Protest fata de interzicerea de catre Patriarhie a difuzarii revistelor “Lumea credintei” si “Lumea monahilor”

25-04-2010 2 minute Sublinieri

(facsimil primit pe adresa noastra de la un anonim)

” (…)

In timpul Saptamanii Luminate, Administratia Patriarhala se gandea la binele parohiilor si manastirilor, care sufera din cauza problemelor financiare. Luni se dadea ucazul prin care se purcede la scoaterea revistelor Lumea Credintei si Lumea Monahilor din pangarele bisericilor, vinovate de aceasta situatie grava. Deci nu ziarul Lumina, un ziar indigest dar care este bagat cu forta pe gatul parohiilor si manastirilor din Romania este cauza, ci doua reviste care se se sustin singure, doua initiative ale laicatului crestin-ortodox. Unanim recunoscute ca fiind extrem de obiective – considerate prea precaute chiar in opinia unor credinciosi mai combativi, ca sa ma exprim eufemistic – revistele mentionate nu fac decat sa informeze si, acolo unde pot, sa zideasca sufletele celor ce le citesc.

Nu birurile directe sau indirecte, de care se plang preotii de parohii fara sa fie auziti decat de bunul Dumnezeu, dintre care unele merg la sustinerea trustului Basilica, ci initiativele private cu pricina sunt cauza “poblemelor de ordin financiar” din parohii si implicit din B.O.R. Cum pot doua reviste unde au fost publicati cei mai mari duhovnici ai acestei tari, ganditori crestini sau simpli credinciosi, unde au fost povestite minuni si s-au combatut erezii bigote sau zelotiste, care ne prezinta inclusiv starea ortodoxiei in lume – chestiuni pe care media secularizata le desfide sau le ocoleste daca nu au doza de senzationalism si/sau de potential scandal – reviste care, dupa vanzarea din pangare, lasa un procent semnificativ din pret acelor parohii sau manastiri, deci care contribuie, subliniez, contribuie, adauga la banul parohiei si a manastirii, si nu iau, cum pot acestea sa creeze probleme financiare? Sa fie un mister sau cel mai pur cinism cu putinta? Despre binecuvantarea Patriarhiei nu cred ca are rost sa mai vorbim. Sub patriarhatul vesnicului de pomenire P.F. Teoctist, atatia ani de zile, revistele au fost prezente la pangare. Deci au avut girul si binecuvantarea Patriarhiei. De ce nu o mai au acum? Au fost publicate articole care sa fi lezat ortodoxia? Daca da, atunci sa fie aratate. Daca nu, atunci inseamna ca este doar un pretext, tot atat de relevant ca si problema financiara a parohiilor.

Aceste masuri de centralism autoritar, pe care Romania le-a cunoscut pana in dec. 1989, sa fie remanente in B.O.R.? Nu se doreste decat o presa controlata la maximum si indepartarea laicatului ortodox ca voce din Biserica? Deja noul statut al B.O.R. facuse ca vocea laicatului sa fie inlaturata din deciziile sinodale; acum se suprima “ultimile ramasite” ramase prin pangare? Ce urmeaza? Care ar fi urmatoarele masuri pentru ca sa asistam la victoria totala asupra laicatului din B.O.R. si pentru ca apetitul de control absolut sa fie satisfacut iar monopolul Patriarhiei fara rest? Care ar fi limita acestor masuri? Urmeaza sa fie scoase din pangare cartile editurilor crestin-ortodoxe asupra carora Patriarhia Romana nu detine controlul, asa cum deja se zvoneste?

Pana cand se va raspunde la aceste intrebari si pana cand revistele mentionate nu vor fi repuse in drepturile lor la pangare, propun tuturor credinciosilor ortodocsi sa se alature acestui boicot impotriva trustului de presa Basilica, prin neparticiparea la emisiuni si/sau prin refuzul de a publica in presa scrisa ce apartine acestui trust media. Daca lucrurile nu intra pe un fagas normal, firesc, de comuniune, atunci propun ca organizatiile Laicatului Ortodox sa se adune in FOR si sa dezbata situatia creata, pentru a se hotari masurile ce urmeaza a fi luate in contracararea acestei anomalii din relatia dintre Patriarhia Romana si credinciosii laici ai Bisericii.

Am scris aceste randuri nu dintr-o fronda juvenila (nici nu prea ar mai putea fi cazul, in ceea ce ma priveste), nici din dorinta de a intra in conflict cu actuala Administratie Patriarhala – departe de mine acest gand, ci doar datorita faptului ca mi se pare cu totul inacceptabila aceasta fractura din cadrul BOR, aceasta lipsa totala de comunicare dintre ierarhie pe de o parte si preoti plus credinciosi pe de alta parte, sciziune pe care actualele decizii, complet arbitrare, nu fac decat sa le adanceasca.

Orice madular responsabil al Bisericii nu poate ramane impasibil in fata unei asemenea perspective. Mai ales ca vremurile ce se anunta, agresivitatea manifesta a secularismului asupra cetatii, a familiei si a persoanei, nu ne permit ca sa inlocuim iubirea cu subjugarea in relatiile dinlauntrul Bisericii.

Iubirea te face puternic, subjugarea te slabeste. Iar subjugarea nu are legatura cu smerenia, pe care o arata pururi Hristos Bisericii Sale”.

Legaturi:


Categorii

Apeluri, Opinii, analize, Pagini Ortodoxe

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

64 Commentarii la “Protest fata de interzicerea de catre Patriarhie a difuzarii revistelor “Lumea credintei” si “Lumea monahilor”

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. @ TitusL:

    Nu oficial, printr-o astfel de “hartie”, credem.

  2. Cum sa nu ne smintim, noi ce mai slabi in credinta cand vedem astfel de lucruri?
    Oare cate cuie ii mai batem lui Hristos?

  3. Nu trebuie sa ne smintim,trebuie sa avem credinta puternica.Prin ceea ce se intimpla se vede ca santem incercati pentru a vedea credinta pe care o avem fiecare.

  4. pentru “prieten”,
    Nu stiu cat de prieten esti dar te intreb: ai auzit de staretul Stefan din anul 2 de la teologie din Iasi?
    Il cunosti? sau il cunoaste cineva?
    In ultima perioada au aparut o serie de articole anonime care sustinand in mod patimas si infierbantat stilismul compromit in mare parte lupta antiecumenista. Ma tem ca rolul acestui “staret Stefan” pe care sincer ca nu-l cunosc este de a compromite lupta impotriva monofizismului.
    Mai reflecta, te rog, si la ceea ce iti spun…
    Iarta-ma.

    P.S.
    Nu ti se pare dubios ca cei care il sustin (indirect) pe Danion si ratacirea lui nu au spus nimic despre acest caz in schimb pe Dan Puric l-au facut praf. De ce? simplu: Ca nu erau din aceeasi tabara. Nu il apar pe Dan Puric, dar asa cum au stiut atunci sa faca pe vitejii ar fi trebuit s-o faca si in cazul tentativei de schisma a lui Danion si cei impreuna cu el. Pe acelasi blog a aparut si comunicatele unor “ucenici” de ai parintelui Iustin. Oare pr. Iustin stie de acele comunicate? Ma indoiesc, cu atat mai mult ca maicii Fotinii, pr Iustin i-a spus in nenumarate randuri sa mai lase internetul si calculatorul si se se apuce de rugaciune. Iata dar prietene, doar cateva “coincidente”…

  5. Din pacate s-au dat comunicate si in numele obstii manastirii Petru Voda. Dute draga “prieten” la manastirea Petru Voda si intereseaza-te cati monahi stiu de acele comunicate in numele obstii, daca cineva le-a cerut parerea etc…
    Adevaratii calugari nu trimit comunicate pe internet ci isi vad de calugaria lor. Acestia sunt adevarati urmasi ai marelui nostru duhovnic.
    Nu vreau sa deschid iar un subiect ce nu isi are rostul (si tocmai fiindca nu-si are rostul nu trebuia sa scrieti, asa ca v-am sters aceasta parte care risca sa re-inflameze un conflict steril…- NOTA ADMIN.)
    Asa ca draga “prieten”, te rog, mai reflecta…

  6. Iata inca un motiv de agitatie. Este inca o dovada ca exista numai acele avenimente care ajung la cunostinta opiniei publice. Decizia Arhiepiscopiei Bucurestilor de a distribui presa si cartea printr-un depozit central este, daca nu ma insel,de aproape un an. Cu aceasta ocazie am putut remarca cu totii, cel putin in Bucuresti, ca multe pangare s-au golit si nu mai vind aproape nimic.

    Sunt multe carti foarte bune care apar cu binecuvintarea unor ierarhi BOR si care ar merita sa fie citite de cit mai multi oameni. S-a mentionat mai sus si Familia Ortodoxa a carei prezenta ar fi de asemenea utila cu atit mai mult cu cit apare cu binecuvintarea unui ierarh.

    In general, as putea spune ca treaba inca n-a inceput sa functioneze cum trebuie fie din cauza incompetentei celor care ar tb sa se ocupe de achizitia cartilor si distributia lor catre parohii si manastiri fie ca exista un interes ascuns de ocultare a Adevarului spus in aceste carti. Este asadar vorba de prostie sau miselie.

    In cazul Lumii Credintei si a GM, daca suntem obiectivi, nu putem sa-i acuzam pe cei care au refuzat distributia nici de una nici de alta. Pe de o parte este vorba de o binecuvintare pe care respectivele publicatii ar tb sa o aiba (si nu vad de ce nu ar obtine-o pt ca sunt politic corecte) iar pe de alta parte sa se poata incadra in planul de distributie al depozitului (normal ar fi sa aiba asa ceva care sa acopere cerintelor diferitelor segmente de piata).

    In opinia mea respectivele reviste ispasesc acum pentru pacatul de a oculta adevarul. I-au lasat pe bietii romani sa se duca sa fie vaccinati, n-au scos un cuvintel pe problema cip-urilor, nu s-au atins macar de problemele “fiebinti” din Biserica (cazul Corneanu, Sofronie) etc etc etc.

    Nu poti fi si cu Dumnezeu si cu Mamona si apoi sa strigi in gura de sarpe ca esti nedreptatit. Cred ca cei care vor investi in acest subiect perdant nu vor face decit sa se risipeasca fara folos.

    Cu siguranta vor veni momente in care va trebui sa marturisim Adevarul printr-o lupta deschisa, la baioneta. Haideti sa vedem citi vor participa la Marsul Normalitatii care va fi in curind (nu stiu date dar ar tb sa fie prin mai).

    Sa ne unim in rugaciune pentru toti ierarhii, pentru toti conducatorii, pentru toata lumea. Sa-si ia fiecare un canon de rugaciune pentru acestia. Mic sau mai mare. Dupa putinta. Dar sa-l faca zi de zi.

    Maicuta Domnului sa ne lumineze si sa ne intareasca in toata lucrarea cea bineplacuta si folositoare.

    Iertati-ma pe mine pacatosul

  7. Avem conducatorii pe care-i meritam, atat in biserica cat si in lumea laica, direct proportional cu pacatele noastre. Ne lamentam degeaba. Asa ne trebuie, vorba parintelui Arsenie Boca!

  8. @Petre:

    multumesc! Comentariul tau de mai sus mi-a clarificat niste nedumeriri pe care le aveam, si la care nu gaseam un raspuns logic.

  9. Candva, demult, era mult putregai in Danemarca.Asta o spunea chiar Shakespeare.Acum putregaiul a devenit gunoi,si a strabatut mari si tari…pana a ajuns si la in Romania.Si nu oriunde, ci printre superiorii bisericilor, a tuturor bisericilor si gruparilor religioase.Si nu s-a oprit aici, ci a “curs” murdaria mai departe si a atins toate institutiile, toate orasele, oamenii de toate varstele.
    “Doamne, ramai cu noi ca ziua e pe sfarsite!”
    Si totusi, oamenii cu frica de Dumnezeu si cu rusine de oameni pot salva totul.Cu o singura conditie:sa se uneasca in dragoste si sa actioneze in spiritul adevarului.O astfel de actiune nu poate poate avea sorti de izbanda decat atunci cand porneste din sanul laicatului, a mirenilor, a credinciosilor buni si sinceri.
    Doamne ajuta!

  10. 1.Ceea ce spune Geo este f. adevarat.Este in directia de bine propusa de parintii nostri sfintiti.Avem nevoie de rugaciune,de pocainta.Rugaciune trebuie facuta si pentru cei care te pindesc din umbra sa te sfisie ,mai ales pentru ei.Iar cele despre toate stirile bomba care tot apar,toti sa vedem ca e adevarat.Alergam mereu pe site ,ce mai e nou?Dar de lucrat ,ce lucram?Chiar nu se poate sa ne unim in rugaciune pentru a-l ruga pe Dumnezeu sa ne apere?Trebuie sa cerem la rugaciune si apoi faca-se voia Ta ,Doamne.Dar sa ne rugam.Toti spunem sa propuna cineva,cind se va propune?Crestinul ortodox in adevar trebuie sa fie cu rugaciunea.Parintele Iustin cind a vazut prima data ca din dragoste pentru dinsul romanii s-au adunat la rugaciune in comun,a fost f. bucuros.Se poate sa ne rugam impreuna.Numai sa ne fie atins sufletul.Sa gindim ca mantuirea noastra noi trebuie sa o iubim ca si pe Hristos,caci inseamna Hristos.Daca o vom iubi ,ne va durea sa o pierdem,asa cum ne doare ca Pr. Iustin care atit ne alina si ne intareste e in suferinta.Sa ne doara ca nu luptam cu adevarat pentru mantuire.Sa incepem cu ceva.Omul singur nu se poate ruga cu usurinta caci il doboara multe.Dar Mantuitorul ne-a promis ca acolo unde sunt mai multi va fii cu ei la rugaciune,deci unirea aduce Puterea pe care numai Dumnezeu o da.Poate fii f. usor ,numai sa punem inceput bun pentru o lucrare in comun.Sa ne rugam la Psaltire pentru capii nostri:Patriarh,membrii Sf. Sinod ,presedinte ,ministri,mai ales Gabriel cel cu semnatura electronica,e-Romania. 2.Referitor la revistele ce se vor scoase e bine sa le aparam pentru ca ceea ce pina acum s-a facut pe ascuns,sa se interzica vinderea anumitor carti pe la pangare s-a stiut poate de catre putini.Dar nu s-a ordonat,asa cum le place ecumenistilor din biserica sa trimita in eparhii sarcinile.Dar acest lucru va crea un precedent care nu a nascut nici o opozitie(daca nu o facem) si se va trece si la altele,cu siguranta.Ecumenistii in piei de oaie lucreaza rar,strecoara ceva rau printre doua-trei de bine ca sa nu le iei in seama,cum e pe radio Trinitas:”Azi sarbatorim sfintii catolici cutare…”Cce sfinti au ei,diavoli?Ce treaba avem noi la un post ortodox sa spunem de ei care nici nu sunt in credinta adevarata.Dar romanul delasator cum nu se informeaza si n-are legatura cu duhovnicul in cele multe ale vietii,aude in treacat ,deci apoi gindeste ,hai si eu la “Sf. Anton de Padova” care vine dupa Marea Schisma,deci nu e sfint pe care noi sa-l recunoastem de la catolici,si asa le amestecam bine pe toate.Si o sa ajungem si la cipuri,caci de documentele cu microcipuri am uitat ca se vor impune. 3. F buna ideea cu postarea oe sait mereu a problemelor f. grave ca prime titluri care sa ramina mereu,ca sa se stie ca acelea ne dor in primul rind,ca trebuie sa le indepartam ,nu numai sa le stim si sa trecem la altele.De fapt si sfintii dn care se citeaza au spus ca ortodoxul marturiseste pe Hristos acum prin respingerea cu hotarire a celor care cei impotriva lui Hristos vor sa le impuna ca moralitate si lege sociala sau constitutie.Constitutia reprezinta constiinta poprului si noi am introdus homosexualitatea si pe acolo ca pe ceva normal.NU ESTE SI NU NE DOARE CA NU E DUPA DUMNEZEU.Zicem ca si ei au drepturile lor.De ce ?Cca sa ne sminteasca copiii cu acceptul nostru?Cine se naste de acum incolo niu va mai avea aceleasi idei despre moralitate cum avem noi,cei mai de o virsta,caci deja primesc ca normalitate avortul,homo,concubinajul.Prea slabe sunt glasurile care sunt impotriva.Trebuie sa se strige mereu impotriva acestora.Pentru acestea ne cearta cerul.Lumea de miine nu exista,generatia tinara nu il cunoaste pe Dumnezeu cel adevarat.Usor ,cei interesati sa distruga azi au pus una ,apoi alta si au modificat moralitatea.De aici trebuie sa taim in carne vie,in informatie.Sa se faca petitii pe internet ,prin parohii,sa se initieze de buna voie sa mergem la orice badita si tinar cu pasul sa ii informam unde e buba noastra neagrasau bubele.La noi poporul e neinformat si bietul fara cultura,fara dorinta de a se informa.Stim cu totii ce fel merg iehovistii din casa in casa,dar nu stim citi le cad in plasa,caci sunt consecventi si mai vin si miine.Sau protestantii cum umbla prin spitale la omul bolnav si tulburat.Si omul bietul plin de probleme le cade in plasa caci nu s-a intarit in credinta lui ortodoxa n-o stie si zice de aceea uite la ei credinta,vine si ma cauta pe mine ,vrea sa-mi ajute la necazul meu ,acesta-i cu Dumnezeu caci are suflet cald si trece la ei.Multi romani au picat in aceasta plasa si mamaitele noastre de la tara,de la ogoarele stramosesti pentru 1 milion au trecut sate intregi la baptisti.Noi de ce nu ne aparam taranul care nu stie carte si nu prea multe,sa introduca preotii la predici.Acum nu se prea mai poate ca sunt impotriva multilor ecumenisti si primesc admonestari de sus,dar noi poprul de rind,la rind ,la doctor,la scoala ,servici,de ce nu vorbim intre noi?E mindria,zice vecinul ca-s cu toala in cap,habotnic.Mindria ne-a pierdut ca natie,nationalismul,interesul pentru aproapele pe care ortodoxia trebuie sa-l aiba mereu caci e porunca de la Hristos.Cind mergem la tara sa vorbim,sa dam la tinerii de la scoala o foaie xerox sa citeasca,la magazinele de la tara sa trimitem:aveti grija nu vaccin,nu avort,nu homo,nu microcip,nu ecumenism,ce inseamnna ecumenism.Sa alfabetizam ortodoxia.Puneti pe sait cu litere mari toate acestea cu NU.Sa le vedem in prim plan de cite ori deschidem.Sa lucreze ca si reclamele pe care le tot auzim si vedem peste tot si ne influienteaza si ne lucreaza ele desi nu vrem sa recunoastem.Macar asa sa incepem o lucrare ,sa avem mereu in fata ce nu e bun si ce trebuie indepartat,creierul va inregistra si incet,incet se va trezi ,se va alarma.

  11. Cartile editate de editurile particulare (Sophia, Evanghelismos, Bizantina, Egumenita) au binecuvantari ale unor ierarhi.
    Ar fi destul de nostim ca Patriarhia sa interzica vanzarea cartilor binecuvantate de un ierarh din Arhiepiscopia Bucurestilor de exemplu.

    Fara a contesta faptul ca au existat izolat si traduceri nereusite, nu putem sa nu remarcam faptul ca Sfintii Rusi, Greci, Athoniti din sec XIX, XX au fost editati aproape exclusiv de edituri particulare.

    Personal nu cred ca Ed Inst Biblic va publica in urmatorii 30 de ani ceva din Sf Iustin Popovici.

    Editurile particulare fac un lucru foarte util: tot ceea ce nu pot publica editurile oficiale din motive de ‘relatii interconfesionale’, fac particularii: spun pe nume adevaruri pe care unii oficiali se tem poate sa le si rosteasca.

  12. @Romeo2110

    Ai pus punctul pe “i”. Se pare ca intentia este de a le tine departe de pangarele bisericilor ceea ce este cu adevarat grav. Cred ca asta le-a atras atentia si “Razboinicilor”.

    Ar fi insa nevoie de un alt eveniment care sa atraga atentia opiniei publice asupra acestei situatii si atunci sa se faca ceva presiuni pentru normalizarea situatiei.

    Din pacate Lumea Credintei nu poate constitui un precedent la modul oficial pt ca apare fara binecuvintare si este fragila atit din punct de vedere ecumenist cit si al marturisirii. Este caldicica si stim ce se intimpla in ac caz …

  13. Ce s-ar intampla daca si L Credintei ar primi binecuvantarea de difuzare a Mitropolitului Teofan ori Mitropolitului Bartolomeu Anania? Ar putea fi refuzate la difuzare, tinand cont ca Lumina circula In Moldova nestingherit, de pilda? Penibilitati patriarhicesti, ura fara masura….

  14. Stimate cetatene,

    Mi se pare ca nu citesti ce-am scris. Vad ca problema matale este Lumea Credintei, pentru care ai facut o fixatie (observ ca eludezi cu buna stiinta Lumea Monahilor). Nu pot exista voci monocorde in Biserica. Daca vrei altceva, nu cumperi revista care nu iti place si o iei pe aia care iti place. E simplu, dar vad ca suferi de aceeasi mentalitate ca si Ierarhul Suprem: daca nu imi place mie, trebuie sa dispara. Mai si comiti, voit sau nu, inexactitati asemanatoare petardelor fumigene, la adapostul anonimatului. Cum sa nu aiba Lumea Credintei binecuvantare? “Pe de o parte este vorba de o binecuvintare pe care respectivele publicatii ar tb sa o aiba (si nu vad de ce nu ar obtine-o pt ca sunt politic corecte)” si “din pacate Lumea Credintei nu poate constitui un precedent la modul oficial pt ca apare fara binecuvintare si este fragila atit din punct de vedere ecumenist cit si al marturisirii”. Cetatene caragialian, matale citesti despre ce este vorba in discutie sau doar iti sustii idiosincraziile pe bloguri? Lumea Credintei a avut binecuvantarea PF Teoctist. In continuare, cum poti sa sustii cu acreala ca Lumea Credintei si Lumea Monahilor isi merita soarta: “in opinia mea respectivele reviste ispasesc acum pentru pacatul de a oculta adevarul. I-au lasat pe bietii romani sa se duca sa fie vaccinati, n-au scos un cuvintel pe problema cip-urilor, nu s-au atins macar de problemele “fiebinti” din Biserica (cazul Corneanu, Sofronie) etc etc etc.” In afara faptului ca e o aberatie totala sa spui ca niste reviste “lasa pe bietii romani sa se duca sa fie vaccinati (!?)”, sustii in mod mincinos ca nu au luat pozitie in cazul Corneanu si Sofronie (am fost si eu, printre cei, destui, care au scris pe aceasta tema, nu mai vb. de conferinta de presa axata pe “cazul Corneanu”). Faptul ca te erijezi in instanta suprema care decide ce reviste merita sa ramana si care nu, mi se pare deja o problema de patologie duhovniceasca. Exact asa gandeste si Administratia Patriarhala. Intre voi, nu exista diferente decat de nuanta si motivatii – de cele mai multe ori, cum am aratat, diversioniste. Ca este vorba de “binecuvantari”, de “problema financiara a parohiilor”, de faptul ca nu dezbat asa cum trebuie anumite teme, toate acestea sunt camuflari. In esenta, ambele tipuri de gandire denota cel mai pur si cinic totalitarism. Ori Biserica are mai multe voci, care si de-a lungul istoriei au fost divergente. Ar trebui sa-ti dau zeci de exemple in care si Sfinti ai Bisericii nu au fost in total acord unii cu altii. In fine, cert este ca pe tipul asta de gandire unica nimeni, dar absolut nimeni nu are de castigat, ci doar de pierdut.

    Daca cetateanul sta la masa judecatii si emite sentinte, de ce nu ar sta si ierarhul? Nu este el mai indreptatit? Hristos sta intr-un colt si se uita cum, la prezidiu, Cetateanul si Ierarhul stau si isi impart dreptatea lor.

  15. @Iulian Capsali

    Acum este si mai clar faptul ca supararea matale provine dintr-o intelegere distorsionata a realitatii care, in cele mai multe cazuri, este diferita de produsul imaginatiei. Asta nu este nici pe departe o scuza in a transmite mesaje manipulatoare. Sa te faci ca nu intelegi ce inseamna binecuvintarea denota multa ignoranta cel putin.

    Nu este o cerinta absurda ci chiar folositor (mai ales in aceste vremuri de confuzie generalizata) ca fiecare scriere legata de credinta sa apara dupa ce textul a fost citit de un ierarh care isi asuma acel mesaj prin binecuvintarea pe care o da pentru aparitia cartii / revistei respective (se aplica chiar si in cazul traducerii scrierilor unor Sfinti Parinti pt ca la traducere se pot intimpla multe). Are LC asa ceva ori ba? Asta-i intrebarea. Cine este ierarhul care citeste fiecare numar inainte de aparitie si da binecuvintarea? Eu am spus ca ar putea obtine aceasta binecuvitare dar ca in prezent nu o are. Simplu si clar acum?

    Ca Pf Teoctist o fi dat voie sa se vinda la pangare este o binecuvintare pe o problema administrativa la fel cum a dat si pentru alte produse care se mai vindeau prin pangare.

    Nu am ceva special cu LC dar este o revista pe care o cunosc pentru ca am mai cumparat-o din cind in cind atras fiind de titlurile bombastice care, din pacate, nu erau sutinute si de continut. Nu-mi permit sa vb despre LM. Sunt mirean si cred ca monahii stiu mai bine daca le este de folos sau nu. Iar daca LM se adreseaza mirenilor atunci cred ca o prezentare intruziva a lumii monahale este o idee care merita cel putin discutata. Fiecare cu lumea lui si cu problemele specifice. Uneori avem tendinta sa le amestecam sau mai este si o curiozitate bolnava (cultivata cu grija de televiziuni si ziarele usoare) care nu este nici pe departe ziditoare de suflete.

    In rest … nu mai comentez. Mai ramine putin sa sustii ca LC este o revista marturisitoare dar deja am ajuns pe panta ridicolului. Stim cu totii ca intretine o atmosfera calduta cu reportaje frumoase, cu poze, cu un cuvint duhovnicesc de calitate. Te duce cu gindul la pelerinaje (de asta si reclama care se face acolo) la lucruri bune. Aceasta este un lucru bun in sine dar daca nu reuseste sa vorbeasca oamenilor si despre ceea ce-i doare, sa fie in pas cu vremurile si sa-i pregateasca in vre-un fel inseamna ca Adevarul nu este intreg. Ori adevarul pe jumatate este minciuna si asta nu mai este placut lui Dumnezeu.

    Iertati-ma dar daca nu se mai vinde LC in pangare nu este o pierdere atit de mare. Adevarata pierdere este ca nu se vind carti de mare valoare duhovniceasca, multe dintre ele fiind promovate chiar de acest site. Ar merita dusa o lupta pentru astfel de carti (ginditi-va cit de folositoare ar fi fost in acest moment “De ce nu acceptam unirea cu monofizitii”).

    A folosi ca port-drapel o revistuta de valoare indoielnica nu face decit sa discrediteze adevarata lupta care ar trebui dusa pentru acele carti extraordinare ce desteapta constiintele si mingiie sufletele.

    Printre ele isi va gasi loc apoi si LC.

    A-ti spune parerea nu inseamna a emite sentinte ci a te sfatui pentru a pastra calea cea buna. Uitati-va ce face Danion pentru ca nu se sfatuieste si se indreptateste intr-o directie ce nu este de folos nimanui.

    Iti marturisesc iulian ca am avut o reactie de respingere mai mult la mesajul tau de chemare la lupta prin mijloace neduhovnicesti. Sugrumarea difuzarii cartilor si revistelor prin pangare este o problema care doare pe toata lumea dar a boicota aparitia la televizor mi se pare un non-sens. Acolo merg doar cei care n-au incotro si nu pot refuza invitatia. Ce legatura are televizorul cu Dumnezeu? Nici-una. Toti cei care ne uitam la el legitimam batjocorirea noastra (se stie f clar cum conditioneaza gandirea si efectul hipnotic pe care-l are indiferent de virsta sau studii) dar, si mai grav, o ofensa adusa chiar Domnului prin inselarea in care suntem (nu ma va putea convinge nimeni ca pt un bolnav este mai de folos sa priveasca spectacolul Sf Liturghii – cam asta ramane pt ca Sf Duh nu vine pe cablu sau prin satelit – decit sa spuna smerit de citeva ori “Doamne miluieste”). S-ar ingrozi oamenii daca ar constientiza cit rau le pricinuieste privitul la televizor. Este mai rau decait un drog. Una dintre cele mai mari inselari ale zilelor noastre. Promotorul constiintei globale samd.

    Iarta-ma asadar iar Maicuta Domnului sa ne lumineze si sa ne intelepteasca spre toate cele de folos.

    Hristos a inviat!

  16. @ cetateanul:

    Adevarat a inviat!

    Nu e crestineste sa te bucuri de raul altuia si sa spui: “a meritat-o”, fiindca era… asa si pe dincolo… Faptul ca Razvan Bucuroiu da o anume orientare revistei Lumea credintei, nemultumitoare si pentru noi de cele mai multe ori, nu inseamna ca ar trebui sa jubilam de ceea ce se intampla revistelor conduse de domnia sa. Fiindca nu e prigonit pentru ca a fost prea caldicel, ci pentru ca macar o virtute tot a avut, fie ea si lumeasca: a ales sa ramana independent, sa nu accepte controlul Patriarhiei. Iar asa, macar prin Lumea monahilor se poate inca “respira” si se intampla sa poata trece cuvinte sau stiri pe care omul de rand nu le-ar putea citi niciodata in Lumina. Genul asta de maximalism si de radicalism moral cu care judecam ne temem ca nu este decat o alta exprimare a supercorectitudinii de care am tot scris in ultima vreme. Nu mai spunem ca, intr-adevar, ai fost nedrept in legatura cu reflectarea scandalului Corneanu-Sofronie in paginile celor doua reviste. Multe altele sunt de criticat, dar nu acum, fiindca nu dai niciodata in cineva cazut. Si una e sa critici (cum am facut-o si noi), alta este sa aplauzi o prigoana oficiala. Am zis de cateva ori ca aici e vorba de o chestiune de principiu si de un precedent. Ce se intampla azi vecinului tau pe care il dusmanesti, maine se va intampla fratelui tau, si poimaine se poate intampla chiar tie. Tocmai fiindca ne pasa ce se intampla si cu acele carti extraordinare care spun adevarul intreg, ar trebui sa ne ingrijoreze ca pana si aceste reviste sunt puse la index si sa ne faca sa fim solidari cu ele!

    Sa te faci ca nu intelegi ce inseamna binecuvintarea denota multa ignoranta cel putin.

    Nu este o cerinta absurda ci chiar folositor (mai ales in aceste vremuri de confuzie generalizata) ca fiecare scriere legata de credinta sa apara dupa ce textul a fost citit de un ierarh care isi asuma acel mesaj prin binecuvintarea pe care o da pentru aparitia cartii / revistei respective (se aplica chiar si in cazul traducerii scrierilor unor Sfinti Parinti pt ca la traducere se pot intimpla multe). Are LC asa ceva ori ba? Asta-i intrebarea. Cine este ierarhul care citeste fiecare numar inainte de aparitie si da binecuvintarea? Eu am spus ca ar putea obtine aceasta binecuvitare dar ca in prezent nu o are. Simplu si clar acum?

    E de o mare naivitate inchipuirea ca un ierarh binecuvinteaza o revista pentru ca ii citeste si ii aproba fiecare numar in parte inainte sa iasa de sub tipar! Nicaieri nu se intampla asa ceva, decat poate la Lumina, unde stapanul are apucaturile astea de control total, dar pana si acolo m-as mira sa fie posibil! Un ierarh binecuvanteaza cunoscand o linie a revistei, dar nu are apoi nicio treaba cu ceea ce apare in fiecare numar, nu este si nu trebuie sa fie cenzor editorial. La limita, poate retrage binecuvantarea sa, daca sesizeaza deraieri grave, dar nimic mai mult. Totusi, sa nu facem din binecuvantarea ierarhului ceva mai mult decat trebuie sa fie. Redactorii de acolo sunt oameni imbisericiti si au binecuvantarea duhovnicilor lor, nemaivorbind ca in reviste au aparut atatia ierarhi si duhovnici… deci nu se pune problema decat ca PF Daniel REFUZA sa dea binecuvantare pentru ORICE ii scapa de sub control direct. E atat de greu sa intelegem ca asta e esenta problemei?

  17. @admin

    In conformitate cu citatul pe care l-ati reprodus si voi, la care nu poti decat sa ramai siderat si care denota un autism desavarsit (cred ca un asemenea “cetetean” este visul oricarui tiran – nu mai ai nevoie sa-l transformi, el este gata “preparat”), dialogul pe aceasta tema cu iubitorul de Big Brother s-a incheiat. O sa ne ceara si binecuvantarea pentru fiecare postare pe blog, in curand. Si eu, nu-i asa, trebuia sa cer binecuvantarea ierarhului locului cand am scris acel protest. Discutia devine suprarealista. I-ati spus “mare naivitate”. Sunteti, ca de obicei, extrem de delicati.

  18. Trebuie sa slavim, laudam,si multumim lui Dumnezeu.
    Fac ceea ce fac.
    O vor mai face.
    CIT TIMP ? PENTRU EI TIMPUL ARE MASURA.
    PENTRU NOI DUMNEZEU E VESNICIA.
    Incredere, credinte,multa rabdare.

  19. eucred ca totul e o dezorganizare organizata ce duce in timp la pieirea credintei si instalarea indiferentei in randul oamenilor. Sunt de ceva timp plecat in occident si am avut ocazia de a vedea diferenta dintre Romania si alte state europene in privinta credintei ce o au oamenii.Trezvia este lucrul ce trebuie sa-l avem mereu in minte, daca nu vrem sa uitam credinta si in acelasi timp pe dumnezeu . noi sa ne educam copii pe calea credintei ortodoxe si sa-i luam de mana sa mergem la biserica pentru a asculta cuvantul Domnului . Nepasarea fata de Dumnezeu la nivel de tara , pot sa zic ca Romania inca mai are credinciosi ce merg la biserica , dar nu pentru prea mult timp .O spun cu durere in suflet , dar daca se continua fatarnicia fetelor bisericesti singurii ce au de pierdut sunt urmasii nostri .Sa le dea si sa ne dea Dumnezeu intelepciune , amin.

  20. Doamne ajuta .
    Ziarul Lumina mi se pare un ziar excelent .Nu inteleg de ce preotii nu-si fac ascultarile .Daca preotii nu asculta de biserica cum sa asculte omul de rand de Dumnezeu ?Ne meritam soarta cu presa plina de cancanuri ,goliciuni si dracii care se afla in celelalte ziare.
    Domnul sa ne ierte pe toti pentru atitudinea noastra de pagani .Amin

  21. @ o crestina…:

    Lasati, ca nu se combat paganismele cu silnicia si cu jupuirea ultimelor piei de pe preoti si de pe credinciosi, bagandu-le pe gat ziarul, fie ca il vrea sau nu il vrea cineva. Asta nu e misiune, iar a vorbi despre ascultare in asa un context e un abuz… Ziarul Lumina, e drept, s-a mai imbunatatit editorial in ultimul an, fata de cum pornise, acum mai ai ce citi acolo, chiar daca o mai da, intentionat sau nu, uneori si cu oistea-n gard… Am discutat aici despre unele “prapastii” cu staif de teologie academica (de influenta protestanta sau de alt gen) care mai apar uneori acolo, plus unele chestii de propaganda ecumenista, plus cenzurarea majoritatii evenimentelor cu adevarat importante pentru biserica, si a opiniilor care neagreata in Deal.

  22. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Unde greseste Parintele Mihai Valica si cum e folosit de altii PRETEXTUL zilei Duminicii din calendar pentru a mai crea un scandal diversionist. EXPLICATII SUPLIMENTARE DIN SFINTII PARINTI DESPRE SEMNIFICATIA ORTODOXA A DUMIN
  23. Dumnezeu să-l ierte pe Înalt Prea Sfinţitul Bartolomeu Anania.
    Îmi cer iertare pentru acel articol.
    Acum am văzut aceste observaţii.
    Eu sunt ortodox pe stil nou, şi felul cum l-am scris, şi cum l-am publicat arată râvnă nemăsurată, şi absenţa unei povăţuiri duhovniceşti pe care nu o aveam în acel moment.
    Eu îl scrisesem nu pentru a fi difuzat, ci l-am trimis la Mănăstirea Petru Vodă pe e-mail pur şi simplu pentru că atunci am simţit să scriu ceva, dar am greşit.
    Nu a fost o încercare de a compromite nimic.
    Dar îmi retrag încercarea.
    Nu voi mai scrie, pentru că sunt alţii care pot scrie mai bine.
    Voi citi mai mult, şi mă voi ruga, pentru că biruinţa războiului întru cuvânt este rugăciunea.
    Doar spun că vă susţin, şi sper să luptaţi mai departe.
    Îmi cer iertare cu tot sufletul pentru greşeala făcută!
    Iertaţi-mă!

    Doamne ajută!

  24. Am vazut revista “Lumea monahilor” in magazinul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei din Iasi (se afla chiar langa Mitropolie)

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare