GRECIA vrea ajutor financiar de la RUSIA. Patriarhul Ecumenic Bartolomeu PRESEAZA Biserica Greciei pentru GUVERNUL PAPANDREOU?
- Bloombiz: Grecia il invita pe Medvedev la Atena
Autoritatile elene il invita pe presedintele Dmitri Medvedev la Atena, in speranta ca Rusia va ajuta Grecia sa isi finanteze datoria suverana, a anuntat vineri ministrul grec de finante Evangelos Venizelos. “Contam pe sustinerea Rusiei, ca si pe cea a Chinei, Indiei si Braziliei in Fondul Monetar International (FMI)”, a declarat el intr-un discurs rostit in Parlamentul grec, potrivit NewsIn.Tarile citate de Venizelos se numara printre principalii contribuitori la FMI, ceea ce inseamna ca pozitia lor influenteaza repartizarea resurselor financiare de care dispune institutia internationala. Programul de ajutare a Greciei este cel mai important din istoria FMI, care contribuie la finantarea datoriei publice a tarii cu 30 de miliarde de dolari. Troica finantatorilor Greciei (Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI) a recunoscut marti ca recesiunea economica elena este mai profunda decat prevazut si ca relansarea nu va avea loc inainte de 2013. Comentand saptamana aceasta posibila contributie a BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) la reglementarea problemelor Greciei, premierul rus Vladimir Putin a declarat intr-un interviu pentru presa chineza: “Nu cred ca aceste tari pot juca un rol deosebit: marile puteri europene au suficiente resurse pentru a aduce o solutie la aceste probleme”. Potrivit lui Putin, Grecia nu reprezinta decat 2% din PIB-ul total al UE. El este convins ca Europa “este perfect in masura sa rezolve singura aceste probleme”.
Si un articol rauvoitor tintit iar impotriva Bisericii Greciei. Posibil ca tendentiozitatea sa fie legata si de sursa – Hurriyet, ziar turcesc:
Bogatiile bisericii grecesti ar putea ajuta tara in plina criza economica, insa orice sugestie de taxare sau redistribuire a averii este intampinata de un cor de voci manioase. Cum presiunea strazii creste pe zi ce trece, multi se intreaba cat isi mai poate pastra biserica greaca statutul privilegiat.
Vorbind la inceputul lui octombrie la Muntele Athos, patriarhul Bartolomeu I, liderul spiritual al bisericii ortodoxe grecesti, a spus ca biserica ar trebui “sa coopereze cu Guvernul”, scrie Hurriyet. Desi cuvintele lui Bartolomeu par a indica o schimbare de statut pentru biserica, purtatorul de cuvant Dositheos Anagnastopulos s-a grabit sa explice ca patriahul nu a facut altceva decat “sa ceara ajutor de la Dumnezeu pentru premierul grec Giorgios Papandreou si alti oficiali guvernamentali din intreaga lume care sufera din cauza crizei“.Biserica Greciei a fost scutita de masurile de austeritate care i-au lovit greu pe ceilalti cetateni obisnuiti. Cand a fost impusa o taxa persoanelor cu mai multe locuinte, autoritatile s-au grabit sa anunte ca noua povara financiara nu se adreseaza bisericii si manastirilor. Se stie si ca actualul ministru de Finante elen, Evangelos Venizelos, este “foarte apropiat” de comunitatea ortodoxa, iar caracterul sacrosanct al Bisericii este inscris in constitutie.
Potrivit unor estimari ale presei grecesti, bunurile bisericii se ridicau la 700 de milioane de euro in 2008, insa sunt si voci care spun ca o cifra mai apropiata de realitate este de un miliard de euro. In plus, aceste cifre iau in considerare doar acele parti ale activelor ecleziastice direct operate de biserica si nu includ si proprietatile parohiilor si celor 80 de episcopi, si nici proprietatile celor 450 de manastiri. Mai mult, biserica greaca se mandreste ca, incepand cu secolul XIX, este partener fondator al bancilor. Actiunile detinute in banci cresc de la an la an. Biserica detine, printre altele, 7,6% din Banca Nationala a Greciei. Datoria Greciei se ridica, in prezent, la 325 de miliarde de euro, aproape dublu fata de ceea ce considera economistii a fi o datorie suportabila.
Legaturi:
- Sub pretextul crizei grecesti, dusmanii seculari ai lui Hristos arata cu degetul spre… AVERILE BISERICII ORTODOXE DIN GRECIA
- GRECIA: noul val al austeritatii si restructurarea datoriei publice. BISERICA, PRIMA VIZATA PE AGENDA? Cu ce ne va afecta pe noi?
- IN GRECIA, INSULELE NU SUNT DE VANZARE, iar bisericile ii ajuta pe somerii tot mai numerosi cu mancare zilnica
- Biserica Ortodoxa a Greciei se implica in criza datoriei publice a tarii. CE SOLUTIE A GASIT?
Chiar si asa, ce ar fi un miliard pe langa 325? si apoi asa zisa bogatie o mai reprezinta si obiectele de patrimoniu….. ce ar vrea unii?Sa se vanda vechile obiecte liturgice? Sa se topeasca potirele si cadelnitele? Ori ferecaturile evangheliilor si icoanelor? Si apoi unde sa se vanda? In Germania, Franta, SUA? Hm… previzibil, nu?