Scumpirea curentului electric, PRIVATIZAREA HIDROELECTRICA si STAREA CRITICA PENTRU SIGURANTA ENERGETICA a tarii/ La Brad si Mangalia oamenii ingheata de frig in case

24-11-2011 7 minute Sublinieri

Deputatul Iulian Iancu explicand consecintele scumpirii curentului electric pentru consumatorii casnici (asa cum cere Hidrolectrica) si cum incearca, fara succes, sa impiedice, in Parlament, exportul de energie din tara, intr-un moment de criza de resurse pentru nevoile interne

Hidroelectrica a solicitat Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) majorarea cu 50% a tarifelor pentru energia livrată populaţiei de către companie, ceea ce ar însemna o scumpire la consumatorii casnici de circa 10%.

„Întotdeauna am livrat pentru sectorul reglementat sub preţurile comerciale, şi chiar sub preţurile de producţie uneori. Obiectivul nostru este să livrăm populaţiei energie ief­ti­nă, dar nu la nivel de jumătate de preţ. Avem nevoie de acoperirea costurilor şi sper că vom fi înţeleşi. (…) Noi am dori să creştem aceste preţuri cu până la 50%”, a declarat ieri, directorul general al companiei, Constantin Trihenea. Măsura ar putea duce în final la scumpirea electricităţii cu circa 10% pentru consumatorii casnici şi micile companii, potrivit calculelor efectuate de Jurnalul Naţional.

Hidroelectrica livrează momentan 4TWh pentru consumul populaţiei, însă acesta este în total de 12 TWh. Diferenţa este acoperită de sectoarele nuclear şi termo. Pe lângă coşul de producţie se mai adaugă până la preţul final şi diverse tarife de distribuţie şi transport. Acum Hidroelectrica vinde la un preţ situat în jurul a 70 lei/MWh, iar o majorare ar duce preţul la 100 de lei/MWh. Trihenea a mai completat că autoritatea nu a părut foarte dornică să acorde majorarea. Reprezentanţii ANRE au precizat pentru Jurnalul Naţional că de la Hidroelectrica nu a sosit momentan nici un document scris şi toate solicitările vor fi luate în discuţie la sfârşitul lunii decembrie.

Ultima majorare de preţ la curent pentru populaţie a avut loc în luna aprilie, când electricitatea s-a scumpit cu circa 4,5%, ca urmare a includerii în factură a unei scheme de susţinere a cogenerării de înaltă eficienţă.

Seceta a redus producţia Hidroelectrica la jumătate din cât era normal. Compania a invocat clauza de forţă majoră şi a tăiat contractele cu furnizorii şi combinatele industriale cu acelaşi procent cu care s-a redus producţia. După ce anul trecut a avut o producţie-record de 19,5 TWh, în acest an compania es­ti­mează o producţie de 15 TWh. Ba mai mult, Trihenea a previzionat 15 TWh şi pentru 2012, astfel că se poate spune că „forţa majoră” se va întinde pe tot anul viitor. Cum Hidroelectrica nu a mai putut să-şi onoreze contractele, Dispeceratul Energetic Naţional a pornit capacităţi termo pentru a înlocui diferenţa de energie. Însă aceasta este mai scumpă, iar unele societăţi şi-au depăşit cotele alocate pentru certificate de emisii. (…)

FMI a cerut Guvernului sa privatizeze prin listarea la bursa pachetul majoritar din Hidroelectrica, cel mai mare si cel mai ieftin producator de energie din Romania, au declarat, surse din sectorul energetic. “Cei de la FMI ne-au spus ca Hidroelectrica va merge bine doar daca este in maini private. Au insistat pe listarea unui pachet de 51% din Hidroelectrica“, au spus sursele mentionate pentru Adevarul.

Misiunea FMI s-a aflat in Romania in perioada 27 octombrie-7 noiembrie, pentru a treia evaluare a acorului de tip preventiv. Urmatoarea vizita va avea loc la finele lunii ianuarie 2012. Potrivit angajamentelor asumate de Guvern in fata FMI inca din iarna trecuta, in plan este listarea unui pachet minoritar de cel putin 10% din Hidroelectrica. La finele lunii octombrie, CEO-ul E.ON Romania, Frank Hajdinjak declara intr-o conferinta ca investitorii nu sunt interesati sa cumpere pachete minoritare din companiile energetice de stat din Romania, iar pachetul scos la privatizare va trebui sa fie majoritar.

Intrebat ulterior daca E.ON vrea sa cumpere Hidroelectrica, Hajdinjak a aratat ca nu exista deocamdata un astfel de plan din partea Guvernului. “Analizam orice oferta care apare in piata”, a adaugat seful E.ON Romania. E.ON nu va investi in niciun pachet minoritar de actiuni care va fi scos la vanzare si sunt aproape sigur ca nimeni de pe piata nu va face asa ceva. Listarea unui pachet minoritar la bursa ar imbunatati transparenta, dar nu cred ca se va construi o hidrocentrala cu banii obtinuti din listari”, a subliniat Hajdinjak.

Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, sustine ca este absolut convins ca partidele politice de la Putere vor sustine in plenul Camerei proiectul de lege privind interzicerea exporturilor de gaze. Chiar daca acest proiect contravine sau incalca legislatia europeana, Iancu considera ca este necesara adoptarea lui in vederea protejarii consumatorului roman. Aceasta in conditiile in care pretul gazelor romanesti se situeaza in jur de 160 dolari/ mia de metri cubi, iar cele din import la 545 dolari/mia de metri cubi.

Iancu a spus ca isi asuma raspunderea fata de o eventuala declansare a procedurii de infringement din partea Comisiei Europene pentru nerespectarea legislatiei comunitare care prevede interconectarea sistemelor energetice. Iancu a spus ca va sustine in fata CE motivele pentru care a promovat aceasta initiativa, considerind ca in situatii de criza pot fi luate masuri de protectie.

Reamintim ca HotNews.ro a scris ca proiectul care mai are un singur pas de facut pentru a fi adoptat in camera decizionala este o initiativa a presedintelui comisiei pentru industrii si servicii, Iulian Iancu (PSD) si care prevede interzicerea exporturilor de gaze. Proiectul are un singur articol care prevede modificarea Legii gazelor 351/2004. “Asigurarea securitatii in aprovizionarea in aprovizionarea cu gaze naturale-gazele naturale din productia interna vor fi valorificate numai in piata interna de gaze, cu exceptia cazului in care productia de gaze naturale depaseste consumul intern de gaze, pentru o perioada de minim doi ani consecutiv”, se arata in initiativa deputatului. Punctul de vedere al Guvernului arata ca nu pot fi sustinute astfel de proiecte pe motiv ca determina distorsionarea pietelor si contravin legislatiei europene si nationale.

Temperaturile mici, coroborate cu preţurile mari la gazul rusesc, dar care nu sunt în totalitate recunoscute în factura furnizorilor au coborât presiunea la gaze. Doar cantităţile de depozitele subterane au salvat situaţia, dar ce s-a scos acum va lipsi în iarnă.

Temperaturile neobişnuit de scăzute din această perioadă au dus la scăderea presiunii la gaze în sistemul naţional de transport şi, pentru a se evita fluctuaţiile în alimentarea normală cu gaz a fost nevoie de eliberarea de gaze din depozite, lucru care va afecta siguranţa furnizării în lunile februarie-martie.

Potrivit unor surse din piaţa gazelor, temperaturile mici impuneau creşterea importurilor de gaze naturale, dar, din cauza faptului că autorităţile nu recunosc furnizorilor de gaze costurile mari cu achiziţia gazului rusesc, unii furnizori şi-au redus la minimum importurile de gaz rusesc. „Pe la Isaccea (locul prin care conducta cu gaz rusesc intră în România-n.red.) intră doar 300.000 de metri cubi pe zi, adică în jur de 10% faţă de cât era normal. Se importă doar pe relaţia cu Ungaria, prin conducta Szeged-Arad, dar cantităţile nu ajung. Bucureştiul risca să rămână fără gaz, şi doar eliberarea de gaz din depozite a salvat situaţia. S-au scos peste 500 de milioane de metri cubi de gaz din depozite în luna noiembrie, Această cantitate va lipsi în februarie-martie” ne-au spus sursele noastre.

Directorul adjunct al Transgaz, Ioan Rusu, spune că nu a existat nicio problemă în alimentarea cu gaze a Capitalei. Pentru el, scăderea presiunii în conductă este firească unei situaţii de trecere bruscă de la temperaturi relativ ridicate la foarte scăzute. “E frig, consumul creşte exponenţial. Şi al gospodăriilor dar şi al autorităţilor publice, firmelor…Nu am avut de mult timp o problemă cu alimentarea unui mare oraş cu gaze”, spune, pentru MONEY.RO, Rusu. Oficialul Transgaz a mai spus că, în acest moment, importurile de gaz pe conducta Arad – Szeged au depăşit în volume pe cele de pe Issacea – Negru Vodă, conducta care aduce gaz rusesc de la Gazprom.De altfel, datele de la Statistică arătau, la jumătatea anului, importuri de gaze în valoare de 60 de milioane de euro din Ungaria. Beneficiarii sunt marii furnizori de gaze şi Petrom.

De ce nu se importă gaz rusesc

La momentul de faţă, gazul importat din Federaţia Rusă are un preţ de 540 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, mult peste cel recunoscut de ANRE în facturile furnizorilor de gaze. Ca atare, pentru a nu suporta pierderile, furnizorii refuză pur şi simplu să mai importe toate cantităţile din Rusia. O soluţie este gazul de pe piaţa vest europeană, importat acum cu doar 495 de dolari, dar cantităţile sunt insuficiente pentru acoperirea consumului, mai ales în condiţiile unor temperaturi scăzute.

Florin Cazacu, primarul PSD din Brad, judetul Hunedoara, a intrat marti in cea de-a doua zi de greva a foamei. Edilul cere bani de la Guvern pentru a asigura distributia de caldura la populatie in conditiile in care centrala termica pe baza de pacura din apropierea orasului, inaugurata in 2004 in mandatul sau, are pierderi de caldura pe traseu de 70%. Prefectura anunta ca in ultimii 5 ani, pentru segmentul termic, municipiul Brad a primit de la Guvern peste 46 de milioane de lei, dar ca sistemul nu a fost eficientizat deloc de administratia locala. Guvernul ofera acum, ca o solutie temporara, pacura ca imprumut de la Rezervele de Stat, dar primarul asteapta doar banii de la centru.

  • In tot acest timp, aproape 10.000 de locuitori din Brad, oras fara racord la vreo conducta de gaz metan, stau fara caldura.
  • Victor Ponta i-a luat apararea primarului din Brad, afirmand ca acesta nu a primit bani pentru incalzirea orasului intrucat nu a “tradat” si nu a trecut la PDL sau UNPR

Primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, a intrat, marti, in cea de-a doua zi de greva a foamei, nemultumit ca nu a primit fonduri guvernamentale pentru asigurarea caldurii in cele 3.000 de apartamente din localitate. Cazacu acuza ca nu a fost sprijinit de Guvern in asigurarea fondurilor necesare pentru cumpararea combustibililor necesari la pregatirea agentului termic. Este o solutie extrema, pentru o situatie extrema. Este inadmisibil ca  aproape 10.000 de oameni sa fie lasati prada frigului. Din pacate, toate interventiile facute la nivelul Guvernului nu si-au gasit ecou. Sunt consternat ca, in cursul lunii octombrie, au fost alocate din Fondul de rezerva al Guvernului sume de bani foarte mari pentru localitati care nu au costuri atat de ridicate pentru producerea agentului termic, iar municipiul Brad nu se regaseste printre acestea, declarase luni primarul din Brad.

Guvernul ofera subventii doar celor nevoiasi / Primarii au doua optiuni: ori acopera ei costul gigacaloriei ori o scumpesc

Pentru a intelege exact ce reclama primarul din Brad, este necesar sa facem cateva precizari si sa prezentam situatia subventiilor guvernamentale pentru caldura. Guvernul a eliminat anul acesta subventia acoperita de la bugetul de stat pentru energia termica, incepand cu iarna 2011-2012, lasand la latitudinea primariilor sa decida daca si in ce conditii vor acorda subventii din bugetele locale. Prin masura impusa, Guvernul a anuntat ca doar familiile nevoiase vor avea caldura subventionata in aceasta iarna. Astfel, consumatorii casnici care au un venit lunar pe cap de membru de familie mai mic de 615 lei vor primi, in medie, de la stat un sprijin financiar de aproape 2.000 de lei pe timpul iernii pentru achitarea notei de plata la intretinere.

Pana anul trecut, costul unei gigacalorii era impartit intre populatie si administratie. Spre exemplu, costul de productie, transport si distributie a unei gigacalorii la Bucuresti este in jur de 310 lei. Din aceasta suma, populatia platea iarna trecuta aproape 120 de lei, diferenta fiind acoperita prin subventii de la Administratia locala si de la Guvern.

Ca urmare a masurii Guvernului de a acorda ajutoare la caldura doar celor cu venituri mici, primariilor le raman doua optiuni: fie isi asuma sa plateasca o parte din diferenta de pret pentru a le oferi locuitorilor din orasele lor un pret mai scazut, fie locuitorii vor fi obligati sa achite costul integral al unei gigacalorii. (…)

Mangalia, oraşul în care populaţia dârdâie de frig în apartamente „s-a încălzit” seara trecută în faţa primăriei. Cel puţin 500 de persoane revoltate au strigat la unison, „Vrem căldură”, „Hoţii”, „Jos Tusac” susţinute de claxoanele asurzitoare ale tuturor maşinilor care străbăteau centrul oraşului.

Mitingul de protest, neaprobat de viceprimarul Constantin Filimon (FD), care îl înlocuieşte pe primarul Mihai Claudiu Tusac eliberat din funcţie pentru incompatibilitate, s-a transformat astfel într-unul „spontan”. Oamenii, disperaţi că nu au căldură, nu au mai ţinut cont de prezenţa masivă a forţelor de ordine. „Nu ne e frică de amenzi, noi aprobăm acest miting, noi suntem Mangalia, oamenii sunt îngheţaţi, vin din şantier acasă şi stau în frig după o zi de muncă, au copii mici, bătrâni, ăsta nu e primar, îl pune pe viceprimar care e marioneta lui, să semneze”, urlau protestatarii.

Până anul anul trecut, locuitorii din Mangalia nu s-au plâns de frig. Primăria a încheiat însă un contract de furnizare a energiei termice cu o alta companie şi de atunci situaţia s-a schimbat în rău. De două luni, primesc apă caldă şi căldură cu porţia şi de o săptămână, deloc. Primăria ar datora firmei furnizoare, peste 5 milioane lei.  Singurul ales local, prezent în mijlocul răsculaţilor, a fost preşedintele PC Mangalia, consilierul Ion Mincă (nr soţul Lilianei Mincă Ghervasuc) de la care oamenii au aflat că şedinţa extraordinară a Consiliului Local Municipal în care urma să se discute situaţia căldurii, s-a amânat în ultima clipă.

Cu toate astea, primarul demis era în primărie, maşina lui fiind parcată în faţă. „Firma care ar trebui să dea căldura este a lui Tusac, el este proprietar nu altcineva, îmi asum această declaraţie, am documentele, el nu mai are ce căuta în primărie, locul lui este eventual, la puşcărie” striga înverşunat Ion Mincă, împotriva colegului său de  coaliţie. După ce au aflat că „Tusac s-a  baricadat înăuntru” revolta a luat amploare, protestatarii au luat cu asalt primăria în încercarea de a forţa intrarea în clădire. „Nu vrea să iasă afară să vorbească cu noi, nici măcar consilierii, o mână de bandiţi care îi cântă în strună, să aibă curaj, să vină încoace, dacă nu, intrăm noi în primărie”, răcneau într-un vacarm teribil protestatarii, în timp ce urcau scările. Au fost opriţi de cordoanele de poliţiştii şi jandarmi care abia le-au făcut faţă.

Şeful poliţiei Mangalia, comisar şef Nicolae Pescaru i-a potolit în cele din urmă. Oamenii s-au repliat însă şi au reînceput revolta nu  plecăm, nu ne interesează că sunt PSD, PNL sau  PDL, pe noi ne interesază să avem căldură, este cea mai scumpă din judeţ, 568 lei, dar suntem cu plata la zi, omul ăsta disperat Mangalia, minte că nu poate să ne dea căldură dar de fapt el este patronul firmei, până şi pe timpul lui Ceauşescu  mai aveam puţină căldură”.

Nici presa nu a putut discuta cu primarul demis, poliţia comunitară a închis uşa, ”aşa am primit ordin”. Urletele protetatarilor că „nu e primăria privată a lui Tusac” nu au avut niciun ecou în ferestrele luminate din biroul edilului demis. Nici măcar sugestia unui pensionar indignat, „chemaţi-i pe Mazăre şi pe Constantinescu că ei ni l-au băgat pe gât”. Locuitorii Mangaliei sunt decişi să protesteze până când vor avea căldură în case.


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Razboiul impotriva Romaniei, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “Scumpirea curentului electric, PRIVATIZAREA HIDROELECTRICA si STAREA CRITICA PENTRU SIGURANTA ENERGETICA a tarii/ La Brad si Mangalia oamenii ingheata de frig in case

  1. Pingback: FMI SI CE NE OBLIGA SA RIDICAM ULTIMELE RESTRICTII FATA DE SUPERMARKETURI, sa vindem din ultimele companii romanesti SI FACEM CONCEDIERI COLECTIVE
  2. Pingback: CRIZA ENERGIEI: riscam sa ramanem pe timpul iernii fara energie, care oricum se va scumpi! STATUL, IMOBILIZAT DE FMI SI UE
  3. Pingback: DINU GIURESCU, istoric si academician: ADEVARUL INTREG DESPRE DISTRUGEREA ROMANIEI – “Ce-am avut si ce-am distrus” (VIDEO integral “Punctul de intalnire”)
  4. Pingback: “Revolutia” Pietei Universitatii intre UTOPIILE DEMOCRATIEI TOTALE si ale SCHIMBARII DIN TEMELII a sistemului - Razboi întru Cuvânt
  5. Pingback: Hidroelectrica scoasa la mezat. PRIVATIZARILE CONTINUA NEABATUT, PE PRINCIPIUL “VINDEM TOT” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: Situatie grava in Mangalia: MII DE OAMENI LASATI FARA CALDURA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: FMI insista CRIMINAL cu LIBERALIZAREA pretului la energie si gaze si ”REFORMA” sanatatii in fata unei puteri OBEDIENTE! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: LIBERALIZAREA TOTALA SI A ENERGIEI ELECTRICE. Hidroelectrica cere cresterea pretului la energie din cauza SECETEI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: Academicianul Dinu C. Giurescu: Cum este DISTRUSA IN MOD SISTEMATIC ROMANIA si cum ne indreptam catre DICTATURA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: Gazele naturale descoperite in Marea Neagra si liberalizarea energiei: ILIE SERBANESCU despre COLONIALISMUL ABJECT al marilor companii straine (VIDEO) - Recomandari
  11. Pingback: Articolul saptamanii: CUM SA FURI SI SA DISTRUGI O TARA? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare