Fukushima: MIEZUL A TREI REACTOARE – TOPIT COMPLET LA CATEVA ORE DUPA CUTREMUR (!), iar nivelul radiatiilor a fost dublu fata de cel admis. Strategii grave de ascundere a dimensiunii dezastrului de catre autoritatile japoneze

8-06-2011 4 minute Sublinieri

Timp de câteva luni, oficialii japonezi şi cei ai companiei Tepco au refuzat să recunoască topirea miezului nuclear în cazul reactoarelor de la Fukushima. Apoi au anunţat topirea miezului nuclear la reactoarele 1, 2 şi 3 … afirmând că este doar parţială. În cele din urmă, astăzi au recunoscut ceea ce era limpede: miezul nuclear de la toate cele trei reactoare s-a topit în totalitate.

CNN relatează:

Centrala nucleară Fukushima Daiichi a înregistrat topirea completă a miezului nuclear de la trei reactoare, în urma unui cutremur si tsunami din luna martie, a declarat luni autoritatea pentru Urgenţe Nucleare a ţării. Noua evaluare a grupului nuclear, apărută luni, merge mai departe faţă de declaraţiile anterioare, descriind amploarea prejudiciului cauzat de cutremurul si tsunami-ul din 11 martie.

Conform acesteia, miezul nuclear de la reactoarele 1, 2 şi 3 s-a topit în totalitate. Dar [la 24 mai] Tokyo Electric a lansat un al doilea scenariu posibil pentru reactoarele 2 şi 3, în care estima că topirea miezului nu a fost totală. În acest scenariu se vorbea de posibilitatea ruperii barelor de combustibil, dar nu de topirea totală a acestora.

Datele de temperatură au indicat că cele două reactoare s-au răcit considerabil în perioada de peste două luni de la accident, a declarat Tokyo Electric în luna mai. Tokyo Electric a evitat să folosească termenul de “topire”, declarând că a menţinut reci resturile miezului. Dar experţii din SUA intervievaţi de CNN, după anunţul din mai al companiei au declarat că, deşi au ţinut situaţia sub control, prejudiciul a fost deja făcut.

“Pe baza celor arătate, dacă nu mai există combustibil în miez, nu ştiu ce altceva poate fi decât o topire completă”, a declarat Gary Was, profesor la Universitatea de inginerie nucleară din Michigan şi consultant CNN. Şi având în vedere daunele raportate la celelalte unităţi, “este greu de imaginat că scenariile pot diferi atât de mult pentru acele reactoare.” După cum raportează astăzi Japan Times, Agenţia japoneză pentru siguranţa nucleară şi industrială şi-a dublat estimarea de materiale radioactive aruncate în aer în primele zile ale accidentului nuclear de la Fukushima”.

De asemenea, Japan Times observă că s-a găsit plutoniu în solul din afara complexului nuclear – la aproximativ 1.7 km de la poarta din faţă de la Fukushima. Cu toate acestea, probabil că plutoniul a rezultat din aşa-zisele “explozii de hidrogen”, care sperăm că nu vor mai avea loc. (Totuşi, expertul nuclear Arnie Gundersen crede că cel puţin unele explozii au fost cauzate de reacţiile nucleare din bazinele de combustibil.)

Deşi este tentant să credem că am trecut de partea cea mai gravă a crizei, unele reactoare sunt mai radioactive decât oricând, şi încă pot avea loc reacţii nucleare în lanţ. Şi nu este vorba numai de reactoare. Amintiţi-vă că – dacă includem barele de combustibil uzat depozitate în clădirile reactorului – cantitatea de combustibil radioactiv de la Fukushima este uriaşă faţă de cea de la Cernobâl.

Solutionarea accidentului nuclear de la Fukushima de catre autoritatile japoneze a starnit indignarea Statelor Unite, fapt ce a dus la tensionarea relatiilor dintre cele doua puteri economice, relateaza Wall Street Journal. Japonia a dezvaluit ca efectele seismelor si ale valului tsunami asupra centralei nucleare au fost mai serioase decat au lasat sa se inteleaga declaratiile autoritatilor din acele momente.

Agentia de siguranta nucleara si industriala a Japoniei a declarat ca valorile radiatiilor emise in prima saptamana dupa accident au fost de fapt de doua ori mai ridicate decat cele declarate oficial, fapt datorat unor fisuri ce s-au format in jurul tevilor unor compartimente de izolare atasate reactorului.De asemenea, centrul unor reactoare din complex s-au topit mai repede decat au declarat cei de la Tepco (Tokyo Electric Power). Statele Unite au fost alarmate de timpul de reactie al guvernului japonez, iar oficialii niponi au fost deranjati de cererea de informatii din partea americanilor, timp in care acestia incercau sa gaseasca solutii pentru dezastrul de proportii mai mari decat se asteptau. “Tensiunea a fost atat de mare incat relatia dintre cele doua tari, dupa parerea mea, a fost periclitata”, a declarat Akihisa Nagashima, membru in Partidul Democrat si fost ministru adjunct al Apararii.

Autoritatile de reglementare nucleara din Tokyo au afirmat ca unul dintre capacele reactorului 2 a fost fisurat in cateva locuri. Containerul era o bariera importanta intre exterior si tevile de alimentare ale reactorului. Estimarile Agentiei de Siguranta Nucleara (NISA) cu privire la cantitatea de radiatii eliberate in atmosfera in prima saptamana dupa incident se ridica la 770 de mii terabecquereli, fata de valoarea de 370 de mii terabecquereli, declarata la 12 aprilie, cifra fiind estimata pentru intreaga luna de la incident(n.r.-un terabecquerel este echivalentul a 1000 de miliarde de becquereli, iar 1 becquerel este echivalentul unui eveniment radioactiv pe secunda.)

Aceste valori sunt mai apropiate de cele prezentate de Comisia de Siguranta Nucleara, care a masurat valorile la sol, in timp ce NISA a calculat estimarile in functie de conditiile reactoarelor. Oficialii guvernamentali nu au sugerat existenta unui impact major asupra alimentelor sau sanatatii oamenilor in zona afectata.

După accidentul de la Fukushima, centrala nucleară japoneză avariată de cutremurul care a lovit arhipelagul în martie şi de valurile tsunami care au urmat, a ieşit la suprafaţă un laitmotiv, anume că experţii pe probleme nucleare au tendinţa să subestimeze, cel puţin în public, gravitatea dezastrului, scrie Eben Harrell, un editorialist al publicaţiei Time.

“Am primit noi dovezi în acest sens când guvernul nipon a dublat estimarea privind cantitatea de radiaţii emise de centrală imediat după accidentul din martie, spune Harrell.

Un organism de control al guvernului, Agenţia de Siguranţă Nucleară şi Industrială, a anunţat că topirea mizurilor reactoarelor – dintre care la cel puţin unul topirea a fost totală – s-a produs mult mai rapid decât Tepco, compania care administrează centrala, a sugerat anterior, ceea ce face clar că eforturile disperate ale operatorilor facilităţii nucleare de a răci reactoarele prin stropirea lor cu apă de mare nu au avut în mare parte rezultatul scontat.

Potrivit presei, agenţia niponă apreciază la 770.000 de terabecquereli (un terabecquerel este egal cu 1.000 miliarde becquereli. Bequerel este o unitate de măsură a radioactivităţii care stabileşte numărul de atomi care se dezintegrează pe secundă) cantitatea de radiaţii emise în atmosferă în prima săptămână de la accident. Anterior, agenţia a estimat la 370.000 terabecquereli cantitatea de radiaţii emisă în prima lună a crizei. În prima săptămână de la producerea accidentuluia fost eliberată cea mai mare parte a radiaţilor, a indicat autoritatea.

Noile estimări sunt mai aproiate de cele ale Comisiei pentru Siguranţă Nucleară, care cifrează la 630.000 totalul radiaţiilor emise. Ultimele cifre reprezintă 10% din cantitatea de radiaţii emise în accidentul nuclear de la Cernobîl din 1986, dar revenirea asupra estimărilor subminează credibilitatea Tepco, a NISA şi a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

Este uşor de înţeles de ce în săptămânile apropiate accidentului cele trei structuri au vrut să fie precaute în estimări – au vrut să evite panica. Dar problema este modul în care au abordat situaţia. Industria nucleară s-a confruntat de mult timp cu un deficit de credibilitate şi un nivel redus de încredere din partea publicului. Comunitatea globală trebuie să ştie cât mai repede şi cât mai precis ce se întâmplă în cazul unui incident nuclear. Se spune adesea că unul dintre cele mai înspăimântătoare lucruri legate de radiaţii este că acestea nu se pot vedea sau simţi. În cazul unei scurgeri de radiaţii invizibile, ar trebui cerut experţilor în probleme nucleare să fie cât mai vizibili, încheie editorialistul.


Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati, Fukushima (criza nucleara)

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Fukushima: MIEZUL A TREI REACTOARE – TOPIT COMPLET LA CATEVA ORE DUPA CUTREMUR (!), iar nivelul radiatiilor a fost dublu fata de cel admis. Strategii grave de ascundere a dimensiunii dezastrului de catre autoritatile japoneze

  1. Pingback: FUKUSHIMA: din nou informatii grave despre radiatiile nucleare, recunoscute tardiv de autoritatile japoneze
  2. Pingback: Autoritatile japoneze au ascuns adevarul despre FUKUSHIMA de la inceputul tragediei. 1 AN DE LA DEZASTRUL NUCLEAR - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: Pericolul CATASTROFEI NUCLEARE de la Fukushima inca prezent? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare