Parintele Savatie despre mizele vizitei PF KIRILL in TRANSNISTRIA [si VIDEO]. Se va infiinta MITROPOLIA TIRASPOLULUI?

21-08-2013 3 minute Sublinieri

Patriarhul-Kirill-Chisinau

Chestiunea Transnistreană este o bubă care a copt, iar vizita patriarhului Kiril ar putea fi acul care să o spargă. Cît puroi va țîșni și pe cine va stropi, e greu de prevăzut. Una este cert, că arătatul limbilor și țevilor de tanc nu mai poate fi tolerat ca o stare normală între Chișinău și Tiraspol.

O jurnalistă mă întreabă ieri stupefiată: Moldova ar putea pierde Transnistria? Moldova nu poate pierde Transnistria, pentru că nimeni nu poate pierde ceea ce nu are. Moldova nu are nici un control asupra spațiului din stînga Nistrului, iar felul în care se primenește orașul Bender cu ocazia vizitei patriarhului arată că Chișinăul a pierdut ireversibil și o bună parte din dreapta Nistrului. Despre ce fel de Moldovă putem vorbi la Bender, dacă eu de 15 ani intru în oraș prin vamă și cumpăr pește și pătrunjel pe bani transnistreni? Transnistria e mult mai mare decît se afirmă la televizor și, îndeobște, la televizor se spun numai minciuni despre Transnistria.

Dacă politicienilor și comentatorilor de la Chișinău li s-ar interzice să vorbească public despre Transnistria, să facă din discuțiile interminabile și provocările jenante colac de salvare mediatic ori de cîte ori intră într-un nou blocaj economic, atunci clasa politică ar dispărea. La Chișinău, atunci cînd un prim-ministru este prins în flagrant cu fapte penale, pînă în seara e gata o nouă bombă cu Transnistria. Că s-au împins doi șoferi la Varnița, că în Tiraspol steagul este roșu, că, vezi Doamne, acolo există vamă și vameși, dar noi nu-i recunoaștem. Recunoaștem numai vama noastră, pusă la 100 de metri mai încolo, cu vameși bravi care borfăiesc torbele sărmanelor femei de la Hîrbovăț și Hulboaca pentru a găsi acolo cîteva perechi de șlapi, ciorapi și haine chinezești cumpărate de la Odesa de la km 7.

Într-o noapte, după ce am trecut vama spre Chișinău, am văzut două femei mergînd pe jos cu torbe de rafie în spate. Se zburlea a ploaie și eu am oprit și le-am luat. Mi-a fost greu să le conving, pentru că sărmanii moldoveni se tem să urce în mașini, de teamă că trebuie să plătească bani, iar bani nu au. Banii trebuiau să și-i scoată din vînzarea la tîrg a șlapilor cu care erau pline torbele de rafie. Le-am spus că e pe gratis și să se urce mai repede că mă grăbesc. Dar n-am mers mai mult de 50 de metri, pentru că am fost oprit de vameși, bravii vameși moldoveni ai lui Leancă și Filat. Se vede că ei cunoșteau femeile și le-au dat jos cu brutalitate, ca și cum ar fi prins vreun grup de traficanți sau pe Filat însuși ducînd vreun conteiner cu țigări. Eu am dat mașina pe dreapta, să aștept pînă termină percheziția. ”Dumneavoastră, părinte, puteți pleca” – mi-a zis vameșul. ”Eu nu pot pleca – îi răspund, noi sîntem împreună”. ”Plecați, că noi trebuie să facem act”. ”Eu stau aici pînă terminați, căci cred că faceți ceva legal, iar în țara mea este legal să mă deplasez liber, chiar dacă am o torbă cu șlapi chinezești în spate, în valoare de 30 de dolari”. A început ploaia, iar eu, impresionat de-a lungul vremii de cuvîntările politicienilor despre nerecunoașterea vămii transnistrene, n-am mai răbdat și i-am luat la ocărît pe bravii vameși moldoveni, așa, popește. Să nu se supere alți vameși și polițiști, dar le-am zis: ”Voi, băieți, nu sînteți născuți din mame, ca toată lumea, dar cred că ați crescut în grădină, ca sfecla, că n-aveți suflet omenesc în voi”. Acestea zicîndu-le, mi-am luat femeile cu tot cu torbe și am plecat, că eram în țara noastră, doar că vameșii erau moldoveni.

Problema transnistreană este o problemă doar a oamenilor simpli. Politicienii de la Chișinău beau coniac Kvint la Tiraspol, se distrează, fac afaceri, au imobile. Din acest motiv, conflictul le este necesar. Dar el trebuie dezumflat, spart, ca oamenii să-și poată vedea de viața lor, de călătoriile lor, de credința lor.

Am toată convingerea că doar biserica poate împăciui cele două maluri ale Nistrului, iar vizita patriarhului Kiril este un eveniment capabil să demareze acest proces. Am afirmat că e posibilă înființarea unei mitropolii la Tiraspol, dar nu am zis nimic nou: e un scenariu discutat chiar și în presa națională încă din 2001. Că vizita patriarhului și tot arsenalul politic pe care îl presupune ea va aduce și o notă de imprevizibil și de critici, e normal. Dar la asta m-am referit cînd am zis că buba transnistreană ar putea să se spargă și puroiul să țîșnească.

Fără îndoială, e un moment istoric în sensul de nouă etapă de regîndire și repoziționare geopolitică a spațiului transnistrean. Prin vizita patriarhului la Tiraspol, Transnistria va înceta să mai fie văzută doar ca un depozit de tancuri și coniac, ci se va înfățișa și ca spațiu spiritual și încă unul vrednic de o atenție deosebită din partea primului ierarh. Din păcate, Chișinăul nu a făcut nimic pentru a spiritualiza dialogul cu Tiraspolul și din această cauză a pierdut.

Autor: Savatie Baștovoi

Vizita Patriarhului Kiril îi îngrijorează pe unii clerici din regiunea transnistreană. Călugării de la Mănăstirea Chiţcani se tem că vizita Înaltului ierarh de la Moscova ar putea determina anumite schimbări în interiorul Mitropoliei Moldovei, subordonate Patriarhiei Ruse.

Călugării aşteaptă cu sufletul la gură vizita Patriarhului Kiril, despre care spun că ar putea fi una istorică. Mai mult, clericii consideră că s-ar putea produce schimbări esenţiale în interiorul Mitropoliei. Totodată, ei cred că Mănăstirea Chiţcani a fost inclusă nu întâmplător în traseul înaltului erarh, întrucât acest lăcaş a fost fost dintotdeauna un măr al discordiei între cele două maluri ale Nistrului.

În acest sens, ieromonahul Savatie Baştovoi admite că, în urma acestei vizite, ar putea fi pusă în discuţie înfiinţarea unei noi mitropolii, a Transnistriei, separată de cea a Moldovei. Iar în această situaţie, mănăstirea ar putea fi trecută în componenţa noii mitropolii. În plus, duhovnicul susţine că vizita în Moldova a Patriarhului Kiril are la bază interese geopolitice evidente.

“Dacă s-ar înfiinţa o mitropolie, atunci mitropolitul ar trebui să aibă titulatura Mitropolitului Tiraspolului şi al întregii regiuni transnistrene, ceea ce alături de Mitropolitul Chişinăului şi al Moldovei ar creea evidenţa a două zone canonice distincte. Următorul pas ar fi recunoaşterea unui teritoriu politic al unui stat”, a declarat ieromonahul Savatie Baştovoi.

Patriarhul rus Kiril va veni în Moldova pe data de 7 septembrie.


p. Savatie despre vizita PF Kirill in MOLDOVA de medialert

Nota noastra:

Opinia optimista a pr. Savatie Bastovoi contine o contradictie. Cum ar putea sa “impaciuiasca” o decizie canonica prin care se oficializeaza o separare? Chiar daca, de facto, regiunea transnistreana nu mai e sub controlul – politic si ecleziastic – al Chisinaului, decizia de a transforma de jure statutul acestei regiuni pare ca premerge, asa cum sugereaza si parintele, unei recunoasteri a independentei Transnistriei. 

Dar recunoasterea Transnistriei ar insemna ca Rusia se pregateste pentru ce e mai rau (pentru interesele sale) in Rep. Moldova – iesirea acesteia de sub influenta sa politica – poate chiar si canonica! 

Lucru care nu prea are cum sa aduca a pace, ci mai degraba a conflict, daca nu intre Tiraspol si Chisinau, atunci intre… Moscova si Bucuresti.


Categorii

1. DIVERSE, Opinii, analize, Parintele Savatie, Patriarhul Kirill

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “Parintele Savatie despre mizele vizitei PF KIRILL in TRANSNISTRIA [si VIDEO]. Se va infiinta MITROPOLIA TIRASPOLULUI?

  1. De aproape fiecare data ii sorb cuvintele parintelui Savatie pe care le gasesc de o rara profunzime, ii citesc cartile, fiind uimit si incantat de profunzimea cuiva de o varsta foarte apropiata de a mea. Trebuie sa recunosc, insa, ca de aceasta data nu-l inteleg. In primul rand, nu inteleg rationamentul sau care ia in discutie atitudinea (pe drept cuvant) de plans a conducerii R Moldova pentru a justifica cedarea (definitiva a) Transnistriei, de parca R Moldova ar fi a lor, nu a moldovenilor. Bun, nu isi exercita autoritatea asupra Transnistriei, dar situatia e una samavolnica, ilegala, care incalca dreptul international (din cauza presiunii internationale nu a fost recunoscuta oficial Transnistria de catre Rusia). Ce facem acum, pentru ca stabii de la Chisinau se imbata la Cricova cedam totul, eventual inclusiv partea mult mai mare aflata sub controlul Tiraspolului de care vorbeste parintele Savatie?

    Apoi, buba nu e de ieri de azi si nu vad nici un motiv pentru care acum ar fi considerata mai coapta decat altcandva. Pentru cine e coapta? Ca pentru hoti (rusi), poamele sunt considerate indeobste coapte mai inainte de vreme, sa apuce sa culeaga inainte de a fi coapte cu adevarat, cand sunt culese de stapanul de drept. Pare ca rusii sunt mai degraba grabiti sa profite de perioada de degringolada pentru a-si intari avanpostul in Transnistria.

    In al treilea rand, daca ideea e ca R Moldova i-ar fi mai bine fara Transnistria (pot intelege aceasta pozitie, ma bate si pe mine gandul asta din cand in cand), apoi trecerea la fapte in felul descris e varianta cea mai dezavantajoasa pentru noi. Cedam aproape tot din prima, in speranta ca, apoi, Rusia o sa inchida ochii la unirea cu Romania. Pai Rusia stim ca stie sa primeasca dar uita sa dea. Poate parintele Savatoe stie ceva ce noi nu stim, o exista vreo intelegere pe undeva…dar, la cum se desfasoara lucrurile, cam dam vrabia din mana. O eventuala intelegere ar trebui, in cazul de fata, sa includa, o data cu eventuala creare a Mitr Transnistriei, o desfiintare a celei a Moldovei, sa existe o dovada de buna credinta. Ma indoiesc puternic ca o sa vedem asa ceva. Nu vad decat un scenariu perdant, in care R Moldova ramane blocata in lupte interne, cu Rusia legalizandu-si sederea (militara!) in Transnistria.

    Daca era sa acceptam solutii rusesti, apai planul Kozak, impotriva caruia ne-am luptat ca bezmeticii, era mult mai bun. Asta cu punerea pe harta a Transnistriei prin vizita patriarhului imi aminteste de ucrainenii care au infiintat un oficu postal pe I Serpilor pentru a castiga procesul la Haga.

    Daca acestea sunt argumentele parintelui, nu-i inteleg pornirea acida impotriva celor de la Timpul, macar ei de forma sustin departarea de Rusia, aceasta Rusie care-si omoara dizidentii si tanjeste din nou la marire (e o alta discutie despre sansele irosite dupa caderea URSS de a avea o relatie de cooperare). Imi doresc din suflet sa aflu ca gresesc, ca exista motive puternice de a crede ca nu inchidem ochii in fata incercarii de legalizare a prezentei armate a Rusiei in Transnistria. As mai continua pe cateva pagini, dar e mai bine sa ma opresc. Iertare!

  2. @marian:

    De acord.

    Ideea cu infiintarea unei mitropolii in Transnistria nu ne pare decat ca un fel de masura gen “worst case scenario”. De fapt, Rusia pastreaza amenintarea cu recunoasterea Transnistriei tocmai pentru acest caz, cand Moldova s-ar duce prea departe de sfera sa de influenta. Asa ca nu vedem impaciuirea :). Daca s-ar intampla asta, ar insemna, dimpotriva, ca Rusia se pregateste pentru un conflict fatis. Dar poate tema asta cu noua mitropolie e ceva fals, asa cum au mai fost teme false legate de alte vizite ale patriarhului Kirill (de pilda, data trecuta se zvonea ca va fi inlocuit mitr. Vladimir Cantarean).

  3. Poate ca Pr. Savatie se gandeste ca daca tot se intampla ce se intampla (daca cumva e inevitabil), macar sa iasa tot binele care poate sa iasa din aceasta situatie? Nu stiu, si nci nu ma pricep la aceasta situatie.

  4. Mda…

    http://mitropolia.md/dezmintire/

    Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove neagă categoric speculațiile conform cărora vizita Preafericitului Patriarh Kiril al Moscovei și al Întregii Rusii în Regiunea Transnistreană, programată pentru data de 9 septembrie a.c., ar duce la crearea unei noi mitropolii în stânga Nistrului. Pentru a preveni orice interpretări eronate ulterioare, subliniem faptul că Episcopia de Tiraspol și Dubăsari este și rămâne parte componentă a Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, iar zvonurile cu caracter secesionist nu au nicio acoperire. Ținem să reamintim opiniei publice că Preafericitul Patriarh Kiril va vizita Republica Moldova în perioada 7-9 septembrie 2013, pentru a participa la festivitățile prilejuite de aniversarea a două sute de ani de la crearea Eparhiei de Chișinău. Totodată Vă informăm că s-a modificat ora sosirii avionului cu care Preafericitul Patriarh Kiril va veni în Moldova; astfel aparatul de zbor va ateriza pe Aeroportul Internațional Chișinău la ora 15.00, 7 septembrie 2013. Vă mai aducem la cunoștință ca fost definitivat programul vizitei Preafericirii Sale în Regiunea Trasnistreană, care va fi dat publicității în preajma evenimentului.

  5. Pingback: Interviu al Mitropolitul Vladimir Cantarean despre vizita PF Kirill in Rep. Moldova. Intai-statatorul moldav despre eventuala UNIRE A CELOR DOUA MITROPOLII DIN BASARBIA - Recomandari
  6. Pingback: Rogozin AMENINTA Republica Moldova. Basescu despre “OFENSIVA TERIBILA” a Bisericii Ruse in Basarabia si CATEDRALA Patriarhului Daniel - Recomandari
  7. Pingback: update – Parintele Savatie Bastovoi: CRONICA VIZITEI PATRIARHULUI KIRILL IN MOLDOVA. Cum s-a rugat patriarhul Rusiei cu “AFURISITII” conducatori [VIDEO] - Recomandari
  8. Pingback: In preajma vizitei PF KIRILL in Rep. Moldova. “Adevarul” despre 200 DE ANI DE LA INFIINTAREA UNEI MITROPOLII MOSCOVITE PE TERITORIU ROMANESC - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare