UPDATE – “Dialogul” isi descopera adevarata fata: batai si arestari in Cipru!

20-10-2009 11 minute Sublinieri

emeute

UPDATE 5: Anchetă administrativă faţă de poliţişti – relatari detaliate asupra tulburarilor din Cipru

Cei sfinţiţi au fost traşi de barbă. Continuă reacţiile contra întâlnirii dintre romano-catolici şi ortodocşi în Pafos. Poliţiştii au tras de barbă pe monahii care protestau. Atacuri împotriva cetăţenilor şi ziariştilor. S-a ordonat o anchetă împotriva poliţiştilor.

Pentru prima dată poliţia a folosit violenţa împotriva monahilor şi a cetăţenilor pentru a-i izgoni din bisericuţa Sfântului Gheorghe din Hloraka, în care se refugiaseră protestând pentru întâlnirea dintre romano-catolici şi ortodocşi. Poliţişti în uniformă au tras de păr şi de barbă pe monahi în încercarea lor de a-i aresta, iar trei cetăţeni au fost bătuţi pentru că au refuzat să părăsească bisericuţa.

O violenţă ieşită din comun au manifestat poliţiştii şi împotriva unui jurnalist, pe care au încercat să-l aresteze pentru a-l împiedica să fotografieze ruşinoasele scene. Doi monahi stavrovuniţi, precum şi trei cetăţeni, care protestau rugându-se în bisericuţa Sfântului Gheorghe, deoarece nu sunt de acord cu dezbaterile dialogului dintre ortodocşi şi catolici, care se desfăşoară în perioada 16 – 23 octombrie, în hotelul Saint George de lângă bisericuţă, au fost victimele unei violenţe ieşite din comun din partea unui numeros grup de poliţişti, care au venit în regiune pentru a-i îndepărta sau – de ce nu? – pentru a-i aresta.

Poliţiştii au intrat în perimetrul bisericii şi uzând de violenţă, efectiv au târât cinci persoane de pe scări până au ajuns în drum unde se aflau dubele poliţiei. Nu au ezitat să-i tragă pe monahi de păr şi de barbă, să îmbrâncească, să lovească şi să înjure. Acest comportament a fost peste măsură de nejustificat, dacă ne gândim că cei doi monahi în niciun caz nu au ridicat mâinile asupra poliţiştilor, decât doar că au încercat să scape din mâinile lor.

În acea clipă am intrat în joc noi, jurnalişti şi cameramani; dar când am început să fotografiem aceste scene ruşinoase, poliţiştii au tăbărât asupra mea împiedicându-mă pe mine personal să filmez scenele în desfăşurare şi ameninţându-mă în acelaşi timp cu arestarea. Unul din aceştia m-a apucat de mână încercând să mă împingă cu violenţă către duba poliţiei.

În final au arestat cinci persoane şi le-au dus la Secţia Centrală de Poliţie din Pafos. Trei dintre cei cinci arestaţi care au fost răniţi de loviturile poliţiştilor au fost transportaţi la spitalul din Pafos, unde li s-a acordat primul ajutor. Însă incidentele nu s-au oprit aici: o echipă de poliţişti a pus sub pază biserica şi agitau cătuşele către oricine încerca să intre în perimetrul ei. Mai mult, au trecut şi la arestarea a şase persoane, a domnului Detziortzio, care a venit din Grecia în Cipru şi a luat parte la paşnicele proteste.

Acestor evenimente triste le-au premers mai devreme alte incidente din biserică prin implicarea mai ales a mitropolitului Gheorghios de Pafos, care i-a vizitat la orele 7.30 dimineaţa cerându-le să părăsească spaţiul.

george_bishop_arsinoe

Mitropolitul Gheorghios de Pafos – acuzat.

Cei arestaţi au denunţat că Mitropolitul de Pafos s-a repezit asupra lor şi i-a lovit şi că a smuls un aparat de fotografiat din mâinile unui tânăr student şi l-a spart.

Mitropolitul de Pafos respinge aceste acuzaţii. În declaraţiile sale, acesta a menţionat că a mers ieri dimineaţă în bisericuţă însoţit de poliţie. În niciun caz nu i-a lovit, ci doar le-a cerut şi i-au dat aparatul de fotografiat pe care l-a luat cu scopul de a-l preda poliţiei.

„Singurul lucru pe care li l-am spus este că există peste 500 de biserici profanate în ţinuturile ocupate (de turci – n.tr.) şi că ar putea să se ducă să se roage acolo ori – dacă nu – să facă paşi, să-şi păstreze energia pentru a elibera aceste biserici ale noastre. Nu aici”.

Anchetă administrativă faţă de poliţişti

de Gheorghios Mihailidis

O anchetă administrativă a fost ordonată ieri de către şeful Poliţiei cu scopul de a descoperi responsabilitatea, respectiv vina, membrilor Poliţiei din Pafos din timpul incidentelor de ieri din sfânta biserică a Sfântului Gheorghe din Pafos. Acest lucru a fost declarat ieri către „Σ” de către reprezentantul pentru presă din partea Poliţiei Mihalis Katsunotos, care a adăugat că ofiţerul anchetator, care a fost desemnat în acest scop, s-a dus în Pafos şi a început cercetările.

Mai devreme s-a emis un comunicat din partea Poliţiei în care se menţionează următoarele:

„În jurul orei 9 dimineaţa, astăzi (ieri), membri ai Poliţiei, care se aflau la datorie în timpul congresului programat care se desfăşoară în hotelul din Pafos între Biserica Ortodoxă şi cea catolică, au chemat afară cinci persoane care s-au aflat pe toată durata nopţii în biserica din apropierea hotelului respectiv protestând, să iasă din biserică.

Persoanele respective, în loc să facă aceasta, s-au opus şi au început să provoace tulburare. Prin urmare, membri Poliţiei au intervenit şi au arestat pentru uşurarea anchetei, doi monahi de 48, respectiv 49 de ani, precum şi o persoană de 56 de ani, una de 48 de ani din Pafos şi una de 29 de ani pentru infracţiunile de intrare ilegală, tulburarea liniştii şi împotrivire în timpul legalei lor arestări. În continuare toţi cei cinci au fost duşi la ΑΔΕ din Pafos şi au fost puşi sub arest.

La faţa locului au rămas membri ai poliţiei pentru supravegherea situaţiei. În jurul orei 11 dimineaţa, la locul menţionat s-a deplasat o persoană de 60 de ani care insista să meargă în perimetrul bisericii pentru a protesta pentru arestări. Pentru că nu i s-a permis accesul în spaţiul respectiv, bărbatul de 60 de ani a început să strige provocând nelinişte şi a fost arestat pentru infracţiune flagrantă şi pus sub arest.

De semnalat că în regiune rămân membri ai poliţiei pentru supraveghere.

Din ziarul «Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ», 21.10.2009

(traducere din greacă: ierom. Fotie; sursa: http://aktines.blogspot.com/)

***

preşedintele Uniunii FiloOrtodoxe răspunde Arhiepiscopului

20.10.2009

Şase sunt credincioşii nevoitori arestaţi în Pafos

Conform reportajului siteului ikypros.com, „în total şase persoane, dintre care doi monahi, au fost arestate astăzi de către membri ai Direcţiei de Poliţie din Pafos, în cadrul încercării Poliţiei de a îndepărta pe manifestanţii contra Întâlnirii dintre Biserica Ortodoxă şi cea Romano-Catolică, ce are loc în Pafos”.

În plus, s-a întreprins o anchetă de urgenţă preliminar administrativă din partea Poliţiei pentru a afla care dintre membri Poliţiei şi în ce grad sunt vinovaţi pentru folosirea unei „forme de violenţă inutilă” împotriva unui monah arestat.

Dar Dialogul merge bine…

20.10.2009

Uniunea „Kosmas Flamiatos”:

RĂNIRI ŞI ARESTĂRI ÎN PAFOS

20 octombrie 2009, 11:55

Al treilea Comunicat de Presă urgent

Episcopul de Pafos şi-a făcut singur dreptate faţă de creştinii ortodocşi care se rugau în Sfânta Biserică

În urma atacului Episcopului Gheorghios de Pafos şi a încercării de a-şi face singur dreptate, ca şi a intervenţiei forţelor de Poliţie care au vrut să-i scoată afară din biserică pe credincioşii care se rugau, au fost răniţi doi monahi şi un credincios (din cadrul ΠΑΧΟΠ), care au fost duşi la spital însângeraţi. A fost arestat şi preşedintele Uniunii „Kosmas Flamiatos”, Lavrentios Detziortzio, şi este reţinut la secţia de Poliţie din regiune.

Printre altele, Întâlnirea Comisiei Mixte de Dialog dintre ecumeniştii „ortodocşi” şi romano-catolici, pentru „împăcarea creştinilor, unitate şi iubire”, continuă „în mod normal”.

Pentru Uniunea Filo-Ortodoxă „Kosmos Flamiatos”,

Secretar Panaghios Simatis.

(traducere din greacă: ierom. Fotie; sursa: http://thriskeftika.blogspot.com)

Propovăduiesc iubirea, dar recurg la violenţă împotriva propriilor credinciosi

image1

Violenţe asupra credincioşilor din partea Mitropolitului Gheorghios de Pafos, raidul trupelor de intervenţie în Sfânta Biserică şi arestările creştinilor mărturisitori

20.10.2009, 10:24

Episcopul de Pafos a înţeles să-şi facă singur dreptate împotriva creştinilor ortodocşi care se rugau în Sfânta Biserică.

MĂREŢIA ecumeniştilor: propovăduiesc iubirea, dar recurg la violenţă şi bătăi.

Astăzi dimineaţă, în clipa în care creştini credincioşi şi mărturisitori se aflau în Biserica Sf. Gheorghe şi se rugau (aproape de Hotelul St. George, unde are loc Comisia Mixtă pentru Dialog Teologic dintre ecumeniştii ortodocşi şi romano-catolici), a intrat mânios Mitropolitul Gheorghios de Pafos, cerându-le să înceteze rugăciunea şi să iasă afară, departe de biserică. Pentru că au refuzat, le-a smuls din mâini propria lor carte („Psaltirea”), pe care în acea clipă o citeau şi a aruncat-o jos! Când şi-a dat seama că cineva l-a fotografiat, s-a aruncat ca un maniac asupra membrului ΠΑΧΟΠ Panaghiotis N., l-a îmbrâncit jos şi l-a lovit, sfărmându-i aparatul de fotografiat… După cum se vede, a slujit cu aceeaşi iubire şi unitate pe care le-a proclamat în declaraţiile sale de ieri în mass-media!!!

Între timp, trupele de intervenţie erau deja în jurul Sfintei Biserici, împiedicându-i pe creştinii credincioşi să se apropie de Sfânta Biserică. Creştinii mărturisitori au rămas 24h/24 în Sfânta Biserică închişi, fără apă, timoraţi, deoarece au descoperit şi au denunţat comercializarea bisericii de către Hotelul St. George, unde ecumeniştii întreţin Dialogul Teologic împreună cu Mitropolitul, făgăduind că lucrează pentru iubirea şi pentru unitatea dintre creştini!!!

În cele din urmă, forţele de intervenţie, după severe presiuni, au intrat în Sfânta Biserică, întrerupând rugăciunea credincioşilor şi au trecut la arestarea tuturor clericilor şi laicilor prezenţi, încălcând dreptul uman al libertăţii credincioşilor de a se ruga. Desigur, prezenţa credincioşilor în biserică a contribuit la anularea (eventual, amânarea) nunţilor non-ortodocşilor (catolici şi anglicani), privând astfel hotelul care aparţine Mitropoliei de mii de euro.

Cerem rugăciunile credincioşilor şi ajutorul statului democrat pentru dreptul nostru de a ne ruga liber în bisericile ortodoxe, care nu sunt proprietatea personală şi bunul episcopilor ortodocşi.

Pentru Uniunea Filo-Ortodoxă „Kosmas Flamiatos”,

Preşedinte, Lavrentios Detziortzio,

Secretar, Panaghiotis Simatis.

(traducere din greacă: ierom. Fotie; sursa:

ΑΚΤΕ-ΣΤΥΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ)

george_bishop_arsinoe

Provocări la adresa credincioşilor din partea Mitropolitului de Pafos

Mitropolitul de Pafos printr-un comportament provocator şi irascibil i-a înfruntat pe credincioşii ortodocşi care se opun cedării Sfintei Biserici a Sfântului Gheorghe romano-catolicilor (pentru săvârşirea slujbelor lor –n.tr.). Sfânta Biserică a Sfântului Gheorghe se află lângă hotelul Saint George din Pafos, unde în aceste zile au loc lucrările celei de-a XI – a Adunări a Comisiei Mixte de Dialog între ortodocşi şi romano-catolici. Mitropolitul de Pafos a intrat în sfânta biserică, a întrerupt rugăciunea credincioşilor ortodocşi care se aflau acolo de ieri protestând (paşnic, prin citirea Psaltirii – n.tr.), şi-a făcut singur dreptate faţă de unul din aceştia şi i-a distrus aparatul de fotografiat cu care înregistrase incidentul!

Forţe întărite ale Poliţiei au înconjurat Sfânta Biserică interzicând credincioşilor ortodocşi să intre în ea.

***

Cei ce conduc Dialogul în mod neaşteptat îşi descoperă adevărata lor faţă. Cu „binecuvântările” Mitropolitului de Pafos kir Gheorghios forţe întărite ale Poliţiei din Pafos au încălcat regimul sacru al locaşului şi au intrat în Sfânta Biserică a Sfântului Gheorghe lovind cu violenţă pe credincioşii şi monahii din Mănăstirea Stavrovunios în faţa camerelor de luat vederi care au transmis incidentele pe canalele cipriote. Au fost arestaţi şi sunt reţinuţi credincioşi şi doi monahi ai mănăstirii. Semnificativ pentru dispoziţiile conducerii bisericeşti din Cipru, dar şi în genere a grupei conducătoare a ecumenismului, este faptul că nu a existat nici cea mai mică reacţie, măcar a unui singur episcop din Biserica Cipriotă, pentru actele de violenţă asupra monahilor şi credincioşilor.

Tăcerea vinovată, indiferenţa, deghizarea şi toleranţa nu mai conving şi nu mai pot deruta de acum.

(traducere din greacă: ierom. Fotie; sursa: http://orthodoxia-pateriki.blogspot.com/)

ilarionas kai pafou

***

http://www.cyprus-mail.com/news/

Protestatari creştini impun anularea unei nunţi catolice

de Charles Charalambous

O serie de protestatari ortodocşi cu bannere au oprit ieri ceremonia unei nunţi catolice de la Biserica Sf. Gheorghe din Chlorakas, după ce au strigat insulte [?, n.n.] la adresa preotului şi celorlaltor persoane din biserică.

Protestatarii s-au adunat a doua zi în afara sediului unde avea loc conferinţa Comisiei mixte pentru dialog teologic între Biserica Romano-Catolică şi Biserica Ortodoxă.

publicitate pe internet ptr cununii anticanonice, dar profitabile

Publicitate pe internet pentru cununii anticanonice, dar profitabile, la "St. George".

Bisericuţa se află vizavi de acest loc.

Protestatarii s-au înfuriat atunci când preotul catolic, care are permisiunea Bisericii Ortodoxe din Cipru de a organiza ceremonii, le-a cerut să plece. În schimb, l-au determinat pe el să părăsească locul. “Vă facem un apel paşnic să plecaţi şi să faceţi nunta într-o biserică catolică”, a declarat unul dintre protestatari.

La afirmaţia preotului că are permisiunea bisericii, altcineva a zis: „Noi suntem creştini ortodocşi. Este biserica noastră şi nu aveţi ce căuta aici”.

Incidentul a fost surprins de postul de televiziune Antenna.

Potrivit unui alt protestatar de afară, preotul catolic a apărut cu o cheie, a intrat în biserică şi a început să mute lucrurile din jur, „ca şi cum s-ar fi aflat într-un depozit”.

„Un eretic .. un eretic romano-catolic … a venit la noi, cerându-ne să ieşim afară, pentru că are loc o nuntă, o nunta papală”, a spus protestatarul.

El susţinea că totul este un complot pentru a denatura istoria Ciprului, deoarece biserica în cauză avea importanţă istorică în lupta grupării EOKA, fiind folosită ca spaţiu de depozitare a armelor.

„Ei (catolicii) nu au voie să intre în biserica noastră”, a declarat primul protestatar. „Nu vă e ruşine. Aţi venit să ne daţi afară”, i-a spus acesta preotului.

Apoi preotul catolic a plecat, anulând nunta.

Protestatarii care au început să demonstreze sâmbătă se împotrivesc dialogului dintre Biserica Ortodoxă şi Biserica Romano-Catolică, susţinând că scopul dialogului dintre cele două biserici este predarea Bisericii Ortodoxe către Papă.

Arhiepiscopul Hrisostomos şi-a exprimat în termeni sarcastici nemulţumirea cu privire la protestul de sâmbătă.

„Biserica, cu siguranţă, este un loc de tămăduire şi cei ce intră în ea o fac pentru a se tămădui. Dar nu este azil, nici nu vom permite niciodată să devină azil de nebuni. Biserica nu poate să fie casă de nebuni.

Este un egoism, şi mai mult, un egoism luciferic ca cineva, fie laic, fie cleric, să-şi pună opinia sa deasupra opiniei şi hotărârilor Sinoadelor Locale ale întregii Ortodoxii”.

Invitând protestatarii „să revină cu picioarele pe pământ şi să dobândească mântuitoarea smerenie”, a ameninţat că toţi acei clerici şi monahi care au fost prezenţi la manifestaţia de protest vor fi pedepsiţi, chemându-i ieri pe participanţi la biroul său.

Arhiepiscopul a declarat că va impune oprirea salariilor clericilor şi îi va pedepsi cu oprirea de la împărtăşanie pe monahi „pe o perioadă de mai multe săptămâni”.

„Dacă nu le place, să-şi scoată rasele şi să fugă din biserica oficială. Să plece şi să-şi facă propria biserică. În legătură cu asta, voi fi foarte sever”.

Protestatarii au răspuns că, în loc să „convingă cu argumente teologice specifice unui preot”, Arhiepiscopul a făcut „uz de funcţia sa, ameninţând” cu măsuri disciplinare împotriva clericilor implicaţi în manifestaţia de protest.

Lavrentios de Giorgio, preşedintele Asociaţiei Ortodoxe Sfântul Cosma Etolul, vorbind pentru protestatari a susţinut ieri că Arhiepiscopul nu avea autoritatea de a impune pedepse asupra clerului ce aparţine eparhiei Kitium, descriind aceste acţiuni ca fiind „o lovitură de stat” din partea prelatului.

Drept răspuns, Mitropolitul Gheorghios de Pafos responsabil cu dialogul interreligios – a declarat că protestatarii erau persoane „ultra-ortodoxe”.

„Nici eu, nici Sinodul, nici nimeni altcineva nu este mai puţin ortodox decât ei”, a mai spus acesta.

„Oamenii trebuie să înţeleagă că suntem cu toţii într-un dialog cu aproapele nostru şi nu ne vom trăda credinţa sau valorile”.

Conferinţa are loc o dată la doi ani şi se va încheia vineri.

Copyright © Cyprus Mail 2009

o creştină mustrând pe Arhiepiscop

***

Proteste şi arestări

De semnalat că ieri, marţi, în total 6 persoane, dintre care 2 monahi, au fost arestaţi de către membrii Direcţiei de Poliţie din Pafos, în contextul încercării poliţiei de a îndepărta pe manifestanţii împotriva Întrunirii Comisiei.

Însă, după cum a declarat în interviul public de astăzi, reprezentantul Poliţiei pentru presă, inspectorul Mihalis Katsunotos, cei arestaţi au intrat şi au ocupat bisericuţa Sfântului Gheorghe, care se află la hotelul din Pafos şi constituie un spaţiu privat care aparţine Mitropoliei de Pafos.

„În pofida repetatelor apeluri ale Poliţiei, ca să părăsească locul în mod paşnic, acestea nu au fost ascultate de către manifestanţi şi a trebuit ca Poliţia să intervină în forţă pentru a impune legea şi ordinea”, a spus domnul Katsunotos, adăugând că „în faţa legii toţi sunt egali şi se supun aceluiaşi tratament”.

(traducere din greacă: ierom. Fotie; sursa: romfea.gr)

***

d_temple

REACŢIE ORTODOXĂ LA PROFANAREA UNEI SFINTE BISERICI ÎN CIPRU DE CĂTRE ECUMENIŞTI

UNIUNEA FILO-ORTODOXĂ „KOSMAS FLAMIATOS”

CIPRU, HLORAKAS, PAFOS, 19 OCTOMBRIE 2009

Protestul nostru, care a început alaltăieri continuă paşnic şi astăzi în Biserica Sfântului Gheorghe, aproape de hotelul Saint George, unde se întruneşte Comisia Mixtă de Dialog Teologic între ortodocşi şi romano-catolici. Credincioşii aflaţi în rugăciune au primit presiuni pentru a pleca, chiar prin prezenţa ostentativă şi defilarea foarte stridentă a unor bărbaţi ai poliţiei şi ai Trupelor de Restabilire a Ordinii, pentru că ar fi trebuit ca în biserica ortodoxă să aibă loc o nuntă… a ne-ortodocşilor!

În faţa ochilor uimiţi ai credincioşilor care se rugau, şi în timp ce doar uşa laterală a bisericii era deschisă, s-a auzit zgomotul unei chei în uşa centrală a bisericii, prin care a intrat un preot catolic. A început să rearanjeze scaunele pentru a amenaja spaţiul intrând şi ieşind în biserică prin Uşile Împărăteşti, punând şi scoţând un dulap, din care au scos un disc, un potir, iarăşi un dic şi alte vase ale catolicilor, şi conform mărturiei preşedintelui Uniunii noastre care era de faţă, domnul Detziortzio, paraclisierul, în ciuda puternicelor lui proteste, a intrat în Sfântul Altar prin Uşile Împărăteşti pentru a pregăti cele pentru nuntă. Şi atunci ne-a apărut în faţa ochilor o Sfântă Masă goală. Lipseau Crucea, Evanghelia şi toate celelalte sfinte obiecte care există pe Sfânta Masă ortodoxă.

La puternicele noastre proteste, răspunsul (preotului şi paraclisierului) a fost că lucrul acesta are loc cu PERMISIUNEA Arhiepiscopului Ciprului şi a Episcopului locului.

Între timp, alţi credincioşi ne-au informat că (frecvent) se săvârşesc nunţi ale ereticilor în biserica Sfântului Gheorghe, dar şi că aceasta face parte din „comerţul religios”, exercitat de hotel, de vreme ce nunţile în sfânta biserică aduc un mare câştig turistic.

Deja intrasem pe câteva site-uri şi fotografiasem reclama hotelului pentru săvârşirea de nunţi pentru eretici, spre atragerea clienţilor europeni. În plus, am aflat că hotelul se află sub patronajul a trei mitropolii din Cipru şi a unei mănăstiri, pe care o exploatează.

După toate acestea, am hotărât să rămânem paznicii bisericii, ca să nu permitem profanarea ei pe mai departe, cel puţin atât cât va dura întâlnirea ortodocşilor cu romano-catolicii. Dar pe la orele 19/19.10.2009, trupe de intervenţie şi alţi oameni ai bisericii, pe când încă ne rugam în biserică, au venit să ne scoată afară. Am refuzat, iar ei au întrerupt curentul în sfânta biserică. Noi rămânem însă înăuntru şi cu lumânări şi lanterne continuăm rugăciunea noastră şi fie ce-o fi.

De semnalat că biserica Sfântului Gheorghe din Pafos are o importanţă istorică pentru ciprioţi, pentru că în acest loc a debarcat în 1955 Gheorghios Grivas, faimosul „Dighenis”[1], care după puţin timp a început lupta de eliberare a Organizaţiei Naţionale a Ciprioţilor Luptători (EOKA).

Această biserică au intenţionat s-o profaneze prin rugăciuni în comun şi participanţii la Comisia Mixtă de Dialog Teologic dintre ortodocşi şi romano-catolici. Dar această rugăciune în comun a fost pusă la cale contrar Sfintelor Canoane, si contrar şi unei hotărâri anterioare a Patriarhiei, care, precum a asigurat Patriarhul Bartolomeu, este valabilă. Adică, (ipocrizie şi mârşăvie!) încă de pe acum se pun în practică, cele pentru care congresiştii s-au adunat – chipurile – să discute pentru a delibera.

Desigur, în afara acestei încercări de rugăciune în comun care a fost împiedicată, duminică s-a făcut deja o rugăciune în comun cu congresiştii în Levkosia (unde Arhiepiscopul Ciprului cu argumente voioase a susţinut că acestea „sunt permise”!), fapt ce demonstrează că încălcarea Sfintelor Canoane este alegerea lor conştientă. În ciuda asigurării patriarhului, în ciuda hotărârilor Sinoadelor Ecumenice, în ciuda reacţiei poporului câteva zeci de ecumenişti ai patriarhiei şi alţi filo-ecumenişti sunt hotărâţi ca de bunăvoie să impună acordurile secrete şi planurile catolice. Dumnezeu însă nu le va îngădui aceasta.

Pentru Uniunea Filo-Ortodoxă „Kosmas Flamiatos”

Preşedinte, Lavrentios Detziortzio

Secretar, Panaghios Simatis

PS: Preşedintele Uniunii Filo-Ortodoxe „Kosmas Flamiatos” a închiriat o cameră la hotelul Saint George şi s-a stabilit acolo. Însă imediat ce a fost recunoscut că este unul dintre manifestanţi, fără consimţământul său, i-au scos bagajele din cameră şi l-au izgonit din hotel, declarându-i că nu-i cunosc intenţiile şi că se tem ca nu cumva să creeze incidente. Astfel, a fost obligat să plece şi să se cazeze în altă parte.

stgeorge1 uşa sudică

Fotografie: Partea sudică a bisericii Sfântul Gheorghe Hloraka (Pafos), care este cedata ereticilor catolici şi anglicani ca pachet turistic al hotelului în schimbul unei mari sume de bani. Biserica se află lângă hotelul Saint George, unde s-a întrunit Comisia Mixtă pentru Dialog Teologic între ortodocşi şi romano-catolici.

(traducere din greacă: ierom. Fotie; sursa: http://thriskeftika.blogspot.com/2009/10/blog-post_5755.html)

[1] Erou bizantin din secolele 9-10 (n.tr.)

20.10.2009

Şase sunt credincioşii nevoitori arestaţi în Pafos

Conform reportajului siteului I kypros, „în total şase persoane, dintre care doi monahi, au fost arestate astăzi de către membri ai Direcţiei de Poliţie din Pafos, în cadrul încercării Poliţiei de a îndepărta pe manifestanţii contra Întâlnirii dintre Biserica Ortodoxă şi cea Romano-Catolică, ce are loc în Pafos.

În plus, s-a întreprins o anchetă de urgenţă preliminar administrativă din partea Poliţiei pentru a afla care dintre membri Poliţiei şi în ce grad sunt vinovaţi pentru folosirea unei „forme de violenţă inutilă” împotriva unui monah arestat.

Dar Dialogul merge bine.

20.10.2009

Uniunea „Kosmas Flamiatos”:

RĂNIRI ŞI ARESTĂRI ÎN PAFOS

UNIUNEA FILO-ORTODOXĂ

„KOSMAS FLAMIATOS”

20 octombrie 2009, 11:55

Al treilea Comunicat de Presă urgent

Episcopul de Pafos şi-a făcut singur dreptate faţă de creştinii ortodocşi care se rugau în Sfânta Biserică

În urma atacului Episcopului Gheorghios de Pafos şi a încercării de a-şi face singur dreptate, ca şi a intervenţiei forţelor de Poliţie care au vrut să-i scoată afară din biserică pe credincioşii care se rugau, au fost răniţi doi monahi şi un credincios (din cadrul ΠΑΧΟΠ), care au fost duşi la spital însângeraţi. A fost arestat şi preşedintele Uniunii „Kosmas Flamiatos”, Lavrentios Detziortzio, şi este reţinut la secţia de Poliţie din regiune.

Printre altele, Întâlnirea Comisiei Mixte de Dialog dintre ecumeniştii „ortodocşi” şi romano-catolici, pentru „împăcarea creştinilor, unitate şi iubire”, continuă „în mod normal”.

Pentru Uniunea Filo-Ortodoxă „Kosmos Flamiatos”,

Secretar Panaghios Simatis.

(traducere din greacă: ierom. Fotie; sursa: http://thriskeftika.blogspot.com)


Categorii

Ecumenism, Traduceri

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

20 Commentarii la “UPDATE – “Dialogul” isi descopera adevarata fata: batai si arestari in Cipru!

 1. Asta este adevarata fata a ecumenismului. Abuzuri contra celor mici care se opun, cu concurenta organelor statului, si tacere mormintala a ierarhiei, care ar trebui sa ii apere pe agresati.

 2. Nu stiu daca am inteles bine, catolicii si anglicanii urmau sa faca nunti in Biserica Ortodoxa Sf. Gheorghe?

 3. Holy protestors force cancellation of Catholic Wedding
  By Charles Charalambous

  BANNER-WAVING Orthodox protestors yesterday put a stop to a Catholic wedding ceremony at Ayios Yiorgios church in Chlorakas after shouting a string of abuse at the priest and others in the church.

  The protestors had gathered for the second day outside a conference of the Joint Commission for Theological Dialogue between the Roman Catholic Church and the Orthodox Church.

  The small church is opposite the venue.

  Protestors were incensed when the Catholic priest, who has permission from the Church of Cyprus to hold ceremonies, asked them to leave. Instead they heckled him to leave. “We peacefully call on you to leave and to have the wedding in a Catholic Church,” said one of the protestors.

  When the priest told them he had permission, another said: “We are Orthodox Christians. It’s our church and you have no place here.”

  The incident was caught on camera by Antenna television.

  Another protestor outside the church said the Catholic priest had shown up with a key, entered the church and began moving things around “as if he was in a warehouse”.

  “Some heretic….a Latin heretic…came and told us to go outside because there was a wedding, a papal wedding,” said the protestor.

  He claimed it was all a plot to distort the history of Cyprus because the church in question was historically important in terms of the EOKA struggle when it was used as a drop-off point for weapons.

  “They (Catholics) are not allowed to enter our church,” said the first protestor. “Aren’t you ashamed. You came to throw us out,” he said to the priest.

  The Catholic priest then walked away, saying the wedding was cancelled.

  The protestors who began demonstrating on Saturday oppose dialogue between the Orthodox Church and the Roman Catholic Church, and claim that the aim of the dialogue between the two churches is the submission of the Orthodox Church to the Pope.

  Archbishop Chrysostomos expressed his displeasure about the Saturday protest in scathing terms.

  “The Church is certainly a place for healing, and people turn to it in order to be healed. But it is not an asylum, nor shall we allow it to become a home for the mentally-ill. The Church cannot be turned into a lunatic asylum” he said.

  “For someone – whether a lay or clerical person – to place his opinion above the opinion and decisions of the local synods of the whole of the Orthodox faith amounts to vanity, and indeed satanic vanity.”

  Inviting the protestors to “get their feet back on the ground and gain some redemptive humility”, he declared that all clerics and monks who took part in the protest would be punished, and told the participants to visit him in his office yesterday.

  The Archbishop said that the clerics would face suspension and loss of pay, and the monks would be deprived of Holy Communion “for several weeks”.

  “If they don’t like it, they should take off their robes and leave the formal Church. Let them go and set up their own church. This is why I will be very strict.”

  The protestors responded by saying that instead of “convincing with theological arguments as a pastor”, the Archbishop was “using the powers of his office to issue threats” of disciplinary action against clerics involved in the protest.

  Lavrentios de Giorgio, President of the Saint Kosmas Aitolos Orthodox Union, speaking for the protestors argued yesterday that the Archbishop did not have the authority to impose punishments on clergy belonging to the Kitium diocese, describing such actions as “a coup” by the Church leader.

  In response, Paphos Bishop Georgios – who is in charge of the inter-faith dialogue – said that the protestors were “ultra-orthodox” people.

  “Neither I nor the Synod nor anyone else is less Orthodox than them,” he said.

  “People need to understand that we are all in dialogue with our fellow-man and we will not betray our faith or our values.”

  The conference takes place every two years, and will end on Friday.

  Copyright © Cyprus Mail 2009

 4. @ Vizitator:

  Da, exact. Vezi stirea de deasupra.
  Sursa:
  http://www.cyprus-mail.com/news/main.php?id=48385&cat_id=1

 5. Dupa proclamarea oficiala a unirii cu latinii, la data de 12 decembrie 1452, marele duce Luca Nottaras, al doilea in rang dupa imparat, a rostit celebrele cuvinte profetice: “Mai bine sa vedem dominand in mijlocul orasului (Constantinopol) turbanul turcilor, decat mitra latinilor”.

  Nu dupa mult timp, la data de 29 mai 1453, turcii au cucerit si ocupat Constantinopolul.

  Cine nu invata din greselile istoriei risca sa le repete !

  Dumnezeu este indelung-rabdator si mult-milostiv dar cred ca o astfel de tradare nu o va ierta !

 6. sau, mai bine spus nu o va lasa nepedepsita !

 7. “Cei care vorbesc cu atâta uşurinţă despre unirea bisericilor ar trebui să înţeleagă că unitatea Bisericii este un dar tainic al prezenţei dumnezeieşti. Nu este ceva care se decide la conferinţe, ci este ceva care ori există, ori nu există. Nici o decizie a oamenilor nu îl poate constrânge pe Dumnezeu.

  Bineînţeles, este posibil ca unirea să se înfăptuiască în exterior, şi toţi – protestanţi, catolici şi ortodocşi – putem afirma că suntem în cele din urmă o unică biserică, şi îl putem comemora pe Papa de la Roma, iar Papa de la Roma îl poate comemora pe Patriarhul Constantino-polului. Dacă putem cădea cu toţii de acord în privinţa unui „minimum de adevăr”, în privinţa unui crez simplificat şi dacă găsim o soluţie pentru alte câteva probleme, unirea poate exista. Va fi, în exterior, un sistem valid din punct de vedere juridic, dar va fi un sistem tară nici o legătură cu Biserica lui Hristos, chiar dacă toate aparentele exterioare îl fac să semene cu Biserica.

  Nu-L putem păcăli pe Dumnezeu.

  În haosul şi ipocrizia lumii contemporane nu este însă uşor să desluşeşti Biserica lui Hristos şi să te apropii de ea, deoarece nu este de ajuns ca o biserică să se numească ortodoxă pentru ca ea să fie literalmente aşa. Din păcate, apostazia există chiar şi sub sutana ortodoxă, şi sub cupolele ortodoxe, şi în rândul ortodocşilor practicanţi. Acesta nu este însă un lucru nou, Biserica îl cunoaşte de la începuturile ei; doar că acum a atins dimensiuni neobişnuite.

  Trebuie să învăţăm să desluşim Biserica în spatele aparenţelor. In ceea ce priveşte aparenţele, astăzi în Biserica Ortodoxă prevalează confuzia şi haosul în exterior. Fiecare – instruit sau neinstruit, credincios sau necredincios – are propria sa opinie despre ceea ce este Creştinismul sau Ortodoxia, şi îşi susţine opinia cu fanatism. Or, în această furtună, este cu neputinţă să-ti găseşti calea tară o busolă. Există însă un criteriu infailibil: continuarea Tradiţiei.”

  IMPOTRIVA FALSEI UNIRI BISERICESTI
  Dr. Alexandros Kalomiros
  Editura Christiana, Bucureşti, 2005

 8. @ Mihai:

  Chiar daca Al. Kalomiros a zis bine despre ecumenism, nu il recomandam din cauza a fost in acelasi timp si un sustinator fervent si obstinat al evolutionismului, in ciuda repetatelor incercari ale Cuviosului Seraphim Rose de a-l convinge de inselarea sa. Iar scrierile sale evolutioniste sunt si ele publicate si propovaduite pe la noi.

 9. Doamne,Dumnezeule cel Bun,apara poporul tau cel binecredincios, de vrajmasii Bisericii Tale! Doamne, intoarce mintile ratacite si turbate de muscatura lupilor,ale oitelor tale ratacite,ca au inceput a musca din trupurile nevinovate ale mieilor neprihaniti.Doamne,nu lasa ciuma catolica sa molipseasca turma Ta.Ajunge rautatea draceasca sa invinga sfintii Tai? Doamne,vezi prigoana si persecutia ce se pune la cale in acest dracesc(modern)”dialog” si opereste-L!
  Au intrat dracii in cei mai inalti capi ai Bisericii Tale,Doamne,ce sa facem?…Noi nu stim a vicleni si a folosi violenta,noi doar ne rugam in liniste si stam in fata VICLENILOR TRADATORI ca PIATRA DE POTICNIRE.Fa,Doamne a se impiedica vrajmasul de Piatra Ta si de noi,cei putini la numar,dar puternici,cu nadejdea ca nu ne vei da hrana, haitei nesatule. Doamne,la Tine este scaparea noastra,fie-Ti mila de aparatorii, marturisitorii,mucenicii zileleor noastre…Sa nu inceapa iarasi macelul,Doamne,ca ei au multa putere pe pamantul acesta cumparat,si legi in favoarea lor.Au stiut sa-si faca loc in cele mai inalte ierarhii spre a putea supune tot poporulpamantului.Tu,Doamne,detii ARMA BIRUINTEI prin noi,daca trebuie suntem scut,dar si sulita, cu trupurile noastre.Au inceput a lovi pe fata si nu se mai ascund in spatele cuvintelor si dulcegariilor.Ataca pe fata,in Sfanta Biserica,oameni nevinovati si lipsiti de aparare,adevarati crestini,ortodocsi.Pana si Mitropolitul Gherghios de Pafos a devenit huligan?!…arma de bataie si intimidare?Fortand a accepta situatia umilitoare de conlucrare cu ereticii,”DIALOGUL”, dupa buna lor formula draceasca?…ca de la Hristos s-au departat de atata amar de vreme si nici habar n-au a se pocai de greseala lor.Greseala lor e: legea lor,dorinta si mandria de a fi cei mai puternici,iata dovada…Fac “dialog” impungand sageti otravite pe unde trec,iar unde nu omoara,macar otraveste,molima imprastie.Molima a adus si printre noi…dar nu se imbolnavesc decat cei slabi…neputinciosii.Nu reusesc ei sa otraveasca mica Turma a Lui Hristos.Inca mai exista “nebuni” pentru Hristos.Exista!Acolo e VOIA DOMNULUI.Doamne, iarta-ne si ne indruma sa facem Voia Ta!Faca-se,Doamne Voia Ta,in toate,in toate,in toate!Amin!

 10. Putem vedea pe viu credinţa
  Şi dragostea ecumeniei
  Acum când faptic ne-o arată
  Reprezentanţii ierarhiei.

  ,,Duhul ’’ ecumenist se vede
  Cui dă cu zel apris iubirea,
  Şi’arată limpede şi faptic ,
  Ce ,,bunătăţi ’’ are ,, unirea’’.

  Şi nu prea pare’a fi lumină
  Nici argument spus prin cuvânt,
  Ci cârjă transformată-n bâtă.
  Să fie’acesta Duhul Sfânt ?

  Iisus le-a dat această forţă,
  Şi-această cale de ,,iubire’’
  Apostolilor să ,,supună’’,
  Popoarele la mântuire ?

  Arie-a fost lovit în public,
  -Când un ierarh l-a pălmuit-
  Dar autorul a fost grabnic,
  Mustrat ,închis, caterisit.

  Dar astăzi nu-i închis făptaşul
  Ci cei loviţi şi’admonestaţi,
  Că nu doresc ,, cu drag’’ unirea,
  Şi nu-şi fac din eretici fraţi.

  E limpede ce ne aşteaptă
  Şi cine-s marii zelotişti,
  Ce argumente aduc unirii
  Aceşti ,, înalţi ’’ ecumenişti.

  Tăcerea la aceste fapte,
  A ierarhiei vrea să spună,
  C-aceasta-i calea ÎN LUMINĂ,
  Şi-i în iubire şi-i cea bună.

  Că vom simţi viu zelotismul,
  Şi-ortodoxia cea ,,papistă’’
  Ce vine, vine cu putere,
  În dragostea ecumenistă.

 11. Se va strica aghiazma?
  Ecumenistii suntde doua categorii:
  1.Cei rau intentionati. Acestia si-au vandut cu buna stiinta sufletul vicleanului indiferent daca sunt sau nu masoni declarati.

 12. Lupi imbracati in piei de oaie… ‘Ortodoxia’ propovoduita de asemenea pastori nu poate decat sa fie calcata de eretici. Vremea muceniciei a sosit, Dumnezeu sa daruiasca incredere sufletelor noastre!

 13. “Din faptele lor ii veti cunoaste ” .
  Eu cred ca daca nu vor consulta credinciosii si nu vor respecta parerea lor biserica se va scinda din nou .

 14. Doamne , nu credeam ca o fata bisericesca din ierarhia inalta a Bisericii Ortodoxe poate fi in stare de asa ceva! Cum sa lovesti un credincios in Biserica atunci cand se roaga? Si de catre cine ?! Insusi Mahomed Cuceritorul a dat afara din Sf Sofia pe soldatii sai care profanau Biserica , si era musulman…Doamne , ce ne mai asteapta ptr pacatele noastre?

 15. @tutenes

  Biserica nu se rupe niciodata. Nici nu s-a rupt vreodata. Biserica este Hristos. Biserica este ORTODOXIA. Ereticii si sectarii s-au rupt, de-a lungul timpului, din Biserica, asa cum lemnul putred se rupe de trunchi. Asta nu inseamna ca sunt mai multe trunchiuri. Trunchiul e unul, iar crengile putrede sunt doar niste crengi putrede, pe care pana si oamenii le iau si le pun pe foc. Ce va face Dumnezeu oare cu aceste crengi putrede?

  Cei care se pun in afara Bisericii sunt ecumenistii, iar nu crestinii care vor ramane si vor marturisi adevarul dreptei credinte ortodoxe.

  Cine pastreaza Dogma neschimbata, Canoanele neschimbate, hotararile Sfintelor Sinoade neschimbate, Sfanta Traditie neschimbata, Tainele neschimbate, acela ramane in Biserica si in Adevar, iar cine nu le pastreaza… aici nici nu sunt cuvinte ca sa se poata scrie… Doamne miluieste!

  Dar Biserica este Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca: Biserica Ortodoxa, in care trebuie sa ne luptam ca sa ramanem cu orice pret.

 16. Doamne ajută! Aici: http://www.cybc.com.cy/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=33&Itemid=55 există ştirea video cu arestările din Cipru din data de 2o oct, începând cu minutul 24.

 17. Aici: http://www.cybc.com.cy/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=33&Itemid=55 există o ştire video din 21 oct. cu reacţii la incidentele din Cipru, începând cu minutul 24.

 18. „Sa nu te tulburi daca vei auzi ca merg pana la varsarea sangelui episcopi impotriva episcopilor, preoti impotriva preotilor. Lucrul acesta a fost scris mai dinainte. Asadar, precum paganii odinioara, datorita ravnei ce o aratau in prigonirea Bisericii, nu crutau pre crestini, la fel si in vremea cea de pe urma, care nu e departe, buna parte din stapanirea bisericeasca si dintre crestini, iubitori de pagani si eretici, se vor ridica asupra fratilor lor, dandu-i in temnite si la chinuri.” (Sf. Chiril alIerusalimului, +386).

 19. Ceea ce vedem acum in Pfos este doar inceputul. Iata ce scria Sfantul Ioan de Kronstadt (+1908) despre vremurile pe care le traim noi acum:

  „[Ingerul lui Dumnezeu] mi-a aratat apoi spre un nor, si am vazut mai multe sfesnice albe arzand, care incepura sa cada la pamant unele dupa altele, cu zecile, cu sutele. Si, cazand la pamant, se stingeau prefacandu-se in praf şi in cenusa. Si am întrebat: Ce inseamna aceste sfesnice cazatoare? Aşa vor cadea in erezie Bisericile Domnului… [a spus Ingerul].”

  Doamne miluieste!

 20. În fişierul din 21 oct. ştirea începe de la minutul 20 (nu 24).

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare