FMI NE IMPUNE PRIVATIZAREA OLTCHIM, CUPRUMIN SI A COMPANIILOR DIN SECTORUL ENERGETIC. Cuprul si gazele de sist: alte resurse strategice vanate si vandute ale Romaniei…

16-09-2011 5 minute Sublinieri

Discuţiile de ieri dintre reprezen­tanţii ministerelor Economiei şi Finanţelor şi cei ai Fondului Monetar Internaţional au vizat, printre altele, iniţierea proceselor de privatizare la Oltchim (OLT) şi Cuprumin, alături de alte proiecte de vânzare de acţiuni la companii din sectorul energetic. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre măsurile de eficientizare a activităţii operatorilor economici, printre care vânzarea pachetelor minoritare sau ma­joritare deţinute la unele societăţi, reorganizarea unor societăţi în vederea pri­vatizării, reca­pi­ta­lizarea unor societăţi comerciale prin atra­gerea de investiţii în urma constituirii de societăţi mixte.

Cu această ocazie, au fost amintite pro­iec­tele de privatizare în sectorul energetic: valorificarea pe piaţa de capital a 15% din capitalul SNTGN Transgaz SA, 9,84% din OMV Petrom, 15% din SNGN Romgaz SA şi 15% din CN Transelectrica SA, iniţierea proceselor de privatizare la SC Cuprumin şi SC Oltchim, atragerea de investiţii pentru SC Avioane Craiova, SC Moldomin, SC Uzina Termoelectrica Midia Navodari, Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Craiova şi centralele SC Ter­moelectrica de la Paroşeni, Brăila, Galaţi, Borzeşti, Doiceşti”, a anunţat Ministerul Eco­nomiei.

Ministrul economiei, Ion Ariton, şi delegaţia română, compusă din reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi Ministerului Fi­nanţelor Publice s-au întâlnit cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional de evaluare a performanţelor economice ale României, în conformitate cu prevederile acordului stand-by şi ale scrisorii suplimentare de intenţie, condusă de Jeffrey Franks.

Discuţiile s-au axat pe analiza stadiului realizării angajamentelor cuprinse în acordul de împrumut cu FMI, conclu­zionându-se că cele 3 companii din portofoliul Ministerului Economiei (Termoelectrica, CNH şi ELCEN) monitorizate s-au încadrat în cheltuielile de personal aprobate. De asemenea, a fost analizată situaţia datoriilor acestor companii şi influenţele OUG 39/2010, precum şi efectele OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori şi modalităţile de îm­bunătăţire a acesteia.

Pe de altă parte, Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, a spus că România va încheia cu Comisia Europeană un acord de finanţare similar celui actual, odată cu noul aranjament de tip preventiv pe care îl va semna la începutul anului viitor cu FMI. “Dacă vom face acest aranjament împreună cu CE, ceea ce cred că se va întâmpla, în mod cert va combina un pachet de finanţare din partea CE. Acesta va fi cum este şi cel actual”, a declarat joi Tănăsescu. El a adăugat că nu a fost stabilită suma care urmează să fie împrumutată de la UE şi nici valoarea noului acord de tip preventiv cu FMI. Tănăsescu a reiterat că noul aranjament cu Fondul va include o linie de credit care va fi pusă la dispoziţie autorităţilor române doar în cazul unor şocuri externe. El a menţionat că valoarea noului acord cu FMI va fi cu certitudine mult mai mică decât cea a actualei înţelegeri.

Investitorii străini vânează rezervele de cupru. Preţul metalului a explodat

Două companii de exploatare a cuprului, Cuprumin Abrud şi Moldomin Moldova Nouă, sunt scoase la vânzare Tona de cupru a explodat în ultimii doi ani de la 2.700 $ la 10.000 $ din cauza Chinei Valoarea rezervelor de cupru ale României este estimată la 5-10 miliarde de euro la preţurile actuale Din cupru se fabrică conducte şi cabluri.

Cele mai vânate două companii la ora actuală din România sunt exploatările de minereu de cupru Cuprumin Abrud şi Moldomin Moldova Nouă ale căror rezerve de metal roşu sunt evaluate în prezent la circa 10 miliarde de euro, potrivit calculelor ZF.

Preţul cuprului a atins recent un nivel exorbitant de 10.000 de dolari/tonă (6.500 euro pe tonă) ca urmare a cererii puternice din China, faţă de 2.000 $/ tonă între 1980 şi 2004. Din cauza scumpirilor, în România şi chiar şi în Franţa au ajuns să se fure cablurile de la calea ferată, având în vedere că 100 kg de cupru înseamnă 600 de euro. Un boom al preţurilor a fost şi înainte de criza mondială, în 2008, când tona de cupru ajunsese la 9.000 de dolari, urmată de o scădere abruptă până la 2.700 $/tonă.

Cuprumin Abrud a fost scoasă recent la privatizare de către stat prin metoda licitaţiei publice după ce anul trecut compania şi-a majorat de cinci ori afacerile, până la 27 mil. euro şi a făcut un profit de circa 4 mil. euro faţă de pierderi de 4 mil. euro în anul anterior.

Cuprumin a vândut 5.000 de tone de cupru anul trecut.

Moldomin, o altă exploatare din Transilvania, se află în procedură de faliment, după ce firma care a deţinut-o, Cuprom Baia Mare, a intrat la rândul său în faliment. Cuprom a fost controlată de doi dintre cei mai puternici, dar şi discreţi oameni de afaceri din România, Horia Simu şi Horia Pitulea, a avut în perioada 2000-2006 afaceri şi de 200 de milioane de euro, dar a intrat în dificultate în condiţiile prăbuşirii preţului la cupru în 2008. Moldomin a fost pusă pe lista de vânzare de către administratorul judiciar al companiei, firma RTZ & Partners. Au fost achiziţionate deja trei caiete de sarcini, iar pe 26 mai 2011 încep negocierile directe.

Ne aducem aminte ca o consecinta a “parteneriatului” cu SUA este si exploatarea gazelor de sist: (update) VIZITA LUI BASESCU IN AMERICA. INTALNIREA CU OBAMA. Ce implica sa fii “partenerul strategic” al Imperiului American? Ce rol au jucat SRI si CIA?

Exploatarea gazelor de şist de pe teritoriul României ar putea să fie o componentă a vizitei din 13 septembrie a preşedintelui Traian Băsescu la Washington, a declarat Iulian Chifu, cercetător specializat în Analiză de Conflict şi Relaţii Internaţionale.

“E posibil, dar nu am date directe, ca unul dintre subiectele vizitei preşedintelui Traian Băsescu la Washington să fie transferul de tehnologie american pentru exploatarea gazelor de şist.

E ştiut faptul că România şi Polonia au resurse importante de gaz de şist. Prin exploatarea acestuia, s-ar schimba balanţa: România şi Polonia ar deveni susţinătorii energetici ai Europei şi s-ar elimina din dependenţa energetică a Europei faţă de Rusia. E foarte probabil ca, odată cu importul de tehnologie, să ni se ceară de la partea americană o piaţă energetică curată, fără <<băieţi deştepţi>>, în special pe zona intermediarilor”, a declarat Iulian Chifu pentru adevarul.ro. (…)

Statele Unite au dezvoltat o tehnologie eficientă de extracţie gazelor prinse între plăcile de şisturi ori în straturile de cărbune. Graţie acestor exploatări, SUA au reuşit să scape de furnizorii externi Rusia şi Qatar. În cinci ani, gazele de şist au ajuns să reprezinte 50% din consumul total de gaze din SUA.

Polonia a început deja exploatarea gazelor de şist cu ajutorul firmelor americane.

Ce sunt gazele de şist?

Gazele neconvenţionale, cum sunt cele de şist, sunt gaze obişnuite care se găsesc în medii mult mai dure şi mai greu de exploatat. Combustibilul care se găseşte în în şisturi, gresie sau cărbune este greu de extras.

“Gazele convenţionale sunt zăcămintele care se exploatează acum, iar cele neconvenţionale sunt cele care se formează în diferite tipuri de roci, şisturi, argile, la adâncimi mult mai mari comparativ cu cele convenţionale. Extragerea acestor resurse este mult mai dificilă şi costistoare atât din cauza adâncimii la care se formează aceste gaze, dar şi din cauza structurilor în care se află care sunt mai dure“, a spus Dorin Cojocaru, director în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).

De ce sunt importante?

Estimările americanilor arată că Europa de Est are rezerve de 7.100 de miliarde metri cubi de gaze de şist. Gazele naturale astfel obţinute ar putea acoperi cererea din Europa pentru aproape 80 de ani, potrivit Energy Information Administration (EIA), o agenţie guvernamentală americană.

Polonia, de exemplu, ar avea 5.200 de miliarde de metri cubi, suficient să asigure consumul intern timp de 300 de ani. Potrivit celor mai recente date cuprinse în Strategia energetică a României pentru perioada 2011-2035, rezervele de petrol şi de gaze convenţionale mai sunt suficiente circa 15 ani de zile ţinând cont de nivelul rezervelor dovedite şi de ritmul anual al producţiei de hidrocarburi. România importă circa 20-25% din din consumul său de gaze iar restul este produs în cantităţi aproape egale de către Romgaz şi Petrom.

Un punct extrem de important pe agenda discutiilor americano-romane de marti l-au reprezentat si “gazele de sist“, domeniul in care Romania are rezerve insemnate, iar gigantii americani ca Chevron sunt deja prezenti.

Fara a avea prea multe detalii in aceste momente despre evolutia discutiilor partea americana a oferit expertiza pentru proiecte comune in domeniul exploatarii gazului de sist, precum si sprijinul partii americane pentru actiuni in domeniul energiei si al rutelor alternative, cum este Coridorul Sudic.

Ignorata pana acum putin timp, tehnologia gazelor de sist a facut din SUA cel mai mare producator de gaze neconventionale din lume (aprope jumatate din productia mondiala) si a ieftinit preturile pentru consumatori amenintand suprematia Gazprom in Europa de Est, inclusiv Romania.

Surplusul de gaze in Statele Unite a generat deja o reorientare a gazului natural lichefiat catre pietele europene”, afirma Gazprom care se plange ca productia de gaze din Rusia a fost afectata de aceasta reorientare a pietei si scazut cu circa 13%, la 575 miliarde metri cubi in 2009, in comparatie cu anul precedent.

Gazul de sist, continut de anumite tipuri de roca, era considerat dificil de extras, dar potentialul sau este enorm. Progresele in domeniul tehnologiei au determinat companiile energetice sa ceara drepturi de extractie in locatii neobisnuite, cum este cazul statului New York.

Gazul de sist, mai ecologic sau nu decat petrol?

Deoarece arderea acestui combustibil este mai ecologica decat a carbunelui sau petrolului, oferind si avantaje in privinta limitei de emisii de CO2, gazele naturale pot inlocui cu usurinta petrolul.

Totusi, studii recente, precum cel publicat de Climatic Change Letter, arata ca gazul de sist genereaza cel putin tot atatea emisii de gaze cu efect de sera ca si carbunele, petrolul sau gazul conventional, in special pe termen scurt.

“In raport cu carbunele, amprenta gazului de sist este mai mare cu cel putin 20%, si poate de doua ori mai mare in 20 de ani, dar comparabila pe 100 de ani”, afirma autorii.

Romania, foarte interesanta pentru SUA

Mari companii internationale precum Exxon Mobil, Chevron si Talisman Energy sunt in fruntea extragerii gazelor de sist, din Polonia pana in Romania sI Bulgaria. Chevron detine un perimetru de exploatare in zona Barlad, cumparat in toamna lui 2010 de la firma Regal Petroleum cu 25 milioane dolari si a solictat acordarea de licente de exploatare si in Dobrogea. Si alte companii au cerut licenta pentru perimetre de exploatare in Dobogea sau in vestul tarii.

Potrivit unui raport din 5 aprilie 2011 al Energy Information Administration, Romania Ungaria sI Bulgaria au impreuna rezerve recuperabile de gaze de sist de 19 trilioane de metri cubi, in vreme ce Polonia are 187 trilioane de metri cubi. Cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume le au, in ordine, Rusia cu 25,02% din rezervele totale dovedite de gaz natural din lume, Iran (15,57%) si Qatar (13,39%).


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Batalia pentru resurse, Gazele de sist, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

27 Commentarii la “FMI NE IMPUNE PRIVATIZAREA OLTCHIM, CUPRUMIN SI A COMPANIILOR DIN SECTORUL ENERGETIC. Cuprul si gazele de sist: alte resurse strategice vanate si vandute ale Romaniei…

  1. Incredibilă de bogată România aceasta a noastră! După atât de mult jaf şi distrugere, oricând am putea-o lua de la capăt. Numai de-am avea credinţă! Parcă asta spunea şi predica unui părinte de la putna, predică pe care am citit-o tot pe aici la voi.

  2. @Utzu. Mai bine n-am fi avut!Mai bine am fi fost saraci lipiti in resurse naturale dar am fi avut altceva. Noi sintem ca femeia frumoasa ale carei farmece sint exploatate de altii in timp ce ea va termina in sant!

  3. da ,@petra , asa e . Dupa ce ti-am citit comment-ul am vrut sa rad apoi mi-am dat seama ca de fapt , suntem de plans , nici macar de rasu`-plansu`.

  4. Eu văd România ca pe acea femeie despre care vorbeşte tot satul pe nedrept că e urâtă şi hoaţă şi nespălată şi desfrânată, dar de care se profită mereu, o femeie pusă să facă menaj “zânelor” şi frumoaselor. Este ca orice femeie, un tezaur de bunătate şi iubire şi virtute, dar care, ne(re)cunoscându-şi Mirele, preferă statutul de slujitoare. 😀

  5. Pingback: CUM SI DE CE NI SE SCHIMBA RADICAL VIATA DE LA 1 OCTOMBRIE. Ce-i de facut?
  6. Pingback: ROSIA POIENI: zacamintele de cupru date pe nimic. INCA O MARE TRADARE NATIONALA (video)
  7. Pingback: FMI, COMISIA EUROPEANA SI SUA: ATAC FINAL SI CONCERTAT pentru LIBERALIZAREA (scumpirea si acapararea) ENERGIEI. Trebuie sa vindem tot!
  8. Pingback: Traian Basescu uber alles: acelasi OBIECTIV anti-national EURO 2015, un DEFICIT anti-social ZERO in 2013 si MAREA PRIVATIZARE sau ULTIMUL JAF NATIONAL
  9. Pingback: [VIDEO]Saraca tara bogata: Emisiunea In Premiera despre CONCESIONAREA bogatiilor naturale ale Romaniei PE NIMIC
  10. Pingback: AVEM O TARA - Maicile de la Diaconesti (video si audio). Azi ce mai avem? :(
  11. Pingback: Academicianul Dinu C. Giurescu: cum este DISTRUSA IN MOD SISTEMATIC ROMANIA si cum ne indreptam catre DICTATURA
  12. Pingback: CUM SA FURI SI SA DISTRUGI O TARA? - Razboi întru Cuvânt
  13. Pingback: “Revolutia” Pietei Universitatii intre UTOPIILE DEMOCRATIEI TOTALE si ale SCHIMBARII DIN TEMELII a sistemului - Razboi întru Cuvânt
  14. Pingback: CHEVRON va incepe EXPLOATAREA gazelor de sist in Dobrogea. Procedura induce CUTREMURE si POLUARE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Pingback: Chevron, gazele de sist si MASACRUL ECOLOGIC de la Barlad. CUM S-AU IMPARTIT RESURSELE ROMANESTI DE HIDROCARBURI GIGANTILOR ENERGETICI MONDIALI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Pingback: Gazele naturale descoperite in Marea Neagra si liberalizarea energiei: ILIE SERBANESCU despre COLONIALISMUL ABJECT al marilor companii straine (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  17. Pingback: COMPANIILE STRATEGICE DE STAT: cum se fura din ele, cui vrea sa le vanda Jeffrey Franks… - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  18. Pingback: MARELE TUN AL CUPRULUI ROMANESC. CupruMin si depozitul de la ROSIA POIENI, vandute pe NIMIC unei companii SPECULATIVE “canadiene” infiintate ad-hoc - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  19. Pingback: MISIUNEA PREMIERULUI UNGUREANU: VANZAREA COMPLETA A ROMANIEI? Esentialul despre afacerile MRU – CHEVRON (gazele de sist) si ROSIA POIENI – CUPRUMIN cu Iulian Iancu, Dinu C. Giurescu, Mircea Diaconu, Liviu Voinea, preotul Vasile Laiu si altii (
  20. Pingback: CHEVRON AMANA EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST PE ANUL 2012 - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  21. Pingback: RAZBOIUL GAZELOR DE SIST. Proteste la Costinesti, raport oficial despre CUTREMURELE “hidraulice”, BOALA OLANDEZA si abdicarea de la SUVERANITATE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  22. Pingback: Cum se face de ras ROMANIA LIBERA, propagandista de serviciu a CORPORATIEI CHEVRON - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  23. Pingback: PROTESTE LA BARLAD impotriva gazelor de sist. EPISCOPIA HUSILOR S-A IMPLICAT DIRECT/ Contractele cu Chevron, desecretizate… partial - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  24. Pingback: Tupeul rogozinean al Gitenstein-ului american: AMBASADORUL SUA IA LA ROST GUVERNUL PT MORATORIUL PE GAZELE DE SIST - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  25. Pingback: GASLAND: Documentar despre EFECTELE NOCIVE ALE FRACTIONARII HIDRAULICE folosita in exploatarea gazelor de sist (Video – subtitrare) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  26. Pingback: George Soros a cumparat rezervele de gaz de sist din Polonia - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  27. Pingback: Bulgaria mentine decizia de INTERDICTIE a EXPLOATARII GAZELOR DE SIST, in ciuda presiunilor exercitate de Hillary Clinton - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare