FAKE-ALERTUL LUI MOISE GURAN – EXPERIMENT SOCIAL sau “EROARE” PENALA? Psihoza creata printre ”abonatii” influencerului, dupa ce aplicatia BIZIDAY a dat o alarma falsa de CUTREMUR de… 10 GRADE (!), cu o seara inainte de comemorarea seismului catastrofal din 1977

4-03-2017 6 minute Sublinieri

O alertă falsă a produs panică între urmăritorii aplicației Biziday, ce aparține lui Moise Guran: “Vrancea a detectat un cutremur de 10 grade magnitudine Richter, produs la o adâncime de 10 km.”

A fost momentul în care lumea s-a isterizat, dar din fericire a fost vorba doar de o eroare. Moise Guran, care are câteva sute de mii de abonați, a explicat imediat ce alerta a fost trimisă abonaților că “aplicația Biziday a luat-o razna. Investigăm ce se întâmplă. E posibilă o eroare, dar nu exclud și alte posibilități”.

“Ceea ce ați primit nu este o alertă de cutremur ci o Alertă Roșie, cu textul unei Alerte de Cutremur. Asta sugerează că serverul nostru a fost spart. Momentan l-am deconectat și investigăm. Ne cerem scuze și vom reveni de îndată ce voi avea mai multe informații”, a scris ulterior pe Facebook Moise Guran.

Mihai Diaconescu, cercetător științific INFP, a declarat, vineri seară, la România TV, că este “inadmisibil” ca o asemenea alertă să fie răspândită în rândul populației. Aceasta le-a recomandat celor care folosesc aplicația Biziday să o verifice.

“Cei care au această aplicație să o verifice. Este inadmisibil! Nu e o chestie normală să răspândești așa ușor, în rândul populației, ideea că a avut loc un cutremur de 10 grade, la 10 kilometri adâncime, în Vrancea. Așa ceva nu e de iertat. Trebuie neapărat domnul Guran să ia măsuri pentru a evita pe viitor așa ceva”, a declarat Mihai Diaconescu, cercetător științific la INFP.

Acesta a mai precizat că un cutremur de 10 grade nu a avut niciodată loc pe Pământ și că un seism cu o asemenea magnitudine “ar fi echivalentul unei explozii de 15 gigatone de dinamită”. “Ceva imens!”, a adăugat cercetătorul.

Eroarea de vineri reprezintă o mare lovitură pentru aplicația lui Guran, care se baza pe faptul că publică numai “știri verificate”. ” Luăm foarte în serios verificarea știrilor“, spunea Guran, care își anunța abonații că din acest motiv există posibilitatea că unele știri să fie postate mai târziu în aplicație tocmai pentru a fi verificate.

Captură de pe pagina de Facebook a lui Mose Guran, după trimiterea alertei:

Un program din portalul on-line deținut de Moise Guran a transmis, vineri seara, un mesaj de cutremur a cărui magnitudine se anunța a fi de numai puțin de 10 grade pe Scara Richter.

Vrancea a detectat un cutremur de 10 grade magnitudine Richter, produs la o adâncime de 10 km“, se arăta în mesajul trimis către telefoanele mobile ai căror posesori sunt abonați la aplicația de alertă seismică a portalului amintit. În portal se specifică faptul că datele sunt peluate de la Institutul Național pentru Fizica Pământului.

Mesajul îi mai îndemna pe oameni să se ascundă cu familia sub grinzile din clădiri.

Programul de alertă seismică este pus la dispoziție de publicația deținută de Moise Guran, unul dintre cei mai cunoscuți susținători ai lui Traian Băsescu, Klaus Iohannis și guvernării Cioloș.

După ce, la fel ca mulți alți martori ai celebrului Binom, a lansat alerte violete prin care a chemat lumea să salveze DNA de la pieire, acum a venit rândul alertei roșii.

Numai că, neavând sigla PCR, nici măcar a SRI sau DNA, alerta nu a fost una autentică.
Așa se face că Moise Guran a venit cu o replică. Dar nu la un cutremur. Ci la un cutremur de prostie.

Având ceva din parfumul rigorii știrilor laudative despre DNA, Iohannis, Kovesi, Coldea și SRI, replica la mesajul de cutremur a fost exactă. Riguros de exactă chiar și a fost propagată pe Facebook:

Aplicația Biziday a luat-o razna. Investigăm ce se întâmplă. E posibila o eroare, dar nu exclud și alte posibilități“.

Precum Kovesi care bocește că DNA e deranjată din muncă de criticile din presă, Moise Guran se tânguie că nu el și ai lui ar fi de vină.

Că citează surse de la Cotroceni, de la Bruxelles, de la SRI sau de la DNA nu e sigur, cert e însă că sugerează un atac al crackerilor. Nu și al marțienilor. Deocamdată!

Moise Guran:”Ceea ce ați primit nu este o alertă de cutremur ci o Alertă Roșie, cu textul unei Alerte de Cutremur. Asta sugerează că serverul nostru a fost spart. Momentan l-am deconectat și investigăm. Ne cerem scuze și vom reveni de îndată ce vom avea mai multe informații.”
La un asemenea cutremur au venit și alte replici, cu magnitudini și intensități mai mari decât unda de șoc inițială.

Ceea ce aţi primit nu este o Alertă de Cutremur ci o Alertă Rosie, cu textul unei Alerte de Cutremur. Ne cerem scuze și vă țin la curent cu tot ceea ce aflăm, pe parcurs!
Până acum știm așa:
1. Alerta nu a fost transmisă de operatorii Biziday. De altfel ea nici nu a plecat din interfața noastră de operare. În loguri NU EXISTĂ!
2. Asta pentru că nici de pe serverul nostru nu a plecat. Aparent serverul pe care noi îl folosim NU a fost spart. Asta ne comunică în acest moment firma ce ne găzduiește serverul.
3. Ca să ajungă în telefoanele dumneavoastră o Notificare sau o Alertă trece prin Google Cloud. Altfel spus, de pe serverul nostru, instrucțiunea pleacă pe un server al Google și de acolo la dumneavoastră. Cum de la noi nu a plecat nicio alertă, acum investigăm să vedem de unde a plecat și, mai ales, cum a intrat în Aplicația Biziday.
Revin de îndată ce aflu noi amănunte.
Îmi cer scuze încă o dată! Moise Guran”, sună scuzele de magnitudine mare.

De zgâlțâit s-a zgâlțâit, dar nu Vrancea. Ci rigoarea. Jucăriei lui Guran…cea!

Deci nu e de la server, nu e din aplicație, nu e de la ei, clar. Probabil hackerii au spart Google Cloud.
Da, frate, știrbii ăia fără școală, care n-au văzut computere nici la televizor, au spart Google Cloud, ca să-l decredibilizeze pe Guran la ordinul PSD.
#melculeșobolivachevoiațifostnuiașa

Bravo, Moise Guran. Mișto testul. Am văzut și eu cam câtă lume poate fi prostită de un închipuit să-și instaleze o aplicație de rafinat adevărul.
#dacănueraalertaiamulținicinarfirecunoscutcăservescștirifiltrate

Nu-i deloc exclus ca domnu Moise să fi distribuit el însuși alerta de cutremur, ca să-și promoveze aplicația, precum și pe Sine. Interesul de business e mult mai relevant decît faptul că și-a bătut joc de niște papagali ieșiți pe stradă în chiloți, trăgîndu-și și copiii după ei, cu tonicul sentiment că fac ultimul drum, fiindcă redutabila aplicație #dăniuuuzfată alu domnu Moise anunțase seism de 10.

Cum nu-i exclus nici ca vreun diliu de la vreo instituție de inteligiăns să fi avut nevoie de un caz studiabil pentru doctorat și să se fi jucat puțin cu aplicația unui băiat care, în plină glorie jurnalistică, împăturea la televizor bancnote de 20 de dolari, editia 1996, și citea în ele, cu intuiția și expertiza oricărui tehnocrat autentic, conspirația americană autoprovocată prin atacurile de la 11 septembrie 2001. Că celebrul delir moisesc era introdus, la jurnalul Antenei1, de către actualul primar general de București, Gabi Firea, e doar un detaliu vintage, de veselă epocă.

În logica conspirativistă a lu domnu Moise, nu văd de ce aș exclude și o ipoteză de altoi între primele două: adică domnu Moise își promovează ce are el de promovat, în tandră colaborare cu niște inteligiănși care studiază diverse reacții de masă de prin diverse cîmpuri tactice, care digital, care carosabil... În această din urmă variantă, toată lumea are de cîștigat, ba exercițiul conține și o sănătoasă doză de patriotism, deoarece toți implicații servesc patria. Inclusiv victimele în chiloți de pe la poalele blocurilor, care, după cum se constată din comentariile pe marginea evenimentului, manifestă instantaneu sindromul Stockholm, fie din dragoste antedatată pentru Cauza de comună rezistență cu domnu Moise, fie de jenă, că doar n-or admite că au discernămînt de curcă, nu?

Deci, s-a stabilit: distribuirea unei informații false care a stîrnit panică, faptă încadrabilă penal, a fost doar un util exercițiu fizic&psihic, din care am avut cu toții de învățat. Clar? În acest caz, intervenția Statului de Drept e contraindicată (fiindcă nu noi, ci numai ei sînt egali în față legii, altfel e dictatură). Însă, de departe, cel mai frumos elogiu adus lu experimentu lu domnu Moise aparține unui celebru analist media județean, care-l asemuie pe domnu Moise cu Orson Wellesul celebrei nopți de Halloween a anului 1938, cînd Pământul a fost invadat de extratereştri. Realmente, invadat. Cert e că experimentul seismului moisesc e aur chiar și pentru sociologi ageamii așa ca mine. Și mai e cert (!) e că divaisurile astea, precum și Rețeaua sînt cel puțin la fel de letale ca o armă nucleară. Vestea bună e că la multele butoane roșii ale instalației se joacă și domnu Moise. Gen/ Gamă. Bună dimineața!

P.S. Am uitat ipoteza în care eu cred cel mai mult: ea se numește, simplu, Putin.

Sa fie foarte limpede, ceea a facut dobitocul de Moise Guran este fapta penala ca la carte. Art. 404, NCP, Comunicarea de informaţii false: “Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Punerea in stare de pericol a populatiei este o chestiune de securitate nationala, pentru cine nu s-a prins.

Faptul ca l-o fi hakerit cineva este doar o chestiune atenuanta, nicidecum nu-l exonereaza de raspundere. Un sistem d`asta de avertizare-alarmare in masa nu poate fi operat de orice (…), asa ceva se opereaza doar in conditii de maxima securitate, cu multiple “sigurante” in serie si ‘bucle” de confirmare paralela, comparabil cu sistemele centralelor nucleare.
Doar daca esti grav tampit iti poti asuma o asemenea raspundere. Puteau muri oameni. Norocul lui Guran si al altor prosti este ca au fost foarte putini abonati.

Ganditi-va la ce ar fi fost, daca 10-15% dintre cei care calatoreau cu metroul, care erau in statii in momentul ala, sau dintre cei care erau in malluri si alte incinte aglomerate, ar fi avut instalat (…) astuia. Ar fi fost atinsa masa critica a declansarii panicii si ar fi fost zeci, poate sute, de victime, copiii, femeile si batranii ar fi fost primii calcati in picioare.

Nota noastra

Dupa ce un alt mare influencer si mare instanta de deontologie in jurnalism, Catalin Tolontan, a dat un chix de zile mari cu o falsa ancheta despre radiatiile mai mari ca cele de la Cernobal (!!) care ar fi fost emise de osemintele de mamut de la Antipa, a venit randul lui Moise Guran sa o comita in stil mare. Aplicatia lui, cu acelasi nume ca si siteul pe care-l conduce, biziday, a emis o alerta falsa de cutremur de 10 grade. Fake investigation, fake alert, adica doua specii mult mai grave, de mii de ori mai grave decat ceea ce e indeobste numit fake news.

Pentru ca fake news-ul este ceva lipsit de substanta, e un fel de echivalent 2.0 al zvonului din lumea oralitatii, are viralitate, dar nu are profunzime, nu se inradacineaza in mintea omului, formandu-i viziunea despre viata, pe cand o investigatie, ca cea a lui Tolontan, se prezinta sub toate formele respectabilitatii si veridicitatii, este destinata tocmai unui public care pretinde ca e imun la fake-uri si are intentia de a construi o atitudine durabila.

In ceea ce priveste aplicatia biziday, Moise Guran o promovase inclusiv cu nobilul scop de a pazi omenirea de fake news-uri. In cazul lui, lucrurile sunt si mai grave, deoarece este vorba despre un sistem de alerta, o chestiune care e dincolo de stire, reala sau nu, care tine de interesul public si ar trebui sa constituie apanajul exclusiv al institutiilor statului. O alerta falsa de cutremur e un pericol public in sine. Faptul ca nu au existat oameni care sa moara de infarct sau care sa se arunce pe fereastra, cuprinsi de panica, tine de sansa. Panica a existat, dupa cum se vede si din capturile de mai sus. 

Iata, asadar, ce pot produce vigilentii care stau de veghe patriei, aparand-o de pericole imaginare sau supralicitate. Iata, insa, si ce fel de ”im(p)unitate” au astfel de influenceri. Oricat de rau dau cu oistea in gard, oricat de grav este fake-ul produs, ei raman aceiasi “campioni” ai integritatii si deontologiei, care fac liste negre cu siteurile care ar trebui banate si cu ”stirile false” ale altora. Iata, de asemenea, ce fel de public captiv au reusit sa formeze, de vreme ce, in loc sa fie discreditat pe vecie, asa cum s-ar fi intamplat cu oricine altcineva, in orice alt loc de pe pamant, care ar fi produs o asemenea nefacuta, oamenii continua sa se uite in Guranul lor mai ceva ca la oracolul din Delphi. 


Categorii

1. DIVERSE, Dezinformari, hoaxuri, diversiuni, manipulari, Opinii, analize, Tradatori si lichele

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “FAKE-ALERTUL LUI MOISE GURAN – EXPERIMENT SOCIAL sau “EROARE” PENALA? Psihoza creata printre ”abonatii” influencerului, dupa ce aplicatia BIZIDAY a dat o alarma falsa de CUTREMUR de… 10 GRADE (!), cu o seara inainte de comemorarea seismului catastrofal din 1977

 1. Rasu’-plansu’… Asta chiar experiment. Care, din pacate, arata atat starea de spirit cat si starea de incultura in care se afla o parte soscotita altfel ‘intelectualitatea’ vremii. Lumea pare a fi cu nervii la pamant, surescitata, in asteptarea unei catastrofe iminente, oricat de absurde, oricat de neverosimile. Cinematografia a facut ravagii cu simtul realitatii.

 2. Aplicatia lui Moise este mai nimic fata de isterizarea creata de stirile zilei de pe http://www.stiripesurse.ro/

  ALERTĂ de CUTREMUR de 10 grade pe Richter: Aplicația lui Moise Guran a dat știrea falsă

  Sorin Grindeanu, despre un eventual cutremur mare: E nevoie şi de spirit civic

  Cutremur puternic în Filipine: Mai multe victime

  Vicepremierul României, anunț ÎNGRIJORĂTOR despre fondurile de RISC SEISMIC

  IREAL: Visul SUPREM al unui viceprimar al Capitalei la 40 de ani de la cutremurul DEVASTATOR

  Arsenie Boca a profețit Apocalipsa: ‘Bucureștiul va fi…’

 3. “Iar oamenii vor muri de frica si de asteptarea celor ce au sa vina peste lume”(Luca 21,26). Frica este prezenta tot mai mult in lume. O frica nedefinita, irationala. O teama ce difera de frica de Dumnezeu, deoarece nu are in ea frica de a pierde pe Cel Iubit. Dimpotriva este o frica de natura, vazuta ca ceva impersonal, separat de Dumnezeu si dusmanos omului.
  Romanul a gasit dintotdeauna in natura un prieten, un sprijin si adapost. Astazi, mass-media se straduieste sa ne faca sa ne temem de natura, care este pana la urma creatia lui Dumnezeu pentru noi. Izolandu-ne in abstractul civilizatiei contemporane, pierdem bucuria contemplarii minunilor creatiei.
  Natura este plina de ratiunile sadite de Dumnezeu in ea. Fiecare lucru, planta sau vietate are un scop al sau, un rost al existentei sale. Nimic nu este intamplator. E adevarat ca in urma caderii in pacat, natura s-a razvratit impotriva omului. Dar nu inseamna ca ea nu este frumoasa in continuare si nu mangaie pe om cu frumusetea ei.
  “Dumnezeu nu ne-a dat duhul temerii, ci al puterii si al dragostei si al intelepciunii”(II Timotei 1,7). Sa nu ne fie frica! Atunci cand Hristos le spune Apostolilor despre grozaviile ce vor fi la sfarsitul lumii, incheie spunand: “Iar cand vor incepe sa fie acestea, prindeti curaj si ridicati capetele voastre, pentru ca rascumpararea voastra se apropie” (Luca 21, 28)

 4. @Teodor C
  Sunt Intru totul de acord. Toata stima pentru postare!i

 5. @M

  Hm, serios?
  Inflatia de stiri paroxistice nu ca nu mai sperie, dar nici macar nu mai reuseste sa atraga clickbyte-urile de altadata. In schimb, o aplicatie care se vrea serioasa, pe care o instalezi tocmai ca ai incredere in sursa, e cu totul altceva.

 6. @admin
  Un cititor care are cat de cat idee despre scara Richter ar fi trebui sa se intrebe ce s-a intrebat si fiimea: a fost vreodata un cutremur de 10 grade pe Richter?
  Asta daca cititorii au trecut de nivelul clasei a opta.

 7. Ce-i mai trist e ca victimele nu inteleg ce li s-a intamplat. Nu au inteles ca sunt de fapt victimele propriilor lor optiuni.

 8. @ M,
  la 10, muntii se fac vai.”Experiment social sau eroare penala”?.Si una si alta.

 9. Exact asta a fost, un experiment! Pacat ca M. Badea nu a apasat pe acest aspect, a trecut prea usor peste el. A se vedea aici, de la min. 26-28. https://www.youtube.com/watch?v=IXQZyMZXqmM

 10. Pingback: Cum am proceda daca am mai avea 30 de minute pana la un atac nuclear? In Hawaii a fost emisa o FALSA ALARMA de ATAC cu racheta nucleara
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare