Fara cash, PIN si bancomate, dar cu amprente si scanarea retinei. Spre o societate a IDENTIFICARII PRIN DATE BIOMETRICE

8-12-2014 3 minute Sublinieri

iris scan security

Carnetul de cecuri este mort si ingropat deja, iar cardurile de credit, codul PIN si bancomatele pe care le cauti cu disperare cand ramai fara lichiditati sunt si ele pe punctul de a iesi din peisaj. Si nu sunt singurele care vor fi desfiintate sau modificate de schimbarile tehnologice.

Probleme ca pierderea codului PIN sau gasirea unui bancomat in zona vor fi pur si simplu date uitarii, in cel mai scurt timp, sustin specialistii.

“Suntem intr-un punct in care rapiditatea cu care se dezvolta noile tehnologii a ajuns deja sa ne sperie. Schimbarea modului in care ne vom administra conturile bancare se va petrece mai repede decat ne inchipuim, cam in cinci ani”, considera Gi Fernando, fondatorul Free Formers, intr-un interviu acordat CNN.

In pragul extinctiei

O serie de elemente traditionale pe care le folosim in prezent pentru a achita diverse servicii si produse vor disparea sau vor suferi mutatii rapide pentru a tine pasul cu tehnologia.

Codurile PIN si cititoarele de carduri sunt primele amenintate de invazia noii tehnologii. Datele de identificare incluse in baza de date a noilor dispozitive vor inlocui codurile de siguranta din prezent, considera Fernando.

Printre caracteristicile noilor tehnologii se numara recunoasterea amprentei, scanarea retinei, mascarea dispozitivelor in accesorii sau in lentilele de contact. Iar viitorul este aici deja.

“Se constata o folosire tot mai intensa a datelor biometrice. Amprentarea si scanarea retinei vor tine in curand loc de semnatura”, afirma Steven Lewis, analist in cadrul companiei Ernst&Young.

Deja putem efectua plati direct de pe telefonul mobil, iar unele magazine au inceput sa introduca dispozitive prin care putem face mici cumparaturi contactless, fara sa bagam mana in buzunar.

Bancile trebuie sa tina pasul cu tehnologia

Chiar si institutiile bancare vor trebui sa-si schimbe forma de organizare si sa coboare de pe piedestalul institutionala pana la nivelul strazii, dupa modelul vechilor magazine de cafea din Venetia secolului al XVI-lea.

“Oamenii simt nevoia unui contact direct”, admite Gi Fernando. Asa ca ne putem astepta sa vedem ghisee bancare prin supermarketuri, cafenele si magazine de cartier, in asteptarea clientilor care vor fi verificati printr-o singura privire in ochi.

Banii gheata inca rezista

Ceva mai greu de eliminat vor fi bancnotele, in conditiile in care toata lumea le accepta, sunt usor de transportat si nu atat de usor detectabile ca transferurile electronice.

“Banii gheata vor disparea greu”, considera fondatorul Free Formers. Cu toate acestea, smartphone-urile si cardurile de plata directa sau alte metode vor reduce din ce in ce mai mult zona de influenta in piata a bancnotelor.

Imprumuturi online

Era digitala tinde sa modifice si clasicele metode de obtinere a unui imprumut bancar. Grupurile P2P (peer-to-peer) si site-urile de pe care poti imprumuta direct bani pentru tine sau pentru afacerea ta au prins deja cheag in Statele Unite.

Anul trecut, Lending Club si Prosper, doua grupuri de imprumut online au acordat credite de 2,4 miliarde de dolari fara sa vada la fata vreun client.

Pana in 2025, nivelul acestor tipuri de imprumut este asteptat sa atinga 1.000 de miliarde dolari.

Transfer online fara limite

Western Union sau alte servicii de transfer rapid al banilor contra unui comision consistent si care presupun gasirea unui ghiseu, statul la coada si completarea formularelor vor fi si ele nevoite sa se transforme sa sa sa inchida.

Deja au aparut servicii online, ca Transferwise si Kantox, care preiau aceasta sarcina fara ca tu sa te ridici din fata calculatorului, iar in zona social media, mai nou, poti expedia bani inclusiv prin Facebook, gratie aplicatiei Azimo.

In timp ce o banca aplica un comision de 2% pentru transferurile de bani dintr-un cont in altul, iar un operator de transferuri rapide are comisionul fixat la 6,5%, prin Azimo, taxa platita de clienti este de doar 2%.

“O mare parte din transferurile de bani, cam 98% este inca in sistem offline, insa la cat de rapid se misca lucrurile acesti indicatori se vor modifica cat de curand”, explica Michael Kent, director executiv al Azimo.

Nu va fi o schimbare imediata, ci una graduala, sunt de acord specialistii in domeniu, dar cert este ca intr-acolo se indreapta lucrurile, cu mare viteaza.

Nota noastra:

Catre ce ne indreptam, in viteza tot mai ametitoare, de parca “cineva” este cuprins de o grana turbata si nu mai are rabdare deloc cu noi? Ne-a prevenit de multa vreme inca Fericitul parinte Paisie Aghioritul:

Mod viclean de introducere a pecetluirii

Incet-incet, dupa cartela si buletin de identitate, adica dupa “indosariere”, vor inainta in mod viclean la pecetluire. Vor sili prin diferite mijloace viclene, pentru ca oamenii sa primeasca pecetea pe frunte sau pe mana. Vor forta astfel lucrurile si vor spune: “Va veti misca numai cu cartele; banii se vor desfiinta. Va da cineva cartela la magazin si va cumpara si vanzatorul va lua banii din banca. Cel ce nu va avea cartela, nu va putea nici vinde, nici cumpara. Pe de alta parte vor incepe sa faca reclama “sistemului perfect”, pecetluirii cu raze laser cu 666 pe mana sau pe frunte, care nu se va vedea la exterior. In acelasi timp la televizor vor arata ca cutare a luat cartela cutaruia si i-a luat banii din banca si vor spune mereu: “Mai sigura este pecetluirea cu raze laser pe mana sau pe frunte, pentru ca numai detinatorul isi stie numarul lui. Pecetluirea este sistemul perfect. Celalalt nu-ti va putea lua nici capul, nici mana si nici nu-ti va vedea pecetea. De aceea lasa acum pe hoti, pe facatorii de rele sa are. Au jefuit 15 chilii din jurul Careii. Pe unul l-au omorat ca sa-l prade. Astfel fiecare va afla prilejul sa prade si sa ia orice vrea. Sa spunem ca vrea sa rapeasca un ogor; va spune ca era chipurile al bunicului sau, sau ca l-a inchiriat candva pentru pasunat, asa ca, hai, vezi daca poti sa-i dai de capat. Vor spune dupa aceea cei competenti: “Din pacate nu-i putem controla; controlul se poate face numai la computer“, si vor inainta spre pecetluire. Vor cauta apoi la computer sa vada daca esti pecetluit, ca sa te serveasca sau nu. Cei trei ani si jumatate ( Vezi Dan. 9, 27; Apoc. 12, 6 si 15, 5. Vezi de asemenea St. Irineu de Lugdun, “Mustrarea si rasturnarea cunostintei false in cinci carti”, Cartea 5, Sources Chretiennes 155, Paris 1969, pp. 323 si 387. ) vor fi grei si o vor plati unii care nu vor fi de acord cu acest sistem. Pentru unii ca acestia vor gasi vreo pricina si-i vor baga in inchisoare. Dupa un an ii vor duce in alt oras pentru cercetari, ca sa treaca pe la alt tribunal; dintr-un oras in altul. Dupa aceea vor spune: “Sa ne ierti, esti nevinovat. Daca ai fi fost pecetluit, am fi cercetat despre tine intr-un minut. Acum insa nu-ti putem face control“.

– Parinte, vor putea impune pecetluirea cu sila?

– “Politetea” lor nu va ajunge pana acolo! Vor fi politicosi pentru ca vor fi … europeni. Vor arata ca sunt la inaltime. Nu vor chinui pe oameni, dar omul nu va putea trai, daca nu are pecetea. Vor spune: “Fara pecete va chinuiti! Daca ati fi primit-o, nu ati fi trait asa de greu”. Nu vor putea folosi nici monezi de aur, nici dolari daca vor avea. De aceea, daca fiecare se va ingriji sa traiasca de pe acum simplu, in cumpatare, va putea trai in acei ani.


Categorii

1. DIVERSE, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Internet, New Media, Noile Tehnologii

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Fara cash, PIN si bancomate, dar cu amprente si scanarea retinei. Spre o societate a IDENTIFICARII PRIN DATE BIOMETRICE

 1. “Se constata o folosire tot mai intensa a datelor biometrice. Amprentarea si scanarea retinei vor tine in curand loc de semnatura”, afirma Steven Lewis, analist in cadrul companiei Ernst&Young.

  Cred totusi ca amprentarea si scanarea retinei nu va functiona prea mult,caci aparent,ar face inutila pecetluirea si cardul universal implantat.

  Degeaba cineva ar fura cardul cuiva,daca la ghiseu sau online ( prin camera video sau alt dispozitiv ) nu i-ar corespunde datele biometrice unice cu cele de pe card,legat de ce spune si parintele Paisie.

  Doar daca imi scapa mie ceva,voi ce spuneti ?

 2. Doamne ajuta fratilor,
  N-am mai scris de mult insa de citit va citesc cu nesat
  Multa pomana va faceti cu noi sa ne aduceti stiri atat de rapid si cu niste comentarii bune, la obiect si cu referinte. Greu gasesti asa ceva prin alte parti
  Multumim !
  @ Sherlock
  Dupa cum iti e si porecla (trebuie sa recunosc, am si eu o slabiciune pentru personajul ales de tine 🙂 ) ai pus bine “punctul pe i” , in timp ce citeam ma intrebam si eu cam acelasi lucru. In ce conditii vor pune pecetea caci trebusoara asta cu biometria pare mult mai sigura. Ma gandesc asa, din doua una: pana la pecete trebuie sa vina razboiul cel mare, dupa razboi ” vor uita” de biometrie si vor introduce pecetea care oricum “vine la pachet” cu antihristul; ori, vor introduce biometria iar apoi vor gasi motive ca nici asta nu e sigura si ca trebuie altceva, ghici ciuperca ce…

  Si da , au dreptate adminii, se grabesc rau de tot, sau mai bine zis cineva ii mana de la spate bine de tot.
  Da’ nici Domnul nu sta degeaba, se vor derula toate numai cu ingaduinta Lui cand va hotara El nu cand vor “adversarii” si sa nu uitam Cine are victoria pana la urma
  Grija noastra cea mai mare e sa stam pe langa El, ce fac ailalti treaba lor. Sa stim doar sa ne aparam de ei

 3. Si totusi lepadarea vine din interiorul omului.credinta in Dumnezeu…nu poate fi scoasa decit daca ne lepadam de buna voie..intradevar mijloacele tehnologice au si partea negativa.

 4. sint ingaduite de Dumnezeu caci ii spunea vinzatorului ; -ce ai de facut fa mai repede!
  si asta ptr. cei ce sufera (cred eu)

 5. Pingback: VIITOR DE AUR LUMEA NOASTRA ARE! – Lumea lui Hubo, fara oameni si fara cash. A patra revolutie industriala – MITOLOGIE sau RESAPARE A NEOLIBERALISMULUI? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare