UPDATE – NOU CUTREMUR MARE SI ALERTA DE TSUNAMI… /Dezastrul din Japonia a facut ravagii mai ales printre batrani. Proteste la Tokio impotriva energiei nucleare si mesajul premierului catre sinistrati

10-04-2011 3 minute Sublinieri

 

Un cutremur cu magnitudinea preliminara de 7.1 grade s-a produs luni in estul Japoniei, informeaza Institutul Geologic al SUA (USGS). Autoritatile au emis alerta de tsunami. Seismul de luni a avut loc la exact o luna dupa cutremurul devastator de 9 grade care a afectat Japonia la 11 martie. Potrivit informatiilor, cutremurul a avut loc in apropiere de coasta estica a insulei Honshu, la o adancime de 10 km. Seismul s-a produs la 23 de km de localitatea Iwaki si la 164 de km de Tokyo. Cutremurul a fost resimtit in capitala nipona, unde cladirile s-au balansat pret de cateva secunde. Angajatii centralei nucleare de la Fukushima au fost evacuati de urgenta.

Seismul şi tsunami-ul din 11 martie au făcut în Japonia aproape 13.000 de victime. Datele statistice arată că mai mult de jumătate dintre cei decedaţi aveau vârsta peste 65 de ani.Autorităţile au verificat deja vârsta a 7.935 de persoane şi au stabilit că dintre acestea, 4.398 (respectiv 55,4%) aveau cel puţin 65 de ani, anunţă ediţia de astăzi a publicaţiei Asahi. În nord-estul Japoniei, zona afectată de cutremur şi de tsunami-ul care a ajuns la 10 metri înălţime, populaţia cu vârsta de peste 65 de ani reprezenta un sfert din totalul populaţie. Ziarul Asahi mai scrie, citând datele statistice ale poliţiei, că “multe dintre ele (victimele de peste 65 de ani, nr.) au pierit când a venit tsunami, deoarece nu au avut probabil timp să fugă sau nu se puteau deplasa fără ajutor”. Autorităţile mai spun că numărul victimelor poate să crească, întrucât sunt cazuri în care familii întregi au fost luate de tsunami şi nu a avut cine să le raporteze dispariţia. Joi, la aproape o lună de la cutremurul şi tsunami-ul din 11 martie, o altă replică, estimată la o magnitudine de 7,4 pe Richter, a mai făcut patru victime. Replica a produs panică în rândul japonezilor.

Aproximativ 15000 oameni au iesit pe strazile din Tokio, duminica, pentru a protesta impotriva industriei energiei nucleare dupa ce cutremurul devastator a produs topirea miezului reactoarelor de la Fukushima, a raportat agentia Kyodo.

Fara bombe nucleare! Fara Fukushima! au strigat protestatarii, unii dintre ei cu copii mici, pe sunetul muzicii rock si reagge cantata de muzicieni in imbracaminti stralucitoare. Am aflat de demonstratie prin Twitter, a spus un protestatar de 43 ani care si-a adus si copii in varsta de 2 si 6 ani. Vreau sa fac orice e posibil sa opresc industria nucleara, nu de dragul nostru, ci al copiilor. (…)

Primul ministrul japonez Naoto Kan a promis duminica sa faca tot ceea ce este posibil pentru a ajuta sinistratii din nord-estul tarii, care au pierdut totul in catastrofa din 11 martie, afirmand, in cursul unei vizite efectuate intr-un port devastat: “Nu va vom abandona”, relateaza AFP. La o suta de kilometri in sud, centrala nucleara de la Fukushima continua sa creeze ingrijorare aproape zilnic, la o luna de la valul de 14 metri care a devastat instalatiile electrice si circuitele de racire ale reactoarelor. La a doua sa vizita in zonele afectate, Kan, aflat in continuare la un nivel scazut in preferintele electoratului, s-a deplasat in portul Ishinomaki, grav afectat de cutremurul de 9 grade si de tsunamiul gigant care i-a urmat.

“Nu va vom abandona“, le-a promis Kan locuitorilor. “Guvernul va munci din toate puterile alaturi de voi”. El a precizat ca una dintre prioritati este reluarea cat mai rapida a pescuitului de coasta, dupa ce instalatiile portuare si ambarcatiunile au fost distruse practic pe toata coasta pacifica din Tohoku (nord-est). Primarul, Hiroshi Kameyama, a cerut construirea cat mai rapida a unor locuinte temporare pentru miile de sinistrati care nu au inca un adapost. “Sunt 17.000 de persoane in centrele de primire si majoritatea nu-si vor recupera niciodata domiciliul lor”, a explicat primarul acestui oras cu 163.000 de locuitori, inainte de catastrofa. Acum, 2.653 dintre ei sunt morti si 2.770 sunt dati disparuti.

Kan a promis constructia unui prim lot de 70.000 de locuinte in nord-est, unde 150.000 de oameni traiesc, in total, in centre de primire a sinistratilor.

Dupa o perioada de doliu de o luna, guvernul considera ca a sosit ora reconstructiei.

Un comitet special insarcinat cu lucrarile in Tohoku va fi anuntat oficial luni, ziua de comemorare a catastrofei, iar premierul urmeaza sa ceara populatiei, intr-o conferinta de presa, sa-si majoreze consumul, pentru a sustine a treia economie mondiala. Dar poluarea radioactiva degajata de centrala de la Fukushima risca sa agraveze si mai mult situatia agricultorilor si a pescarilor din nord-est.Vanzarea mai multor produse agricole provenite din prefecturile vecine centralei Fukushima Daiichi (Nr.1) a fost interzisa.

Guvernul recunoaste ca centrala este in continuare instabila la o luna de la accident.

Racirea celor sase reactoare, la inceput cu apa de mare si ulterior cu apa dulce, a permis stoparea procesului de fisiune a barelor de combustibil. Din patru reactoare continua sa iasa fum alb, in timp ce lucrarile de restabilire a sistemelor de alimentare cu curent electric si a pompelor de racire avanseaza foarte lent, in special din cauza prezentei apei puternic radioactive in cladiri.

Peste 20.000 de soldati, 90 de avioane si 50 de nave au fost mobilizate duminica pentru a efectua duminica o noua operatiune de cautare a cadavrelor in largul coastelor, in conditiile in care aproape 15.000 de persoane sunt in continuare disparute. Numarul confirmat de decese se ridica dumincia la 12.998.

Un japonez în vârstă de 75 de ani a fost găsit de corespondenţii agenţiei de ştiri Associated Press abandonat în locuinţa sa aflată la doar 20 de kilometri de centrala de la Fukushima, într-o zonă evacuată de autoritaţi din pricina riscului de iradiere, scrie Huffington Post. Bărbatul nu şi-a părăsit casa deoarece nu mai poate să meargă. El le-a spus jurnaliştilor că soţia sa a dispărul în urma cutremurului şi a tsunamiului din 11 martie, iar el a rămas singur, fără mâncare sau apă.

Kunio Shiga locuieşte într-o casă cu două etaje rămasă intactă în urma tsunamiului care “i-a ajuns până la poartă”, răscolindu-i gospodăria şi lăsând în urmă un val de noroi. Bătrânul îşi petrece timpul ascultând u radio cu baterii în întuneric, deoarece electricitatea a fost întreruptă. El spune că ştie despre ordinul de evacuare emis de autorităţile japoneze din cauza riscului de iradiere, însă nu poate să se deplaseze şi nu are pe nimeni care să-l ajute. Soţia lui a dispărut la scurt timp după cutremur “Era aici, dar acum a dispărut”, le-a spus bătrânul jurnaliştilor AP care i-au oferit apă şi ciocolată deoarece bărbatul a rămas fără provizii.

În urma vizitei, echipa AP a alertat autorităţile din zonă care au spus că vor merge să-l recupereze pe Shiga de îndată ce vor avea timp. Locuinţele din vecinătatea casei bătrânului au fost abandonate, dar poliţia găseşte zilnic printre dărâmături cadavrele unor oameni prinşi sub clădiri sau copaci răsturnaţi. Sute de poliţişti din Tokyo au fost mobilizaţi pentru a ajuta la evacuarea zonei.

  • Realitatea.net:

În Japonia, membrii echipelor de salvare au dus la poliţie sute de mii de euro

Imagini cu valul care a lovit centrala de la Fukushima VIDEO


Categorii

1. DIVERSE, Alerte, Fukushima (criza nucleara)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “UPDATE – NOU CUTREMUR MARE SI ALERTA DE TSUNAMI… /Dezastrul din Japonia a facut ravagii mai ales printre batrani. Proteste la Tokio impotriva energiei nucleare si mesajul premierului catre sinistrati

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Se va ridica gradul de gravitate al accidentului nuclear de la Fukushima la 7?
  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » E oficial: ACCIDENT NUCLEAR DE NIVEL 7 (MAXIM) LA FUKUSHIMA. DAR VA FI MAI GRAV DECAT LA CERNOBAL. Iod radioactiv in apa de ploaie si laptele de oaie, in Romania,. Institutul de Fizica Nucleara declara ca valorile sunt “
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare