GRECIA. Protest impotriva EXPLOATARII MINIERE din Halkidiki soldat cu noua raniti

14-05-2013 1 minut Sublinieri

halki

Nouă persoane au fost rănite, duminică, în timpul unei manifestaţii împotriva unui proiect controversat al unei mine de aur în Halkidiki, în nord-estul Greciei, a anunţat agenţia greacă ANA.

Proiectul lansat în 2011 de Hellenic Gold, filiala greacă a grupului canadian Eldorado Gold, generează proteste din partea asociaţiilor care avertizează asupra consecinţelor pe care le-ar avea mina asupra mediului în Halkidiki, o regiune împădurită şi turistică.

Opt scutieri şi o militantă au fost răniţi în cadrul manifestaţiei de duminică, potrivit ANA, o agenţie de presă guvernamentală.

Patru poliţişti au fost răniţi de focuri de armă, a declarat o sursă din cadrul poliţiei. Trei persoane au fost arestate în urma violenţelor, potrivit acestei surse.

“Să tragi în poliţişti în Halkidiki este o atingere gravă adusă statului de drept în ţara noastră”, a declarat într-un comunicat ministrul Ordinii Publice, Nikos Dendias.

Manifestaţiile care cer oprirea proiectului au început după ce Guvernul grec a acordat Hellenic Gold, în 2011, autorizaţia de a începe excavările în Halkidiki.

Opozanţii consideră că intrarea în activitate a minei ar provoca pagube iremediabile mediului, epuizând şi contaminând pânza freatică şi poluând regiunea cu substanţe chimice nocive precum plumb, cadmiu, arsenic şi mercur. Mai multe reuniuni ale opozanţilor au avut loc în ultimele luni.

În februarie, militanţii au aruncat cu cocteiluri Molotov la locul exploatării, rănind un paznic şi avariind echipamentele. În aprilie, locuitorii din regiune au devastat un comisariat, acuzând poliţia că a folosit în mod excesiv forţa în timpul arestării a două persoane suspectate că au participat la atacul din februarie.

Guvernul grec susţine proiectul, menit să creeze sute de locuri de muncă, în timp ce Grecia este în recesiune şi are o rată a şomajului de 27 la sută. Halkidiki este o peninsulă pitorească şi apreciată de turişti, care vin în special din Rusia şi ţările balcanice vecine cu Grecia.


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Grecia

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “GRECIA. Protest impotriva EXPLOATARII MINIERE din Halkidiki soldat cu noua raniti

  1. Pingback: Naomi Klein, autoarea cartii DOCTRINA SOCULUI, despre AUSTERITATEA "MONSTRUOASA" din Grecia - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. Pingback: GRECIA se vinde pe bucati. La presiunea TROICII AUSTERITATII, Grecia inchide TELEZIUNEA SI RADIOUL PUBLICE! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: SOS HALKIDIKI. Miting la TESALONIC impotriva EXPLOATARILOR AURIFERE si SOLIDARIZARE cu protestatarii romani anti-RMGC - Recomandari
  4. Pingback: PERU. Cinci morti si stare de urgenta declarata in urma PROTESTELOR IMPOTRIVA UNEI MINE DE AUR [video] - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare