GRECIA IMPINSA SPRE FALIMENT/ Cipuri pentru infractori si coduri de bare pentru bebelusi/ MARTORUL-CHEIE DE LA SMOLENSK ASASINAT. CE A FILMAT RAMANE/ Prima scoala ortodoxa privata – la Iasi/ LA CE A FOLOSIT, DE FAPT, PSIHOZA NORULUI DE CENUSA?/ Romania, El Dorado al OMG / MARTURISITORII ARDELENI (Stiri si recomandari 22 – 24 aprilie 2010)

24-04-2010 17 minute Sublinieri

 • Capital:

Eurostat: Deficit bugetar în România mai mare decât cel anunţat de oficiali

Salariile bugetarilor ar putea fi îngheţate şi în 2011

Salariile bugetarilor vor fi îngheţate şi în 2011 dacă nu vor fi disponibilizaţi cel puţin 4% din angajaţii din sectorul public, reprezentând aproximativ 65.000 de salariaţi, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale.

Euro s-a depreciat ieri la minimul ultimelor 12 luni faţă de dolar din cauza anunţului oficial că oficialii de la Atena au cerut activarea mecanismului de ajutor în valoare de 45 de miliarde de euro acordat de Uniunea Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional. Anunţul a speriat investitorii, care au considerat că apelarea la acest ajutor înseamnă că Grecia este foarte aproape de falimentul de ţară. …

“Ideea că situaţia datoriilor Greciei nu se va îmbunătăţi pe termen scurt este unul dintre elementele care tensionează pieţele”, a afirmat analistul Kwak Joong-bo, de la Hana Daetoo Securities. Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene, a indicat joi că deficitul bugetar de anul trecut al statului elen este mai mare decât s-a anticipat, fiind echivalent cu 13,6% din Produsul Intern Brut. Totodată, agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a retrogradat ratingul datoriilor Greciei.

Grecia cere activarea mecanismului de ajutor UE-FMI

Tot ieri, Grecia a cerut activarea mecanismului de ajutor în valoare de 45 de miliarde de euro stabilit de Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat premierul elen, George Papandreou. “Activarea mecanismului este o necesitate naţională şi de aceea am cerut ministrului de Finanţe să ia toate măsurile necesare”, a declarat Papandreou. Programul de sprijin financiar stabilit de membrii Uniunii şi FMI presupune acordarea de împrumuturi cu dobândă redusă, de aproximativ 5%. Autorităţile elene au iniţiat miercuri discuţii cu experţi ai FMI, Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene asupra detaliilor tehnice pentru accesarea mecanismului de ajutor, pentru a scoate statul dintr-o criză financiară fără precedent.

Asemenea Lehman Brothers

“Timpul este scurt: Grecia trebuie să plătească datorii de 8,5 miliarde de euro până pe 19 mai, bani pe care nu-i are”, scriu jurnaliştii de la Wall Street Journal. De asemenea, analiştii de la breakingviews.com, un portal care ţine de Reuters, spun că un faliment al Greciei ar fi la nivel statal ce a fost Lehman Brothers pentru bănci. Un sondaj efectuat de Reuters, la care au participat 50 de economişti, arată că este o probabilitate de 80% ca Grecia să ceară ajutor financiar în următoarele două luni şi de 25% ca statul elen să intre în incapacitate de plată în următorii cinci ani, din cauza datoriilor. […]

Există cineva care doreşte falimentul Greciei?

Grecia este victima unui puternic atac speculativ pe pieţele financiare, care ameninţă stabilitatea zonei euro, scria publicaţia franceză Liberation în urmă cu ceva timp. Jucătorii de pe pieţele financiare par a fi decişi să atace veriga slabă a zonei euro, forţând Grecia să plătească dobânzi tot mai ridicate pentru datorii, cu scopul de a determina intrarea statului în incapacitate de plată. Ieri, în urma anunţului Eurostat, dobânzile pentru obligaţiunile greceşti au crescut din nou la 8,3%. Ca să se împrumute, Grecia trebuie să plătească aproape de 3 ori mai scump decât Germania, de exemplu, a cărei dobândă pentru obligaţiuni la 10 ani este de doar 3%.

 • Hotnews:

Cine sunt marii speculatori pe euro? Spre cine arata Grecia cu degetul?

Cand vine vorba de situatia Greciei sau a cursului euro in fata altor valute, toata lumea vorbeste despre speculatori, CDS-uri, produse sofisticate si asa mai departe. Nimeni nu pronunta nume pentru ca o asemenea acuzatie este greu de dovedit in instanta. Unii vorbesc despre o cina secreta dintr-un restaurant de pe Wall Street, unde amfitrionul- cunoscutul magnat George Soros, ar fi desenat pe un servetel planul de dizolvare a monedei europene. Altii arata spre Goldman Sachs sau spre John Paulson. Intotdeauna, in spatele unei decizii de asemenea anvergura se afla o persoana. Catre cine arata cu degetul, Grecia?

Culmea speculatiei: firme de stat elene care pariaza si ele pe falimentul grec

Potrivit presei locale, Hellenic Post Bank (TT)- o companie detinuta de Stat si care isi are sediul la doua blocuri de Parlamentul elen, a cheltuit circa un miliard de euro in 2009 pe CDS-uri ca sa isi asigure pozitia in cazul unui faliment de stat. TT a castigat din cumpararea si apoi vanzarea CDS-urilor circa 35 de milioane de euro.

Fondul de risc al lui Paulson, sau miza pesimistilor

Inainte cu mult ca problemele Greciei sa devina un punct de presiune pe harta finantelor europene, cateva fonduri de risc (printre ele, cel condus de celebrul deja John Paulson) au pariat cu bani partial imprumutati pe faptul ca Grecia va intra in incapacitate de plata. In scurt timp, finantele grecesti au iesit la lumina iar pariurile lor au inceput sa devina interesante si pentru altii. In 2006, cand segmentul imobiliar era flambat la greu, un investitor devenea prudent si se retragea discret. Era Paulson. John Paulson. Americanul era convins ca sarbatoarea nu va mai dura mult si a inceput sa parieze ca sectorul imobiliar va cadea. In cateva saptamani, criza a facut ca americanii care se imprumutasera de la banci sa nu-si mai poata plati ratele. Numarul lor era din ce in ce mai mare, asa incat riscul de neplata (si prin urmare, asigurarea impotriva defaultului) crestea. Paulson castigase. Mai mult, nu peste mult timp, tot el a fost cel care le-a propus bancilor de investitii Bear Stearns, Deutsche Bank ori Goldman Sachs sa isi grupeze creditele ipotecare in asa numitele CDO (collaterized debt obligations). Aceste CDO urmau apoi sa fie vandute investitorilor naivi care mai sperau in vigoarea pietei imobiliare din SUA. Apoi, ca orice speculator care se respecta, a pariat si impotriva acestora. In total, Paulson a facut 4 miliarde de dolari din aceste pariuri.[…]

Soros, deci speculez

George Soros (Soros Fund Management) este cunoscut ca maestru in arta ingrijorarii Statelor. George Soros apare, linistea dispare. Cam asa s-ar putea traduce prezenta lui pe pietele financiare. In 1992, Soros (stiu ca povestea e veche, dar sunt cam ne-scris) dl. Soros a riscat 10 miliarde de lire sterline pe caderea lirei, exact asa cum acum se mizeaza pe caderea euro. Castigul lui Soros a fost de un miliard de lire.

Seful FMI cere marilor puteri economice sa-si coordoneze actiunile inaintea summitului G20

Directorul Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, a lansat joi seara un apel, inaintea reuniunii G20 de la Washington, la coordonare intre marile puteri economice, avertizand ca reformele lor financiare sunt pe alocuri “incoerente”, scrie AFP. Reformele fusesera lansate in numeroase tari pentru a evita repetarea unei crize financiare grave precum cea din 2008-2009 in urma careia economia mondiala a intrat in recesiune. Strauss-Kahn spune ca intentiile autoritatilor financiare sunt bune, dar concretizarea lor pune uneori probleme. FMI urmeaza sa prezinte ministrilor de Finante si bancherilor din tarile G20, reuniti vineri la Washington, un raport privind impozitarea sectorului bancar. O versiune preliminara publicata de BBC, arata ca acest document ar propune doua taxe: una s-ar aplica la fiecare institutie financiara asupra tuturor activelor, in funcţie de risc, iar cealalta s-ar aplica asupra profiturilor.

O comisie a Senatului american a publicat sambata o serie de discutii care arata modul in care banca Goldman Sachs a profitat de criza creditelor imobiliare pentru a incasa zeci de milioane de dolari, relateaza AFP. “Banci de investitii precum Goldman Sachs nu erau doar simpli jucatori in piata, erau promotori interesati ai unor scheme financiare complexe, riscante, care au favorizat izbucnirea crizei“, afirma Carl Levin, presedintele subcomisiei permanente de ancheta, intr-un comunicat publicat alaturi de discutiile dintre sefii Goldman Sachs.

***

 • Prioritate de dreapta:

Breaking! Cameramanul de la epava avionului polonez a fost asasinat!

Devine mai complicat (UPDATE)

Cameramanul care a filmat clipul în care se aud focuri de armă, în pădurea de lângă aeroportul Smolensk, unde s-a prăbuşit avionul prezidenţial polonez pe 10 aprilie, a fost asasinat la Kiev prin înjunghiere.
Iniţial, “Andrij”, după numele său, a fost transportat în stare critică la un spital din Kiev, Ucraina. Asasinii l-au urmărit, au intrat în salon, au decuplat aparatura medicală şi l-au înjunghiat mortal.

O sursă poloneză informează: “Autorul clipului văzut de toată lumea a fost înjunghiat lângă Kiev pe 15 aprilie şi a fost transportat în stare critică la un spital din Kiev. Pe 16 aprilie, trei indivizi neidentificaţi l-au decuplat de la aparatura medicală şi l-au mai înjunghiat de trei ori. Andrij a fost declarat decedat în aceeaşi zi. Guvernul rus susţine că este vorba despre o coincidenţă”.

Sursa: http://once-upon-a-time-in-the-west.blogspot.com/2010/04/red-terror-file-man-who-took-video.html

Situaţia se complică, “cineva” nu doreşte martori care să se prezinte la un eventual proces.

În pădure este văzut un grup de trei persoane care se apropie de epavă, dinspre stânga, pe partea opusă poziţiei din care se filmează. Se aude (neclar) : “spakoino!” (“linişteşte-te !” – 0:53). O persoană care se vede zăcând printre resturile epavei mişcă o mână (1:10). “davaite gnata !” / “daţi-mi (o) arma/ă” (?), “ne ubivaite nas!” / “nu ne omorâţi !” (1:37). O persoană îmbrăcată în culoare închisă sare de pe epavă. O împuşcătură, apoi hohote de râs (2:07-2:10). “Smiana planov !” / “S-a(u) schimbat planul/rile !”, apoi urmează o împuşcătură (2:21). Şi încă una. O persoană cade (nu se vede clar – unul din “echipă” are o obiecţie şi este “liniştit”?!).

Clipul se opreşte aici, dar este evident- cameramanul ştia mai multe decât ceea ce se vede în clip. Urma unui glonţ pe un cadavru provenit din “accident aviatic” se poate masca prin foc sau prin distrugerea zonei prin care a trecut glonţul.

Pe 7 aprilie, când s-au întâlnit la Katyn, premierul polonez Donald Tusk şi cel rus, Vladimir Putin, au convenit să încheie un contract de import de gaze naturale, “Contractul secolului” (conform unei ştiri Gazeta Wyborcza). Se aştepta semnarea acordului până la sfârşitul lunii aprilie. Contractul s-ar fi semnat încă din 10 februarie, dar partidele de opoziţie (printre care cel al fraţilor Kaczynski) au ameninţat cu contestarea sa la Curtea Supremă, astfel încât semnarea contractului nu a mai avut loc.

Pe fondul controverselor privind prăbuşirea avionului prezidenţial, ministrul  polonez al Economiei anunţă deodată că partea rusă întârzie semnarea contractului. Înainte de a muri, Lech Kaczynski se declarase extrem de îngrijorat de contract, deoarece stabilea o dependenţă 100% a Poloniei faţă de gazul rusesc, pentru cel puţin 28 de ani (contractul este planificat până în 2037, chiar 2045).

Opoziţia a cerut clarificări, întrucât prezentul contract de furnizare a gazelor naturale are termenul de expirare în 2022, iar preţul este destul de bun. Władysław Stasiak, cel mai activ în aceste critici, a murit în prăbuşirea de la Smolensk.
(sursă – Polskaweb.eu)

Informaţii noi în cazul prăbuşirii aeronavei prezidenţiale poloneze. Avionul este posibil să se fi prăbuşit din cauza blocării unui sistem de avertizare de la bord. Potrivit analizei datelor din cutile negre ale aparatului de zbor, pilotul nu ştia cât de jos zbura. Specialiştii susţin că această informaţie este surprinzătoare în condiţiile în care avionul prezidenţial era dotat cu sistemul de avertizare pentru apropierea de sol (TAWS), care ajută echipajul să evite coliziunile cu dealuri, antene sau copaci, informează Mediafax. “Este posibil ca sistemul de avertizare să fi fost oprit pentru că aeroportul militar de la Smolensk nu permite utilizarea unor astfel de aparate “, a declarat colonelul Tomasz Pietrzak, un pilot al flotei prezidenţiale poloneze. Înaintea prăbuşirii, avionul prezidenţial polonez a lovit vârfurile copacilor. Toţi cei 96 de pasageri ai aeronavei au murit în accident, inclusiv preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, soţia acestuia şi numeroşi oficiali politici şi militari.

“Din cauza faptului că spaţiul aerian european este controlat de autorităţile naţionale, statele europene au luat decizii diferite de la ţară la ţară, bazându-se însă pe aceleaşi date”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Helen Kearns, iar Comisarul european pentru transport, Siim Kallas, consideră că administrarea spaţiului european practicată în prezent şi bazată pe controlul acestuia de statele membre ale Uniunii Europene este un sistem depăşit.

 

“Trebuie să instituim urgent un mecanism european pentru controlul spaţiului aerian”, a spus Kallas.

Mecanismul în cauză, numit “Spaţiu aerian european unitar”, a fost decis deja cu câţiva ani în urmă cu obiectivul de a reorganiza controlul zborurilor deasupra Europei în funţie de trafic şi nu ca până acum, în funcţie de graniţe.

(…) Comisarul european pentru transport, Siim Kallas, intenţionează acum să impună centralizarea spaţiului aerian european mai devreme de 2012, aşa cum fusese stabilit iniţial. Kallas doreşte să înainteze săptămâna viitoare primele propuneri în acest sens.

Cutremur cu magnitudinea 6,4 în Indonezia

Nou bilanţ al cutremurului din China: Circa 2.000 de morţi şi peste 12.000 de răniţi

***

 • Antena3:

Iuşcenko: Extinderea şederii ruse în Crimea este “ocupaţie militară

SUA: China va accepta sancţiuni contra Iranului

Vicepreşedintele american Joe Biden arăta că China va accepta o nouă rundă de sancţiuni ONU contra Iranului, în pofida faptului că s-a opus timp îndelungat unui asemenea pas.

Washington va impune noi sancţiuni contra Iranului până la finele lunii

Vicepreşedintele american Joe Biden a declarat că se aşteaptă ca noi sancţiuni contra Iranului să fie introduse până în luna mai, în timp ce Teheran început să facă lobby pentru ca ONU prin Consiliul de Securitate să se opună unor noi paşi contra republicii islamice. Biden a emis cel mai recent avertisment la adresa Iranului în cadrul unei apariţii la ABC. “Toată lumea, de la premierul israelian la cel britanic, la preşedintele Rusiei, este de acord că următorul pas pe care trebuie să îl facem este pe calea sancţiunilor ONU,” arăta Biden. “Cred că veţi vedea un regim de sancţiuni introduse până la finele lunii, începutul lunii viitoare”, arăta acesta. Întrebat dacă Israel ar putea ataca unităţile nucleare iraniene, Biden arăta că Israel a acceptat să aştepte şi să vadă impactul noilor sancţiuni.

Netanyahu sfidează SUA: Nu opreşte construcţiile în Ierusalim

Charlie Willmer este primul bebeluş din Marea Britanie care a fost însemnat cu cod de bare, operaţiune care va înlocui tradiţionala etichetă scrisă de mână aplicată nou născuţilor. Evenimentul s-a petrecut la Spitalul General din Kettering, Anglia, acesta fiind primul care va “contoriza” bebeluşii cu coduri de bare.

Implantul din spatele urechii

Creatorul mobilului crede ca telefonul viitorului ar trebui sa se concentreze pe imbunatatirea calitatii vietii celui care il foloseste. “Tehnologia iti face viata mai buna, mai sigura, te educa, te distreaza si te face mai productiv”, explica el. “Viitorul telefoanelor mobile este sa faca viata oamenilor mai buna – si cea mai importanta cale este oportunitatea de a revolutiona sistemul medical”. In ceea ce proveste dezvoltarea fizica a mobilelor, Cooper crede ca telefonul nu va fi mai mult decat un implat in spatele urechii. “Pe termen lung, telefonul mobil va fi implantat sub piele, in spatele urechii, alaturi de un computer puternic care va fi, de fapt, sclavul tau”, afirma el.

***

Lumea rea din desenele animate
Mitorpolia Moldovei îngrijorată de intenţiile ruşinoase ale minorităţilor sexuale

O fantomă bântuie lumea: ideologia „genului”

O fantomă bântuie lumea: ideologia „genului” II

Să răscumpărăm vremea – ce facem sâmbăta şi duminica?

“Ortodoxia are un viitor mare în Guatemala”

În seara zilei de vineri, 16 aprilie, Părintele Marcu, duhovnicul închisorilor şi directórul ziarului Orthodoxos Typos, s-a mutat la Domnul. Dumnezeu să-l odihnească !

Ori câte ori deschid computerul, mai aflu din ţară o veste care îmi dă fiori. Zilnic, se petrec tragedii născute din cauza iresponsabilităţii clasei politice şi a pasivităţii României capitularde. Iresponsabilitatea a atins un nivel atât de ridicat încât ameninţă supravieţuirea biologică a naţiunii noastre. Dacă nu ne trezim, ceea ce au început comuniştii vor duce la bun sfârşit transnaţionalele producătoare de OMG-uri. Chiar nu ne pasă că România a devenit un El Dorado al plantelor modificate genetic?

Potrivit „Centrului de informare asupra organismelor modificate genetic“ din Cluj, companii ca Monsanto tind să deţină un adevărat monopol asupra cultivării plantelor din ţara noastră. În vreme ce Bulgaria a interzis total OMG-urile, România le „testează“ pe suprafeţe din ce în ce mai mari. Aflăm că aprobările privind introducerea de noi varietăţi se decid de către comisii obscure în cadrul unor „întâlniri cu caracter confidenţial“. Ştiam că României capitularde îi lipseşte conştiinţa, mă întreb dacă nu i-a pierit cumva şi instinctul de conservare.

În vreme ce România este târâtă tot mai mult în mocirla vechiului model economic, în Statele Unite apar mugurii noului sistem. În tăcere, „sub radar“, pe ruinele încă fumegânde ale falitei ordini neoliberale, se naşte o altă lume. Speranţa renaşte în mijlocul deznădejdii.

Un fenomen fascinant se petrece chiar sub ochii mei. În „judeţul“ în care locuiesc, El Dorado county, regiunea de ferme Apple Hill a devenit o pepinieră pentru ţăranii viitorului. Cine sunt aceşti ţărani, cum văd ei viitorul agriculturii veţi afla dintr-un articol apărut ieri în „Sacramento Bee“, ziarul capitalei californiene.

Cititi tot articolul pe A Treia Forta. Romania profunda

 • Hotnews:

VIDEO Vincent Keisen Vuillemin, director la CERN: Daca bosonul lui Higgs exista, il vom detecta, cel mai probabil in 2011

Zen, o practica a pacii si linistii

Seful departamentului de ingineri este insa si maestru ZEN: “o practica de viata”, dupa cum o defineste el. “Zen este practica meditatiei, meditezi cu trupul si cu mintea”, “o practica a pacii, a linistii, a autocunoasterii”, spune cercetatorul, care adauga ca atunci “cand te cunosti pe tine insuti, esti mai deschis catre oameni si catre lume”.

Vincent Keisen Vuillemin, director la CERN si maestru Zen, a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre creationism vs evolutionism, materie si spirit

Directorul CERN este maestru Zen si priveste Zen-ul ca o practica ce poate aduce “pace in lume”. Mai mult, chiar ii face “reclama”, afirma ca este demonstrabil stiintific si trimite unul din participantii la dialogul Hotnews la un dojo ZEN din Bucuresti!  De asemenea, considera ca budismul este o credinta foarte apropiata de stiinta si ca este mult mai pretabil apropierii dintre stiinta si religie, spre deosebire de religiile “cu dogme”. Mai spune ca stiinta ne spune cu certitudine ca a existat Big-Bang. Ceea ce demonstreaza fara echivoc ca este un farsor. In stiinta nu exista certitudine!

Întrebarea nr. 5 Constantin

Desi este greu sa adresezi o intrebare fara sa pari mult prea naiv, in calitate de profan, in fata unui om ce astazi participa la cel mai mare experiment al omenirii , imi fac totusi curajul de a intreba cum vede Domnul Vincent Keisen Vuillemin, director la CERN si maestru Zen relatia dintre religie si stiinta, dintre creationism si evolutionism, dintre materie si spirit? Avem macar un singur motiv sa credem ca Universul implica Divinitatea, ca omul ca parte a Universului concentreaza nu doar materie ci si spirit sau ca spiritul are sanse pentru eternitate? Sau toate astea sunt creatii ale mintii?! Sunt gaurile negre si altceva decat par a fi? Multumesc!

Vincent Keisen Vuillemin

Everyone is free to believe that the universe was created by a divinity. There no proff what’s ever of it, this is the reason why it is part of the domain of the belief. In physics we know very precisely how the universe developped itself from the big-bang. Now where does it come from and why ? We do not belive that any kind of ideal divinity did anything. Probably fravitational waves spread avor a pre-universe, and not observable, gather together and created an accumulating point of creation, pulling in the entise availbel energy of these waves. This is an incredible energy, and it exploded. As mass and energy are the same this energy transformed itself in matter, more and more as the universe was cooling itself off. Zen is not a belief, religions have belief. So in zen eithet we do not believe to any magic creation by any god. …

Întrebarea nr. 7

credeti ca religia si stiinta se pot impaca, sau chiar completa? considerati ca filosofia buddhista este mai aproape de esenta nevoii de credinta dacat crestinismul?

Vincent Keisen Vuillemin

Buddhist monks have a great faith. In terms of belief, they believe in themselves. So zen is not a religion. It is a discipline to understand deeply oneself, who we are, what is our mind, so it develops a knowledge of our self. Scientific approach is also developing the knowledge that we have about our world. But we are not separated from our world. So knowledge of oneself and knowledge of our universe go together. In the future more and more these two approaches will become closer and closer. So the zen way is better to approach also science as religions as it does not have dogmas.

ca practicant de zen, sunteti de acord cu ideea ca daca omul si-ar putea controla emotiile , n-ar mai exista razboaie pe pamant?

Vincent Keisen Vuillemin

Sitting quietly in breathing slowly, observing his own breathing, calming the thoughts, is a practice which helps everyone in understanding better oneself. So in understanding also his own emotions. This is a practice of peace, and allow the people to know, recognize and control their emotions. Then yes, this is a practice which will help peace in the world. …

Întrebarea nr. 14 bolovanul

1. cum ati ajuns sa practicati zen?

2. ati incercat si alte cai spirituale?

3. exista cercetari care au pus in evidenta existenta ki-ului?

Vincent Keisen Vuillemin

When I was young I was going to the protestant church. I wanted to find a spiritual way that I can really practice with my body and my mind. Going on Sundays to church was not suffisant. So I read books about zen and I started to look in Geneva if there were a zen dojo. I found it and continued to practice for more than 25 years. There is a beautiful zen dojo in Bucharest, you should go and try zazen with the other practicants and monks. Ki is energy. Now the universe is expanding, we believe that it is due to dark energy, the energy contained in vacuity. So yes, there is evidence. Also if you live it means that you have ki !!

***

În anul 1950, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a hotărât să fie trecuţi în calendarele ortodoxe româneşti, ca sfinţi şi mărturisitori, ierarhi, călugari şi credincioşi români, printre aceştia fiind Sfinţii Ierarhi şi Mărturisitori Ilie Iorest şi Sava Brancovici, mitropoliţii Transilvaniei. Trecerea în rândul sfinţilor, după rânduiala ortodoxă, s-a făcut în 1955, la Alba Iulia. Un alt român transilvănean pomenit în calendarul ortodox pe 24 aprilie este episcopul Iosif al Maramureşului, după cum a hotărât Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe la 20 iunie 1992. Pentru un alt mitropolit al Transilvaniei, Andrei Şaguna, s-a constituit o comisie de canonizare, demers iniţiat în 2008. În calendarul ortodox românesc, pe 24 aprilie sunt prăznuiţi Sfinţii Ierarhi şi Mărturisitori Ilie Iorest şi Sava Brancovici, mitropoliţii Transilvaniei, alături de Sf. Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş.

“Biserica ortodoxă românească din Transilvania, de-a lungul istoriei, a trecut prin împrejurări deosebit de vitrege, determinate de asupririle naţionale, sociale şi religioase la care era supus poporul român. Biserica ortodoxă a avut un rol covârşitor în istoria poporului, fiind singura instituţie românească în jurul căreia avea loc întreaga viaţă naţională, culturală şi religioasă a românilor. Cea mai de seamă instituţie a lor era Mitropolia Ortodoxă, după cum arată pr. prof. dr. Mircea Păcurariu, în cartea sa “Sfinţi daco-romani şi români”, apărută la Editura Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Iaşi, 1994.

Astfel, după 1541, Transilvania a devenit principat autonom sub suzeranitate turcească, condusă de principi de naţionalitate maghiară. Dieta ţării a recunoscut ca “recepte” trei confesiuni noi, născute din reforma protestantă: luterană, calvină şi unitariană, pe lângă biserica romano-catolică existentă mai de mult. Doar românii şi credinţa lor ortodoxă au rămas în afara legii, socotiţi ca “toleraţi” în propria lor ţară. Totodată s-a început o lucrare de propovăduire a noii învăţături calvine printre românii ortodocşi.

Un rol important în această lucrare de apărare a ortodoxiei şi a neamului l-au avut vlădicii de atunci, fie mitropoliţii din Alba Iulia, fie episcopii din Vad şi Maramureş, precum şi smeriţii preoţi din satele noastre, cu puţină învăţătură, dar însufleţiţi de râvna întru slujirea neamului lor“, arată pr. prof. dr. Mircea Păcurariu. “Între aceşti apărători ai dreptei credinţe s-au numărat şi mitropolitul Ilie Iorest din Alba Iulia, mitropolitul Sava Brancovici şi Iosif Mărturisitorul, episcopul din Maramureş” , a mai spus pr. prof. dr. Mircea Păcurariu.

Mitropolitul Iorest, aruncat în închisoare

Ilie Iorest a fost mitropolit al Transilvaniei între 1640 şi 1643, fiind numit de către principele calvin Gheorghe Rákóczy I, la insistenţele domnitorului moldovean Vasile Lupu, în pofida faptului că autoritatea confesională reformată din Ardeal, prin superintendentul calvin Ştefan Geleji, l-a susţinut pe Meletie Macedoneanul, fostul egumen de la Mănăstirea olteană Govora, după cum a menţionat Paul Brusanowski, conferenţiar la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Andrei Şaguna” din Sibiu. Ilie Iorest s-a născut în Transilvania, dar a crescut de mic la Mănăstirea Putna în Moldova. După ce a fost numit mitropolit al Transilvaniei, a fost hirotonit de mitropolitul Teofil al Ungrovlahiei. În primul an al numirii sale, a apărut “Evanghelia cu învăţătură” (o nouă ediţie a celei a lui Coresi din 1581). În 1643, când relaţiile dintre Vasile Lupu şi Rákóczy I se înrăutăţesc, au început persecuţiile împotriva lui Iorest. A fost convocat un sobor al tuturor protopopilor şi păstorilor de rit grecesc şi sârbesc din Transilvania, în vederea judecării lui Iorest, învinuit de viaţă nedemnă. Mitropolitul a fost aruncat în închisoare, iar bunurile i-au fost confiscate. După 9 luni, în noiembrie 1643, a fost eliberat în schimbul a 1.000 de taleri pentru vistieria princiară. Deoarece nu dispunea de aceşti bani, a lăsat 24 de garanţi. S-a reîntors în Moldova, la Putna, iar de aici a plecat spre Rusia. După ce a fost primit de ţar, Ilie Iorest s-a reîntors în Transilvania şi i-a răscumpărat pe cei 24 de garanţi (chezaşi), apoi s-a stabilit la Putna, după cum arată conf. Paul Brusanowski. “Mitropolitul Iorest a fost un neînfricat apărător al ortodoxiei în Transilvania, oferind o minunată pildă de statornicie în credinţa păstoriţilor săi, un ierarh însufleţit de dragoste faţă de Hristos, de neamul său şi de pământul strămoşesc”, aşa cum a arătat pr. prof. dr. Mircea Păcurariu.

Limba română, ca limbă de cult, la cererea lui Sava Brancovici

Sava Brancovici a fost mitropolit al Transilvaniei între 1656 şi 1680 şi provine dintr-o familie sârbească, românizată. A fost ales mitropolit al Transilvaniei de soborul Bisericii române din Transilvania. La 24 mai 1667, principele Apafi a instituit o comisie de supraveghere a mitropolitului, formată din patru “epitropi”. Chiar şi în aceste condiţii, Sava Brancovici a obţinut permisiunea de a pleca în Rusia, unde a fost primit de ţar în audienţă, iar la 1 iunie 1668 a depus un memoriu la biroul ambasadorilor, în care arăta necesitatea unei coaliţii creştine antiotomane, după cum spune conf. Paul Brusanowski. După ce s-a reîntors în Transilvania, mitropolitul Sava a avut de suferit anumite asupriri. Soborul condus de Sava Brancovici din anul 1675 a luat mai multe decizii pentru întărirea vieţii religios-morale a credincioşilor. Acestea se referă la românizarea slujbelor şi săvârşirea lor regulată la duminici, sărbători, miercuri, vineri, iar în timpul posturilor, zilnic; disciplinarea preoţilor, cu vizite canonice făcute de mitropolit; catehizarea credincioşilor maturi; dar mai ales a copiilor, îndatorirea pentru credincioşi de a participa la slujbe, de a se spovedi şi împărtăşi de cel puţin patru ori pe an; înlăturarea superstiţiilor. Sava Brancovici e primul mitropolit despre care se ştie că a cerut expres în Transilvania ca să se introducă limba română în cult. Sava Brancovici a fost condamnat pentru viaţă imorală şi înlăturat. Cronicarul maghiar Cserei a scris că Sava a fost bătut cu biciul până i s-au rupt cămaşa şi carnea de pe trupul lui, apoi a fost întemniţat, a mai arătat Paul Brusanowski.

“Pentru strădaniile depuse de el în acest scop, dar mai ales pentru suferinţele pe care le-a îndurat spre sfârşitul vieţii cu demnitate şi răbdare creştinească, a fost socotit de urmaşi ca un “mucenic” sau “martir” al legii strămoşeşti. Aşa se explică hotărârea sinodală din 1950 privind canonizarea sa, act care s-a săvârşit apoi la Alba Iulia, adică acolo unde a păstorit, în anul 1955″, arată pr. prof. dr. Mircea Păcurariu în lucrarea dedicată sfinţilor români.

Un alt român transilvănean pomenit în calendarul ortodox alături de Mitropoliţii Transilvaniei Iorest şi Sava este episcopul Iosif al Maramureşului. “Aşadar, vlădica Iosif a fost un vrednic apărător al credinţei ortodoxe în Maramureş. El a rămas în amintirea credincioşilor ca un mărturisitor al credinţei ortodoxe şi ca un apărător al drepturilor românilor maramureşeni în faţa autorităţilor străine opresoare. Acestea au fost motivele pentru care Sfântul Sinod al Bisericii noastre a hotărât, la 20 iunie 1992, ca episcopul Iosif să fie trecut în rândul sfinţilor ca “mărturisitor” al credinţei ortodoxe”, conform pr. prof. dr. Mircea Păcurariu.

Biserica transilvăneană a renăscut cu Andrei Şaguna

În anul 2008 a fost anunţată începerea demersurilor pentru canonizarea altui mitropolit al Transilvaniei, Andrei Şaguna. Credinţa ortodoxă şi organizarea bisericii au renăscut sub păstorirea acestui mitropolit care şi-a dorit să fie ca un tată pentru eparhioţii săi. Andrei Şaguna s-a născut la 20 decembrie 1808 în Miskolţ, în nord-estul Ungariei, având la botez numele de Atanasie. A studiat Filosofia şi Dreptul la Universitatea din Pesta, iar din 1829 a studiat Teologia, la Seminarul Ortodox din Vârşeţ. În anul 1833, a intrat în monahism, la Mănăstirea Hopovo, primind numele Andrei. În anul 1842 a fost făcut arhimandrit la Mănăstirea Hopovo, iar în anul 1845 a fost numit stareţ la Mănăstirea Covil. În 1846 a fost numit vicar general al Episcopiei Transilvaniei, cu sediul la Sibiu, apoi, peste doi ani a fost hirotonit la Carloviţ ca episcop al aceleiaşi eparhii. Pe 12/24 decembrie 1864 a fost numit arhiepiscop şi mitropolit al reînfiinţatei Mitropolii a Transilvaniei, cu reşedinţa în Sibiu. Vechea Mitropolie Ortodoxă a Transilvaniei a fost desfiinţată în 1701. În decembrie 1864, împăratul Franz Joseph a aprobat reînfiinţarea mitropoliei, iar Andrei Şaguna a devenit mitropolit. De-a lungul păstoririi sale, Andrei Şaguna a pus mare accent pe educaţie, înfiinţând sute de şcoli confesionale. A înfiinţat şi ziarul “Telegraful Român” a cărui apariţie este neîntreruptă până astăzi, precum şi “Asociaţiunea Transilvană pentru cultura poporului român” (ASTRA). La tipografia Arhiepiscopiei din Sibiu a publicat numeroase cărţi şi manuale. Biserica ortodoxă din Transilvania s-a reorganizat după principiile statutului organic al mitropolitului Andrei Şaguna care prevedea autonomia bisericească faţă de stat şi sinodalitatea prin care se instituia colaborarea mirenilor cu clericii în exercitarea puterii bisericeşti. […]

 • Marturie crestin-ortodoxa:

Predici rostite la Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe – 23.04.2010 (audio)

Sa dobandim constiinta eclesiala…

 • Alleccsa:

Manifest pentru pastrarea tineretii – in curs de aparitie

Părintele Paulin este un monah tânăr care reuşeşte să facă operaţii pe cordul deschis al inimii de tânăr, al inimii însetate de adevăr, de frumuseţe, de iubire, al inimii dezamăgite de oferta sufocantă a patimilor acestei lumi.

Cartea de faţă conţine câteva epistole – O nouă scrisoare către Iisus Hristos, Scrisoare de pe treptele unei discoteci, Scrisoare către cel ce nu-şi mai înţelege muzica, Scrisoare împotriva pierderii credinţei, Scrisoare către o inimă creştină dăruită unui musulman şi Scrisoare către un copil care se masturbează.

Aceste scrisori, scrise de un prieten şi de un frate puţin mai mare, au ca motor faptul că autorul a fost – nu pentru multă vreme – profesor de religie. Întâlnirea lui cu elevii a fost o poveste de dragoste care eclipsează multe dintre poveştile de iubire prezentate de micul ecran. (Chiar, oare cine ar face azi un film despre iubirea dintre un duhovnic şi ucenicii săi, sau dintre un profesor de religie şi cei pe care i-a îndrumat spre Biserică, spre Hristos?)

Acatistul Sfintei Tomaida

Izbavitoarea celor chinuiti de indreptatirea de sine si a celor ce doresc eliberarea de patimi!


Categorii

Carduri electronice/ cipuri, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Pagini laice, Pagini Ortodoxe, Polonia, Presa, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “GRECIA IMPINSA SPRE FALIMENT/ Cipuri pentru infractori si coduri de bare pentru bebelusi/ MARTORUL-CHEIE DE LA SMOLENSK ASASINAT. CE A FILMAT RAMANE/ Prima scoala ortodoxa privata – la Iasi/ LA CE A FOLOSIT, DE FAPT, PSIHOZA NORULUI DE CENUSA?/ Romania, El Dorado al OMG / MARTURISITORII ARDELENI (Stiri si recomandari 22 – 24 aprilie 2010)

 1. Pur si simplu asfixianta “pacea” pe care o traim…

 2. Acum, ca si atunci, ortodocsii sunt straini in propria tara.
  Pilda acestor mari ierarhi ar trebuie urmata, si, mai des popularizata.

 3. Referitor la inregistrarea din padurea Smolensk, sunt multi comentatori pe youtube care afirma ca traducerea data de polonezi cuvintelor care se aud ar fi eronata.

  ( “Guys, this is total fake.its not “Dont kill us!”, its “begite otsuda” “бегите отсюда” “run away”.
  and its not “Change plan”, it was “vse nazad, yhodim otsuda”, “все назад, уходим отсюда”, “everybody back, go away from here”.” i dont know anythink about other phrases and guys that was there, but at least it is fake translation.”)

  Ar fi totusi mai concludent daca un bun cunoscator de limba rusa, nepartinitor, ar aduce lamuriri in privinta asta. Poate se gaseste cineva, dintre cititorii site-ului. Mai sunt unele comentarii care contesta si informatia despre cameramanul ucis(“the claim that the cameraman was stabbed comes from a post on some obscure lame-ass internet forum, and not a single source has been able to confirm the claim since
  tl;dr – camerman is alive;”)

  Este totusi cert ca pe inregistrare se vad acei trei oameni care se grabesc catre mijlocul accidentului si ca se aud cele 3-4 focuri de arma. Restul nu e de o claritate impecabila ca sa poti sa observi lucrurile acelea fara sa ti se fi atras atentia asupra lor. Eu de exemplu, oricat m-am uitat, nu am vazut omul acela imbracat in negru care sare de pe avion. Restul le-am putut sesiza pana la urma.

  A nu se intelege gresit, eu cred in posibilitatea unui asemenea scenariu, insa ma gandesc ca asasinarea acelui cameraman intr-un spital este o miscare atat de stupida incat pare rupta dintr-un film de actiune prost. Si oare e posibil sa scapi cu viata din mainile unor asasini profesionisti, antrenati pt. serviciile secrete ale rusiei, astfel incat sa ajungi intr-un spital din Kiev?

 4. HRISTOS A INVIAT!

  Doamne, Iisuse Hristoase,Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

  Arma noastra: RUGACIUNEA NEINCETATA!

  HRISTOS IN MIJLOCUL NOSTRU!

 5. eu inca am incredere in rusi si nu cred ca ei au ucis cameramanul, daca ar fi fost mana rusilor ar fi murit mult mai repede si probabil ca ar fi murit otravit, cad despre claritatea acelei inregistrari… eu nu inteleg nimic din ea

 6. Hristos a inviat!

  http://stirileprotv.ro/stiri/economie/taranii-nu-mai-au-ce-cauta-fara-stampila-in-piete-din-25-aprilie.html
  http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Bonul_taranilor_din_piata-isterie_fara_rost_0_250175415.html
  http://www.ziaruldeiasi.ro/economic/prima-zi-in-ilegalitate-a-taranilor-care-vind-in-piete~ni6at3

  Mai fratilor taranii aceia amarati care vin in piata sau stau pe marginea drumului sa vanda cateva galeti de rosii (naturale normal) sau ceva vinete sau altele ca acestea nu o sa se duca sa ia PFA si asta o sa afecteze mai intai producatorii agricoli amarati si apoi locuitori din orase de cumparau de la respectivii tarani.

  Da cine stie poate mi se pare mie gresit sau nu e vorba de asa ceva.
  Si va rog sa ma iertati pentru ce se mai vede pe langa stire pe respectivele pagini m-am lenevit sa caut stirea si in alta parte.

 7. .Sa se roage toti ,sa se marturiseasca si sa mearga la Ssf. Liturghie si sa vada ce pace vor primi.Nu amestecati practicile pagine pe aceste site-uri.Sau macar puneti ca titlu nu “pacea zen” ci alta excrocherie care se pregateste omenirii.Cine trece fugind printre stiri ramine cu ceva gresit in cap.

 8. Pingback: Razboi întru Cuvânt » 1 AN DE LA TRAGEDIA DE LA SMOLENSK: Tensiuni intre Rusia si Polonia
 9. Pingback: Polonia: UN PROCUROR A INCERCAT SA SE SINUCIDA in timpul unei conferinte de presa pe tema PRABUSIRII AVIONULUI PREZIDENTIAL de la SMOLENSK - Razboi întru Cuvânt
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare