Deznodamant previzibil in conflictul CNAS – MEDICI: capitulare dupa manipulari, intimidari si santaj. RODICA TANASESCU SI DOINA MIHAILA AU DEMISIONAT PLANGAND SI ACUZAND “AMENINTARI INFERNALE”

10-06-2011 5 minute Sublinieri

Chiar si fara a mai discuta inca o data pe fondul problemei, pe continutul negocierilor, nu putem sa nu observam modul in care autoritatile dispun de categoriile sociale. Pana la urma, chiar si daca nu vrei sa faci rabat de la agenda ordonata de stapanii cei mari din afara, de ce sa recurgi la santaj si manipulari, la intimidarea prin mesaje mediatice?

Dincolo de toate, acest cinism rece si brutal, aceasta modalitate de a-ti umili la maximum ”partenerii sociali” sunt semne foarte rele… Cand vorbesti zi si noapte de modernizarea Romaniei, si inca modernizare fortata, dar tratezi asa categoriile cheie ale oricarei societati cat de cat normale, cum ar fi medicii si, prin ei, medicina, atunci asta se cheama bataie de joc si apucaturi dictatoriale. Este inceputul unui tavalug totalitar genocidal, care nu va afecta doar sistemul medical, ci care se extinde cu repeziciune pe toate fronturile.  Oricine incearca sa se opuna va primi pumnul in gura si va fi FORTAT sa plece. Daca si anterior rezistenta la presiuni mari de genul campaniei de vaccinare anti-gripa porcina sau HPV era destul de redusa, de acum incolo ne asteptam ca, pentru a mai putea supravietui, medicii de familie sa fie foarte obedienti sau… sa riste sa nu mai fie deloc…

Medicii de familie au decis vineri dimineata, dupa o noua intalnire cu ministrul Sanatatii, sa semneze contractul-cadru pentru 2011 cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Anuntul a fost facut cu putin timp in urma de Doina Mihaila, presedintele Federatiei Patronatelor Medicilor de Familie din Romania, potrivit Agerpres. In cazul in care medicii de familie si CNAS nu ar fi ajuns la un acord, consultatiile la medicul de familie ar fi urmat sa fie platite de pacienti incepand de marti, 14 iunie. In urma acordului la care s-a ajuns vineri, toti medicii de familie vor elibera incepand de marti, 14 iunie, retete pentru medicamentele compensate si gratuite si vor semna trimiteri catre cabinetele medicilor de specialitate, a anuntat Ministerul Sanatatii.

“Am avut o noua intalnire cu ministrul Sanatatii si am cazut de comun acord, spre binele pacientilor, sa semnam contractul-cadru pentru furnizarea de servicii medicale cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate”, a declarat Doina Mihaila. Ea le-a recomandat medicilor de familie din teritoriu sa isi depuna mapele de contractare. Obiectivele pe care medicii de familie le-au cerut, respectiv consultarea bolnavilor cronici ori de cate ori acestia au nevoie, valoarea garantata a punctului de 3 lei per capita si 1,8 per serviciu, informatizarea să constituie obiectul unui alt contract separat, au fost indeplinite si fac obiectul unui protocol semnat cu Ministerul Sanatatii, a mai precizat presedintele Federatiei Patronatelor Medicilor de Familie din Romania.

Reprezentantii medicilor de familie si-au exprimat speranta ca dialogul cu ministerul Sanatatii va continua si in perioada urmatoare. “Medicii de familie renunta la protest. La inceputul saptamanii viitoare acestia vor semna contractele cu casele de asigurari de sanatate“, a precizat Ministerul Sanatatii.

Salut decizia medicilor de familie si le multumesc pentru dialogul pe care l-am purtat in aceste saptamani si pentru faptul ca au ales sa se gandeasca in primul rand la pacientii lor, asa cum le-am solicitat in toate intalnirile noastre. Sunt constient ca asistenta medicala primara reprezinta un capitol important in sistemul de sanatate si vom sprijini mai mult acest sector”, arata ministrul Sanatatii, Cseke Attila, intr-un comunicat.

Dr. Doina Mihăilă a declarat, pentru AGERPRES, că a luat această decizie întrucât, în calitate de preşedinte al Federaţiei, ar fi trebuit să obţină o finanţare pentru medicina de familie care să asigurare măcar supravieţuirea.

“Au fost rezolvate punctele referitoare la pacienţi, dar pentru că nu am obţinut finanţarea necesară pentru cabinetele medicilor de familie, mi-am dat demisia de onoare. Nu am obţinut o suplimentare, care nu era foarte mare, dar care era necesară pentru plata pe înscris şi acest lucru a condus la această decizie”, a explicat dr. Mihăilă.

Medicii de familie au semnat vineri contractul-cadru pentru serviciile medicale pe 2011, deşi nu au obţinut finanţarea pentru care o doreau pentru cabinetele medicale. Ei au spus că au luat această hotărâre pentru că s-au gândit la pacienţi.

La ieșirea din sediul Ministerului Sănătății, unde și-au acceptat înfrângerea în disputa cu CNAS, reprezentantele medicilor de familie au declarat pentru De ce News că sunt revoltate de modul în care autoritățile au gestionat situația.Am acceptat, parțial, să semnăm contractele, ne-a spus Rodica Tănăsescu, președinta Societății de medicină a familiei, plângând. Am făcut-o din respect pentru pacienți și pentru colegii noștri medici. Deși îmi respect meseria și o fac cu pasiune, pot să spun că mi-e silă că sunt medic de familie în România. Am rămas singuri, nu am găsit solidaritate din partea altor categorii, care vedeau cum ne calcă în picioare autoritățile, iar în final ne-au învins după … hai să-i spunem greșeală de comunicare. Presa Puterii a dat un citat trunchiat, ca să se înțeleagă că am fi de acord cu semnarea contractelor, iar colegii din țară, care așteptau semnalul nostru, s-au speriat și au cedat. Vă mărturisesc că au fost amenințări infernale. De exemplu, au spus că dacă nu semnăm actele adiționale înseamnă că între cele două contracte nu este continuitate și deci va trebui să facem iar dovada pacienților înscriși. Adică să aducem 1500-2000 de oameni, în două-trei zile, să  semneze că sunt la noi pe  listă. A fost un șantaj ordinar, la care au cedat circa 30 la sută dintre medici. Am fi rezistat și luptam și pentru ei, dacă nu era acel anunț nefericit, care a înclinat balanța. Vă anunț, de asemenea, că atât eu cât și Doina Mihăilă, președinta patronatului, ne-am dat demisia”.

De marţi, 14 iunie, toţi medicii de familie vor elibera reţete pentru medicamentele compensate şi gratuite şi vor semna trimiteri către cabinetele de specialitate, a anunţat ieri Ministerul Sănătăţii. Anunţul a fost făcut după o ultimă întâlnire între reprezentanţii celor două asociaţii profesionale ale medicilor de familie şi ministrul Cseke Attila. Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei/Medicină Generală (SNMF) au spus ieri-dimineaţă că recomandă colegilor lor să depună dosarele în vederea semnării contractelor.

Pierderi şi câştiguri

Medicii de familie au renunţat la protest în principal pentru că s-au lămurit că nu vor primi finanţare suplimentară pentru bugetul de medicină primară nici la rectificare. Totuşi, în cursul negocierilor din ultimele două săptămâni, ei au reuşit să obţină câteva lucruri: „Nu mai sunt restricţii pentru bolnavii cronici, adică ei vor putea veni la consult ori de câte ori au nevoie şi nu doar o dată la trei luni, iar valoarea punctelor de 3 lei per capita şi 1,8 per serviciu sunt minim garantate pentru tot anul. Am renunţat în primul rând pentru pacienţi, care au fost alături de noi şi cărora le mulţumim”, a declarat Doina Mihăilă, din partea FNPMF. În plus, informatizarea va constitui obiectul unui alt contract separat, a mai spus dr. Doina Mihăilă.

Ameninţări de la Casă

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, a precizat ieri că jumătate din medici semnaseră contractele cu Casa. Înainte de anunţul acestora de renunţare la protest, Duţă declarase pentru RFI că, dacă nu se va debloca situaţia, atunci instituţia va face publice listele nominale cu medicii care au semnat „şi pacienţii se pot îndrepta către acei medici şi se pot duce să-şi ia reţetele ca şi până acum, gratuite”.

Tot ieri, liderii medicilor de familie, Doina Mihăilă şi Rodica Tănăsescu, şi-au anunţat demisiile din fruntea celor două asociaţii profesionale, pe motiv că nu au putut aduce mai mulţi bani pentru cabinete.

Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, a declarat pentru HotNews.ro ca medicii de familie nu semneaza contractele cu CNAS, contrazicand anuntul din aceasta dimineata al agentiilor de stiri. “E o manipulare. Nu semnam contractele. Declaratiile Doinei Mihaila au fost scoase din context. Atunci cand vom incheia contractarea, dosarele vor trebui sa fie prelucrate. Doina Mihaila a spus ca depunem dosarele fara sa le semnam pentru ca sa evitam apoi sa stam la cozi la Case. Cererile raman nesemnate si doar se depun. Asta nu inseamna in niciun fel semnarea contractului”, a declarat Rodica Tanasescu pentru HotNews.ro.

In aceasta dimineata, agentiile de stiri au anuntat incheiarea conflictului dintre medicii de familie si autoritati, fiind citate declaratiile Doinei Mihaila, presedintele Patronatului Medicilor de Familie, una dintre organizatiile care reprezinta breasla. Anuntul a venit in urma negocierilor esuate miercuri dintre autoritati si reprezentantii medicilor de familie.

Președintele Federației Patronatelor Naționale a Medicilor de Familie, dr.Doina Mihăilă, și președintele Societății Naționale a Medicilor de Familie , dr. Rodica Tănăsescu, au comentat , marți, la Evenimentul Zilei declarațiile pe care le-a făcut șeful CNAS, Lucian Duță, luni, în direct la postul B1 TV.   Reprezentantele medicilor și-au expus punctul de vedere în privința conflictului dintre medicii de familie și CNAS, care a dus la refuzul semnării contractului cadru și a lăsat bolnavii din România fără rețete compensate.

Referitor la afirmația șefului CNAS, potrivit căruia medicilor le-au fost îndeplinite toate cererile tehnice, dar aceștia au cerut în plus o majorare a bugetului de 30%, Mihăilă a afirmat că Lucian Duță „dezinformează și manipulează întotdeauna”. “Este vorba de o creștere ca la Radio Erevan. Ni s-a luat, nu ni s-a dat” și, în fapt, noul contract cadru duce la o scădere cu 10% a veniturilor medicilor de familie, a adăugat Rodica Tănăsescu. Doina Mihăilă a mai precizat, pentru Robert Turcescu, că veniturile cabinetului personal sunt de “1.400 de lei brut” net, accentuând faptul că este vorba de venitul cabinetului, “nu de veniturile personale”.


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva sanatatii, Sistemul romanesc de sanatate

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “Deznodamant previzibil in conflictul CNAS – MEDICI: capitulare dupa manipulari, intimidari si santaj. RODICA TANASESCU SI DOINA MIHAILA AU DEMISIONAT PLANGAND SI ACUZAND “AMENINTARI INFERNALE”

 1. MI-ZE-RA-BIL ! Este clar, traim deja intr-un stat si un sistem TOTALITAR. Ca nu te baga la zdup daca te opui si doar te santajeaza incat sa cedezi tine e doar o diferenta de stil, deznodamantul este acelasi: impunerea vointei conducatorilor statului asupra cetatenilor. Iar anularea referendumului pt capitala si schimbarea administrarii Bucurestiului si intregii Romanii se va face tot cu asumarea raspunderii Guvernului, adica UNILATERAL.

 2. Mda, pacat de medici ca au fost lasati singuri (si vai de barbatii din sistem care au lasat doua femei sa fie stranse cu usa pana le-au dat lacrimile)…

  Dar daca nici altaturi de medici n-am reusit sa fim atunci inseamna ca n-o sa mai ramaie nimeni sanatos in tara asta. Daca nu suntem deja bolnavi cu totii ca prea ii vaz pe ciocli frecandu-si mainile…

 3. @Mirela:

  Este clar, traim deja intr-un stat si un sistem TOTALITAR. Ca nu te baga la zdup daca te opui si doar te santajeaza incat sa cedezi tine e doar o diferenta de stil, deznodamantul este acelasi

  Este foarte grav ce se intampla, insa chiar e mare diferenta intre a fi infrant social si a fi aruncat la inchisoare. Sau intre a fi un totalitarism al terorii in care ti-e frica sa si gandesti singur acasa ceva incomod si genul asta de autoritarism agresiv in care este, inca, posibila, libertatea de exprimare. INCA. Dar drumul catre acolo este acum larg deschis si se merge cu pasi tot mai repezi…

 4. Da, pai cu atat am ramas, cu libertatea de exprimare, cainii latra caravana trece. In plus actualul sistem este mult mai parsiv, chiar daca mai permisibil intr-adevar. Nu sunt la fel cele doua sisteme, acum lipseste teroarea, dar cetateanul nu (mai) are, se pare, totusi nici un cuvant de spus in ceea ce priveste sistemul decizional. Agresivitatea a fost inlocuita cu manipularea, santajul, parsivitatea.

 5. @Mirela:

  Nu doar cu asta. Ca asta nu tine de foame si nici de sanatate. Nici nu tine loc de participare la Biserica. Deci chiar nu stim ce inseamna un rau totalitar, nu avem aceasta experienta concreta. Asistam acum la nasterea unei societati totalitare, asa cum am atras demult atentia, insa una este sa vezi valul de tsunami cand se formeaza pe ocean alta este sa dea peste casa ta si sa te inece.

 6. @admin: de fapt, daca ajungi sa vezi valul e deja prea tarziu. recomandabil ar fi sa-ti iei picioarele la spinare catre inaltimi din primul moment in care sesizezi apa marii retragandu-se catre larg…

 7. Nu doar cu asta. Ca asta nu tine de foame si nici de sanatate.

  Da, dar libertatea de exprimare ajuta macar la descarcarea nervilor, a tensiunii acumulate. In comunism, strigai in “punga”…

  Nici nu tine loc de participare la Biserica.

  Aaa, what? 🙂 Macar faptul ca te poti exprima inseamna ca inca mai poti frecventa Biserica fara a fi perescutat,nu? Si uite cum am ajuns sa iau apararea sistemului… 🙂

  una este sa vezi valul de tsunami cand se formeaza pe ocean alta este sa dea peste casa ta si sa te inece

  Da, asa e. Dar acum sunt mai smecheri, nu te lasa sa te ineci brusc, este o eutanasiere lenta.

 8. Oricine incearca sa se opuna va primi pumnul in gura si va fi FORTAT sa plece.

  E valabil pentru orice bugetar, ca doar nu degeaba si-au pus oameni de la partid la conducerea tuturor institutiilor de stat. De cand s-a dat legea politizarii (deconcentratelor) mi-am dat seama de manevra.

 9. Pingback: Detalii despre LEGEA SANATATII sau cum au decretat FMI si BM, via Traian Basescu, PRIVATIZAREA TOTALA a sistemul medical romanesc
 10. Pingback: DE CE SUNT CONDAMNATI JUMATATE DINTRE ROMANI SA MOARA CU ZILE? Problemele reale ale sistemului sanitar si minciunile propagandistice ale autoritatilor demontate de dr. Vasile Astarastoae
 11. Pingback: DISTRUGEREA SISTEMULUI SANITAR SI AL CELUI DE PENSII PUBLICE: planuri de privatizare, campanii mediatice, propaganda. CE SE URMARESTE? PUNEREA STATULUI IN SLUJBA INTERESELOR MARILOR CORPORATII
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare