Curtea de Justitie a UE INVALIDEAZA DIRECTIVA BIG BROTHER. “O ingerinta de amploare vasta si gravitate deosebita in viata privata si protejarea datelor personale”

9-04-2014 2 minute Sublinieri

Cukier_BigData

Justiţia europeană a impus marţi o revizuire a legislaţiei europene cu privire la conservarea datelor persoanle utilizate în lupta împotriva crimei organizate şi terorismului, considerată necesară dar disproporţionată şi prea intruzivă.

Curtea de Justiţie a UE a declarat directiva privind conservarea datelor “invalidă”, deoarece “comportă o ingerinţă de o amploare vastă şi de o gravitate deosebită în drepturile fundamentale privind respectarea vieţii private şi protejarea datelor cu caracter personal, fără ca această ingerinţă să fie limitată la strictul necesar”.

Însă Curtea a considerat că această “conservare a datelor în vederea eventualei lor transmiteri către autorităţile naţionale competente răspunde efectiv unui obictiv de interes general, şi anume lupta împotriva criminalităţii grave şi, astfel, în definitiv, securitatea publică”.

“Statele nu mai pot să utilizeze această legislaţie în starea actuală, ceea ce le va ridica o problemă, deoarece ea le privează de un instrument în lupta împotriva crimei organizate şi terorismului”, a declarat pentru AFP o sursă comunitară apropiată de dosar.

Comisarul european pentru Afaceri Interne Cecilia Malmström lucrează la o reformare a acestei legislaţii, dar ea aştepta să afle decizia Curţii europene pentru a-şi orienta propunerile.

Decizia Curţii vizează trei probleme, şi anume durata conservării datelor, considerată “disproporţionată”, lipsa protecţiei faţă de riscurile unor abuzuri şi absenţa unor măsuri pentru a “limita la strictul necesar” ingerinţa în viaţa privată a indivizilor.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a invalidat, marţi, Directiva 2006/24/EC privind păstrarea datelor de trafic informaţional, cunoscută şi ca Directiva Big Brother, anunţă APADOR-CH, cerând autorităţilor române să abroge legea care transpune acestă directivă.

Directiva Europeană 2006/24/EC impunea obligaţia statelor de a colecta date privind comunicaţiile electronice şi de telefonie ale cetăţenilor pentru o perioadă de cel puţin şase luni.

Directiva a fost transpusă în legislaţia românească prin Legea nr. 82/2012 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului.

Acestă lege a fost adoptată “în ciuda opoziţiei societăţii civile şi cu toate că o lege similară fusese declarată neconstituţională, prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 1258 din 8 octombrie 2009″, arată APADOR-CH..

Legea adoptată în iunie 2012 nu a fost însă contestată la Curtea Constituţională, nici de opoziţia politică, nici de Avocatul Poporului, a precizat pentru MEDIAFAX directorul executiv al APADOR-CH Maria Andreescu. Andreescu a mai precizat că, dată fiind decizia CJUE, care este general valabilă în UE, rămâne ca statele membre să ia măsuri pentru eliminarea din legislaţie a prevederilor care transpun Directiva Big Brother.

“Cel mai uşor şi mai rezonabil ar fi ca Guvernul să iniţieze un proiect de lege care să propună abrogarea Legii 82/2012”, a mai spus aceasta.

Prin decizia de marţi, CJUE a statuat că, prin impunerea păstrării datelor şi permiţând accesul autorităţilor naţionale competente, directiva reprezintă o imixtiune deosebit de gravă în drepturile fundamentale la respectarea vieţii private şi la protecţia datelor cu caracter personal. În plus, faptul că păstrarea şi utilizarea ulterioară a datelor sunt efectuate, fără ca abonatul sau utilizatorul înregistrat să fie informat, poate da persoanelor vizate sentimentul că viaţa lor privată este obiectul unei supravegheri constante.

Admiţând că motivele care au stat la baza adoptării directivei sunt legitime, scopul urmărit fiind combaterea criminalităţii şi siguranţa publică, Curtea a constatat că legiuitorul UE a depăşit limitele impuse de respectarea principiului proporţionalităţii.

Curtea a precizat că păstrarea datelor de trafic (şi implicit directiva) reprezintă o interferenţă serioasă cu dreptul fundamental la viaţă privată statuat în articolul 7 din Carta drepturilor fundamantale a UE, mai arată APADOR-CH, precizând faptul că tratatele internaţionale de drepturile omului, deci inclusiv Carta drepturilor fundamantale a UE la care Romania este parte, au prioritate în faţa legilor interne, în conformitate cu articolul 20 din Constituţia României.

“Decizia CJUE din 8 aprilie 2014 consfinţeşte importanţa respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti pentru construcţia europeană. Solicităm Guvernului şi Parlamentului României să se alinieze acestei decizii şi să adopte de urgenţă măsurile care se impun pentru abogarea Legii nr. 82/2012 şi a celorlalte reglementări derivate din aceasta”, se mai spune în comunicatul semnat de reprezentanţii APADOR-CH, Actve-Watch, Centrului pentru Jurnalism Independent, Asociaţiei pentru Tehnologie şi Internet şi Asociaţiei Naţionale a Internet Service Providerilor.


Categorii

1. DIVERSE, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Panopticon, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “Curtea de Justitie a UE INVALIDEAZA DIRECTIVA BIG BROTHER. “O ingerinta de amploare vasta si gravitate deosebita in viata privata si protejarea datelor personale”

 1. de fapt, tot ce spun ei este ca in varianta actuala legea nu e ok, ci trebuie imbunatatita in numele sigurantei si al combaterii terorismului

  Curtea de Justiţie a UE: “conservare a datelor în vederea eventualei lor transmiteri către autorităţile naţionale competente răspunde efectiv unui obictiv de interes general, şi anume lupta împotriva criminalităţii grave şi, astfel, în definitiv, securitatea publică”.

 2. Bush a declarat public fara echivoc dupa atacul dela 11 septembrie 2001: am pornit razboi impotriva terorismului, oricine nu este alaturi de noi in acest razboi este declarat terorist. Controlul absolut al comunicatiilor este o componenta a acestui razboi.
  Inclusiv UE este presata sa se alature ca aliat al americanilor in acest razboi, chiar daca acest lucru implica instituirea unui regim ca cel dinainte de 1989 dela noi. Vor gasi ei un “ambalaj stralucitor” in care sa impacheteze noua dictatura(acum nu este proletara) ca prostilor sa le para democratie; iar daca ambalajul se uzeaza ori se rupe vor aplica noua dictatura “neambalata”.

 3. Pingback: Presedinta Braziliei convoaca summit international pentru a contesta HEGEMONIA AMERICANA asupra INTERNETULUI/ O companie de telefonie mobila si mai multe ONG-uri CRITICA legea care desfiinteaza ANONIMITATEA cartelelor pre-pay - Recomandari
 4. Pingback: CCR a declarat LEGEA BIG BROTHER NECONSTITUTIONALA - Recomandari
 5. Pingback: LEGILE SUPRAVEGHERII – IMPOTRIVA CETATEANULUI OBISNUIT SI PENTRU SIGURANTA MAFIILOR SECURISTICE - Recomandari
 6. Pingback: CSAT vrea o noua LEGE BIG BROTHER si PROPAGANDA pentru SECURISM CIBERNETIC inca din SCOALA/ Cat de mare e SRI?/ EXPERIMENTUL ORWELLIAN DIN SINGAPORE - Recomandari
 7. Pingback: Sefa Uniunii Nationale a Judecatorilor critica LEGEA BIG BROTHER. “Aduce o atingere gravă dreptului la viaţă privată şi altor drepturi constituţionale. Legea a fost adoptată într-o tăcere suspectă” | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare