SIRIA. Grupari de “rebeli” gazduite de Turcia au atacat orase si sate ale crestinilor armeni, ucigand civili si profanand biserici

25-03-2014 1 minut Sublinieri

kessab

Kessab, Siria – satele din Kessab, Siria, populate cu armeni, au fost in tinta unor atacuri brutale, timp de trei zile, declansate de peste granita cu Turcia de grupari afiliate Al-Qaeda si alte bande inarmate; in urma atacurilor si-au pierdut vietile 80 persoane, iar civilii au fost fortati sa se refugieze pe dealurile din imprejurimi, multi cautand siguranta in orasele Latakia si Basit. 

Comitetul National Armean a condamnat, intr-o declaratie scrisa, atacul si rolul activ al Turciei in suportul gruparilor extremiste si al atacurilor lor targetate impotriva crestinilor si populatiilor minoritare din Siria. “Timp de luni de zile am avertizat comunitatea internationala de amenintarile iminente puse de luptatori extremisti straini crestinilor si minoritarilor din Siria”, se afirma in comunicat. 

“Aceste atacuri rele impotriva oraselor populate cu armeni si a satelor din Kessab sunt ultimele exemple de violenta incurajata activ de Turcia invecinata. Facem apel la toate statele ce au influenta in conflictul sirian sa foloseasca toate mijloacele avute la dispozitie pentru a opri aceste atacuri impotriva populatiei civile pasnice a Kessabului, pentru a le permite reintoarcerea la casele lor in siguranta si securitate. In ultimii 100 ani, este a treia oara cand armenii sunt fortati sa paraseasca Kessab si, in toate cele trei cazuri, Turcia a fost agresor sau alaturi de agresori.” 

Conform ultimelor stiri, incursiunile armate au inceput pe 21 martie, fiind declansate de rebeli asociati Al-Qaeda si al-Nusra Front, Sham al-Islam si Ansar al-Sham, ce au trecut granita Turciei si au atacat civilii armeni din Kessab. Atacatorii au ocupat imediat doua posturi strategice, inclusiv un deal numit Observator 45, dupa care au trecut granita, lunetistii tintind civilii si ceilalti atacand cu mortiere orasele si satele. 

Conform martorilor oculari, atacatorii au trecut granita dintre Turcia si Siria patrunzand nestingheriti printre baracile militare turcesti. Conform stirilor din mass-media turca, atacatorii si-au carat ranitii inapoi, in Turcia, pentru a fi ingrijiti in orasul Yayladagi.

Aproximativ 670 familii armene, majoritatea populatiei din Kessab, au fost evacuate de conducerea armeana locala in zone mai sigure din imprejurimi. Intre 10 si 15 familii cu membrii prea batrani pentru a se deplasa, fie nu s-au putut deplasa, fie au ales sa ramana in casele lor, in zonele primejduite. 

Sambata 22 martie, trupele siriene au lansat o contraofensiva intr-o incercare de a recastiga punctele de trecere de la granita, conform unor martori oculari si a stirilor mass-mediei oficiale de stat. Duminica, 23 martie, grupurile extremiste au intrat din nou in orasul Kessab, au luat ostatice familiile armene ramase si au profanat cele trei biserici armene, jefuind locuintele locale si ocupand si satele din jur. 

Localizate in nordvestul Siriei, langa granita cu Turcia, Kessab a fost, pana recent, ocolit de bataliile mari din conflictul sirian. Populatia armeana locala a crescut, ca numar, in anii din urma, orasul fiind o zona sigura pentru cei fugiti din orasele lovite de razboi, ca Yacubiye, Rakka sau Aleppo. 


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Siria, Turcia

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “SIRIA. Grupari de “rebeli” gazduite de Turcia au atacat orase si sate ale crestinilor armeni, ucigand civili si profanand biserici

 1. Fiindca aceasta “gazduire” a acestor NELEGIUITI si CRIMINALI s-a facut de catre Turcia cu stirea si mai ales cu permisiunea lui ERDOGAN, din cauza asta VA CADEA de la putere si VA PLATI pentru relele sale si acest nenorocit de om…
  Cea mai nenorocita religie de pe pamant este ISLAMUL, o religie a CRIMEI si a CRIMINALILOR, o religie a sabiei si a cutitului, o religie care ii face pe adeptii sai sa creada ca il slujesc pe “Alah” al lor daca UCID fiinte nevinovate de crestini!
  Coranul este o carte care ii INVATA, II INCITA si II MOTIVEAZA pe musulmani ca sa omoare pe cei care nu o admit si care nu-i considera ca fiind adevarat si pertinent mesajul sau…
  Cata DIFERENTA este intre Crestinism si ISLAM…ca de la Cer si Pamant sau ca de la Rai la Iad!
  Si cand te gandesti ca pentru unii crestini din Orient a trai cu HRISTOS nu mai insemna doar LEPADAREA de lume ci asumarea unei MORTI chiar “sigure” si de neocolit…iar pentru crestinii occidentali, fie ei si calugari si calugarite, a fi crestin inseamna a avea un mod de viata “excentric” si nebun, din care nu se vede nici ca lumea ar fi parasita si nici ca Hristos ar fin urmat si iubit asa cum cere EL!
  Va veni Pastorul si Domnul care AZI INTRA IN UMANITATE si in curand va cere socoteala slugilor Sale. Si nu le va cere atat celor care nu au vrut sa-L cunoasca si urmeze, ci mai ales celor care Au cunoscut Evanghelia Lui, dar NU L-AU URMAT si nu L-au marturisit in lume intr-un mod nobil si virtuos, ci au ales sa-si traiasca calitatea de crestini intr-un mod batjocoritor…si smintitor pentru alti, din cauza carora CALEA ADEVARULUI ETERN care este Crestinismul a fost compromisa si luata in ras de catre pagani…
  Si cum le va mai rasplati acestor nemernici de slugi…

 2. Martirii persecutiilor turcesti

  “Pe 9 septembrie, multimile dadeau buzna in catedrala pentru adapost in vremea in care Hrisostomos, palid din cauza postului si a lipsei somnului, savarsea ultima sa slujba. Sfanta Liturghie s-a savarsit in vreme ce politia turca a venit in biserica si l-a luat pe Hrisostomos. Generalul turc Nouredin Pasa, cunoscut ca “macelarul din Ionia”, intai l-a scuipat pe Mitroplit si apoi l-a informat ca un tribunal din Angora (acum Ankara) l-a condamnat deja la moarte. O multime a sarit pe Hrisostomos si i-a scos ochii. Sangerand profund, a fost tarat pe strazi apucat de barba. A fost batut si lovit si i-au fost taiate parti din trup. In acest timp Hrisostomos, cu fata acoperita de sange, se ruga: “Parinte Sfinte, iarta-le lor, pentru ca nu stiu ce fac”. Din cand in cand, atunci cand avea puterea, ridica mana si isi binecuvanta persecutorii; un turc, dandu-si seama de ceea ce facea Mitropolitul, i-a taiat mana cu o sabie. Mitropolitul Hrisostomos a fost apoi rupt in bucati de catre multimea furioasa”.

  Astfel trecea la Domnul, pe 9 septembrie 1922, Sfantul Mucenic Hrisostomos, Mitropolitul Smirnei (astazi Izmir), ucis de turci, in orasul lipsit de aparare si pe care a refuzat sa-l abandoneze, zicand: “Este traditia Bisericii Grecesti si datoria preotului sa ramana cu parohia lui”. Este insa doar unul dintre cei peste 3,5 milioane de crestini exterminati de turci intre anii 1894 si 1922.

  Masacrele au inceput in 1894, atunci cand sultanul Abdul Hamid a initiat politica sa de genocid impotriva armenilor din Imperiul Otoman. Ulterior, in momentul izbucnirii Primului Razboi Mondial, guvernul turc a decis sa elimine intreaga populatie crestina, formata din crestini greci, armeni, sirieni si nestorieni. Epurarea a continuat si s-a intensificat spre finalul razboiului. Faptul ca aceasta operatiune criminala a fost indreptata impotriva crestinilor mai ales datorita credintei lor, reiese cu usurinta din faptul ca episcopii, si clericii in general, au fost tintele predilecte ale persecutiei.

  Eliminarea prezentei crestinilor din actuala Turcie a culminat cu ocuparea de catre turci a orasului Smirna, atunci cand Mitropolitul Hrisostomos a fost martirizat. Odata cu el, populatia crestina din oras (rezidenti dar si refugiati) a fost masacrata. Multi au fost ucisi direct de soldatii turci care au mers din casa in casa omorand, jefuind si violand. In cele din urma, soldatii turci, condusi de ofiterii lor, au turnat cherosen pe cladirile si casele din sectoarele grecesti si armenesti, dandu-le foc. Astfel au pierit 100.000 de crestini greci si 30.000 de crestini armeni intr-un moment mult mai cutremurator decat sacrificarea de catre debilul Nero a cetelor de crestini din Roma.

  Trebuie subliniat ca toate aceste masacre au fost supervizate, cu ingaduinta, de puterile vestului asa-zis “crestin”. In largul Smirnei au asistat la evenimente vasele de razboi ale armatelor Frantei, Marii Britanii si Americane.

  Astfel a disparut din istorie populatia crestina din Anatolia, populatie crestina ale carei radacini mergeau pana la inceputul crestinismului. Inca o data, crestinii au castigat cu sangele jertfei lor cununile de martiri, precum au facut-o inainte in Ierusalim, in Roma, in Constantinopol si in toata lumea.

  Se cuvine sa ne rugam, precum Sfantul Hrisostomos al Smirnei, Parintelui ceresc sa ierte pacatele ucigasilor turci, care nu realizau ce faceau, si probabil nu realizeaza nici astazi. Dar se cuvine de asemenea sa nu uitam jerfa martirilor nostri, pe care bine este sa-i laudam in veci, ca pe unii care au urmat Mantuitorului pana la moarte, aratandu-ne astfel ca trebuie sa fim pregatiti pentru chemarea lui Hristos in orice moment.

  Paul Cocei

  http://www.crestinortodox.ro/religie/martirii-persecutiilor-turcesti-125866.html

 3. Din nefericire, sunt aproape convins ca va fi din ce in ce mai rau acolo. Foarte posibil ca “regimul” Assad sa cada curand in urma unei contra-ofensive masive a rebelilor, apoi Dumnezeu cu mila sa. Va fi un macel cum nu s-a mai vazut de mult. America are nevoie disperata de o victorie ca sa nu se prabuseasca in neputinta si o va avea daca nimeni nu face nimic. Si nu cred ca va mai face cineva ceva. Pana la proba contrarie, promisiunile lui Putin ca va fi aparatorul crestinilor sunt doar un balon de demagogie.

 4. Catre Ἑλένη

  Frate drag,
  sa stii un singur lucru, si anume ca, fara dreapta credinta poti sa mori in orice fel de chin ca nu esti mucenic a lui Hristos.
  Hristos este ortodox si cine nu este cu el, este impotriva lui.
  Acei armeni omorati de turci nu sunt mucenici ai lui Hristos.
  Nu stiu daca esti sau nu orstodox. Insa e bine de stiut lucrul acesta.
  Sfantul Iustin Popovici zice ca impartsania de la eretic,schismatic apropie de diavol si nu de Dumnezeu, pentru Hristos Dumnezeu nu este in potirul lor.
  Nu vreau sa supar pe nimeni ci doar sa fim atenti la valente si la cum se incearca unirea tuturor crestinilor printr-o metoda vicleana, si anume a “martiriului” comun in numele “credintei crestine”.
  Crestin e doar ortodoxul, nu datorita lui ci datorita Botezului valid si care are puterea de a ne infia si altoi in Biserica lui Hristos!

 5. @Bogdan:

  E dincolo de orice indoiala ca ortodoxia e dreapta credinta, dar e dincolo de noi sa spunem cine se mantuieste si cine nu (putem spune, insa, care credinta e mantuitoare si care nu). Formele monofizite din Siria sunt erezii, dar noi, dreptcredinciosii, macar atat ne putem intreba luand aminte la aceste stiri: am fi, oare, in stare sa ne dam viata pentru Hristos, asa cum o fac unii care nici macar nu au partasie cu El? Am fi in stare sa ne asumam riscurile credintei asa cum si le asuma acei eretici care traiesc intre dusmani, fiind prigoniti, exterminati, alungati de la casele lor periodic – si asta pentru Hristos, nu pentru dogma cea gresita privitoare la firile lui Hristos?

  Cat priveste “viclenia”, ni se pare ca gandul este deplasat, sa ne ierti. Nu credem ca ereticii se duc de bunavoie sa fie decapitati si macelariti ca sa dea sanse mai mari ecumenismului… E chiar pacat si absurd sa gandim asa.

 6. Iertare, @Bogdan, dar ‘inselarea’ o vad in aceasta abordare.

  Oamenii aia s-au nascut in alt context. Sa zicem ‘MULTUMESC!” ca avem norocul sa fim ortodocsi, dar sa nu judecam noi mantuirea altora care n-au avut aceasta sansa, ci sa tinem cont ca vom fi NOI judecati cu o masura MULT mai ingusta, pt ca ‘noblesse oblige’ – adica Ortodoxia obliga!

  Pana una alta, eu nu pot decat sa ma inclin cu infinit respect in fata acelui martiraj pentru Hristos. Si sa inteleg ca a ma culca pe ‘laurii’ Botezului ortodox fara sa practic curajul pe care il da dragostea autentica de Dumnezeu si de oameni, ma va invinui la Judecata lui Dumnezeu. Nu vreau sa mi se spuna: ‘ti-am dat TOT. Ce ai facut cu darurile tale, in afara de a-i judeca pe altii?’

  Ni s-a spus F. CLAR: ‘judecata e la Mine, nu la voi’ (poate nu redau exact citatul, dar ideea e limpede-cristal)

 7. Cred ca e sora (Ἑλένη) Eleni, Elena..nu frate.

 8. @ Titus L

  “promisiunile lui Putin ca va fi aparatorul crestinilor sunt doar un balon de demagogie”.

  Crestinii au fost peresecutati inca de pe vremea apostolilor si numai Hristos prin sfintii sai I-a aparat. Prin Putin, desi e departe de a fi sfant sau macar orthodox practicant, Dumnezeu ii apara pe cetatentii rusi cel putin de legile anti crestine si anti viata care se dau in SUA si occident. Pe plan lumesc ca sa zicem asa Putin isi apara tara de expansiunea agresiva NATO-SUA.

  Foarte putini sunt cei care efectiv inteleg ca dupa caderea Rusiei se va instaura noul guvern modial condus de Antihrist. Nu va mai fi difuzata nici o stire la nici un post de televiziune de pe aceasta planeta ca sa-i critice pe americani si occidentali sau pe teroristi. Va fi un macel global impotriva crestinilor cum nu a mai fost niciodata. Crestini vor fi numiti teroristi iar macelarii crestinilor se vor numi binefacatori, aparatori ai valorilor democratice.

 9. Personal sunt intru totul de acord cu prima parte a mesajului lui @Victor, atat de simplu si adecvat formulata, legata de Putin. Putin, desigur, nu este un sfant – si nici nu trebuie sa fie, e absurd sa il judecam in acesti termeni si dupa astfel de criterii. Putin este insa, dupa mine, in mod clar un patriot autentic (cum, paradoxal, si Ceausescu a fost). Numai ca, spre deosebire de Ceausescu, Putin este un tip colosal de realist si pragmatic, iar faptul ca a fost kgb-ist este o sansa pt Rusia, pt ca numai unul care cunostea perfect, din interior, sistemul mafiot al puterii cu toate resorturile lui intime si complicate, cu toate jocurile de putere, cu toate parghiile de manevra din acest joc etc., numai unul ca asta, zic, ar fi putut gestiona fericit o tara caracatizata ca Rusia lasata mostenire de Eltin. Rusii au avut efectiv o mare sansa cu acest ins – o combinatie bizara de jucator viclean si deopotriva sincer in patriotismul lui, de produs al kgb-ului permeabil in acelasi timp spiritului liberal (legea indreptata impotriva PROPAGANDEI homosexuale denota din plin acest tip de ingeniozitate flexibila necesara combaterii unor nonvalori in contextul atat de coercitiv al ‘corectitudinii politice’). Nu poti sa nu te cutremuri, ca roman, cand vezi cum, dupa ’90, ambele tari (ortodoxe) au pornit de la premise similare (Rusia, poate, mai dezastruoase) si totusi au evoluat atat de diferit! Cum rusii au avut sansa unei maini forte care sa-i scoata din marasm (era greu sa se intample acest lucru pe alta cale, f greu), in timp ce noi nu avem parte decat de calcaie zdravene pe ceafa care ne afunda si mai abitir! Personal, recunosc ca aceasta situatie ma pune pe ganduri.

 10. Doroteea, Romania nu a putut niciodata sa aiba” premise similare”. Daca omitem faptul ca Rusia este (inca) a doua putere militara a lumii, ca inca are relatii privilegiate cu fostele state sovietice, pe care le “mulge” dupa bunul plac, daca nu ar avea petrol si gaze naturale in cantitati uriase, atunci din punct de vedere economic ar sta chiar mai rau. Si Rusia condusa de Putin beneficiaza din plin si de amabilitatea si bunavointa statelor, companiilor si organismele care vad un lucru rau in existenta unei singure superputeri mondiale, cum este SUA acum. Sunt de acord, Putin joaca in interesul Rusiei. Are ceva carti bune, dar depinde de ce vrea sa obtina cu ele. Daca vrea sa obtina mai mult, s-ar putea ca ceilalti jucatori sa-si dea seama ca este o cacealma.
  In ceeace priveste martirii din Siria: religia crestina, indiferent de rit, propavaduieste iubirea fata de semeni, in opozitie cu interpretarile musulmanilor, care din Coran extrag doar ideea ca religia lor trebuie aparata si intarita si extinsa cu SABIA. Nu toti musulmanii gandesc asa, dar din pacate acestia sunt putini. Consider ca lumea crestina, statele crestine trebuie sa apere comunitatile crestine din lumea araba,si asta fara a se gandi daca acestea sunt de acelasi rit sau nu. Sunt crestini! Sunt oameni! Si suntem in secolul XXI. Ideea de cruciada este perimata si nu isi mai are rostul, dar se pot folosi alte parghii. De exemplu cele economice. Cu tot petrolul lor, daca ar exista vointa si unitate pe plan mondial, vor trebui si ei sa accepte ca suntem in secolul in care suntem, si ca aceasta lume arata asa cum arata acum datorita libertatilor: de exprimare, de religie, etc.

  Cu respect!

 11. @Adrian:

  Eu aveam in vedere nu Rusia de acum – care, sigur, are multe atu-uri – ci la Rusia asa cum a fost lasata mostenire lui Putin de Eltin, moment in care cu totul alta era ecuatia. Tocmai asta admir la el: ca dintr-o Rusie devalizata a izbutit sa faca o Rusie puternica, luand frumusel inapoi jucariile din mana celor care le sterpelisera (sau cel putin asa am inteles eu ca a facut). Si mie mi se pare la fel, ca problema Rusiei ‘depinde de ce vrea sa obtina’. Putin imi pare totusi un jucator f realist, fara veleitati iluzorii, neadecvate nici momentului si nici istoric, in general. S-ar putea insa sa port eu niste lentile mai roz in perioada asta :)…

  In ce priveste necesitatea sprijinului reciproc intre crestini – cat de adevarat!! Cred ca, in general, aceasta unitate si sprijin reciproce ar dezamorsa raul in mod miraculos, iar Apocalipsa – cand va fi sa vina – va fi, cum zicea Par. Paisie Aghioritul, ca o involburare ceva mai puternica, fara tot dramatismul si groaza de care ne avertizeaza Scriptura. Acestea sunt posibile, dar NU obligatorii. Sau, cum spunea Par. Porfirie: Apocalipsa a fost scrisa ca sa nu se intample!

  Daca in loc de a ne lasa ingroziti si dezbinati, am raspandi doar prin vorbele si faptele noastre dragostea crestina, cu intelepciune, discernamant, curaj si solidaritate, tot monstrul acesta hranit cu ura, lacomia si frica oamenilor, s-ar dezumfla si risipi de la sine, ca cenusa in bataia vantului…

 12. Pingback: ERDOGAN rezista scandalurilor si CASTIGA ALEGERILE LOCALE. Prima reactie fata de opozantii sai politici: “A VENIT TIMPUL SA-I ELIMINAM”/ Inregistrare cu oficiali turci care au PLANIFICAT un ATAC pentru a PROVOCA RAZBOIUL cu SIRIA - Recomandari
 13. Pingback: AJUTOR PENTRU FRATII NOSTRI DIN SIRIA INSANGERATA, care da, in zilele noastre, noiane de MARTIRI nestiuti, tratati cu nepasare/ RAZBOIUL – “OSPATUL MORTII”/ 9-10 mai 1877 – pomenirea eroismului romanesc si a jertfelor pentru INDEPE
 14. Pingback: CRESTINII DIN IRAK SI ESTUL SIRIEI – DIN NOU SUB ASEDIU - Recomandari
 15. Pingback: Cuvinte de trezire de la staretul Manastirii Putna, Parintele Melchisedec: “CRESTINII SUNT PRIGONITI, parca pacea s-a luat de pe pamant, ispitele s-au inmultit mai mult ca oricand. SA NE RUGAM PENTRU CRESTINII DIN SIRIA, MULTI DINTRE EI SUNT MUCENIC
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare