Fukushima: un ARMAGHEDON nuclear al JAPONIEI?

21-08-2013 3 minute Sublinieri

MuncitoriFukushima

  • Agerpres:

Fukushima: Japonia în faţa unui posibil Armaghedon nuclear

Tokyo Electric Power (Tepco) se pregăteşte să evacueze din clădirea reactorului avariat al centralei nucleare Fukushima-Daiichi circa 400 de tone de combustibil nuclear uzat (puternic îmbogăţit). Astfel, aproximativ 1.300 de ansambluri de combustibil ambalate urmează să fie scoase din clădirea ce s-ar putea prăbuşi la un nou cutremur puternic, după ce a fost grav afectată de seismul de 9 grade şi tsunamiul devastator din 11 martie 2011, informează publicaţia online rusă Meteovesti.

Neliniştea japonezilor şi a tuturor vecinilor lor în faţa procedurii iminente este destul de uşor de înţeles, scrie publicaţia menţionată, în condiţiile în care radiaţiile întregii cantităţi de combustibil ce urmează să fie evacuat de la Fukushima echivalează cu de ‘14.000 de ori’ radiaţiile de la Hiroshima.

Un veteran al industriei nucleare americane, expertul Arnie Gundersen, apreciază că operatorul centralei Fukushima ‘se va confrunta cu o serie de dificultăţi în timpul evacuării barelor de combustibil nuclear’, însă publicaţia citată nu le menţionează.

Toshio Kimura, care a lucrat la această centrală mai mult de 12 de ani, a declarat că, în mod normal, barele de combustibil sunt controlate de calculator. Acum, însă, angajaţii de la Tepco, operatorul centralei, vor trebui să acţioneze exclusiv manual, ceea ce ar putea duce la consecinţe neaşteptate.

Descriind posibilele riscuri, într-o întâlnire cu presa, el a apreciat că dacă ceva nu va merge bine, consecinţele operaţiunii de evacuare vor fi considerabil mai severe decât cele în urma accidentului de la Fukushima în 2011 şi a catastrofei de la Cernobâl în 1986.AGERPRES/(AS – autor: Lilia Traci, editor: Mariana Ionescu)

Bălţi cu apă cu grad înalt de radioactivitate, descoperite la Fukushima

Bălţi cu apă extrem de radioactivă au fost descoperite în apropierea rezervoarelor de stocare a lichidului contaminat la centrala nucleară japoneză avariată de la Fukushima, au anunţat compania de electricitate Tokio Electric Power (Tepco) şi Autoritatea de reglementare nucleară, potrivit AFP.

Radioactivitatea măsurată la 50 de cm deasupra acestor bălţi era de circa 100 milisieverţi pe oră, un nivel foarte ridicat care îi împiedică pe lucrători să se apropie prea mult de ele, a precizat aceeaşi sursă.

Un angajat al Tepco, grupul care administrează centrala devastată de tsunami în 11 martie 2011, a descoperit luni, în jurul 09h50 (00h50 GMT) că apa se scurgea printr-o valvă şi că se formaseră bălţi.

Această apă provine din unul dintre numeroasele rezervoare de stocare şi scurgerea continuă marţi dimineaţa, potrivit Tepco, care a afirmat totuşi că apa contaminată nu s-a scurs în Oceanul Pacific.

Un mic zid amplasat în jurul rezervoarelor de apă este destinat să oprească lichidul în caz de scurgeri. Totuşi, s-ar putea ca unele valve să fi fost lăsate deschise, permiţând astfel apei radioactive să se scurgă pe acolo, de unde şi apariţia bălţilor în afara acestui spaţiu închis.

Autoritatea de reglementare nucleară situează acest ultim incident la nivelul 1 al scalei internaţionale a evenimentelor nucleare (Ines, de la 0 la 7), ceea ce corespunde unei ‘anomalii’. Ea nu a constatat totuşi vreo schimbare în nivelul de radioactivitate la o anume distanţă de bălţi.

‘Am ordonat Tepco să cerceteze care este rezervorul aflat la originea scurgerii pentru a o bloca‘, a indicat autoritatea.

Tepco a început să pompeze aceste bălţi luni, la 19h00 (10h00 GMT), în ritm de 1 mc/oră.

Gestionarea apei radioactive (stocată în sute de cisterne enorme amplasate special în diferite locuri ale sitului) constituie una dintre problemele cele mai acute ale Tepco. Acest lichid provine în mare parte din sistemul de răcire indispensabil al reactoarelor.

Apa cu grad înalt de contaminare s-a acumulat, între altele, în subsol între reactoare şi Oceanul Pacific din vecinătate, unde o parte se deversează în ritmul de 300 de tone zilnic. Tepco este pe cale să pompeze acest lichid radioactiv pentru a încerca să reducă scurgerile în mare, pe care compania le negase iniţial până când ele au devenit evidente.

În urmă cu două săptămâni, premierul Japoniei, Shinzo Abe, a promis că autorităţile se vor implica mai mult în gestionarea acestei ape contaminate.

Potrivit expertului francez Jerome Joly, director general adjunct al Institutului francez al radioprotecţiei şi siguranţei nucleare (IRSN), impactul asupra mediului înconjurător al acestor scurgeri de apă contaminată rămâne totuşi marginal în raport cu radioactivitatea totală emisă în 2011 în momentul accidentului.

Tepco se străduieşte din martie 2011 să facă faţă consecinţelor accidentului survenit la centrala Fukushima Daiichi (220 km nord-est de Tokio), ca urmare a unui seism foarte violent şi a unui tsunami la fel de violent. AGERPRES (AS – autor: Lilia Traci, editor: Mariana Ionescu)

Fukushima: autoritatea niponă evaluează o scurgere de apă ca “incident grav”

Autoritatea niponă de reglementare în domeniul nuclear a evaluat miercuri la “nivelul 3” corespunzător unui “incident grav” pe scara internaţională de evenimente nucleare /INES/ o scurgere de 300 de tone de apă puternic radioactivă produsă în ultimele zile la centrala de la Fukushima.

Acest clasament la rangul 3 pe o scară de la 0 la 7 corespunde “respingerii unei mari cantităţi de materie radioactivă în interiorul instalaţiei”, notează AFP.

Accidentul de la Fukushima din 11 martie 2011 rămâne la rândul său în general la nivelul 7, cel mai ridicat corespunzător unor “efecte considerabile asupra sănătăţii şi mediului”. AGERPRES (AS – editor: Sorin Calciu)

[…] În acelaşi timp, un studiu de impact al radiaţiilor emise la catastrofa de la Fukushima asupra locuitorilor din prefectura unde este situată centrala atomică a arătat că 18 minori au cancer de tiroidă, dar legătura cu dezastrul nuclear nu a fost totuşi stabilită, relatează AFP, citată de Mediafax.

Un comitet special a efectuat teste pe 200.000 de persoane cu vârste de până la 18 ani. Cele 18 cazuri de cancer confirmate este mai mare cu şase decât la precedentul raport, care datează din luna iunie, în timp ce numărul cazurilor suspecte a crescut de la 15 la 25.

Totuşi, secialiştii mandataţi de autorităţile prefectorale tind să creadă că aceste cazuri nu sunt legate direct de accidentul nuclear din 11 martie 2011.  Ei îşi bazează afirmaţiile pe datele comparative, în special în cazul dezastrului de la Cernobîl, din 1986, din Ucraina.

Potrivit lor, ar fi prea devreme pentru apariţia unor cazuri de cancer, la puţin peste doi ani de la catastrofă, în timp ce se estimează că sunt necesari între trei şi cinci ani pentru a se putea stabili o legătură cauză-efect.


Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati, Fukushima (criza nucleara)

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “Fukushima: un ARMAGHEDON nuclear al JAPONIEI?

  1. Unde sunt acei americani, salvatori ai omenirii, cand planeta are nevoie de ei? De ce nu se implica ei si in astfel de situatii? Nu sunt rentabile decat “revolutile”?

  2. Dar de ce ar trebui sa se implice americanii ? Nu am inteles.

  3. Cu toate barierele construite in apele de langa centrala se pare ca o cantitate imensa de combustibil radioactiv a ajuns in apele Pacificului – Nu mai consumati peste oceanic sau conserve de ton pentru ca nu e precizata locatia pescuirii – Pe ENENEWS se prezinta situatia la zi.

  4. http://www.filmedocumentare.com/japonia-in-dezastru-tsunami-fukushima/

    “Tepco Has Lost Control” – What Is Really Happening At Fukushima In Four Charts

    And today, in a startling and realistic assessment of Fukushima two and a half years after the explosion, the WSJ finally tells the truth: “Tepco Has Lost Control.”

    Here is how the mainstream media, in this case the Wall Street Journal, catches up with a topic covered extensively in the “alternative” media for the past several years:

    “This is what we have been fearing,” said Shunichi Tanaka, chair of Japan’s Nuclear Regulation Authority, answering questions about the leak at a news conference. “We cannot waste even a minute” to take action.

    Behind the leak is a more serious problem: During the past few months it has become clear that Tepco has lost control over the flow of water at the plant and that the problem is escalating, nuclear experts say.

    Every day, the utility has to find a place to store around 400 tons of contaminated water that it pumps out of the radioactive reactor buildings, and Wednesday it warned that it is fast running out of space. Storage tanks set up on the fly during plant emergencies have started springing leaks, and Tepco can’t replace them with sturdier ones fast enough. Groundwater-contamination levels are spiking at the seaward side of the plant, and water is flowing into the ocean past a series of walls, plugs and barriers that have been flung up to impede its passage.
    What does “losing control” mean in practical terms?

    That lack of control is a big liability, said Kathryn Higley, a specialist in the spread of radiation and head of the Department of Nuclear Engineering and Radiation Health Physics at Oregon State University, who spent a week in Fukushima earlier this year.

    “You have to find ways to control water coming through the site,” Ms. Higley said. “With any sort of accident, you want to control the timing of what’s released and when it gets released.”

    So far, the levels of radioactivity that have escaped to the outside remain relatively low, but some experts warn they may not stay that way—particularly as equipment ages and the heavy-duty work of dismantling the damaged buildings and removing the melted fuel rods proceeds. The radioactivity of the water in the most recent leak was so high that workers couldn’t get close enough to search for the cause until the remaining fluid in the tank was removed.

    Tepco said it doesn’t think that water has flowed into the sea but can’t say for sure. Some of the flooded reactor basements are similarly too hot to approach, and it is still not clear where the melted fuel cores are, or in what state.

    http://www.zerohedge.com/node/477904

    http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323980604579026751169006112.html#project%3DFUKUSHIMA080113%26articleTabs%3Dinteractive

  5. Pingback: FUKUSHIMA in continua alerta. PATRU TONE DE APA RADIOACTIVA SCURSE. Radiatiile din zona contaminata pot ucide un adult in patru ore [VIDEO] - Recomandari
  6. Pingback: Avertisment legat de Fukushima: UN NOU CUTREMUR DE 7 GRADE AR INSEMNA SFARSITUL JAPONIEI - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare