Criza puternica in IRAK: Grupul terorist “STATUL ISLAMIC AL IRAKULUI SI LEVANTULUI” controleaza o intreaga provincie. Peste jumatate de milion de refugiati/ Turcia ameninta cu o RIPOSTA DURA

11-06-2014 4 minute Sublinieri

A burnt vehicle is seen during clashes between Iraqi security forces and al Qaeda-linked Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) in the northern Iraq city of MosulUPDATE

 • Mediafax:

SITUAŢIA DIN IRAK: Insurgenţii au ocupat două districte situate la nord-est de Badgad – ofiţeri

Combatanţi jihadişti au ocupat, joi seara, două districte din provincia Diyala, la nord-est de Bagdad, în urma retragerii forţelor de securitate, au anunţat ofiţeri pentru AFP. Insurgenţii au preluat controlul asupra localităţilor din Jalawla şi Saadiyah, la nord-est de Baqubah, capitala provinciei Diyala, au anunţat ofiţeri irakieni, precizând că forţele de securitate şi-au părăsit posturile.

ANALIZĂ: Rebelii se apropie de Bagdad, în timp ce Washingtonul ia în considerare atacuri aeriene

Rebelii jihadişti sunniţi au preluat miercuri controlul asupra unui alt oraş din Irak, avansând către capitala Bagdad într-o ofensivă fulgerătoare, obligând Consiliul de Securitate să se reunească, joi, şi Washingtonul să ia în considerare atacuri aeriene, relatează AFP.[…]

Oraşul Mosul, al doilea ca mărime din Irak şi întreaga provincie Ninive, controlate de insurgenţi. Grupul terorist Stat Islamic în Irak şi Levant revendică atacurile

Provincia irakiană Ninive, a cărei capitală este oraşul Mosul, este controlată în întregime de insurgenţi, care se îndreaptă spre provincia limitrofă Salaheddine, a anunţat şeful Parlamentului irakian.

UPDATE – 21:20 – Grupul terorist Stat Islamic în Irak şi Levant revendică atacurile din provincia irakiană Ninive

Grupul terorist Stat Islamic în Irak şi Levant (SIIL) a revendicat atacurile comise marţi în provincia irakiană Ninive, aflată sub controlul insurgenţilor.

Mesajul de revendicare a fost postat pe contul oficial de Twitter al grupării teroriste, fiind difuzate şi zeci de imagini cu vehicule militare incendiate şi cu militari irakieni care ar fi fost executaţi.

Preşedintele Parlamentului irakian, Osama al-Nujaifi, a anunţat marţi dimineaţă că provincia majoritar sunnită Ninive, inclusiv oraşul Mosul, a fost ocupată de insurgenţi.

Marţi după-amiază, insurgenţii au ocupat şi şase districte ale regiunii Kirkuk.

Membrii SIIL deţin şi controlul asupra provinciei Al-Anbar, vecină cu Ninive.

“Toată provincia Ninive (nord) a căzut în mâinile insurgenţilor”, a anunţat Osama Al-Nujaifi în cadrul unei conferinţe de presă, după un prim anunţ privind preluarea controlului asupra oraşului Mosul.

Aceasta este prima dată când rebelii preiau controlul unei întregi provincii din ţară.

Insurgenţii au preluat controlul asupra Mosul, al doilea oraş ca mărime din Irak

Insurgenţii au preluat, marţi, controlul asupra oraşului Mosul, al doilea ca mărime din Irak, au anunţat oficialii, aceasta fiind o lovitură grea dată autorităţilor care par incapabile să împiedice avansul rebelilor, relatează AFP.

Mosul este al doilea oraş din ţară care a ajuns integral pe mâna rebelilor, după preluarea controlului, în ianuarie, asupra oraşului Fallujah, situat la vest de Bagdad. Potrivit unui ofiţer de rang înalt, gruprarea Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) a preluat controlul asupra Mosulului, o informaţie neconfirmată de surse oficiale.

Preluarea controlului acestui oraş sunnit de către persoane ostile puterii şiite, relevă situaţia haotică în domeniul securităţii în Irak, alimentată de profunde divergenţe politice, lupte pentru influenţă şi conflictul armat din Siria vecină.

Sute de bărbaţi înarmaţi au lansat în cursul nopţii un atac împotriva Mosul, un oraş considerat capitala nordului ţării, situat la circa 350 de kilometri de Bagdad şi au reuşit, în urma luptelor cu armata şi poliţia, să preia controlul sediului guvernatorului, al unor închisori şi televiziuni, înainte ca întreg oraşul să cadă în mâinile lor, au precizat ei.

Potrivit unui corespondent al AFP aflat la faţa locului, forţele de securitate şi-au abandonat vehiculele în timp ce mai multe posturi de poliţie au fost incendiate.

“Oraşul Mosul, capitala provinciei Ninive, nu se mai află sub controlul statului şi este de-acum în mâinile insurgenţilor”, a declarat pentru AFP un oficial din cadrul Ministerului de Interne, care a cerut protecţia anonimatului.

Insurgenţii, care sunt de confesiune sunnită, au anunţat la megafon că au “venit să elibereze Mosulul şi că vor lupta numai împotriva celor care-i vor ataca”, a adăugat el.

“Membri ai armatei şi poliţiei au renunţat la uniformă (…), iar posturile armatei şi poliţiei din acest oraş sunt acum goale. Persoanele înarmate au eliberat deţinuţi din închisori” din oraş, a mai spus acesta.

Potrivit unui corespondent AFP la faţa locului, forţele de securitate au abandonat vehiculele, iar posturi de poliţie au fost incendiate.

“Oraşul a ieşit de sub controlul statului şi se află la mila persoanelor înarmate”, a spus el.

Asalturi au fost lansate de către rebeli săptămâna trecută asupra oraşului Mosul, care a fost scena unor confruntări armate sângeroase în ultimele zile.

Rebeli din cadrul SIIL deţin controlul şi asupra unei părţi a oraşului Ramadi, aflat în apropiere de Fallujah, iar în pofida mai multor încercări armata nu a reuşit încă să reia controlul asupra localităţii.

SIIL, ajutat de triburi ostile Guvernului, se bucură în aceste regiuni de o anumită susţinere a mediilor sunnite, care se simt marginalizate de puterea dominată de către şiiţi.

Irakul este devastat de violenţe, în care au fost omorâte peste 4.600 de persoane de la începutul lui 2014, potrivit unui bilanţ întocmit de către AFP pe baza unor informaţii de la surse medicale şi în domeniul securităţii.

Peste 500.000 de civili s-au refugiat în urma luptelor din oraşul Mosul

Peste 500.000 de civili s-au refugiat în urma luptelor din oraşul irakian Mosul şi din regiune, a anunţat, miercuri, într-un comunicat, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM).

Echipele OIM aflate în teren estimează că violenţele produse în weekend în urma atacării şi preluării controlului, marţi, asupra celui de-al doilea oraş ca mărime din Irak de către radicali au provocat “deplasarea a peste 500.000 de persoane în interiorul şi în jurul oraşului”.

OIM anunţă că există “un număr important de victime în rândul civililor”, iar “principalul centru de urgenţă din oraş, format din patru spitale, este inaccesibil, deoarece este situat în centrul zonei unde au loc luptele, astfel că mai multe moschei au fost transformate în spitale pentru îngrijirea răniţilor”.

Circulaţia maşinilor a fost interzisă în oraş, astfel că locuitorii pleacă pe jos, apa potabilă lipseşte în împrejurimile oraşului Mosul, iar rezervele de alimente sunt reduse, precizează OIM.

Deplasarea civililor are loc în interiorul oraşului Mosul din partea de vest a râului Tigru spre partea de est, spre alte regiuni ale provinciei Ninive şi spre Kurdistanul irakian, însă accesul refugiaţilor este permis doar în cazul în care au familii sau o rudă care locuieşte în regiune.

Autorităţile locale au cerut sprijinul OIM şi al altor agenţii internaţionale şi au oferit refugiaţilor ajutoare de bază, precizează comunicatul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.

Cel puţin 48 de ostatici, inclusiv diplomaţi, la consulatul Turciei din Mosul. Autorităţile de la Ankara avertizează cu o RIPOSTĂ “foarte dură”

Patruzeci şi opt de persoane sunt sechestrate de insurgenţi islamişti în consulatul Turciei din oraşul irakian Mosul, printre ostatici figurând consulul turc şi copiii acestuia, anunţă un oficial turc, citat de AFP.

Potrivit oficialului turc, cei 48 de ostatici sunt cetăţeni turci, printre aceştia figurând consulul Turciei, copiii acestuia şi agenţi ai serviciilor speciale.

Ministerul de Externe de la Ankara a avertizat că Turcia va riposta “foarte dur” în cazul în care vieţile celor 48 de ostatici turci de la Mosul vor fi puse în pericol.

“Toate părţile trebuie să ştie că, dacă le vor face şi cel mai mic rău cetăţenilor noştri, vom lansa represalii severe”, precizează Ministerul turc de Externe.

Statele Unite sunt pregătite să ofere asistenţă militară Irakului / Marea Britanie nu intenţionează să trimită militari în Irak

Statele Unite sunt pregătite să ofere asistenţă militară Irakului, în contextul intensificării activităţilor insurgente în ultimele zile, anunţă Departamentul de Stat american, citat de AFP.

“Washingtonul promite să colaboreze cu Guvernul irakian şi cu liderii regionali irakieni pentru a oferi o ripostă unitară la agresiunea organizaţiei Stat Islamic în Irak şi Levant”, a declarat Jennifer Psaki, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

“Organizaţia Stat Islamic în Irak şi Levant este una dintre cele mai periculoase grupări teroriste din lume”, a declarat ambasadorul SUA la Bagdad, Stuart Jones.

Grupuri islamiste – printre care Stat Islamic în Irak şi Levant (SIIL) – au ocupat marţi provincia irakiană Ninive, inclusiv oraşul Mosul, precum şi şase districte din regiunea Tikrit.

Cel puţin 37 persoane au murit, iar sute au fost rănite, miercuri, într-o serie de atentate comise la Bagdad, inclusiv la o reuniune a liderilor tribali din Sadr City, în partea de nord-est a capitalei Irakului, anunţă surse din cadrul poliţiei irakiene.

Patruzeci şi opt de persoane sunt sechestrate de insurgenţi islamişti în consulatul Turciei din oraşul irakian Mosul, printre ostatici figurând consulul turc şi copiii acestuia.

Turcia a avertizat că va riposta “foarte dur” în cazul în care vieţile celor 48 de ostatici turci de la Mosul vor fi puse în pericol.

Marea Britanie nu intenţionează să trimită militari în Irak

Marea Britanie nu intenţionează să trimită trupe în Irak, unde insurgenţii au ocupat mai multe oraşe şi avansează spre Bagdad, anunţă ministrul britanic de Externe, William Hague, citat de AFP.

“În acest stadiu, nu avem în vedere o implicare militară britanică”, a declarat Hague, conform ITV News.

Întrebat dacă militari britanici vor fi trimişi în Irak, Hague a răspuns: “Nu se pune problema”.

“Am lăsat Irakul în mâinile liderilor irakieni aleşi, cu armată, cu servicii de securitate, deci ei trebuie să gestioneze situaţia”, a subliniat şeful diplomaţiei britanice.


Categorii

1. DIVERSE, Irak, Turcia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “Criza puternica in IRAK: Grupul terorist “STATUL ISLAMIC AL IRAKULUI SI LEVANTULUI” controleaza o intreaga provincie. Peste jumatate de milion de refugiati/ Turcia ameninta cu o RIPOSTA DURA

 1. Tragic! “Succesul” americanilor & co. in razboiul din Irak isi simte “victoria”.

 2. Americanii si turcii culeg roadele a ceea ce au facut. I-au inarmat si sprijinit puternic pe acesti fanatici islamisti impotriva Siriei, acum se intoarce totul contra lor. Intre Siria si Irak nu mai exista granita, ei trec de colo – colo.

 3. Acum am vazut ca deja ati postat stirea privind Irakul si Turcia, scuze ca am postat in alta parte

 4. Stat islamic in irak si levant? Dupa irak urmeaza si levantul?

 5. Ce se intampla acum a fost stabilit cu mult timp in urma :
  http://www.globalresearch.ca/plans-for-redrawing-the-middle-east-the-project-for-a-new-middle-east/3882

  PRIVITI CU ATENTIE HARTA!

 6. Pingback: “JIHAD” IN IRAK. Statul Islamic al Irakului si Levantului s-a apropiat de BAGDAD - Recomandari
 7. Pingback: ESCALADARI PERICULOASE. Ucraina si Rusia se acuza reciproc de INCALCAREA FRONTIEREI cu TANCURI. NATO pregateste “APARAREA UCRAINEI”/ Ambasada Rusiei de la Kiev – ATACATA de protestatari/ “JIHADUL” din Irak – executii in
 8. Pingback: Jihadistii de la ISIS au alungat crestinii din Mosul - Recomandari
 9. Pingback: PRIGOANA “NAZARINENILOR”. Un preot ortodox american despre persecutarea crestinilor din Irak si Siria: “AMESTECANDU-NE IN TREBURILE NATIUNILOR SI DESTABILIZANDU-LE DELIBERAT, AM DEZLANTUIT UN COSMAR ASUPRA ACESTOR OAMENI” - Recoman
 10. Pingback: IMAGINI DRAMATICE cu refugiatii salvati cu elicopterul de jihadistii din Irak [VIDEO]. Cum nu e loc pentru toti, urca doar cine reuseste… - Recomandari
 11. Pingback: Genocidul crestinilor din Irak: JIHADISTII ISIS DECAPITEAZA COPII SI ALUNGA SUTE DE MII DE OAMENI/ China va crea “CRESTINISM CONFORM” ideologiei unice permise - Recomandari
 12. Pingback: SLAVIANSK – recucerit de Armata Ucrainei/ Adolescent palestinian ARS DE VIU drept razbunare pentru moartea unor adolescenti israelieni/ “Califul” ISIS la prima aparitie VIDEO/ ERDOGAN si-a anuntat candidatura la prezidentiale - Recomanda
 13. Pingback: Generalul Degeratu despre CONDITIILE IN CARE RUSIA AR PUTEA ATACA ROMANIA/ Porosenko a ordonat Armatei sa preia controlul FRONTIEREI CU RUSIA/ Lectiile RAZBOIULUI DIN IRAK si posibila DIVIZARE a statului irakian - Recomandari
 14. Pingback: Militantii ISIS au navalit peste o veche manastire crestina alungand calugarii locului. CUM AU JEFUIT JIHADISTII CRESTINII DIN MOSUL - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare