joi cu difuzarea pe reţelele de socializare a rezumatului unei reuniuni în care ministrul de Externe Ahmet Davutoglu şi şeful serviciilor de informaţii discută despre o intrare în război a Turciei împotriva Siriei, fără să îşi ascundă intenţiile electorale.

Afectat de aceste dezvăluiri, Guvernul a răspuns prin epurări şi măsuri autoritare, în special blocarea Twitter şi YouTube, care i-au adus o avalanşă de critici.

În pofida apelurilor la calm reiterate duminică de şeful statului, Abdullah Gül, criza politică ce afectează ţara pare să continue până la alegerile prezidenţiale, un motiv în plus dacă Erdogan decide să se prezinte.

“Acest lucru va înfuria liberalii, susţinătorii lui Gülen şi opoziţia laică”, a anticipat Soner Cagaptay, de la Washington Institute, “Erdogan va deveni mai autoritar, iar Turcia se va polariza, cu riscul unor revolte”.

Liderul naţionaliştilor în Parlament, Devlet Bahçeli, şi-a exprimat aceeaşi părere şi a apreciat că scorul obţinut de partidul său nu îi va permite lui Erdogan să se spele de suspiciunile de corupţie. “Nimic nu va mai fi ca înainte. Premierul a ales să înainteze pe cale divizării” Turciei, a apreciat şeful Acţiunii naţionaliste MHP, care a onţinut 15 la sută din voturi la scrutinul local.

Departe de mizele naţionale, rivalităţile locale care marchează de obicei alegerile în Turcia au provocat, duminică, moartea a nouă persoane.

Ankara anchetează o scurgere de informaţii privind politica Turciei în Siria

Un procuror din Ankara a deschis o anchetă privind condiţiile în care înregistrarea unei reuniuni în care oficiali turci evocă posibilitatea unei intervenţii militare în Siria a fost publicată joi pe Internet, anunţă vineri presa turcă.

Această “dezvăluire”, produsă cu trei zile înaintea alegerilor municipale de duminică, a determinat Guvernul turc să ordone blocarea platformei YouTube.

În ultimele săptămâni, mai multe înregistrări compromiţătoare la adresa Guvernului islamo-conservator şi a premierului turc au fost publicate pe Internet.

Înregistrarea publicată joi pe Youtube prezintă o reuniune secretă, în care ministrul de Externe, Ahmet Davutoglu, şi şeful serviciilor de informaţii (MIT), Hakan Fidan, evocă scenariul unei operaţiuni secrete destinate să justifice o intervenţie militară a Turciei în Siria.

Ministerul turc de Externe nu a dezminţit organizarea reuniunii pe această temă, dar a afirmat că o parte a înregistrării a fost “manipulată”.

Dezvăluirea a provocat nemulţumirea premierului Recep Tayyip Erdogan, care a denunţat “un act josnic, laş, imoral” şi a promis că autorii vor fi aduşi în faţa justiţiei.

“Cel mai probabil, este vorba despre un act de spionaj”, a declarat vineri vicepremierul Bulent Arinc. “Doar regimul (din Siria) poate profita de pe urma unui astfel de act”, a adăugat el.

Ca şi în cazul celorlalte înregistrări care au fost publicate pe Internet în ultimele săptămâni, premierul Erdogan i-a acuzat, fără a-i numi direct, pe foştii aliaţi din mişcarea predicatorului Fethullah Gülen, instalat în Statele Unite, că se află la originea acestei dezvăluiri, în cadrul unui “complot” vizând compromiterea Guvernului turc.

În pofida interdicţiei ordonată joi de Autoritatea turcă pentru telecomunicaţii (TIB), platforma YouTube continua să fie vineri accesibilă în Turcia.

După decizia de săptămâna trecută vizând închiderea Twitter, măsura impusă pentru YouTube a provocat numeroase critici, în special la Bruxelles şi la Washington.

Nota noastra:

Conform inregistrarii de pe Youtube transcrisa si tradusa de rt.com, sefi ai serviciilor secrete cu care ar fi vorbit Davutoglu ar fi propus trimiterea a cativa oameni in Siria de unde sa lanseze un atac cu rachete asupra Turciei pentru a se justifica o interventie militara a acesteia in tara vecina:

Ahmet Davutoğlu:

“Primul Ministru (Erdogan – n.n.) a spus ca in actuala conjuunctura, acest atac (asupra Mormantului lui Suleiman Shah) trebuie vazut ca o oportunitate pentru noi”.

Hakan Fidan: 

“Am sa trimit 4 oameni in Siria, e tot ce e nevoie. Voi produce un motiv de razboi ordonand un atac cu rachete asupra Turciei; putem, de asemenea, sa pregatim un atac asupra Mormantului lui Suleiman Shah daca e nevoie.” 

Yaşar Güler:

“Este o cauza directa de razboi. Adica, vreau sa spun ca ce vom face e o cauza imediata de razboi.”

 

Si in 2012, si anul trecut, Turcia a mai incercat declansarea acestui conflict:

 

Cu toate acestea, pana la urma, Turcia nu a mai atacat Siria. S-a speculat ca recenta campanie dusa impotriva lui Erdogan, contestat vehement de un cleric islamist aflat in SUA (Gulen), ar fi cauzata inclusiv de refuzul acestuia de a face pasul decisiv catre razboi. E posibil ca ezitarile turcilor sa fi fost legate de lipsa unui sprijin intern pentru acest razboi (opinia publica turceasca nu sustinea o interventie in Siria) sau de rolul poate prea minor, de executant, pe care SUA l-ar fi acordat lui Erdogan in reconfigurarea Siriei (contrar visurilor de sultan pe care acesta le nutreste). 

In orice caz, Erdogan a supravietuit unei contestari teribile si unor incercari, pe alocuri, dramatice de a fi “detronat”. Putini mai credeau ca premierul Turciei s-ar mai putea salva politic. Dupa toate datele, Erdogan era un om politic mort si, prin acest lucru, Turcia se apropia de o alta etapa, existand toate sansele ca guvernarea conservatoare a AKP sa ia sfarsit sau sa ia o forma cu totul diferita fata de cea a ultimilor ani. Alegerile locale ar arata, insa, ca Erdogan a castigat in confruntarea cu contestatarii sai interni si externi. 

Ce se va intampla de aici incolo?

Prima reactie a premierului turc arata o sete de razbunare si revansa alarmanta. Lucrurile nu se vor calma in Turcia, ci, cel mai probabil, vor lua o turnura si mai dramatica, iar Erdogan va deveni si mai imprevizibil, ceea ce inseamna ca tara sa va deveni un butoi cu pulbere in regiune.

Erdogan poate deveni, mai mult decat pana acum, acea amenintare pentru toata lumea, pentru vecini (Siria, Grecia), precum si pentru imperii – SUA sau Rusia.

Ceea ce ne readuce aminte profetiile legate de destinul Turciei si de locul Siriei in declansarea celui de-al treilea razboi mondial: 

***

Vara trecuta declansarea razboiului Statelor Unite cu Siria a fost oprita in ultimul moment, cu vrerea lui Dumnezeu, dar conflictul a ramas inghetat:

Syria_Turkey-300x231

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Razboi Turcia Grecia Cipru Rusia, Siria, Turcia

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Cum a vrut TURCIA sa declanseze RAZBOIUL cu SIRIA. Inregistrare cu oficiali turci care au planificat o PROVOCARE MILITARA pentru a justifica ATACAREA SIRIEI/ ERDOGAN rezista surprinzator scandalurilor si CASTIGA ALEGERILE LOCALE

  1. Li s-a urcat la cap puterea pe care cred că o au vremelnic şi nimeni nu le mai ajunge la nas. Pe de altă parte sunt atât de proşti, că nu-şi dau seama că pot provoca începerea unui război mondial!?! Prostul nu-i prost destul, dacă nu-i şi fudul. Însă îmi pare rău de ce se va alege de Istanbul! Un oraş imens, cu circa 15 milioane de suflete în el şi întins peste 150 km! Marea majoritate oameni simpli ca mine şi ca tine, care-şi văd de treaba lor şi nu ţin să se bată nici cu sirieni, nici cu greci, mai degrabă primitori de străini…

  2. Sa nu uitam ca turcii stau cu ,,coliva-n gluga”dupa cum a profetit Paisie Aghioritul.Neamul agarenilor va fi imprastiat .Dumnezeu a lucrat prin acesti pagani pentru a pedepsi statele europene care au batjocorit dreapta credinta.Nimic insa nu ramane fara plata

  3. Numai SUA si Rusia au capabilitatile tehnice de a realiza astfel de interceptari. Rusia este suparata de reactia ostila a Turciei fata de preluarea Crimeei de catre Rusia, de sprijinirea revoltei tatarilor din Crimea si de faptul ca Turcia a permis in repetate randuri trecerea navelor militare americane brin Bosfor in Marea Neagra, incalcand conventia de la Montreux, care permite accesul numai pentru navele militare ale tarilor riverane. Turcia este in conflict cu Rusia si in privinta atitudinei fata de Siria. In alta ordine de idei, Turcia se straduieste din greu sa starneasca un razboi cu Rusia si s-ar putea sa-si vada dorinta implinita in curand.

  4. @ enkidu:

    Am acceptat comentariul, prin exceptie, fiind o contributie constructiva si consistenta (cum era si al Doroteei de acolo, de nu ar fi avut sagetile polemice), dar asta nu inseamna ca incurajm mutarea disputelor de la ACASA aici 🙂

  5. @ enkidu:

    Totusi nu merge asa. Se deviaza total subiectul de aici si se muta aici toata “dezbaterea”, cu toate drepturile la replica. O sa facem o postare separata care va functiona, probabil, ca un fel de mini-forum, cel putin pe subiectul pe asta. Un fel de “loc de dat cu capul… (unii in capul altora 🙂 ). Si trimiteti acolo toate aceste mesaje.

  6. Pingback: LOVITURA DE STAT IN TURCIA | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare