BILL GATES ANUNTA INCA O REVOLUTIE TEHNOLOGICA: recunoasterea vocii. Google deja o implementeaza/ BITCOIN, MONEDA VIRTUALA/ Impactul retelelor sociale asupra modului de viata/ UE SI ONU DISCUTA DESPRE EVOLUTIA INTERNETULUI

25-06-2011 12 minute Sublinieri

bill-gates-davos

  • Incont.ro: Bill Gates, al doilea miliardar al Planetei, anunta urmatoarea revolutie tehnologica
  • Bill Gates, co-fondatorul companiei Microsoft si detinatorul locului 2 in topul celor mai bogati oameni de pe planeta, realizat de prestigioasa revista americana Forbes, a acordat un interviu ziarului britanic Daily Mail, in care a vorbit despre proiectele desfasurate in prezent, filozofiile si stilul de viata dupa care se ghideaza, dar si despre urmatoarea revolutie tehnologica.
    Gates le-a povestit jurnalistilor de la Daily Mail ca fundatia sa a lansat o campanie numita „Alianta Globala pentru Vaccinare si Imunizare” (GAVI Alliance), intiativa in urma careia a reusit sa stranga 3,7 miliarde de dolari, suma suficienta pentru a vaccina aproximativ 243 de milioane de copii saraci.

    Intrebat despre averea fabuloasa pe care ar urma s-o mosteneasca cei trei copii ai sai, Gates le-a raspuns ziaristilor ca nu crede ca ar fi bine pentru acestia sa primeasca atatea miliarde de dolari, pe care cu siguranta nu ar sti sa le managerieze. IT-istul intentioneaza sa-si doneze intreaga avere, iar fiecare dintre copii ar urma sa ramana „doar” cu 10 milioane de dolari.
    Cu toate astea, copiii sai, pentru a-l tachina si indupleca, ii canta celebrul hit al lui Travie McCoy feat. Bruno Mars, „Billionaire” (“Imi doresc atata de mult sa fiu miliardar”), iar antreprenorul se amuza de fiecare data cand aude acest cantec.

    Gates spune “NU” tehnologiilor Apple. Recunoasterea vocii, urmatoarea revolutie tehnologica

    Gates a fost totodata intrebat ce parere are despre gadgeturile performante de la Apple, care au avut atata succes pretutindeni pe glob. Miliardarul de la Microsoft a raspuns ca nu este de acord cu iPad sau iPod pentru copii, pe motivul ca acestea folosesc tehnologii echivalente cu cele de la Windows, iar playerul Zune ar reprezenta o varianta mai buna, uitand ca acesta din urma nu se mai produce de la inceputul anului.
    Cat despre o reintoarcere la conducerea Microsoft, Gates a fost foarte transant cand le-a declarat britanicilor ca acest lucru nu este posibil, motivand ca se implica full-time in proiectele fundatiei sale. Gates a mai vorbit si despre notorietatea sa din tarile slab dezvoltate, unde oamenii il privesc doar ca pe „albul care poate sa-i ajute”, fara sa stie ca el este cel de-al doilea miliardar al lumii sau sa aiba vreo idee despre realizarile sale.
    Fostul presedinte al Microsoft a marturisit, totodata, ca prefera cartile traditionale in defavoarea celor electronice, desi crede ca in viitor cititorii de media electronica vor domina piata.
    In ciuda activitatilor sale filantropice, Gates reuseste sa tina pasul cu progresele stiintei si sa fie la curent cu ultimele aparitii hi-tech. De aceea, co-fondatorul uneia dintre cele mai importante companii din domeniul IT din prezent sustine ca urmatoarea revolutie tehnologica va consta in recunoasterea vocii utilizatorilor.

    Se pare ca spiritul filantropic al creierului Microsoft l-a influentat si pe unul dintre cei mai in voga tineri antreprenori din acest moment, Mark Zuckerberg. Acesta din urma a promis deja ca va dona mare parte din averea sa, in prezent, in valoare de 7 miliarde de dolari.
    Bill Gates are o avere estimata la aproximativ 53 de miliarde de dolari, mai mare cu 13 miliarde de dolari fata de nivelul de acum 12 luni. In ultimii trei ani, liderul clasamentului mondial s-a schimbat in ceea ce priveste averea miliardarilor lumii. In 2011, Gates, care a detinut prima pozitie din top in 14 din ultimii 15 ani, a fost depasit de mexicanul Carlos Slim, care controleaza mai multe companii de telecomunicatii, inclusiv gigantul din domeniul telefoniei mobile – America Movil, si a carui avere a crescut in ultimul an cu nu mai putin de 18,5 miliarde de dolari, ajungand la 53,5 miliarde de dolari.

    recunoastere vocala computer

  • Hotnews: VIDEO Google a lansat cautarea pornind de la imagini si functia de cautare prin comenzi vocale pentru browserul Chrome
  • Utilizatorii motorului de cautare Google pot de acum face cautari pornind de la o imagine pe care o pun in campul de cautare si pot apoi afla unde a fost facuta, a anuntat compania, in cadrul unei conferinte pe tema internet search. In plus, utilizatorii browser-ului Chrome vor putea in curand face cautari prin comenzi vocale pe internet, functia fiind limitata pentru inceput la limba engleza. Google a mai prezentat si aplicatia prin care compania anticipeaza ce pagina din cele afisate la cautari va deschide utilizatorul si o va incarca inainte ca acesta sa clickeze pe ea.

    Una dintre cele mai importante noutati tine de faptul ca se pot face cautari pe Google pornind de la o anumita imagine care poate fi incarcata sau al carui URL poate fi postat in campul de cautare. Google va analiza apoi imaginea pe componente detaliate si ar putea spune unde a fost facuta acea imagine sau ce cladiri apar in ea. Compania a tinut sa precizeze ca nu va folosi tehnologie de recunoastere faciala in aceasta functie. Ca in orice aplicatie noua, Google tine sa sublinieze ca mai sunt multe de dezvoltat la ea, astfel ca la inceput rezultatele s-ar putea sa nu fie prea grozave.

    De mai bine de doi ani exista aplicatia de Android Google Goggles prin care utilizatorii de smartphone-uri pot fotografia cladiri sau peisaje si li se spune unde sunt acestea, dupa comparatii cu iamgini existente pe internet. Pentru desktop nu exista pana in prezent o aplicatie de cautare pornind de la o imagine.
    O alta noutate tine de faptul ca utilizatorii de PC-uri pot face cautari pornind de la comenzi vocale prin browserul Chrome.

    Utilizatorii browserului Chrome pot in curand rosti la microfonul PC-ului un termen de cautare si vor primi o serie de rezultate. Serviciul este disponibil in prezent doar in engleza, insa Google spune ca numarul de limbi in care vor putea fi facute cautari va creste. Cei de la Google spun ca au lucrat din greu doi ani la acest sistem care in viitor are capacitatea sa schimbe modul in care utilizatorii fac cautari pe internet. Serviciul de cautare prin comenzi vocale este disponibil pentru smartphone-uri.
    Google spune ca face aceste schimbari pentru ca internet search-ul sa devina cat mai lipsit de efort. Compania a mai prezentat o noua functie care incearca sa anticipeze ce pagina din cele afisate la cautare va alege utilizatorul si incepe deja sa incarce aceasta pagina. Aplicatia Instant Pages va face ca utilizatorul sa economiseasca intre trei si cinci secunde la fiecare cautare deoarece pagina pe care cel mai probabil vei face click, este deja incarcata.

    Google spune ca aceasta aplicatie este un mare salt inainte fiindca usureaza mult cautarea si e parte a filozofiei enuntata des de o companie care spune ca vrea sa anticipeze cat mai mult ce vrea utilizatorul sa gaseasca. Noua aplicatie va fi lansata treptat zilele acestea si va fi disponibila pentru inceput in versiune beta pentru utilizatorii de Chrome.

Bitcoin, moneda virtuala

    Un bitcoin ar fi echivalentul a 44 de lei şi poate fi achiziţionat de la mai multe case de schimb valutar online, folosind o varietate de monede internaţionale. Economia virtuală din jurul monedei este estimată la peste 34 de milioane de euro.

    Silk Road, o pagină web gândită pentru hackeri, a ajuns în atenţia unor senatori americani care i-au înaintat, săptămâna trecută, procurorului general al Statelor Unite o scrisoare prin care atrăgeau atenţia că site-ul permite oricui “să cumpere şi să vândă droguri fără reţineri… de la cocaină, la heroină, ecstasy sau marijuana“, relatează The Guardian . Moneda în care se practică schimburile se numeşte Bitcoin şi este acceptată ca modalitate de plată de tot mai multe companii şi consumatori deoarece nu poate fi urmărită.

    Pagina Silk Road a fost creată în 2009 de către un student la informatică din Japonia, cunoscut doar sub pseudonimul Satoshi Nakamoto. Iniţial, hackerii erau cei care foloseau bitcoin drept monedă de schimb pentru diferite servicii, însă ea este pe cale de a deveni moneda neoficială a internetului, scriu jurnaliştii britanici.

    Bitcoin – o metodă discretă de a plăti online

    Un bitcoin ar fi echivalentul a 44 de lei şi poate fi achiziţionat de la mai multe case de schimb valutar online, folosind o varietate de monede internaţionale (dolar american, dolar canadian, euro, lire sau chiar ruble). Economia virtuală din jurul monedei este estimată la peste 34 de milioane de euro. Oricine dispunde de un computer suficient de puternic îşi poate crea bitcoins, rezerva de monede virtuale fiind gestionată de un software care funcţionează pe baza unor algoritmi matematici complecşi.

    În afară de afacerile ilegale care au frâu liber cu ajutorul valutei care nu poate fi urmărită, tot mai multe firme legitime preferă să folosească sistemul informatic pentru a efectua plăţi şi a încasa bani. De la vânzători de jocuri video la producători de şosete sau firme de grădinărit, companii din varii domenii sunt atrase de serviciul global, care nu depinde de evoluţia economiilor naţionale sau de izbucnirea unor crize bancare.

    Clienţii sunt şi ei mulţumiţi pentru că, spre deosebire de alte servicii de plăţi online, tranzacţiile cu bitcoins nu necesită completarea a nenumărate formulare cu informaţii personale, colectate frecvent în scopuri de marketing de alte companii care asigură servicii online.

  • Romania Libera: De ce s-au împrietenit mii de tineri cu anticorupţia?
  • Pe reţelele de socializare au apărut grupuri de tineri care încearcă să lupte împotriva corupţiei. Ce şanse au aceste mişcări de a schimba obiceiurile cetăţenilor unei ţări, consideraţi fruntaşi în rezistenţa la schimbare?

    200.000 de cetăţeni au făcut cea mai mare curăţenie din istoria României, sute de clienţi nemulţumiţi s-au strâns pe forumurile de internet şi au dat împreună în judecată băncile la care aveau credite, Bucureştiul s-a umplut de biciclete în urma unor campanii declanşate pe bloguri. Acestea sunt doar câteva dintre mişcările de succes pornite pe grupurile de socializare de pe internet, după cum a scris România liberă în ediţia de pe 3 iunie. Ce rezultate au avut însă mişcările care luptă pentru curăţenia morală a României?

    “Erupţie anticorupţie”

    În trei săptămâni, grupul „Erupţie Anticorupţie“, înfiinţat pe Facebook de 20 de tineri entuziaşti, a strâns 1.000 de membri.Totul a plecat din convingere şi din nevoia de a schimba mentalităţile din România. Îndârjirea noastră împotriva corupţiei este foarte fermă“, explică Daniela Dragomir, unul dintre iniţiatorii demersului. Are 21 de ani şi este studentă la Facultatea de Ştiinţe Politice, fiind şi vice-preşedinte al asociaţiei studenţilor din această facultate. Pentru Daniela, puterea reţelelor de socializare a devenit o certitudine după declanşarea revoluţiilor din lumea arabă, în care Facebook-ul şi Twitter-ul au avut roluri esenţiale, cot la cot cu mass-media.

    Întâlnirile online ale membrilor fondatori ai organizaţiei „Erupţie anticorupţie” sunt dublate de cele offline, faţă în faţă. Studenţi împreună cu activişti mai vechi ai cauzelor civice se întâlnesc cel puţin o dată pe lună pentru a-şi împărtăşi ideile şi a stabili planuri de acţiune. „La început eram în jur de 20 de oameni, acum suntem 50. Observăm probleme şi încercăm să găsim soluţii“, explică Daniela. Pentru că acţiunile izolate au impact redus, ca nişte neuroni fără sinapse, grupul promovează colaborarea între organizaţii, experţi, cetăţeni cu aceleaşi afinităţi, în numele aceluiaşi scop.

    „Da, se poate!” – Platforma funcţionarilor-model

    Un exemplu de colaborare este cel dintre „Erupţie Anticorupţie” şi organizaţia TechSoup România. În cadrul unei întâlniri faţă în faţă, primii au identificat o problemă: relaţia ineficientă dintre cetăţeni şi funcţionarii publici. S-au gândit să apeleze la TechSoup România, organizaţie nonguvernamentală activă la nivel mondial, care aduce tehnologia aproape de sectorul nonprofit. Aceştia au acceptat, iar soluţia a venit sub forma platformei online „Da, se poate!”. Este o aplicaţie deschisă care va conţine numele funcţionarilor publici şi va oferi oricărui cetăţean posibilitatea de a-i evalua pe aceştia – în special pozitiv.

    Platforma a fost creată în cadrul evenimentului „Yahoo! Open Hack”, eveniment ce a strâns la Bucureşti peste 300 de hackeri din toată Europa. „O parte dintre aceştia şi-au arătat angajamentul civic, iar o soluţie propusă a fost platforma de bune-practici. Credem foarte mult în relevanţa acestui proiect, pentru că, prin intermediul lui, comunitatea capătă o voce. Pe de altă parte, pe platforma „Da, se poate!” nu vor ieşi în evidenţă cei care o fac de obicei, ci şi necunoscuţii care îşi fac liniştiti treaba, în umbra celor dintâi.”, comentează Ruxandra Popa, PR Manager TechSoup Romania, organizator al sesiunii pentru societatea civilă din cadrul evenimentului „Yahoo! Open Hack”. La momentul de faţă, domeniul pentru platformă a fost cumpărat şi se lucrează la dezvoltarea acesteia, conform Ruxandrei.

    „Cea mai dinamică parte a societăţii româneşti”

    Radu Nicolae are 30 de ani şi lucrează de aproape 10 ani în proiecte de implicare democratică. Este director de program la Centrul de Resurse Juridice şi predă cursul de „Corupţie şi politici publice anticorupţie”, la SNSPA (Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative). A publicat numeroase studii academice pe tema corupţiei şi este un membru al grupului „Erupţie anticorupţie”.

    Este optimist cu privire la impactul social media, fără să fie entuziast. Pentru acesta, reţelele de socializare pot fi un instrument de combatere a corupţiei, deşi nu unul direct. Social media nu satisface idealul consumerist în materie de impact: aici şi acum. Dar creează condiţiile pentru conştientizarea rolului fiecăruia în modelarea realităţii în care trăim. Social media este utilizată de cea mai dinamică parte a societăţii româneşti (tineri, oameni educati, etc) – acea parte care imprimă trendul dezvoltării şi va decide în ce direcţie ne îndreptăm ca societate. Dacă reuşim să convingem această parte a societăţii atunci succesul anticorupţie este garantat.“, consideră Radu.

  • Hotnews:

Numarul utilizatorilor de internet in Romania: de la 850 in 1993, la 7,8 milioane in 2009

AUDIO INTERVIU Jurnalistul Alexandru Bradut Ulmanu: “Facebook, Twitter, social media in general, schimba modul in care comunicam, in care colaboram, in care ne raportam la lumea din jurul nostru, chiar si modul in care ne facem cumparaturile”

    Neurobiologia ne invata ca explicatia pentru atractia pe care o exercita Facebook asupra a milioane de oameni, ca si pentru faptul ca un copil de patru ani se hotaraste sa-si scoata rotile ajutatoare de la bicicleta, poate fi strict biologica. Facebook si Twitter ne satisfac o nevoie biologica fundamentala. Poate parea ciudat, dar nevoia de socializare nu e de natura intelectuala“, scrie Alexandru Bradut Ulmanu in Cartea Feţelor publicata recent la editura Humanitas. Cum schimba social media jurnalismul si paradigma comunicarii? Dar viata familiei moderne? Reprezinta Facebook si social media o revolutie, si daca da, de ce?
    “Cartea Feţelor” este o carte despre lucrurile care se intampla in viata noastra. Si ea a fost scrisa pornind de la ideea ca Facebook, Twitter, social media in general, schimba modul in care comunicam, in care colaboram, in care ne raportam la lumea din jurul nostru, chiar si modul in care ne facem cumparaturile. Cred ca aceasta carte este utila pentru toti cei deschisi catre tehnologie pentru ca ea demonteaza putin mecanismele social media si incearca sa explice modul in care aceste schimbari se produc, modul in care ne afecteaza, apeland nu la teorii seci, ci la povesti, exemple ilustrative pe care eu am incercat sa le expun intr-un stil conversational.

    Sunt oameni care folosesc Facebook in mod uzual, sunt oameni care-l folosesc din cand in cand, sunt oameni care folosesc Facebook in special in activitatea lor profesionala, multi jurnalisti, comunicatori, artisti, oameni din pr. Dar cei mai multi utilizatori nu au foarte multi prieteni pe Facebook, numarul mediu pentru Romania este undeva la 100 si ceva de prieteni pentru un utilizator, pe plan global, potrivit statisticilor Facebook, fiecare utilizator are in medie 130 de contacte, mentinand contactul doar cu cinci-sase dintre acestia in mod constant. Nu trebuie sa privim Facebook ca un instrument care disturba lucrurile.

  • Ziua Veche: Ayatolahul Khamenei contracarează “războiul soft”
  • Ultima trăznaie pusă la cale de înalţii prelaţi din Iran este promisiunea de a deconecta ţara de la… Internet!

    Despre acest mod nou de instituire a cenzurii, în statul condus de ayatolahi, au scris Christopher Rhoads, Farnaz Fassihi şi Andres Gonzalez, în prestigioasa publicaţie “The Wall Street Journal”. Ideea este pe cât de simplă, pe atât de eficace. Va fi introdus un Internet naţional. Din acel moment, Iranul va fi deconectat de la spaţiul cibernetic mondial.
    Avantajele unui asemenea proiect? Ar fi:

    1. încetarea demersurilor actuale de cenzurare a Internetului; 2. introducerea unor tarife mai mici pentru utilizatorii Internetului naţional şi…3. canalizarea tinerei generaţii spre website-uri ce nu contravin regulilor morale ale Islamului.

    Taman în luna februarie 2011, când începeau manifestaţiile de protest în lumea arabă, pentru democraţie, libertate şi progres, Reza Bagheri Asl, nimeni altul decât directorul institutului de cercetare a ministerului de telecomunicaţii, a primit mandat să declare agenţiei de ştiri oficiale a Iranului, că, în curând, 60% dintre utilizatorii individuali şi cei de stat, ai Internetului, vor fi racordaţi la noua reţea – cea naţională. Urmează ca, în următorii doi ani, toate computerele iraniene să fie conectate doar la Internetul naţional!
    Astfel va fi stopată invazia online, a ideilor occidentale dezavuate de liderul spiritual suprem, aiatolahul Ali Khamenei, care s-au strecurat până acum, în minţile tinerilor iranieni, ca urmare a propagării noului conflict, numit de înaltul prelat drept „războiul soft”!

    Pe 27 mai a.c., presa de la Teheran a difuzat ştirea conform căreia Iranul urmează să lanseze propriul sistem de operare pe calculator, în lunile următoare, pentru a înlocui pe cele utilizate acum, de producţie americană. Reza Taghipour, ministrul iranian al comunicaţiilor, a lansat vestea ce confirmă intenţia instituirii unei reţele electronice locale, în acord cu exigenţele legii islamice.

  • Jurnalul: Hackerii români: Administratorii reţelei FMI, mai proşti decât ungurii
  • La inceputul saptamanii am fost martorii unui eveniment interesant. “FMI a fost ţinta unui atac informatic puternic“, titrau televiziunile, ziarele si platformele online de stiri, de cam peste tot din lume.

    In comunitatea de hacking din România, părerea generala este ca s-a exagerat magnitudinea atacului.

    Redam din comentariile hackerilor romani, postate pe forumul de discutii al comunitatii.

    Administratorii retelei FMI sunt mai prosti decat ungurii. Atac cibernetic? Mai aveau putin si ziceau ca au primit DDoS de la jumatate de Europă“. (Mai multe despre atacul RNS la site-urile .HU)

    Atacurile astea “informatice” sunt bune doar ca subiecte de presa . Se fabuleaza foarte mult . In realitate nu rezolva nimic, nu provoaca nicio dauna , doar se trage un semnal de alarma”.

    Probabil e vorba de cineva care incearca sa se faca remarcat. Nu cred ca e vorba de ceva mai complex, daca se baga vreo organizatie guvernamentala probabil ar fi aparut si alte probleme, politice de exemplu. Si atacul nu ar fi fost simplu, probabil ar fi scanat mai intai intreaga retea a FMI-ului, sa obtina cat mai multe informatii, posibil sa se fi folosit de persoane din interior…

    E destul de aiurea sa stabilim cum definesc cei de IMF “atac sofisticat”. Din informatiile disponibile publicului reiese ca s-au confruntat cu un atac intern (in retea) datorita neglijentei angajatilor (au intrat pe link, au instalat malware-ul si restul e poveste).

    Parerea mea e una totusi neconcludenta. Am observat cum multi sustin ca ar fi o persoana ce vrea sa se faca remarcata… Prostesc!! Din cate vad nu a aparut nimeni sa i-a asupra lui “fapta”. La cat de sofisticat a fost sau nu, e mai putin interesant, daca iti atingi scopul, nimic nu mai conteaza. Asta in cazul in care chiar e vorba despre un atac informatic venit din partea unui hacker sau grup de hackeri. Poate sa fie si un “honeypot” din partea FMI-ului menit sa distraga atentia de la ceva, sau sa transmita un avertisment anumitor tari“, a adaugat si TinKode (Security Researcher – GreyHat)

    Operatiunea Grecia

    Asadar, se pare ca avem de-a face mai mult cu o uriasa neglijenta a angajatilor FMI. Totusi, atacul ar face parte dintr-o actiune bine pusa la punct de o alta mare grupa de hackeri numita “Anonymous”.

    Acum cateva zile Anonymous strangea baietii pentru un atac împotriva Fondului Monetar Internaţional, pentru a protesta faţă de restricţiile severe impuse Greciei în cadrul programului său de redresare financiară. Daca erati pe faza s-a anuntat si pe twitter si vor mai urma si alte atacuri“, spune alt hacker.

    Comentariul este foarte pertinent, mai ales ca activitatea comunitatilor de hacking din toata lumea ar sugera acest lucru. Si ca sa fie lucrurile si mai interesante, asumandu-si riscurile de rogiare, Dragos Gaftoneanu, aka Synthesis, a tinut sa precizeze cateva lucruri interesante pe forumul comunitatii de hacking, chiar daca suna oleaca alarmist.

    Ultimele atacuri web fac parte dintr-un mare razboi cibernetic. Totul a inceput in februarie 2011, o data cu publicarea documentelor ambasadelor SUA de catre Wikileaks si s-a continuat cu atacurile grupurilor de hackeri, precum Anonymous si Lulz Security. La fel putem spune si despre atacul asupra F.M.I. Suntem martorii celui de-al Treilea Razboi Mondial sau Primului Razboi Mondial Cibernetic. Nu exista hackeri ce ajuta omenirea, totul e condus “de sus”.

    (n.r.: Comentariile au fost culese de pe forumul public al comunitatii si apartin exclusiv membrilor acesteia.)

  • Gandul: Disputa dintre ONU şi Uniunea Europeană despre cum ar trebui să evolueze Internetul. De la “gratis şi liber”, la utilizatori care pot controla ce se scrie despre ei pe Google

Într-un editorial publicat în The Atlantic, jurnalistul John Hendel scrie că două dintre “cele mai mari instituţii transnaţionale din lumea occidentală“, UE şi ONU, ar putea să se afle, în curând, într-o “bătălie complexă şi ideologică” în ceea ce priveşte Internetul.

Săptămâna trecută, ONU a lansat un “raport îndrăzneţ“, care susţine că, mai ales în contextul revoluţiilor din Orientul Mijlociu, Internetul este un catalizator pentru mai multe drepturi ale omului, printre care libertatea de exprimare şi schimbul democratic de idei.

Raportul scrie că opiniile publicate pe Internet pot “ofensa, şoca sau deranja” guvernele ţărilor respective, dar oamenii trebuie să se poată exprima liber pe Internet. Frank LaRue, raportorul pentru libertatea de exprimare al ONU, spune că folosirea tehnologiei pentru a bloca sau a filtra conţinutul siteurilor violează obligaţia statelor de a garanta libertatea de expresie.UE vrea eliminarea informaţiilor “ruşinoase, depăşite sau invazive”

Sună minunat“, scrie Hendel, “dar problema e că drepturile de care vorbeşte LaRue intră în contradicţie cu trendul care a luat amploare în Europa în ultimii ani“. Multe ţări de pe bătrânul continent aprobă dreptul individual “de a fi uitat“. Cu alte cuvinte, orice persoană poate cere eliminarea paginilor de pe internet care fac referire la ea.

UE argumentează că, astfel, utilizatorii îşi pot controla “identitatea digitală” şi pot elimina informaţiile ruşinoase, depăşite sau invazive. Hendel dă exemplul agenţiei de protecţie a datelor din Spania, care a cerut în februarie companiei Google să elimine 90 de linkuri din căutările sale. Americanii au refuzat, motivând că eliminarea linkurilor ar face căutările pe net să nu mai fie obiective.

Jurnalistul scrie că legile impuse de UE diferă considerabil faţă de primul amendament al Constituţiei americane, care face referire la libertatea de exprimare personală şi a presei. Hendel spune că noua lege ar permite europenilor să dea în judecată Facebook sau Google. De altfel, YouTube şi Google Maps au atacat deja în instanţă decizia UE. Totuşi, comisarul pe justiţie al Uniunii spunea, în martie, că “o reţea de socializare din SUA, dar care are milioane de utilizatori activi în Europa, trebuie să se supună legilor UE”.

Totuşi, editorialistul notează că, pentru multă lume, noile legi UE sunt sinonime cu cenzura. Dacă un utilizator de internet poate să-şi controleze identitatea online, asta înseamnă că îngrădeşte automat libertatea altora, care nu ar mai avea acces la toate articolele, blogurile, conturile de pe reţelele de socializare etc. Abilitatea internauţilor să discute şi să împărtăşească informaţii despre oricine ar fi “semnificativ îngrădită” de aceste legi, scrie Hendel.

ONU: Urmărirea intermediarilor duce la cenzură

Revenind la ONU, jurnalistul dă exemplul unui tribunal italian, care a condamnat trei directori ai Google pentru că au permis publicarea unui filmuleţ controversat pe YouTube. “Învinovăţirea intermediarilor pentru conţinutul creat sau publicat de utilizatori subminează libertatea de exprimare“, se arată în raportul ONU. Documentul mai precizează că “urmărirea” intermediarilor precum YouTube sau Google duce la lipsă de transparenţă şi, până la urmă, la cenzură.

Raportorul pentru libertatea de exprimare accentuează faptul că ar trebui să existe cât mai puţine restricţii în ceea ce priveşte fluxul de informaţii pe internet, cu excepţia câtorva cazuri excepţionale, care încalcă drepturile fundamentale ale omului“, se mai arată în raport.

Hendel notează că, pe lângă ideea că toţi oamenii ar trebui să aibă acces la internet, documentul ONU prevede că navigarea online nu ar trebui limitată de guvernele ţărilor. Singurele subiecte care ar trebui interzise sunt pornografia infantilă, defăimarea, instigarea la genociduri sau mesajele rasiste, care ar putea duce la discriminare, ostilitate sau violenţă.

Hendel spune că noul raport ONU ar putea fi respins tocmai fiindcă toate cele 27 ţări din UE fac parte şi din ONU, fiind responsabile cu a opta parte din totalul voturilor. Jurnalistul conchide spunând că “bătălia (n.r. dintre UE şi ONU) abia începe”.


Categorii

Facebook, Google, Internet, New Media, Noile Tehnologii

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “BILL GATES ANUNTA INCA O REVOLUTIE TEHNOLOGICA: recunoasterea vocii. Google deja o implementeaza/ BITCOIN, MONEDA VIRTUALA/ Impactul retelelor sociale asupra modului de viata/ UE SI ONU DISCUTA DESPRE EVOLUTIA INTERNETULUI

  1. Tin sa mentionez ca in afara de sistemele de operare Microsoft si Macintosh exista si sisteme de operare Linux, care sunt foarte performante, ofera software(programe) pentru toate nevoile; mai mult, programe care ar rula numai pe Windows se pot rula pe Linux cu ajutorul unor programe ajutatoare. Si nu in ultimul rand, totul este gratis si legal.
    Personal, folosesc Linux Mint; iar in loc de Microsoft Office, folosesc Open Office (care poate rula si pe Windows, dar graits). Sper sa va fie de folos aceste informatii. Doamne ajuta!

  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Bill Gates ridica steagul ”echitatii vaccinarilor”: vrea sa asigure vaccinarea copiiilor de pretutindeni
  3. Pingback: Facebook si Google, impreuna in campania pentru ELIMINAREA ANONIMITATII PE INTERNET: "Cei care nu-si dezvaluie identitatea trebuie sa dispara"!/ MASS-MEDIA in ghearele ”mogulilor” DIGITALI/ Terorismul in era internetului/ Inca un test social media reu
  4. Pingback: AUTENTIFICARE BIOMETRICA pentru telefoane, calculatoare si conturi bancare sau SFARSITUL PAROLELOR in 2012? [video] - Razboi întru Cuvânt
  5. Pingback: Bill Gates investeste in BRATARA GALVANICA, tehnologie biometrica de masurare a gradul de atentie al ELEVILOR - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Compania mamă a Bursei de Valori din New York, Intercontinental Exchange, lucrează la o platformă de tranzacționare de criptomonede care ar permite investitorilor mari să cumpere și să dețină bitcoin
    Vestea vine după ce pe 3 mai, CCN a anunțat că Goldman Sachs intenționează să deschidă o unitate de tranzacționare de bitcoin — cel mai probabil prima de acest fel deținută de o bancă de pe Wall Street.
    De asemenea, cu doar câteva săptămâni în urmă, directorul executiv al Nasdaq, cea de-a doua cea mai mare bursă din lume după NYSE, a spus că bursa ar fi deschisă tranzacțiilor de criptomonede într-un mediu reglementat.
    https://www.startupcafe.ro/afaceri/new-york-stock-exchange-tranzactionare-bitcoin.htm

  7. Revista THE ECONOMIST în 1988: “Din 2018 pregătiți-vă pentru MONEDA UNICA numită PHOENIX şi salutaţi când se va întâmpla aceasta”
    http://ortodoxinfo.ro/2018/01/03/revista-economist-1988-din-2018-pregatiti-va-pentru-moneda-unica-numita-phoenix-si-salutati-cand-se-va-intampla-aceasta/

    On February 15, Deutsche Bank released a report called ‘Why would we use crypto euros?
    The report stated: “The rise of bitcoin and other cryptocurrencies and the decline in cash payments are the background for a new concept: digital cash issued by central banks.”
    “Central banks are looking into cryptocurrencies and the underlying distributed ledger technology, as they carry responsibility for issuing physical cash, overseeing and/or providing payment clearing and settlement systems, conducting monetary policy and safeguarding financial stability.”
    https://www.express.co.uk/finance/city/941391/bitcoin-news-Deutsche-Bank-Germany-cryptocurrency

    Crypto-currencies: Hype or (r)evolution?
    https://www.youtube.com/watch?v=W_iXBsxzBOc&feature=youtu.be

  8. Canaan: producatorul chinez de calculatoare pentru “minerit” bitcoin si-a crescut profitul de 6 ori in ultimul an!

    China bitcoin miner Canaan ditches US for Hong Kong IPO
    Founded in 2013, Canaan designs and sells high-performance integrated circuits and is behind the Avalon series of bitcoin mining machines.
    In January, the company released unaudited results that showed annual net income in 2017 of 410 million yuan (US$64 million), a 600 per cent increase from a year earlier.
    http://www.scmp.com/tech/china-tech/article/2145348/china-bitcoin-miner-canaan-ditches-us-hong-kong-ipo

    Those 600 Missing Iceland Bitcoin Miners Could Be in China
    https://www.ccn.com/those-600-missing-iceland-bitcoin-miners-could-be-in-china/

  9. Criptomonedele recunoscute ca proprietate cu valoare de către justiția rusă
    https://goanadupabitcoin.ro/stiri-bitcoin/criptomonedele-recunoscute-ca-proprietate-cu-valoare-de-catre-justitia-rusa.html

    Autoritățile sud-coreene iau în considerare reglementări mai relaxate pentru criptomonede
    https://goanadupabitcoin.ro/stiri-bitcoin/reglementari-pentru-criptomonede-coreea.html

    Microsoft Azure oferă noi instrumente blockchain
    https://goanadupabitcoin.ro/stiri-bitcoin/microsoft-azure-ofera-noi-instrumente-blockchain.html

    Oracle Corp, unul dintre cele mai mari producătoare de software din lume, a anunțat că în următoarele două luni va lansa două produse bazate pe tehnologia blockchain.
    https://goanadupabitcoin.ro/stiri-bitcoin/oracle-un-alt-gigant-isi-exprima-interesul-fata-de-tehnologia-blockchain.html

    Brickblock este o platformă care permite oricărei persoane interesate să investească în proprietăți imobiliare și diferite tipuri de instrumente financiare care până acum erau accesibile doar companiilor.
    https://goanadupabitcoin.ro/ico/brickblock-imobiliare-fara-intermediari.html

  10. Google va folosi tehnologia blockchain în serviciile sale de cloud
    https://www.startupcafe.ro/afaceri/google-tehnologia-blockchain-cloud.htm

    Conglomeratul Hitachi testează plăți validate prin amprente într-un sistem blockchain
    https://goanadupabitcoin.ro/tehnologia-blockchain/conglomeratul-hitachi-testeaza-plati/

    Guvernul regional din orașul Nanjing a anunțat planul pentru lansarea unui fond de investiții de 1,4 miliarde de dolari pentru proiecte blockchain.
    30% din bani se vor duce către startup-uri early stage și inovații din universitățile din China. 40% din fonduri vor fi către companii industriale tradiționale care sunt dispuse să implementeze tehnologia blockchain, iar restul banilor vor fi folosiți pentru susținerea unor proiecte de criptomonede.
    https://start-up.ro/exemplu-de-cum-se-face-o-regiune-din-china-face-fond-de-blockchain/

    Google wants to bring blockchain technology to its cloud services
    Its Cloud customers can “now explore ways they might use distributed ledger technology (DLT) frameworks”
    https://www.theverge.com/2018/7/23/17602762/google-cloud-blockchain-digital-asset-blockapps

    IBM has launched a blockchain platform aimed at the financial services industry.
    So far, nine financial services companies, including banks Barclays and Citi, are involved
    Whereas the bitcoin blockchain is public, the DLT being applied at large organizations is private.
    https://www.cnbc.com/2018/07/30/ibm-trials-blockchain-platform-aimed-at-banks.html

  11. Cine vrea sa-si cumpere mancare va trebui sa accepte moneda virtuala si “lantul” Blockchain. Este spre binele oamenilor, dupa cum se vede si din ultima fraza citata! (umor sarcastic)

    IBM Launches Food Trust Blockchain For Commercial Use
    In September, retail giant Walmart announced that it would begin requiring its suppliers to implement the system to track bags of spinach and heads of lettuce.
    But on Monday, IBM announced that its solution-as-a-service cloud platform is now available to all players in the food supply chain.
    Included in the first cohort of adopters are Carrefour – the French retailer which boasts 12,000 stores across 33 countries, cooperatives Topco Associates and Wakefern – which combine to represent more than 15,000 stores globally – and suppliers BeefChain, Smithfield and Dennick Fruit Source.
    Other participants include multinational companies Nestle, Kroger, Tyson Foods, Kroger and Unilever.
    “At the end of the day, you can’t force people to do something that’s not in their own best interest.”
    https://www.forbes.com/sites/astanley/2018/10/08/ready-to-rumble-ibm-launches-food-trust-blockchain-for-commercial-use/

  12. Pingback: Și dacă noua epidemie din CHINA este (și) un MARE EXPERIMENT SOCIO-POLITIC care ne arată cum va arăta DICTATURA VIITORULUI?
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare