Esec in campania asa-zisei vaccinari impotriva HPV din Republica Moldova

9-06-2011 1 minut Sublinieri

Imunizarea obligatorie a fetiţelor sărmane (cata milostivire…n.n.) împotriva cancerului de col uterin, anunţată de autorităţile din Sănătate, a eşuat. Majoritatea directorilor instituţiilor rezidenţiale s-au opus măsurii, mulţi pentru că sunt informaţi insuficient, explică oficialii. În premieră, fetiţele cu vârste cuprinse între 9 şi 12 ani din Moldova, care nu şi-au început viaţa sexuală, au şansa de a fi vaccinate gratuit împotriva cancerului de col uterin. În ianuarie, au fost aduse doze pentru vaccinarea a 6.600 de persoane, donaţie din partea SUA. Acestea au fost distribuite în policlinici, pănă acum fiind utilizat 60% din stoc, potrivit viceministrului Sănătăţii Gheorghe Ţurcanu.

„Deşi iniţial am anunţat că preparatele vor fi utilizate mai mult pentru fetele din şcolile-internat, cea mai mare parte n-au ajuns acolo, nefiind solicitate. Şi asta pentru că nu putem face imunizarea fără acordul părinţilor a spus Ţurcanu. Cei mai mulţi directori de instituţii rezidenţiale s-au opus imunizării, din cauza că nici nu cunosc multe despre această maladie.

MEDIATIZARE PROASTĂ

Svetlana Tugarova, directoarea şcolii-internat din Bălţi, dă vina pe proasta mediatizare a campaniei. „Nu sunt medic şi nu ştiu dacă este necesar acest vaccin. L-am refuzat pentru că nu vreau să-mi asum responsabilitatea în caz că aceşti copii vor avea reacţii adverse”, a spus Tugarova. La gimnaziul-internat de tip sanatorial din Drochia, doar o pătrime din fete au fost vaccinate.

„După controlul medicului, s-a văzut că unele dintre ele îşi începuseră deja viaţa sexuală, iar pentru celelalte nu am putut obţine acordul părinţilor”, a spus directoarea Parascovia Melnic, directoarea instituţiei. Vaccinarea se efectuează în trei etape, fiecărei fete fiindu-i administrate trei doze în decurs de câteva luni. Una din cauzele apariţiei cancerului de col uterin este infectarea cu virusul papiloma uman (HPV). El se transmite prin mucoască şi sânge, pe cale sexuală, şi de la mamă la făt. (…)


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva sanatatii, Vaccinuri / legea vaccinarii obligatorii

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare