FACEBOOK SI DEZINTEGRAREA UMANULUI

2-04-2013 3 minute Sublinieri

social anxiety

Facebook şi dezintegrarea umanului. Este Facebook un avantaj sau o cauză de îngrijorare pentru industria sănătăţii mintale?

28 mar. 2013 09:53
Autor: Belen Fernandez

Sursa: Al Jazeera

Facebook continuă să dezvolte noi opţiuni şi funcţionalităţi care atrag şi mai mult atenţia utilizatorilor săi [Reuters]

Conform articolului din New York Times scris de Jan Hoffman cu referire la un studiu al profilurilor de Facebook aparţinând unui număr de 200 studenţi universitari din Statele Unite, aproximativ 30% dintre studenţi

“postau statusuri actualizate care corespund criteriului Asociaţiei Psihiatrice Americane pentru un simptom de depresie, descriind sentimente de inutilitate sau lipsă de speranţă, insomnie sau somn excesiv şi dificultate la concentrare”. Aceste descoperiri “confirmă un studiu care sugerează că depresia este un fenomen din ce în ce mai frecvent în rândul studenţilor universitari”.

Ideea lui Hoffman este că Facebook poate, prin urmare, servi drept “sistem de avertizare timpurie pentru intervenţia la timp” a părinţilor şi a terapeuţilor. Articolul se încheie cu un citat de la o mamă din Ohio: “Facebook poate fi o pacoste… Dar existenţa unei forme suplimentare de comunicare salvează vieţi”.

Nu se menţionează deloc influenţa evident exacerbantă a site-urilor de ‚social networking’ atunci când este vorba despre fenomene ca insomnia şi dificultatea la concentrare. Mai degrabă decât să promovăm Facebook ca instrument care salvează vieţi, am putea argumenta imediat că aceste forumuri şi alte distracţii tehnologice contribuie, de fapt, la tendinţe depresive.

Alienarea de realitate

“Redacţia de ştiri Facebook” prezintă în prezent progrese cum sunt “Astăzi implementăm îmbunătăţiri la jurnalul de activităţi care te ajută să exprimi ce este important pentru tine” şi “Astăzi anunţăm o nouă versiune Facebook concepută pentru… a se axa mai mult pe poveştile oamenilor la care ţii”.

Încercarea de injectare a emoţiei umane în ceea ce este la urma urmei o experienţă dezumanizantă este simbolică pentru înstrăinarea generală de realitate în care cultura Facebook este şi o cauză şi un simptom. 

Efectele adverse ale conversiei emoţiei şi empatiei într-un clic pe un computer sau telefon mobil se pot observa în următoarea anecdotă din articolul lui Hoffman:

“Răspunzând la întrebările postate pe Facebook de The New York Times, Daylina Miller, recentă absolventă a Universităţii din South Florida a spus că atunci când şi-a exprimat tristeţea online unii cititori au răspuns doar cu simbolul Facebook ‘Îmi place’: degetul mare în sus.
‘Te simţi la fel?’ a întrebat dra Miller, mirată. ‘Sau îţi place că sunt tristă? Eşti sadic?’”

facebook_addictExemple nefericite similare ale constricţiei empatiei şi a deformării relaţiilor interumane includ “apăsarea pe butonul Îmi place” în cazul anunţurilor de deces. Pe propriul flux de Facebook am fost martora postării de către prieteni a anunţului decesului unui părinte doar pentru a fi bombardaţi cu semne care prezintă degetul mare în sus şi comentarii de genul: “Îmi pare rău, frate!”

În afara deprecierii sentimentului, Facebook încurajează alienarea de realitate prin deplasarea continuului spaţiu-timp: în loc să trăiască evenimentele şi gândurile pe măsură ce acestea se produc în timp real, utilizatorii sunt adesea distraşi de modul în care ar putea ‚comercializa’ evenimentele şi gândurile respective publicului lor de pe Facebook.

Transferul sinelui pe ecranul computerului descentrează şi mai mult având în vedere concomitenta difuzare a identităţii. Ca şi necesitatea condiţionată a validării personale sub forma unor mici notificări roşii care apar în partea superioară a paginii de Facebook, acest lucru duce la o stare de permanentă anticipare care este contraproductivă pentru funcţionarea sistemului nervos. Posturi privind mişcările intestinelor şi similare sunt un exemplu extrem al necesităţii de a reitera şi obţine recunoaşterea existenţei fragmentate.

Deşi Internetul poate compune natura schizofrenică a societăţii americane, există în mod clar cauze mai recunoscute de dezumanizare şi alienare individuală. Glorificarea naţională a violenţei şi militarismului, de exemplu, abrogă realităţile suferinţei umane din întreaga lume; în acest context de înstrăinare dedicată de umanitate, nu este prea surprinzător atunci când cetăţenii lipsiţi de empatie comit acte ca masacrul de la şcoala din Connecticut din anul 2012.

Tulburare hiperkinetică cu deficit de atenţie în masă

Funcţia aparentă a site-urilor de ‚social networking’ este, bineînţeles, aceea de a apropia oamenii. Aceeaşi funcţie este atribuită procesului globalizării neoliberale. În ciuda creşterii superficiale evidente a interconectivităţii în ambele cazuri, totuşi, rezultatul fundamental alienează. În ultimul caz, ‚interconectivitatea’ a fost caracterizată de disparitatea crescută a condiţiilor socio-economice şi o cruciadă pentru profit în detrimentul bunăstării comune. În primul caz, contactul faţă în faţă pentru Mark-Zuckerberg-006care sunt programate fiinţele umane este înlocuit cu schimburi electronice incapabile de a satisface necesităţile înnăscute de comunicare.

Persoanele care interpretează greşit în mod intenţionat istoria contemporană continuă să argumenteze că globalizarea reprezintă soluţia la relele foarte globale pe care le creează. Într-o manieră vag similară, articolul lui Hoffman din New York Times prezintă Facebook ca pe un ajutor util în promovarea sănătăţii mintale când cele două concepte par să fie total în dezacord inerent.

Experimentul neoliberal în SUA a ajutat la formarea unei societăţi deconectate de la condiţia umană, în care oprimarea individului a avut drept obiectiv contracararea solidarităţii populare care poate ameninţa experimentul. Ceea ce ar trebui să fie un drept universal la asistenţa sanitară, de exemplu, este utilizat în schimb în mod punitiv împotriva populaţiei, şi, după cum semnalează aclamatul ziarist şi prezentator radio Doug Henwood, Obamacare” va avea probabil drept rezultat o situaţie în care “milioane de oameni sunt aruncaţi pe piaţa asigurărilor individuale de sănătate private şi obligaţi să achite 1 000 USD pe lună pentru o acoperire care lasă mult de dorit”.

Henwood speră ca “acest lucru să crească mult clientela planurilor cu contribuabili individuali, cum este Medicare for All—presupunând că guvernatorii noştri nu distrug mai întâi Medicare”. În cele din urmă, poate că Facebook şi fenomenele similare au contribuit la solidaritatea frontului asistenţei sanitare: cel puţin suntem uniţi în Tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenţie.

Belen Fernandez este autoarea cărţii The Imperial Messenger: Thomas Friedman at Work, lansată de Verso în anul 2011. Este membră a comisiei editoriale a Revistei Jacobin şi articolele sale au apărut pe blogul London Review of Books, The Baffler, Al Akhbar English şi multe alte publicaţii. Opiniile exprimate în acest articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat politica editorială Al Jazeera.
 

Traducere de L.P. pentru razbointrucuvant. Preluarea e posibila doar cu acordul nostru explicit.

 

human like


Categorii

Bolile generatiei digitale, Facebook, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “FACEBOOK SI DEZINTEGRAREA UMANULUI

  1. Pai daca tineretul se invata sa stea tot mai mult in fata calculatorului si televizorului, o sa avem o generatie de oameni anxiosi si depresivi, antisociabili. Caci internetul si televizorul nu implica relatie sociala, ci vizionare pasiva, si de multe ori interactiune doar cu o masina. Este un timp mort, de care vom da socoteala. Dumnezeu lasa sa vina asupra noastra stari negative psihice ca pedeapsa pentru timpul asta mort. Pustnicii nu stateau in pustie ca niste calugari budisti si sa admire natura, sa se uite la un fir de iarba. Pustnicii ortodocsi nu rezistau decat datorita faptului ca se rugau mereu pentru oameni, asta era singura lor sansa de supravietuire, ca sa nu cada in inselari, ca sa nu inebuneasca. Alta cale nu aveau. Rugaciunea pentru lume, in conditiile in care pustnicii isi dezvoltau capacitatea sa simta real durerile si nevoile oamenilor de la distanta si sa se roage pentru ei, constituie relatie sociala. Insa internetul si televizorul nu poate fi considerat o relatie sociala, ci din contra absenta oricarei relatii sociale, cu mici exceptii. In general inseamna pasivitate sociala ( ne uitam la filme si nu interactionam social cu persoanele din film ) sau interactiunea mecanica cu o masina.
    Toate acestea ne atrofiaza capacitatea sufletului si creierului de a relationa social, si cand avem apoi contacte cu societatea cadem in anxietate care apoi se transforma in depresie. Iata un studiu despre anxietate :

    http://www.cdt-babes.ro/articole/anxietatea.php

    http://www.cdt-babes.ro/articole/imaginea-de-sine-stima-de-sine-si-increderea-in-sine.php

    Esenta Evangheliei este iubirea de Dumnezeu si de aproapele, relatia cu alte persoane, si parintele Sofronie spunea ca principiul persoanei in ortodoxiei este esenta. Calculatorul nu e bun decat atunci cand inseamna compatimire a cuiva, dar si asa trebuie folosit putin, caci nu poate lua locul rugaciunii si relatiilor sociale.
    Pentru ca esenta Evangheliei este iubirea fata de alte persoane, nu exista alta cale, si daca te gandesti doar la lucruri, INEVITABIL cazi intr-o stare rea, si viata iti devine calvar. Sa incearcam sa ne rugam pentru altii, oamenii sufera peste tot, si insasi societatea la cat de bolnava a devenit, de depresie sufera acuma nu numai cei care stau singuri, ci si cei care sunt sociabili. Caci a disparut increderea care este intre oameni, si relatiile dintre ei sunt false, nu sunt de iubire sincera, de incredere reciproca. De aceea trebuie sa ne rugam pentru oameni, caci societatea intreaga sufera de aceasta patima a secolului XXI, stresul, depresia. Lipsa iubirii duce la suferinta in mod inevitabil.

    Interesant este ca proorocia aceea a unui mirean din serbia, care a prezis cu lux de amanunte primele doua razboaie mondiale, a spus despre aparitia calculatorului ca despre o masina care va distruge iubirea dintre oameni.

  2. multi dintre ei din pacate devin o populatie vegetativa, semianalfabeta, usor de manipulat si condus … de catre unii

    de asta se investesc atatia bani in chestiune

    unde va mai fi dragostea de Hristos? daca unii nu stiu bine nici pe ce lume traiesc?

  3. Nu bănuim cât de mult trăim în imaginaţie, după cum spunea şi “Celălalt Noica”. Nu e vorba numai de internet, ci şi de programe si progrămele implantate şi mereu reactualizate în noi…

  4. Poate stiati ca mintea nu distinge realitatea de imaginatie. Demonstratie simpla pentru sceptici: inchide ochii si imagineaza-ti in fata ta la circa 15 cm o lamaie mare si parfumata. Imagineaza-ti ca o tai in doua si ca o gusti… Culmea, ai facut asta numai in imaginatie dar creierul a trimis semnale glandelor salivare ca si cum ai avut in realitate o lamaie in fata ta.

  5. Pingback: Parohia “Sf. Nectarie Taumaturgul” – Coslada (Madrid) » Blog Archive » Facebook şi dezintegrarea umanului
  6. Pingback: FACEBOOK – NOUA ORDINE MONDIALA A COTIDIANULUI. Documentar romanesc – VIDEO - Recomandari
  7. Pingback: ICE BUCKET CHALLENGE – experiment de snobism “caritabil” prin “social media”. “Ce-ar fi sa contribuim la o cauza nobila pentru ca VREM si nu pentru ca e TRENDY sa fii parte dintr-un ultra-mediatizat joc de domino?”
  8. Pingback: Avertismentul PS Macarie cu privire la GARBOVIREA OMULUI prin DEPENDENTA de noile tehnologii/ Dependenta de smartphone si DEZECHILIBRELE MENTALE/ Inca un insider de la Facebook: AM CREAT INSTRUMENTE CARE DISTRUG TESATURA SOCIETATII/ Plaforma YOUTUBE, acuz
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare