Exemplul Poloniei: companie miniera de exploatare a cuprului, DETINUTA DE STAT, unul din cei mai mari PRODUCATORI din LUME

8-03-2012 2 minute Sublinieri

Polonia, crestere economica pe timp de criza

Polonia a fost singurul stat din Uniunea Europeană care a reuşit să evite Marea Recesiune eco­nomică, iar în ultimul trimestru al anului trecut a înregistrat cea mai mare creştere a PIB-ului dintre ţările comunitare.

Săptămâna aceasta compania minieră KGHM, controlată de stat, a preluat cu aproape trei miliarde de dolari un rival canadian devenind astfel unul dintre cei mai mari producători de cupru la nivel mondial.

De asemenea, anul acesta Polonia găzduieşte Campionatul European de Fotbal. Veniturile atrase de competiţie nu vor acoperi, probabil, prea curând cheltuielile făcute, dar investiţia va avea cu siguranţă rolul unui propulsor pentru turism pe termen lung. La capitolul turism statul este competitiv cu marile centre europene datorită preţu­rilor reduse, efect al faptului că statul nu face parte încă din zona euro.

Investiţiile vor sprijini totodată industria şi exporturile prin dezvoltarea şi moder­nizarea infra­structurii.

Care este secretul Poloniei? Unul ar fi puterea cererii interne, care în caz de slăbiciune poate fi acoperită cu exporturile competitive datorită faptului că Polonia are o monedă care fluctuează liber.

Polonia are, de asemenea, legături puternice cu Germania, cea mai mare economie europeană, şi o forţă de muncă tânără şi receptivă la nou.

De asemenea, regulile bancare le interzic băncilor străine să ia capital de la subsidiarele poloneze pentru a acoperi pierderile în altă parte.

Printre cei mai mari producători de cupru din lume

KGHM a cumpărat în totalitate printr-o preluare amicală compania canadiană Quadra, care va fi delistată de pe bursa din Toronto, dar care are în vedere lansarea unei oferte publice iniţiale în perioada 2014-2016 pentru a strânge fonduri pentru noi achiziţii. Quadra reprezintă cea mai mare achiziţie străină făcută de vreo companie poloneză, scrie The Wall Street Journal.

Directorul executiv al KGHM Herbert Wirth a declarat că grupul polonez ar putea încerca şi alte preluări dacă apar oportunităţi atractive.

În urma achiziţiei, producătorul minier deţine acum depozite de metale şi mine în Polonia, Germania, Canada, SUA, Groenlanda şi Chile.

În 2010, producţia combinată a KGHM şi Quadra de 526.000 de tone ar fi făcut din cele două companii al optulea mare furnizor de aluminiu din lume. Până în 2018, KGHM intenţionează să ajungă la o producţie de 635.000 de tone de cupru.

Achiziţia plasează, de asemenea, grupul polonez pe locul cinci în lume în funcţie de depozitele de cupru deţinute. Cuprul este unul dintre cele mai importante metale folosite în industrie.

Peste 170 de kilometri de autostradă construiţi anul trecut

Companiile private au construit în Polonia anul trecut peste 170 de kilometri de autostradă, la un cost total de 2,4 miliarde de euro, iar guvernul vrea ca anul acesta să scoată la licitaţie construirea altor 200 de kilometri de drumuri prin proiecte mixte, public-private. În prezent, la 22 de ani de la căderea regimului comunist, construirea unei autostrăzi care leagă Berlinul de Varşovia este aproape finalizată. Drumul care va deveni o rută importantă pentru exporturi va fi parţial deschis în mai. Euro 2012 începe în iunie, iar autostrada va fi finalizată până la sfârşitul anului. Operatorii privaţi intenţionează ca începând cu acest an să perceapă taxe pentru utilizarea drumurilor.

Contribuţia sectorului privat la dezvoltarea infrastructurii devine tot mai importantă pe măsură ce statul este nevoit să diminueze cheltuielile pentru a respecta ţintele de deficit bugetar stabilite de UE. Însă anumite modificări în regulile de contabilizare a datoriilor avute în vedere de Eurostat ar putea limita volumul proiectelor mixte. Din cauza reticenţei băncilor de a credita, guvernul polonez s-a implicat în planuri complicate de rambursare pentru a susţine proiectele de infrastructură.

Zlotul şi obligaţiunile poloneze sunt ca “dulciurile” pentru investitori

Zlotul şi obligaţiunile guvernamentale sunt atractive pentru investitori, în condiţiile în care creşterea economică puternică face ca statul să fie unul dintre “centrele dulci” ale Europei, apreciază Beata Harasim, manager de fonduri la BlackRock, cel mai mare administrator de active din lume, scrie Bloomberg. Zlotul este ieftin şi reprezintă o investiţie mai bună decât forintul, coroana cehă şi monedele din statele nordice, iar bondurile poloneze cu scadenţa la zece ani oferă “o valoare bună” pe termen mediu şi lung, explică Harasim.

Datorită lichidităţilor masive injectate de BCE pe piaţa interbancară şi economiei poloneze rezistente, zlotul s-a apreciat cu 11% faţă de de dolar de la începutul anului, a doua cea mai bună evoluţie dintre cele 170 de monede monitorizate de Bloomberg şi cu 8,8% în raport cu euro. PIB-ul polonez a crescut cu 4,3% în ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu intervalul similar din 2010, ritm de şase ori mai rapid decât media din UE.

În raport cu cele trei luni anterioare, economia a avansat cu 1,1% în al patrulea trimestru, cel mai ridicat nivel din UE. “Polonia va continua să profite de cererea internă şi de creşterea investiţiilor, aşa că vedem în această economie unul dintre centrele dulci ale Europei. Perspectiva ţării este atractivă dacă o comparăm cu cea a regiunii şi chiar a altor ţări emergente“, a mai spus Harasim.


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Criza mondiala

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Exemplul Poloniei: companie miniera de exploatare a cuprului, DETINUTA DE STAT, unul din cei mai mari PRODUCATORI din LUME

 1. DA. Polonezi au guvernanti. Noi avem mafioti. Nu sintem noi, rude cu italienii?

 2. Pingback: MARELE TUN AL CUPRULUI ROMANESC. Cupru Min si depozitul de la ROSIA POIENI, vandute pe NIMIC unei companii SPECULATIVE infiintate ad-hoc, cu posibile legaturi cu Frank Timis - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 3. Pingback: MISIUNEA PREMIERULUI UNGUREANU: VANZAREA COMPLETA A ROMANIEI? Esentialul despre afacerile MRU – CHEVRON (gazele de sist) si ROSIA POIENI – CUPRUMIN cu Iulian Iancu, Dinu C. Giurescu, Mircea Diaconu, Liviu Voinea, preotul Vasile Laiu si altii (
 4. Pingback: update – CHEVRON AMANA EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST PE ANUL 2012 - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 5. Pingback: RAZBOIUL GAZELOR DE SIST. Proteste la Costinesti, raport oficial despre CUTREMURELE “hidraulice”, BOALA OLANDEZA si abdicarea de la SUVERANITATE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 6. Pingback: Cum se face de ras ROMANIA LIBERA, propagandista de serviciu a CORPORATIEI CHEVRON - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 7. Pingback: PROTESTE LA BARLAD impotriva gazelor de sist. EPISCOPIA HUSILOR S-A IMPLICAT DIRECT/ Contractele cu Chevron, desecretizate… partial - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 8. Pingback: Tupeul rogozinean al Gitenstein-ului american: AMBASADORUL SUA IA LA ROST GUVERNUL PENTRU MORATORIUL PE GAZELE DE SIST - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 9. Pingback: MITING ANTI-SIST LA BARLAD: “mars al tacerii” organizat astazi (vineri) la 19.30 impotriva exploatarilor gazelor de sist - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 10. FELICITARI PRIETENI POLONEZI DE MANDR,PERSONALITATEA,ADMINISTRATIA, PATRIOTISMUL DE CARE DATI DOVADA,LA NOI IN ROMANIA BANDITI ,HOTI SI TALHARI,AU VANDUT SI VAND IN CONTINUARE,AVEREA POPORULUI ROMAN,FELICITARI INCA ODATA. ,,CU ASEMENEA OAMENI AS MAI LUCRA IN MINERIT IN MESERIA DE MINERE,ARTIFICIER,,

  NOROC BUN

  La multi anii

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare