ERDOGAN DEZLANTUIT. Considera atentatul din Noua Zeelanda ca fiind „ceva organizat” prin care li se transmit „mesaje” turcilor/ „SFANTA SOFIA NU VA MAI REDEVENI NICIODATA BISERICA”/ Presedintele Turciei refoloseste peiorativ termenul otoman de GHIAUR

19-03-2019 2 minute Sublinieri

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, aflat în campanie electorală, susține că cei care vor să atace Turcia vor fi trimiși acasă în sicrie. Afirmația a fost făcută la un miting de comemorare a momentului când soldaţii otomani au învins forţele conduse de britanici, printre care se aflau şi australieni şi neozeelandezi.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a descris luni atacul armat din Noua Zeelandă, soldat cu 50 de morţi, ca făcând parte dintr-un atac mai larg asupra Turciei şi a ameninţat că va trimite înapoi „în sicrie” pe oricine încearcă să aducă lupta la Istanbul, scrie Reuters, relatează News.ro.

Erdogan, care încearcă să adune susţinere pentru partidul său AK la alegerile locale de pe 31 martie, consideră că atacul din Noua Zeelandă este dovada unor sentimente antimusulmane globale.

„Ne testează de la 16.500 km distanţă, din Noua Zeelandă, cu mesajele pe care ni le transmit de acolo. Nu este un act individual, este ceva organizat”, a afirmat el, fără să ofere detalii.

În cadrul unor mitinguri electorale din weekend, Erdogan a arătat părţi dintr-un manifest publicat online de atacator, un australian de 28 de ani.

Erdogan a precizat că atacatorul a ameninţat Turcia şi pe preşedintele Turciei şi a dorit să înlăture turcii din regiunea europeană, din nord-est. Istanbul, un oraş majoritar musulman, este împărţit jumătate în Asia (est) şi jumătate în Europa (vest).

„Suntem aici de 1.000 de ani şi vom fi aici până la apocalipsă, cu voinţa lui Dumnezeu”, a afirmat Erdogan la un miting de luni care comemora campania de la Gallipoli din 1915, când soldaţii otomani au învins forţele conduse de britanici, printre care se aflau şi australieni şi neozeelandezi, care doreau să cucerească peninsula.

„Nu veţi transforma Istanbul în Constantinopol”, a adăugat el, făcând referire la numele oraşului sub conducerea bizantină înainte să fie cucerit de otomanii musulmani în 1453.

„Bunicii voştri au venit aici… şi s-au întors în sicrie. Să nu aveţi vreo îndoială că vă vom trimite înapoi la fel ca pe bunicii voştri”, a precizat Erdogan.

Erdogan a fost reales anul trecut şi are acum noi puteri, însă partidul său AK, care a condus Turcia din 2002, se luptă pentru voturi pe fondul unei recesiuni economice după mai mulţi ani de creştere.

La mitingurile din weekend, Erdogan a arătat imagini video ale atacului, postate online de atacator. Această decizie a fost criticată de ministrul de Externe al Noii Zeelande, Winston Peters.

„Orice lucru de acea natură care prezintă această ţară greşit, având în vedere că nu a fost vorba de un cetăţean neozeelandez, pune în pericol viitorul şi siguranţa cetăţenilor Noii Zeelande din străinătate şi este incorect”, a afirmat el.

Sfanta Sofia, vechea catedrala crestina din Istanbul, nu va mai redeveni niciodata o biserica, a spus presedintele turc Erdogan comentand furios recentul atentat din Noua Zeelanda. 

In manifestul ucigasului este mentionat explicit Erdogan, precum si Turcia. ”Vom veni dupa Constantinopol si vom distruge orice moschee si orice minaret din oras. Sfanta Sofia va fi eliberata de minarete si Constantinopolul va fi din nou detinut dupa dreptate de crestini”, scrie in manifest.

Presedintele Turciei a reactionat la aceasta afirmatie, spunand ca criminalul este un „gunoi care a indraznit sa spuna orasului dupa vechiul nume”. Sfanta Sofia nu va mai redeveni niciodata biserica, atata timp cat va mai exista un popor si un suflet turc, a replicat Erdogan. 

“Izmir! You who throw the giaours (a word used by the Turks to describe all who are not Muslims) in the sea and protect the helpless,” he said, in an apparent reference to the Greeks who drowned while trying to flee a fire set by Turks in the port.”/”Izmir! Ai aruncat ghiaurii (cuvant folosit de turci pentru a desemna pe non-musulmani) in mare si ai aparat pe cei neajutorati!”, a spus Erdogan, referindu-se la grecii care s-au inecat in timp ce incercau sa scape de un incendiu starnit de turci in port.

Erdogan in campanie electorală la Smirna (Izmir), Turcia. Grecii au protestat prin ministerul de externe.

Guvernul Noii Zeelande l-a criticat pe președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, după ce acesta a arătat în repetate rânduri imagini video de la atacul armat de la moscheile din Christchurch mulțimilor adunate pentru a protesta, relatează The Guardian.

Erdogan spune că ar trimite acasă în sicrie pe oricine care încearcă un asemenea în atac în Turcia.

Ministerul de Externe din Noua Zeelandă, Winston Peters, l-a criticat pe Erdogan pentru a folosit imagini ale atacului, spunând că pune în pericol neozeelandezii din străinătate. Erdogan a arătat, de asemenea, extrase din manifestul presupusului autor al atacului.

Erdogan susține că o parte a manifestului presupunea păstrarea Turciei în afara Europei și atacul a fost parte a unei campanii islamofobe.

Australianul Brenton Tarrant este acuzat că a ucis 50 de persoane în cel mai grav atac terorist din istoria Noii Zeelande.


Categorii

1. DIVERSE, Turcia

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “ERDOGAN DEZLANTUIT. Considera atentatul din Noua Zeelanda ca fiind „ceva organizat” prin care li se transmit „mesaje” turcilor/ „SFANTA SOFIA NU VA MAI REDEVENI NICIODATA BISERICA”/ Presedintele Turciei refoloseste peiorativ termenul otoman de GHIAUR

  1. Ce proorocire:” Sfanta Sofia nu va mai rededeveni niciodata biserca,atat timp cat va mai exista un popor si un suflet turc”.ATAT TIMP CAT VA MAI EXISTA.CAT?.DOAMNE AJUTA!
    @admin,
    cred ca ar trebui sa dati numele vechi al portalului ,”razboiintrucuvant”.Asa parintele SERAFIM ROSE ar da harul sau, aducand iarasi acea efervescenta ce facea atat de cautat situl, daca nu chiar iubit.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare