Cum se “neodihneste misionar” PS IOACHIM BACAUANUL vizitand sate sarace in limuzine de lux spre smintirea poporenilor si a presei (VIDEO)

30-05-2014 3 minute Sublinieri

ioachim

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului a plecat de la o înmormântare huiduit de sute de oameni, sub protecţia poliţiei. Secretarul eparhial Ciprian Ioan Ignat s-a erijat în „bodyguardul” Preasfinţitului şi a agresat cu brutalitate reporterul ziarului „Adevărul”.

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, pe numele său de mirean Ilie Giosanu, însoţit de alţi trei clerici de la Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, a „descins”, joi, dintr-un luxos Audi A8 în mijlocul sătenilor din Cernu, comuna băcăuană Poduri.

Motivul oficial a fost acela de a sluji la căpătâiul unei femei de 85 de ani, decedată în urmă cu o zi.

Oamenii susţin că, de fapt, Presfinţitul ar fi dorit să anunţe întrega comunitate că Irinel Andronache, preot la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Cernu, de 13 ani, nu mai este duhovnicul localnicilor şi că în lăcaşul religios va urma să slujească un alt preot.

Surpriza a fost una de proporţii deoarece sute de săteni, femei şi bărbaţi, s-au adunat în jurul maşinii luxoase cu geamuri fumurii cu care a venit Preasfinţitul Ioachim şi l-au luat la întrebări în plină stradă. Deranjat de întrebările acuzatoare directe ale sătenilor, referitoare la şpăgile pretinse de la preoţi pentru acordarea de parohii, vicarul arhipiscopiei, Ioachim Băcăuanul, s-a urcat în maşina de lux şi a plecat în mare grabă, escortat de poliţişti.

„Noi nu avem nici ce mânca, suntem nişte oameni săraci. De unde are Ioachim atâţia bani pentru o asemenea maşină? Ia şpăgi! Ne sfidează cu luxul ăsta!, a strigat din mulţime Maria Amariei (68 de ani).

Totul a început în urmă cu aproximativ două luni, când preotul Irinel Andronache, paroh la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, a primit o hârtie de la Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, prin care era înştiinţat că nu va mai avea voie să slujească.

*

„Nu mi s-a adus la cunoştinţă motivul pentru care trebuie să părăsesc această biserică. Nu există niciun argument pentru decizia înmânată de Arhiepiscopie. Vreau să ştiu şi eu motivul pentru care trebuie să plec, cu ce am deranjat”, a afirmat preotul Irinel Andronache.

Extrem de deranjaţi de opulenţa afişată de mai marii Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, sătenii au făcut zid în jurul preotului Andronache şi au iscat o adevărată răscoală.

„De când a venit în satul nostru, nu a ştiut decât să muncească. El a refăcut biserica şi la orice oră aveam nevoie de el, preotul era prezent”, a afirmat Constantin Vataman (76 de ani), un sătean din Cernu.

„Este preotul nostru şi nu va pleca niciodată de aici. Noi nu îl lăsăm să ne părăsească. Nu primim pe nimeni în loc”, a strigat Maria Amariei, o altă săteancă.

„Un om corect! Foarte corect! Nu ne cerea bani, aşa cum am auzit că fac alţi preoţi. Intră cu smerenie şi bun simţ în casele noastre”, a afirmat Anica Creţu (63de ani) din Cernu.

Cezar Teriş, de 64 de ani, nu înţelege de ce trebuie să plece părintele Andronache. „E un preot bun, cu har. Să spună Ioachim unde a greşit! De ce să-l schimbe?”, strigă săteanul în gura mare.

Costel Mareş, protopopul Moineştiului, primul şef ierarhic al preotului destituit, a refuzat să prezinte un punct de vedere referitor la situaţia din Protopopiatul său.

“Neodihnă misionară a Preasfinţitului Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul”

Într-un comunicat de presă, emis de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, se arată că incidentul de la Cernu este, de fapt o “o neodihnă misionară a Preasfinţitului”.

“Ierarhul a făcut o oprire în parohia Cernu unde, la cererea unei familii de credincioşi, a oficiat o slujbă de pomenire pentru o creştină mutată la cele veşnice. Preasfinţia Sa, cunoscând familia îndoliată, buni creştini, cu situaţie materială modestă, care frecventează adesea mănăstirea Savu – aflată în apropierea parohiei Cernu – a rostit o rugăciune de dezlegare pentru cea adormită întru Domnul. De asemenea, ca şi în alte asemenea situaţii, ierarhul a oferit un ajutor material de înmormântare respectivilor credincioşi”, se arată în comunicat.

Ciprian Ioan Ignat, „popa smardoi” de la dreapta lui Ioachim

*

Vizibil deranjat de prezenţa presei la răscoala îndreptată împotriva şefului său, Secretarul eparhial Ciprian Ioan Ignat (42 de ani) s-a îndreptat hotărât spre reporterul ziarului „Adevărul”, a lovit cu o mână aparatul foto cu care se filma şi cu cealaltă l-a împins cu putere.

La câteva ore după incident, secretarul Ignat a fost contactat de ziariştii de la “Adevărul” pentru a-şi spune punctul de vedere. “V-am spus doar să vă daţi la o parte”, a minimalizat la maxim gestul său neortodox, după care a închis brusc telefonul.

Secretarul eparhial Ignat este diaconul lui Ioachim Băcăuanul şi ocupă funcţie în administraţia Arhipiscopiei Romanului şi Bacăului, deşi se află la a doua căsătorie, lucru interzis printr-o hotărâre a Sfântului Sinod.

În plus, Ciprian Ioan Ignat, împreună cu cea de-a doua soţie, sunt pe lista abonaţilor la banul public, fiind consultanţi ai lucrării „Bacău. Acasă la creştini”, pentru care Primăria Bacău a plătit suma de 80.000 de euro.

Ciprian Ioan Ignat (foto dreapta) a fost acuzat şi în urmă cu un an de către Cristian Călin, student de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, că l-ar fi agresat în incita Arhipiscopiei Romanului şi Bacăului.

Opulenţă pe numele personal

Pe lângă mai multe maşini de lux înmatriculate pe Arhiepiscopie, Presfinţitul deţine pe numele său personal, de Ilie Giosanu, un jeep Dodge, un Volkswagen Transporter şi un Citroen Xantia. Aceasta, cu toate că este călugăr şi este obligat, conform normelor bisericeşti, să accepte sărăcia de bună voie.

 

 

Nota noastra:

Nu se stie – caci nu se comunica – ce se petrece cu preotul respectiv pe care Prea Sfintitul Ioachim a incercat sa-l inlature. Poate motivele sunt intemeiate, insa este de foarte rau augur ca un episcop sa fie tratat astfel de oamenii simpli. Acest lucru arata o ruptura mult prea mare intre episcop si poporul de jos. Si, daca preotul este indepartat de la slujire pe motive canonice, lucrurile sunt cu atat mai grave: un preot care faptuieste neoranduieli a ajuns mai aproape de inima poporului decat un episcop?!

De asemenea, vizitarea unui astfel de sat intr-un bolid de lux este cel putin o nepricepre “misionara”. Nu poti sa te duci pentru a face uz de carja episcopala intr-o astfel de masina dupa ce, probabil, nu ai mai cercetat satul respectiv cu anii sau cu zecile de ani. Ca sa puna cireasa de pe tort, Arhiepiscopia Romanului si a Bacaului explica incidentul drept o “neodihna misionara”... Poate energicul secretar al Arhiepiscopiei revine cu o scolie pentru a talcui celor multi si prosti sensul acestui concept adanc al ortodoxiei bacauane?


Categorii

1. DIVERSE, PS Ioachim Bacauanul, Video

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

43 Commentarii la “Cum se “neodihneste misionar” PS IOACHIM BACAUANUL vizitand sate sarace in limuzine de lux spre smintirea poporenilor si a presei (VIDEO)

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. E trist cand trebuie sa te raportezi astfel la un Episcop…Pentru ca locuiesc in zona calc des pragul Catedralei Arhiepiscopale si sunt la curent cu toate smintelile de pe aici,dar si cu preotii plini de har care suplinesc neajunsurile stapanilor.Preasfintitul e un erudit si ii datoram cea mai proaspata si mai documentata biografie a Cuvioasei Paraschiva.In acelasi timp episcopul nu a dat binecuvantare celei mai iubite reviste ortodoxe din episcopie:”Credinta ortodoxa”.Apare la Bacau si are binecuvantarea… Preasfintitului Galaction al Alexandriei si Teleormanului.Motivul?Combate ecumenismul.Oricat de culti ar fi ierarhii nostrii scoliti in occident deviaza usor de la dreapta credinta.

  2. Hristos S-a inaltat!

    Chiar nu am scris de mult pe acest site si ma abtin cat pot sa nu-mi manifest in niciun fel dezamagirile tot mai dese. Dar acum nu pot sa tac, pentru ca asa cum spune un teolog din vechime, acolo unde este ierarhul acolo este Biserica. Poate ca sunt multe nereguli in aceasta institutie, dar nu trebuie sa uitam ca Biserica este institutie divino-umana ce cuprinde pe toti credinciosii ce-L marturisesc pe Hristos ca Fiul al lui Dumnezeu si Mantuitorul lumii. Stiu ca ziaristii de la Adevarul au o problema cu Biserica si de aceea nu vor pierde nicio ocazie sa faca scandal din orice tantar. Dar mai stiu ca adminii de aici sunt crestini ferventi si de aceea astept din partea lor ca neajunsurile din Biserica sa fie relatate altfel decat o fac ziaristii de la Adevarul, de dragul Bisericii si de dragul lui Hristos. Nu cosmetizari, nu capul la nisip, ci un ton adecvat situatiei.

  3. @hypatia
    Nu m-am uitat la comentariile pe care le-a starnit articolul in subsolul paginii din “Adevarul”.Dar imi imaginez mania poporului “dreptcredincios”.Aici insa avem pretentia ca suntem intre oameni care privesc cu durere fenomenul. Ceea ce se intampla la Roman nu este un caz singular.Daca Iulian Capsali nu a primit un mandat in PE nu este atat vina unei turme ratacite,ci lipsa de reactie a clerului,care a considerat mai de folos sa sustina baronii locali care cotizeaza decat un parlit cu multi copii care “se lupta cu morile de vant”.

  4. @hypatia,

    ce vrei sa spui? Adica niciun ierarh nu poate fi criticat (pt. greseli prin care aduce smintire poporului) pt. ca… Biserica este institutie divino-umana?! Pai nu Biserica a fost criticata ci un om care ocupa un post de ierarh al Bisericii. Sa mai amintesc ca in ortodoxie nu functioneaza, ca la catolici, infailibilitatea unui om, oricat de mare ar fi rangul sau in ierarhie?

  5. Ah, acum am vazut, “acolo unde este ierarhul, este Biserica”.Asta depinde de ierarh, si pe de alta parte, niciun om, singur, nu este Biserica, ci toti impreuna… Iar orice om, cu sau fara harul hirotoniei, sfant sau nu, este supus greselii, si deci… criticabil (in situatia cand sminteste pe cei din jur, altfel e bine desigur sa nu judecam, sa ne vedem de barna noastra, insa de regula atunci cand cineva greseste este chiar necesar sa fie atentionat/criticat de cei din jurul sau pentru ca acela sa-si vada greseala si sa se indrepte (caci vindecarea sufletului e importanta si nu… orgoliul ranit). Iar obiceiul asta de a umbla cu limuzine de lux este foarte nepotrivit pt un slujitor al Bisericii, care trebuie sa fie un exemplu de smerenie. Si pe de alta parte ofera motive unora sa atace Biserica.

  6. Deci au inceput sa dea parohii si biserici pe spagi… Truda preotului si a comunitatii de ani si zeci de ani se ia cu japca(parafa) si se “da” spre folosul altuia…,iar acest soi nou de ierarhi nu au nici o problema de constiinta…

  7. …Dar ce probleme de constiinta sa mai ridicam cand aici e vorba de manifestari grotesti si apucaturi de tip mafiot cu “bodyguarzi” si limuzine – Drama parohului si a familiei sale si revolta legitima a comunitatii devin o sursa grasa de subiecte tabloid si circ pentru lacheii din asa zisa presa romaneasca.

  8. Nu putem sti despre ce e vorba pana nu cunoastem motivul inlocuirii acelui preot. Poate fi un motiv imaginar, o spaga sau ceva urat, si atunci revolta oamenilor e justificata, sau poate fi un motiv intemeiat, canonic.

    @Cristi_g: deci cei care nu l-au votat pe Iulian Capsali sunt pentru tine “o turma ratacita”. Cand le-a cerut vorturile, cum i-a considerat, electori sau turma ?
    Nu, clerul nu trebuia sa se implice in campania electorala si nu trebuie sa se implice in acest fel niciodata. Biserica are un alt rost si trebuie sa apere poporul si credinta intr-o alta maniera nu facand campanie, asta pentru tine si pentru toti cei ca tine care nu mai termina cu acest activism cu totul deplasat si fara legatura cu duhul ortodoxiei.

  9. tot cristi_g: Dar ti-ai pus vreodata problema ca poate candidatul pur si simplu NU A CONVINS ?
    Toata lumea e de vina, turma ratacita, clerul care nu a coborat in mocirla campaniei electorale si nu a acoperit frescele bisericilor cu afise electorale ca sa convinga si sa trezeasca turma si sa o mane la vot, toti sunt de vina ca nici jumatate din cei care au semnat, nu l-au votat….. Numai el nu e de vina cu nimic.

  10. @stef
    zici: Deci au inceput sa dea parohii si biserici pe spagi
    tu acum ai aflat?
    asta-i durere veche de peste 20 de ani, cel putin de-atunci stiu eu multe cazuri, probabil ca e si mai veche…si ne mai miram de cum merg lucrurile!
    O fi acum si durerea cu massmedia care sta la panda si abia asteapta sa arunce cu noroi in dreapta credinta aici,… dar si cu mirenii ortodocsi care stau prea linistiti si uita rugaciunea pentru duhovnic, uita ca pacatele noastre au diverse consecinte printre care si simonia (pt ca ne place sa mituim si sa lingusim), uita cata mandrie poate incapea in inimile unora care se stiu rude cu slujitorii altarului,uita ca la preotie nu se vine cand te tragi din parinti care s-au cununat mai putin curati,etc. Nu plebea a incurajat toate astea?
    Sa ne mai miram ca umbla nu stiu care X ierarh cu nu stiu ce jeep cu geamuri fumurii si predica despre dagoste si smerenie cand in jurul lui se moare de foame?!

    Dar ce conteaza toate astea! Conteaza sa fii preot in ochii oamenilor ! Sau macar sa fii daca nu ruda, macar in gratziile unui preot, ca parca asta ti-ar asigura un loc in Rai!

    Cica IPS este un erudit!
    De cand eruditia e un dar asa valoros la cei care-ar trebui sa aiba alte prioritati? Cum inteleg unii credinta cea dreapta daca e mai importanta propria eruditie decat dragostea crestina?!

    No hai ca stiu ca ma veti ” felicita” cumva, gasiti voi cum 🙂

  11. Faptul că nu şi-a luat lumânări de la episcopie nu mi se pare atât de grav, încât să fie mutat disciplinar preotul din parohie. Sau alte motive penibile de genul acesta. Dacă ar fi avut alt motiv îndreptăţit, Episcopia ar fi declarat acea vină. Prezintă toate elementele ca intervenţia PS-lui să fie una “în forţă”, din păcate.
    În plus, parcă nici monopolul pe lumânări nu este chiar un gest onorabil din partea Bisericii. Măcar de le-ar face bine, nu ca nişte artificii şi la preţuri rezonabile. A nu îngădui să facă profanii afaceri cu lumânări în biserici nu echivalează cu afacerea Bisericii.
    Oricum, problema principală este instituţionalismul excesiv, agresiv din cadrul Bisericii. Nu sufletele oamenilor sunt importante, ci disciplina şi profitul material.

  12. 1. Acolo este o ancheta DNA in desfasurare, deci nu se pot spune prea multe lucruri, dar exista un comunicat al episcopiei: http://www.epr.ro/comunicat-de-presa-1
    2.Cand te cearta ierarhul, nu-l dai in judecata ca nu-i canonic
    3. Cine da dreptul cuiva dintre mireni sa judece un semen de-al sau, basca preot sau ierarh? E foarte mare pacatul…
    4. Duhovnicul meu mi-a zis ca cine se sminteste era deja smintit. Mai comparati-va cu primii crestini, cand multi erau persecutati pe nedrept din pricina credintei, dar li se aduceau tot felul de acuzatii, de exemplu in timpul lui Nero, cand se spunea ca sunt canibali; cine se smintea de crestini?
    Cred ca timpurile ne cer sa fim mai atenti, sa deosebim mai bine “duhurile” si situatiile.
    5. pe Capsali l-au sustinut foarte multi preoti si crestini, dar a fost respins din capul locului de Europa neopagana,pricepi odata si lumea in care traim.
    Raman la ideea ca e nevoie de multa rugaciune si pocainta, de rugaciune pentru conducatorii nostri din Biserica si din tara. Amintiti-va ca fiecare popor are conducatorul pe care il merita majoritatea. Cine este majoritatea in tara noastra, fratilor?

  13. @hypatia:

    Noi am spus doar ca lipsa de minima adecvare a episcopului, in conditiile in care este hiper-cunoscuta reactia oamenilor atunci cand preotul lor este mutat sau indepartat din sat, este chiar ingrijoratoare. O lipsa de adecvare potentata si de mersul cu o astfel de masina. Acest lucru trebuie avut in vedere si poate fi discutat, caci daca in vechime crestinii erau atenti, cantareau si comentau predicile oamenilor Bisericii (dupa cum se poate intelege din cartea Sf. Ioan Gura de Aur si ale altora ce sfatuiau cum sa fie preotul/episcopul), atunci cu atat mai mult faptele lor erau cantarite. Altfel, cum sa ai discernamantul de a face dupa cuvantul lor, dar nu dupa faptele lor?

  14. Hristos s-a inaltat!
    Este trist cand vezi cum unii ierarhi ai BOR sfideaza poporul roman
    NU judeca las pe Dumnezeu sa-i judece, este doar o constatare. Unde este votul saraciei? Constat ca sub masca ascultarii se fac multe abuzuri in Biserica noastra.

  15. @Obrenovici
    L-am amestecat pe Capsali in discutie pentru ca am crezut ca doare aceasta lipsa de mobilizare a credinciosilor in jurul preotului.Nu-i nici o problema,ne mobilizam usor in jurul televizorului…Dupa unii nici chiar votul nu ar trebui dat,caci e o implicare…prea mare in treburile baronilor.Fiecare vom raspunde de faptele noastre,de indiferenta noastra.Poate e o utopie sa mai crezi ca poate fi salvat acum un neam,dar cand vezi un om cu 9 copii ca isi gaseste timp pentru un crez parca t-ai dori si tu sa iesi din somnul cel de moarte…

  16. Aici e simplu. Preotul aflat in pacat a instigat poporul impotriva Episcopului, care e un om bun. il cunosc.

  17. Tot preotul a chemat si presa si tot el a invatat satenii sa aiba discursul instigator. E clar. Sa-i fie rusine preotului.

  18. @cristi_g
    Eu cred cu foarte multa tarie in puterea votului, caci am fost crescuta in familia mea sa respect drepturile castigate cu sange si lupta (sindicala). Dar acum nu mai merg la vot si nu voi mai merge pana cand Romania nu iese din UE, pentru ca votul nostru nu mai are putere. Iese cine trebuie, nu cine este votat, iar daca cumva ajunge si unul de-al nostru, el trebuie sa faca sluj in fata politicienilor reprezentativi pentru UE, sa se conformeze politicii UE sau este scos afara sau chiar inchis (bineinteles, pentru greselile personale; dar cine nu are greseli, care politician nu devine santajabil?)
    Cred ca politica UE e impotriva crestinismului si nu ne reprezinta nici intr-un fel pe noi. Nu avem ce cauta acolo si de aceea nu vreau ca in numele meu sa ni se impuna politici corecte de tipul homosexualitatii, avortului, eutanasierii persoanelor de orice varsta etc. Nu in numele meu! Si trebuie sa intelegeti ca prezenta la vot (indiferent cu cine ai vota, inclusiv anularea votului) inseamna sa recunosti institutia pentru care se fac alegerile. Deci, nu sunt indiferenta, dar nu mai vreau sa recunosc niciun europarlamentar, parlamentar sau vreun altfel de demnitar care merge acolo doar in folosul sau propriu. Cred ca similar au gandit destui crestini din cei care nu au mers la vot…

  19. @admin
    Oamenii cu carte se adreseaza forului superior persoanei care are un comportament deranjant. Deci, daca opulenta ierarhului de la Roman va deranjeaza, adresati-va Sinodului mitropolitan de la Iasi, ca acolo ierarhul este judecat de Consistoriu, singura instanta in drept sa faca asta. Si fratiile voastre stiti bine acest lucru, asa cum ar sti orice sociolog. Dar cred ca mai eficienta ramane rugaciunea pentru conducerea Bisericii noastre si pentru acest lucru nu se militeaza mai deloc, mai ales de catre site-urile care isi asuma si o componenta educativa a crestinilor. Si acum ca sa ma fac mai clar inteleasa, ma supara cand lucrurile se amesteca: eu am spus clar ca recunosc ca sunt probleme, dar ce se intampla in campania aceasta de presa este orchestrat de niste oameni care au datoria supunerii fata de ierarh, iar pentru faptul ca sunt cercetati ei, orienteaza atentia prsei si opiniei publice asupra ierarhului. Pe de alta parte, cred ca este groaznic faptul ca avem inca o campanie de presa impotriva Bisericii, mai dam si noi apa la moara?

  20. Hypatia – nu putem sub masca indemnului de a nu judeca, sa ne anulam discernamantul si trezvia.
    In fond, daca cineva greseste, este o datorie a dragostei sa ii atragi atentia, daca il lasi in ale lui inseamna ca nu iti pasa si il lasi sa se duca la iad. Intr-adevar intrarea intr-un sat amarat cu o masina de nu stiu cate zeci de mii de euro, este cel putin neinspirata, ca sa nu spun mai mult. In fond, cu un Logan de ce nu pot merge acesti ierarhi ? Mantuitorul a intrat in Ierusalim calare pe un asin, nu intr-o caleasca.
    Dupa aceasta logica atunci parintele Calciu cand a tinut acele cuvantari pentru tineri, in 1978, la Radu Voda impotriva demolarii bisericilor, ar fi trebuit sa taca, ca sa nu judece ? Toti ierarhii de atunci taceau si ierarhia BOR l-a criticat si nu numai ca nu l-a sustinut, dar a fost contra lui si de partea puterii politice comuniste.

  21. @hypatia:

    A ne ruga si a nu ne raporta ireverentios fata de ierarhi a fost si este o linie constanta a acestui site, drept pentru care am si fost terfeliti de zelotistii de serviciu, pana acolo incat am fost “denuntati” ca oamenii patriarhiei sau cutarui ierarh. Am platit si platim, asadar, pt aceasta linie, si nu ne aducem aminte ca fratia ta sa te fi implicat la nevoie atunci, daca nu pt noi, atunci pt principiul in cauza. Intelegem ca pur si simplu ar trebui sa ne facem ca nu s-a intamplat nimic, ceea ce ar fi o greseala de care ar profita, pana la urma, tot cei care poarta sambetele bisericii. Este f. posibil ca scandalul sa fie manipulat mediatic si satenii de preot, insa daca nu ar fi existat nimic, nici manipularile nu ar fi avut obiect. Totusi, intr-un astfel de context, e trista lipsa de prezenta de spirit. Ocolim satele nevralgice, cu gaze de sist, ca sa nu implicam biserica in dispute, dar uitam de prudenta cand vine vorba de bussines as usual.

  22. De unde stia reporterul Adevarul ca va veni episcopul? La noi in localitate este un preot care e la a IV- nevasta, cu care e clar ca nu mai are cum sa se cunune dupa ce a avut trei in acte si totusi, din cauza “poporului”, nu poate fi atins. Eu am incercat sa nu judec zicand ca poate n-o fi nimic intre el si ultima, dar a venit la mine o matusa de-a doamnei cu care am fost colega de clasa, si mi-a spus cu mandrie ca nepoata este nevasta lui. Celalalt paroh nu are duhovnicia. Ganditi-va cum e sa te spovedesti pentru singura si ultima oara in viata ta prin telefon, ca am inteles ca se practica, dar n-am intrebat daca si la muribunzi. A trecut o ortodoxoa la catolici, ca e sat mixt, si s-a dus la petrecerea lor cu doamna. A ingropat apoi la cererea familiei o greco-catolica, pentru ca nu avem preot greco-catolic in sat, dra nu stiu daca raposata a trecut inapoi la ortodocsi sau nu.
    Sa-si ia Logan cine vrea. Unii nu au preferinta asta. Chiar daca ar fi ecumenist PS-ul, cum se sugereaza, aici e vorba de neascultarea preotului si nu de convingerile episcopului sau de ce bani dispune episcopia. Asta e o cu totul alata discutie. Una din porunci e sa nu ravnim averea altuia, deci nici averea episcopiei pe mine nu m-ar interesa in mod deosebit daca ar fi folosita cu cap.

  23. @admin
    Dumnezeu stie inima fiecaruia si efortul duhovnicesc al fiecaruia, chiar daca il stiaiti si voi si acum nu mai stiti…. Si asta e o plata… Si discutii de astea eu am mai avut cu fratiile voastre. Mai recititi primul meu comentariu si urmatorul si intelegeti corect lucrurile. Cum sa mai spun sa intelegem? Ai ceva de spus? Spune-i omului (ierarhului) in fata sau reclama-l unde trebuie, dar nu-l certa pe site ca s-ar putea sa nu citeasca el, iar cei ce citesc (inclusiv cei din jurul sau) sa nu priceapa prea bine cum stau comentariile voastre fata de situatie, cu atat mai mult cu cat stiti din experienta personala cum e sa fii judecat (asa cum ati scris in comentariul anterior). Sunt multe teme sensibile ce merita discutate, dar daca privim cu obiectivitate vom vedea ca acest lucru nu se intampla din vina noastra globala. Ca titlu de exemplu, am vazut cu ochii mei cum un coleg al acelui preot ii facea temenele publice si il lingusea pe acelasi ierarh in public cu nerusinare si am rosit. Si ma gandeam: oare atunci cand va gresi si ierarhul il va pedepsi, va face la fel precum colegul sau de la Poduri? vreau sa zic este ca aceste lucruri vin de jos in sus si noi avem ceea ce meritam. Ce sens are sa discutam acum de gazele de sist cand obrazul Bisericii este tavalit in noroi de ai nostri? Amintiti-va de parintele Laiu de la Barlad. De ce nu am discutat atunci cu ierarhii din zona, acasa la ei, pentru a-i convinge sa sustina poporul in fata Chevron? Nu stiu ce inseamna “a purta sambetele Bisericii”, dar mesajul meu este acela de a face front comun ori de cate ori cineva ataca Biserica din interior sau din exterior. Si noi suntem parte a Bisericii!

  24. Vineri, 13 iunie 2014, ora 19, PS Ioachim vine la o seara culturala dedicata Sfintei Euharistii la Manastirea Acoperamnatul Maicii Domnului de la Valea Budului, aproape de Bacau, unde sunt invitati mireni care au de ridicat problemele lor. Daca chiar ziceti ca sunteti bine intentionati, veniti atunci si distutati cu ierarhul si despre Euharistie si despre problemele celelalte. Spuneti-i ce ganditi chiar voi.

  25. @hypatia:

    Bine, atunci suntem noi rau intentionati, caz in care, sincer, nu stim de ce mai pierzi timpul cu noi.

    Sociologic vorbind, ca tot ai facut caz de asta, fara sa fie clar de ce, cand un episcop calca in strachini si se duce buhul, nu avem doar grija prea sfintiei sale, ci si a ortodocsilor, care, oricat ne-am stradui sa ne astupam urechile si sa ne acoperim ochii, tot vor afla despre pricina. Deci despre acestia, despre noi, publicul ortodox, era vorba, care vor afla fie doar de la mass-media setata anticlerical, fie doar de la zelotii schismatici (toti acestia poarta sambetele bisericii, la ei ne refeream). Daca ne prefacem ca nu exista astfel de subiecte, atunci, prin expunerea de care nu se pot feri, oamenii vor fi influentati (fie si inconstient) doar de respectivii. Daca noi nu suntem in stare sa discutam intr-o libertate responsabila aceste lucruri, si, astfel, sa neutralizam abordarile nepotrivite sau provocatoare, atunci sa nu va mai mirati ca oamenii se duc dupa “vase sparte” si isi huduie episcopii.

    PS: daca am omis ceva din trecut, iertare, nu-mi aduc aminte ceva notabil legat de astfel de subiecte.

  26. @hypatia:

    eu inteleg punctul tau de vedere, si aprob ideea ca e bine sa ne spalam rufele acasa, nu in public, pt ca hienele atat asteapta. In principu mi se pare corect, dar…

    …exista si un revers al medaliei: in momentul in care taci, risti sa te pomensti cu acuza de musamalizare (ex: ‘ditai scandalul si site-urile ortodoxe se prefac ca nu vad’ sau lucruri de acest gen). Ori mi se pare strategic si de altfel corect sa aratam ca nu, nu ne prefacem ca nu vedem, ci avem curajul asumarii.

    Curajul asumarii nu inseamna sa il judec pe ierarhul sau preotul respectiv – eu una cred ca nu tr de altfel sa judecam pe nimeni – ci sa arat ca aiu act de devieri, sunt constient de ele si nu le ignor prefacandu-ma ca nu exista. Si le gestionez, eu BOR, asa cum cred de cuviinta. Dar nu ma prefac ca nu exista.

    Din cate vad eu, RIC doar a reprodus un articol, iar in propriul comentariu:

    1. a deplans ruptura dintre turma si epsicop, indicand insa ca problema turma;
    2. a apeciat ca nefiind STRATEGIC sa apari intr-un Audi8 intr-un satuc. Deci, nici o judecata de valoare la adresa persanei preotului, ci o simpla constatare legata de strategie.

    In rest…nimic.

    Ori o astfel de atitudine mi se pare chiar rezonabila, pt ca atinge toate obiectivele: impartialitate, capacitatea de a nu ignora semnalele presei si a nu ne baga capul in nisip cum bine spui tu, si, in fine, reticenta in a judeca pe ierarh. Chiar mi se pare ok.

    O spun ca una care nu suporta prea usor cd iararhii sunt acuzati sau, cum s-a intamplat cu fetita aia fugita de acasa, lasati sa se apere singuri, expusi pe nedrept. Adica de pe pozitia cuiva care pricepe bine abordarea ta.

    Dar de data asta chiar nu mi se pare ca s-a gresit cu ceva. Din contra, am aratat ca nu suntem ipocriti, asa cum abia asteapta hienele sa zvoneasca despre noi.

  27. Totusi, tr ca BOR sa arate ca poate fi transparenta si onesta, fara mesaje sibilinice sau taceri datatoare de idei. Sigur, depinde de la caz la caz si sigur ca nu tr reactionat la orice provocare. Dar sunt lucruri care intr-adevar tr evitate, si ma indoiesc ca dc te duci la ierarhul respectiv si ii spui in fata te si ia in serios.

    Nu cred ca e rau ca ei sa vada ca anumite actiuni dauneaza Bisericii. @admin: poate tonul ar putea fi mai neutru, intr-adevar (ma refer la tilu, acum l-am citit cu atentie. Poate ca ar merge un titlu mai sec, mai informativ)

  28. @hypatia
    Ma bag si eu, ca musca-n lapte.
    Multumesc pt adresa ( http://www.epr.ro/tags/pr-andronache-0 ). Nu ma gandisem sa ma uit acolo. Dar ce sa vezi: dai cautare dupa pr Andronache, iti da 3 pag, pe toate este acelasi comunicat din 30 mai (scandalul).
    De ce nu este si din 13 mai cand a fost pedepsit ????????????????????????????

  29. La asa patriarh, asa preoti! Din pacate….

  30. in concluzie, crestinismul se cauta a fi distrus de catre ”oameni” din interior

  31. Ei, povestea nu e de ieri, de azi. S-a facut chiar un film dupe dansa, vi-l povestesc mai didigios.

    „Ioachim Băcăuanul vrea să mă scoată din biserica mea. Eu nu plec nicăieri! Mă doare că nu mi s-a adus la cunoştinţă motivul pentru care trebuie să plec din parohie. Repet, nu plec când vrea Preasfinţitul!“ Aşa îşi începe „spovedania“ preotul Irinel Andronache, paroh la Biserica Cernu, din comuna băcăuană Poduri, care a primit, luna aceasta, o înştiinţare scrisă de la superiorii lui, din care reiese că este mutat la o altă biserică, din localitatea Bijghir. Mărturia lui este aproape trasă la indigo cu a altor preoţi din Bacău, revoltaţi că sunt sancţionaţi pe nedrept, reproşându-li-se că vând lumânări contrafăcute.

    Sursa: http://adevarul.ro/locale/bacau/exclusiv-rascoala-sutanelor-negre-preasfintitul-ioachim-bacauanul-acuzat-preoti-filmeaza-santajeaza-amendeaza-1_537cfc220d133766a8da9da9/index.html
    Data: 22 mai.

    Una peste alta, razvratirea si neascultarea unui preot fata de episcop nu are cum sa duca la lucruri bune. Asa cum nici genul de abordare a ierarhului nu poate. Povestea aceasta ne-o spune filmul de mai jos. Pentru ca, daca ma intrebati pe mine, nevolnicul, cum a devenit chestiunea de ieri subiect de scandal si de media o sa imi permit sa fac asa, o incursiune fantasmagorica in lumea realitatilor fantastice.

    Dupa cum stim, ca fapt si ca ancorare a filmului in evenimente reale, preotul in cauza ii sanctionat alaturi de o serie de alti preoti din zona; motivul, in acest moment, conteaza mai putin (fie ca is lumanari vandute din alte surse sau alte chestiuni).

    Ceea ce conteaza ii ca preotul Irinel in loc sa ia calea batatorita duhovniceste a pribegiei si sa ne torpileze scurt metrajul, se razvrateste.

    Replica sa de capatai devine un adevarat motto al filmului: “Repet, nu plec când vrea Preasfinţitul!“. Un motto care se repeta de cate ori poate si catre oricine il asculta.

    Acest motto ii instiga si pe alti preoti sau, ca sa ne exprimam elegant, in tuse de gri, le da apa la moara. Probabil, nu plouase destul.
    In piesa de rezistenta din care am capturat un pasaj alb-negru mai sus, preotul Irinel este citat de mass media cu “spovedania” sa, lucru care ne-ar putea indica faptul ca dumnealui ii si “capul rascoalei”. Ca doar nu oricine apare intr-un articol ce exploateaza cu sarg si pricepere, in sens anticlerical, cam tot ce se poate.
    Pai nu? Pai da. Totusi, acest lucru nu este aratat clar in filmul nostru pentru ca am lua cu totul placerea cinefilului de a descoperi, pas cu pas, scenariul. Si nu vrem aiasta.

    Insa vrem sa intarim ideea ca avem de-a face cu un film de actiune ce devoaleaza o rebeliune care are si un capo dei tutti capi: don Irinel.
    Ierarhul locului, aflat in aceste zile ploioase in activitate misionara in zona sa de cultivare si misiune duhovniceasca stie foarte bine cum se prezinta situatia si ca orice rebeliune trebuie doborata prin retezarea capului. Pana aici, filmul pare prins in clisee holiudiene de parca Sergiu Nicolaescu s-ar fi rasucit in mormant si i-ar fi cazut o rola de film din buzunar. Este, insa, doar o iluzie; maestrul a fost incinerat de apropiati.

    Secventele continua sa se succeada cu repeziciune.

    Zis si facut. Preasfintitul se pune in miscare, c-o falca in Cer si cu una pe pamant. In Audi. Neodihna pricinuita de tulburarea cauzata de don Irinel este convertita rapid, prin rugaciune si indelungat post negru, in “neodihna misionara“.

    – Paranteza publicitara – Administratorul acestui sait nu cunoaste termenul pentru ca, neavand suficienta experienta regizorala duhovniceasca, nu s-a confruntat niciodata cu asemenea lupte interioare cauzate de tradarea fratelui care iti sterpeleste lumanarea de la capatai cand ai mai multa nevoie de ea. Drept urmare, se mira. Dara nimic din cele intamplate in aceasta poveste nu este de mirare, va spui eu. – Incheiat Momentul Publicitar –

    In continuare, incarcat negativ de aceasta neodihna la un capat si in plin avant misionar la celalalt, parintele ierarh se incarca electrostatic si reactioneaza fulgeratoriu deplasandu=se in viteza catre locatia la care se afla cantonat razvratitul nost’; profitand, cu gratie si dibacie, fireste, de participarea satului la unul din evenimentele capitale din viata sa: moartea. De fapt, nu atat moartea cat inmormantarea unui satean. De fapt, nu atat a unui satean cat a unei venerabile satence. De fapt, nu atat de venerabila, n-avea decat undeva la 8o de ani.
    Nemaipunand la socoteala ca, in aceeasi zi, era mare sarbatoare in sat, ca peste tot in lumea crestina: Inaltarea Domnului.

    Acum, fireste ca sateni au mai murit in Moldova iar Inaltarea Domnului se celebreaza in intreaga zona asa ca, intrebarea se pune: de ce tocmai aici, in satucul acesta uitat de lume, sa aselenizeze arhiereul nostru de la bordul unui OZN de culoare neagra?

    Pentru ca din pricina ca de aia, ar zice eroul popular, Gigi, daca ar fi liber.
    Dara nu este.

    Asa ca, cinefili feroce, nu ne ramane sa presupunem decat ca lumea a uitat de sat insa ierarhul locului l-a pastrat in inima sa, cu atat mai mult cu cat acolo, ce coincidenta, slujea fara binecuvantare si impotriva canoanelor, un preot atat de drag domniei sale.

    Ca in orice film, odata setat planul actiunii si schitate personajele principale, volens, nolens, vine momentul confruntarii.

    Si asta cin’ sa o stie cel mai bine daca nu chiar eroul nostru local, don Irinel. Carele, asa cum ii sta bine oricarui moldovean, de la Stefan cel Mare incoace, otraveste fantanile, parjoleste pamanturile, aduna o mica ceata de vajnice luptatoare cu sudalma si ocara si cheama presa.

    – Paranteza publicitara – Daca don Irinel ar fi fost patrician roman, eroinele noastre ar fi fost garda sa pretoriana. Cum insa Moldova si-a pierdut demult calitatea de provincie romana, nu ne raman decat ocarile plebei, praful de pe lumanari si, desigur, carul de lupta cu rebeliunea, marca Audi. Audi. Auzi? Audi.. – Incheiat Momentul Publicitar –

    Scena este pregatita, actorii la fel, camera ruleaza. Urmeaza infruntarea decisiva:

    Înmormântarea unei bătrâne de 85 de ani, din satul Cernu, comuna Poduri, s-a transformat într-un circ, chiar de Sărbătoarea Înălțării Domnului. De acest lucru au avut grijă câțiva zeci de enoriași, care au organizat o revoltă “spontană”, de care pare să nu fie străin fostul preot paroh Irinel Andronache. Lumea adunată «ca la urs» a răbufnit în momentul în care și-a făcut apariția Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, însoțit de un alai de preoți, care doar flancat de polițiști s-a putut strecura prin mulțime pentru a ajunge la căpătâiul mortului.

    În timp ce preoții oficiau slujba de pomenire, la doar câțiva zeci de metri, lumea înjura ca la ușa cortului, în timp ce preotul Andronache își vărsa și el năduful pentru că fusese izgonit din parohia în care a slujit mai bine de 12 ani. «Oamenii s-au adunat aici ca să mă susțină. Nu i-a pus nimeni – spune preotul Andronache. I-am ajutat mereu și sunt acuzat că am vândut lumânări care nu erau ale Episcopiei, dar nu este adevărat. M-au dat afară și am contestat în instanță decizia. Este nedrept. L-am dat și pe episcop în judecată”.

    sursa: http://www.ziaruldebacau.ro/scandal-cu-imbranceli-si-injuraturi-la-inmormantare/

    Filmul se termina intr-un cor de vociferari si insulte greu de reprodus. Cadrul final surprinde, cu indemanare, imparatia acestei lumi din care Domnul tocmai se Inaltase.

  32. Exista si un avertisment prealabil de care ai uitat si acum suportam consecintele. Il redau cu regretabila intarziere:

    ‘AcestprogramesteoSminteala.Oriceasemanarecupersonajesaufapterealenuestedelocintamplatoare.ProgramulpoatefivizionatdecredinciosiidoarcuconditiaabtineriidelacomentariiiardejurnalistidoarcucondititiadenigrariiBisericii.’

  33. ˙ǝɹɐoʇɐןdɯɐʇuı ɔoןǝp ǝʇsǝ nu ǝןɐǝɹ ǝʇdɐɟ nɐs ǝظɐuosɹǝd nɔ ǝɹɐuɐɯǝsɐ ǝɔıɹo
    ˙”ɐןɐǝʇuıɯs” ɐıɹǝs uıp ǝʇɹɐd ǝɔɐɟ ظɐɹʇǝɯ ʇɹnɔs ʇsǝɔɐ

  34. Ca la usa cortului! Chiar daca ierarhul a dat dovada de lipsa de discernamint cu limuzina, nu trebuia sa se faca atita circ in fata camerelor de vederi. Tocmai lucruri din astea vor cauza schisma si toti sfintii vorbesc impotriva schismelor.

    Judecindu-l pe ierarh asa ca pe marginea santului, nu aduce nimic bun, nici nu rezolva problemele lor, nici nu aduce un cistig cuiva, ci il face pe aghiuta sa bata din palme, iar Biserica sa para cu pete, imprastiind indoieli si neincredere din partea mirenilor in preoti si ierarhi si chiar dubii cu privire la Sfintenia Ei.

    Biserica este spital duhovnicesc, nu tribunal. Este nevoie de ascultare si smerenie. Si cind se ivesc probleme tot cu ascultare, smerenie si dragoste trebuiesc rezolvate, si nu cu acuze in fata camerelor de luat vederi. Of, of, ce ne grabim sa judecam! Judecata nu este a noastra, ci a Domnului.

  35. Păcat, (că pe neobservate ne facem părtaşi şi continuatori ai acestei lucrări ,,duhovniceşti” a lui… tangalache). Aproape că nu este comentariu care să nu susțină aceasta. Biata ,,dreptate” ajunge ferfeniță, smulsă şi împropriată când de unii când de alții, fiecare scotind că-i aparține, pentru că are argumente mai tari… . Dreptatea este a lui Dumnezeu, şi noi, dacă suntem ce credem (adică DREPTcredincioşi, trebuie să cautam Împărăția ŞI Dreptatea lui Dumnezeu) oare o şi dovedim astfel ? Ispititorul, cu cât reuşeşte să dea lovitura mai sus, cu atât angajează mai adânc ambele tabere şi implică pe mai mulți (sensibili la finețe). Greşeli sunt din ambele tabere. ,,Da va cădea vre-unul în vere-o greşeală… (spune Apostolul)… oare ne conformăm acestora, oare ascultăm… sau o ,,îndreptăm” în… formă continuată ? Clar. Greselile sunt de ambele părți. Care a greşit mai grav? Cel ce a implicat pe mai mulți, cel, ce cu bola sa, a îmbolnăvit pe mai mulți şi cu mai puține şanse de vindecare. Oare rezolvăm mare lucru prin împărțirea ,,dreptății” în felul acesta?
    Fericiti facătorii de pace, că aceia FII LUI DUMNEZEU SE VOR CHEMA.

  36. In conditiile in care era vorba de o neascultare clara, poate ca prezenta Audi-ului a fost de fapt o tentativa de reaminitire a autoritatii (Audi-ul ala banuiesc ca e o masina oficiala, iar pt. unii lucrurile astea lumesti amintesc mai bine de linia ierarhica decat dogma).

    Greu de spus, dar…cu Dumnezeu inainte! Raman la parerea mea ca, in general, nu stam chiar asa rau la capitolul cler. Dar nici nu trebuie sa ne ascundem dupa deget si sa inchidem ochisorii speriati. Una e sa nu judeci, alta sa te prefaci ca nu vezi acolo unde chiar iese cu scandal. ‘Sa stam drepti si sa luam aminte!’ Invataturi si avertismente se pot trage din orice.

  37. „După roadele lor îi veţi cunoaşte” (Matei 7, 16).

    „Roade bune nu dă decât pomul sănătos. Aşa e legea firii.” (Sfântul Ioan din Kronstadt, Viaţa mea în Hristos, Editura Sophia, Bucureşti, 2005, p. 181)

    Daca roadele unui preot is razvratirea fata de chiriarh si sminteala in parohie atunci ceva imi spune ca pomul nu-i pe de-a-ntregul sanatos.

    Iara daca roadele unui episcop constau in inmultirea smintelii atunci cu adevarat ceva ii putred si uscat prin camarile episcopiei.

    Si cand poporul suduie arhiereul, ma intreb, asta ii rodul pocaintei sau al neodihnei misionare?

    Intamplator, astazi imi fu dat sa auz marturisirea unui diacon la hirotonirea sa ca preot (“mărturisesc înaintea lui Dumnezeu şi a Chiriarhului meu“).
    Infricosatoare cuvinte, cuvinte pe care preotul nostru poate ar trebui sa si le aduca aminte caci de dansul au fost rostite in fata lui Dumnezeu. Sa-si reimprospateze memoria si sa-si gateasca pocainta de vrea “dreptate”.

    În toată viaţa mea mă voi călăuzi după învăţăturile Sfintei Evanghelii, ale Sfinţilor Apostoli,după Sfintele Canoane şi învăţăturile Sfinţilor Părinţi ai Bisericii Ortodoxe. Mă voi strădui să împlinesc în viata si activitatea mea îndemnul Sfântului Apostol Pavel care cere ca preotul
    „să fie fără de prihană, bărbat al unei singure femei, veghetor, înţelept, cuviincios, iubitor de străini, destoinic să înveţe pe alţii; nebeţiv, nedeprins să bată, neagonisitor de câştig urât, ci blând, paşnic, neiubitor de argint, bine chivernisind casa lui, având copii ascultători, cu toată bună-cuviinţa; căci dacă nu ştie cineva să-şi rânduiască propria lui casă, cum va purta grijă de Biserica lui Dumnezeu?” (I Timotei 3, 2-5).
    Voi purta totdeauna cu demnitate tinuta preoţească şi voi locui împreună cu familia mea în parohia încredinţată mie spre păstorire, păstrând şi sporind toate bunurile parohiei. Nu mă voi ocupa cu activităţi contrare chemării preoţeşti şi nu mă voi face părtaş la adunări si lucrări potrivnice Bisericii.
    Prin întreaga mea slujire învăţătorească, sfinţitoare şi pastorală, precum şi prin armonia vietii de familie, mă voi strădui să apăr Sfânta Biserică, păzind-o de defăimare şi de dezbinare, stând permanent în ascultare fată de Chiriarhul meu si în comuniune cu întreaga Biserică Ortodoxă.
    Mărturisesc, de asemenea, că voi fi întru toate supus si fidel Chiriarhului
    meu,[] şi succesorilor săi în scaunul chiriarhal, voi respecta Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, celelalte legiuiri bisericeşti, hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ale organismelor eparhiale deliberative și executive.
    În caz contrar, voi suporta consecintele canonice, statutare si regulamentare bisericeti ce decurg din nerespectarea în viata si activitatea mea a prevederilor acestei Mărturisiri.
    Aşa să-mi ajute Dumnezeu, în toată viaţa şi lucrarea mea preoţească!”

    pentru conformitate: http://www.scribd.com/doc/64716134/marturisire-hirotonie

    Intru neodihna tuturor, de la vladinca la opinca, imi permit sa citez dintr-un articol recent publicat pe acest site, legat de Inaltarea Domnului. Iacata:

    Până într-acolo a reuşit iubirea lui Dumnezeu să ajungă, să refacă starea lui Adam dinainte de cădere? Sfântul Ioan Gură de Aur, vorbind către un frate al lui monah, care era în pericol de a se lepăda, i-a spus:

    „Nu crezi tu, frate, că dacă satana a avut atâta putere încât să te dea jos, să te doboare de la înălţimea la care erai, înălţime la care noi, uitându-ne, ameţeam, oare Dumnezeu nu are putere să te ridice mai sus decât erai atunci când ai căzut?”

    Si atunci, ma intreb, unde sa cautam dreptatea, in pocainta in fata lui Dumnezeu sau prin tribunale lumesti?

    Si inca:

    Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, spune Sfântul Ioan Evanghelistul, încât L-a trimis pe Unul Său Fiu născut, să moară pentru noi.

    Şi doar atât putea să facă? Scopul Lui nu era acesta, nu era numai acesta. Scopul Lui era acela dintru început, pe care vi l-am spus, de a-l aduce pe om de-a dreapta Tatălui.

    Înălțarea Domnului, Praznicul acesta, de aceea este poate punctul cel mai important în parcursul omului către desăvârşire, deoarece astăzi se vede cu adevărat care a fost și care este slava omului, slavă și chemare pe care a primit-o de la Dumnezeu.

    Mai este oare ceva de spus? Pentru sminteala de genul celei de fata a murit Hristos?

    sursa: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2014/05/29/inaltarea-domnului-predici-audio-video/

    Inchei cu un citat al unui parinte (acum mitropolit) ce isi aduce aminte de inceputurile preotiei sale:

    Mai târziu am fost învrednicit să intru în cler prin bunăvoința pururea-pomenitului Calinic, Mitropolit al Edessei, Pellei şi Almopiei, care era un adevărat iubitor de Dumnezeu și de Biserică, și trăia ascetic și monahal. De la începutul preoției mele am trăit în Mitropolie alături de episcopul meu, care era lipsit de ascunzişuri în toate ale vieții sale, distingându-se printr-o mare dragoste şi un zel arzător pentru Dumnezeu, pentru Biserică şi pentru oameni.

    sursa: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2014/05/30/mitropolitul-ierotheos-vlachos-la-bucuresti-sambata-si-duminica-pentru-conferinta-si-lansarea-editiei-revizuite-a-cartii-stiu-un-om-intru-hristos-staretul-sofronie

    Lungul drum de la “neodihna misionara” la odihna intru dragostea de Dumnezeu, Biserica si oameni nu trece numai prin Saint Serge, biblioteci, conferinte si congrese … ci si prin camara inimii. Si nicidecum nu se strabate intr-un Audi.

  38. Of, of… Grav dacă au ajuns mass media să sprijine preoţii în revoltele lor împotriva Ierarhiei. Sunt multe şi vechi probleme şi greşeli, din ambele părţi, mi se pare mie…
    Comentariul vostru, admin, de după postare, mi se pare la obiect şi de bun simţ. Doamne, ajută-ne!

  39. Nu doresc si nici nu am dreptul de a judeca pe cineva.Totusi,mi-as dori ca Biserica, in integralitatea ei, sa fie o scoala a mantuirii.Si in mare masura chiar asa si este.Intimplarea relatata mai sus imi produce o mare durere. Cred ca vinovati sunt toti: episcopul, pentru ca a dat dovada de lipsa de intelepciune(…),preotul,pentru ca nu a facut ascultare, ba chiar s-a razvratit ( dea lungul timpului au fost atitia slujitori ai Bisericii care prin masuri administrative au fost nedreptatiti, si s-au supus masurilor luate,n-au cartit), apoi satenii din acea parohie care numai crestineste nu s-au comportat.Cred ca ar trebui sa ne rugam toti ca sa le dea Domnul minte si rusine sa nu mai faca asemenea vrajba.Nici ei si nici altii.Din toata aceasta intimplare, cistigator este doar dangalache. Doamne ajuta!

  40. @un fost ateu:

    Foarte de acord cu dvs.

    Ar fi o buna concluzie si o ocazie sa ne oprim cu comentariile aici.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare