RUSIA IL SCHIMBA PE IGOR SMIRNOV DE LA SEFIA TRANSINISTRIEI? Care-i talcul miscarii?

15-10-2011 4 minute Sublinieri

Presa de la Moscova a declanşat o campanie fără precedent contra lui Igor Smirnov, liderul separatist de la Tiraspol. Practic toată presa apropiată de administraţia de la Kremlin, dar şi mulţi oficiali de la Moscova susţin că menţinerea la putere a lui Igor Smirnov va avea efecte negative pentru regiune.

Postul TV Russia Today, bunăoară relatează despre faptul că această regiune separatistă în cei 21 de ani, cât a fost condusă de Smirnov a ajuns „un paradis pentru traficanţi de tot felul, precum şi un centru pentru traficul ilegal cu arme”. „Trăim într-o atmosferă de frică şi ameninţare”, a declarat deputatul transnistrean, Piotr Pasat. “Oamenii care critică în mod deschis autorităţile actuale sunt nevoiţi să fugă“, a adăugat el.

Familia Smirnov duce o viaţă de lux

Unii politicieni ruşi cred că conducerea regiunii separatiste este un obstacol în calea unei soluţii negociate şi-l acuză de corupţie.Autorităţile transnistrene şi preşedintele Smirnov personal va face tot posibilul pentru a păstra puterea, atâta timp cât le convine situaţia actuală. Smirnov controlează practic totul în republică. Membrii familiei sale deţin toate posturile cheie. Ei duc o viaţă de lux, literalmente, în timp ce abia se poate spune acelaşi lucru şi despre locuitorii acestei regiuni”, a declarat pentru Russia Today, deputatul rus Aleksei Ostrovski.

Câştig salarial de doar trei dolari pe zi

Pentru oamenii obişnuiţi, viaţa este dură. Câştigul salarial mediu de doar trei dolari pe zi, pentru cei suficient de norocoşi pentru a lucra, împreună cu rata ridicată a şomajului, face ca această regiune să fie una din cele mai sărace din Europa. Este, de asemenea, un loc periculos pentru a trăi – în absenţa controlului internaţional, anunţă postul TV. Russia Today îl citează şi pe şeful administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Narîşkin, care a declarat că ar fi o eroare ca Igor Smirnov, în vârstă de 70 de ani, să candideze pentru al cincilea mandat de “preşedinte” al Transnistriei în cursul scrutinului programat pe 11 decembrie. Narîşkin îl consideră pe Smirnov responsabil de crearea impresiei că ar deţine singur puterea, situaţie care a generat o gravă criză socială şi economică în regiunea separatistă.

Iata ce aflam dintr-un articol din august 2011:

Kremlinul a elaborat strategia de îndepărtare de la putere a regimului separatist condus de Igor Smirnov şi înlocuirea acestuia cu o persoană strâns legată de “fluxurile financiare ruseşti”, care va fi forţată să integreze Transnistria în Republica Moldova, scrie Rossiiskie Vesti, citată de Unimedia. Informaţia vine după ce, în iulie, Angela Merkel şi Dmitri Medvedev au discutat despre problema tranistreană în contextul relaţiilor UE-Rusia.

Între timp, la Chişinău se iau decizii surprinzătoare, care pot semnala eventuala pregătire a integrării Transnistiei. Guvernul prooccidental al Republicii Moldova a hotărât să scoată din programa de studiu materia “Istoria Românilor”, iar presa observă o apropiere între partidul premierului Vlad Filat şi comuniştii lui Vladimir Voronin.

„Şi toate acestea, probabil, pentru a nu enerva Kremlinul şi a linişti Tiraspolul. Şi în Occident mai există naivi care consideră că, eliminând termenii „istoria românilor” sau „ limba română”, Republica Moldova ar avea şansa să fie în termeni buni cu ruşii şi cu marionetele lor separatiste din regiunea secesionistă. Curată utopie! Moscova nu crede în lacrimi, aţi uitat?!”, scrie analistul Petru Bogatu, pentru Jurnal de Chişinău.

În decembrie, în autoproclamata Republica Moldovenească Nistreană vor avea loc alegeri prezidenţiale. În acest context, consilierul președintelui rus pe probleme de politică externă, Serghei Prihodko, a elaborat o strategie de îmbunătăţire a imaginii lui Dmitri Medvedev în ochii Occidentului, scrie în editorialul săptămânalului “Rossiiskie Vesti”, redactor-şef adjunct, Dmitri Ermolaev, potrivit Unimedia. Strategia include aducerea la putere în Transnistria a lui Anatoli Kaminski, o persoană strâns legată cu fluxurile financiare rusești. Ulterior, acesta va fi forțat să integreze regiunea transnistreană în Republica Moldova. Cu siguranță, contingentul de pacificatori care irită atât de mult Occidentul vor trebui să plece din regiune. Şi toată lumea, potrivit lui Prihodko, va fi încântată. Dmitri Medvedev va căpăta în Occident imaginea unuia dintre cei mai favoriți politicieni, iar Occidentul va soluționa problema forțând-o să-și retragă armata de pe malurile Nistrului.”

Contracandidatul lui Smirnov este Anatol Kaminski, preşedintele parlamentului de la Tiraspol. El se bucură de susţinerea deschisă a Rusiei Unite, partidul premierului Vladimir Putin. Declar cu maximă responsabilitate că partidul “Edinaia Rosia” şi liderul său, Vladimir Putin, sprijină partidul “Obnovlenie” pe care îl conduc”, spunea Kaminski.

Ministrul de Externe de la Chişinău, Iurie Leancă prevede că Igor Smirnov va miza pe o campanie electorală în care va ataca Chişinăul şi că victoria lui Kaminski nu poate fi o certitudine. Moscova a lansat deja o campanie de discreditare a uzatului Igor Smirnov, iar organizaţii recent create publică sondaje care lovesc în actualul lider separatist. Potrivit unui sondaj realizat de Centrul Internaţional pentru Analiza Politicilor, cetăţenii din stânga Nistrului consideră că Smirnov “a organizat un dezmăţ în Transnistria”, că şi-a însuşit ajutoarele financiare primite din Rusia şi că a favorizat permanent compania Sheriff.

Intervievat de Jurnal de Chişinău, analistul moldovean Oazu Nantoi este sceptic. „Relaţia dintre cele două părţi se va schimba atunci când Chişinăul va demonstra potenţă în raport cu acest regim. Atâta timp cât noi suntem impotenţi, poate să vină orice dement şi să fie declarat preşedinte, iar Chişinăul nu va fi în stare să profite de acest lucru. Să nu uităm că în stânga Nistrului a fost modificată aşa-numita lor constituţie şi urmează să apară noţiunea de ministru şi prim-ministru. Nu este exclus că Rusia va trimite de la Moscova pe acel prim-ministru. Situaţia din stânga Nistrului creează oportunităţi pentru intervenţii din partea Chişinăului, însă, dacă Chişinăul va manifesta în continuare indiferenţă faţă de această situaţie, nimeni nu va fi obligat să aibă grijă de reîntregirea Republicii Moldova.”

NOTA:

Intr-adevar, o miscare surprinzatoare din partea Rusiei – de a declansa o schimbare de regim in Transnistria tocmai acum. In conditiile in care influenta americano-europeana se face simtita tot mai mult la granitele Imperiului Rus si in Rep. Moldova, prin actuala guvernare pro-europeana Lupu-Filat (desi nu se stie, pana la urma, cat de filo-europeni sunt acestia, pana la urma), sa zgudui stapanirea satrapica a lui Smirnov in regiune ar parea, la prima vedere, o miscare fara sens. Si totusi…

Judecand logic, daca Rusia chiar vrea sa il schimbe pe Smirnov de la putere, o face doar daca si-a schimbat/adaptat strategia fata de Rep. Moldova si, in aceasta noua strategie, e necesar un nou lider. Evident ca rusii stiau de la bun inceput ce mafiot este Smirnov si ca banii trimisi de ei sunt folositi pentru a isi consolida puterea pe plan local. Asadar nu acesta e motivul, insa campania mediatica impotriva satrapului le foloseste rusilor propagandistic pentru a isi imbunatati imaginea in Transinistria si nu numai, ci si in Rep. Moldova sau chiar fata de “partenerii” europeni iata ca Moscova se intereseaza de oamenii de rand si nu mai vrea un mafiot la conducere, vrea unul care sa faca reforme/programe.

Dar scopul schimbarii lui Smirnov nu este nicidecum doar un efect mediatic. Din articolul citat din Cotidianul retinem ideea ca se preconizeaza o integrare a Transinistriei in Rep. Moldova. O integrare a Transnistriei in Moldova ar servi Rusiei ca pol de putere centrifugal fata de influenta americano-europeana din republica vecina. De fapt, prin integrare s-ar pune capat acestei influente. Rusii au inceput oricum sa recupereze teren, cel putin la nivelul populatiei, daca ne gandim cat de greu – la numaratoare… – a castigat alegerile primarul Chirtoaca, in Chisinau, fata de comunistul voronian Dodon.

Pentru ca aceasta strategie de recuperare a terenului din Moldova sa reuseasca, probabil calculele arata rusilor ca e nevoie sa il schimbe pe Smirnov de la putere, desi acesta era omul lor cel mai fidel – fiind si premiat de patriarhul Kirill in acest sens. Asadar conflictul cu el se poate sa fie pur si simplu artificial, de ochii lumii, pentru a atrage atentia si a crea putina adrenalina si simpatie fata de succesorul sau. Desigur ca Rusia nu isi va retrage vreodata contingentul militar din Transnistria, cumva la schimb cu planul integrarii, cum se sugereaza mai sus. Si nici nu este probabil ca planul sa se realizeze – pentru ca, totusi, e de presupus ca “statia CIA” din Romania nu sta degeaba.

Este insa de presupus ca va exista inca o ciocnire intre interesele rusesti si cele americane pe deasupra capetelor noastre, ale romanilor… Iar noi ne aflam iarasi intr-o situatie similara cu cea din al doilea razboi mondial: pe atunci interesul puterii “aliate” (Germania nazista) era orientat obsesiv catre Rusia, folosindu-se de slabiciunea noastra pentru teritoriile pierdute din Bucovina si Basarabia pentru a ne tine angajati in frontul de est si lasand, in schimb, Ardealul in mainile ungurilor.


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Basarabia, Opinii, analize, Rusia, SUA versus Rusia, Transnistria

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “RUSIA IL SCHIMBA PE IGOR SMIRNOV DE LA SEFIA TRANSINISTRIEI? Care-i talcul miscarii?

  1. Aceasta pare a fi strategia Rusiei la nivel de Basarabia şi TN. Dacă nu ar proceda aşa, ar avea numai de pierdut iar în cele din urmă, ar fi şi nevoiţi să-şi retragă contingentul “de menţinere a păcii” din TN. Singura lor modalitate de a-şi legitima prezenţa contingentului, ar fi noi provocări (ex: aici , aici sau aici , ceva mai grave/serioase dar care vor apărea doar conjunctural, cred eu) sau o schimbare a liderului, în contra statuquo-ului (un om nou, pe care să-l protejeze de smirnoff/oamenii lui smirnoff). Acestă motivaţie nu ar funcţiona decât dacă noul leader ar fi perceput ca “o schimbare”, “un nou suflu” etc. care ar reuni “încercata naţiune moldovenească”, în sensul că ar fi perceput şi de către basarabeni ca fiind “un mediator” girat de ruşi, care trebuie păzit de “contrarevoluţionarii” transnistreni. Acum e evident că Smirnoff e un fel de Boc şi faptul că rusia duce “o campanie mediatică de denigrare” e de-a dreptul ridicol. La fel de evident e însă că nimeni nu renunţă la Boc decât dacă are alt Boc să pună în loc, asta ca să ne lămurim cât de independent ar fi un nou lider transnistrean. Dintre toate mişcările care ar putea avea loc, pentru a transforma Transnistria într-un pol al reformei, neoconservatoare, susţinut de patriarhia rusă (car să se opună trioului “trădător al neamului moldovenesc” lupu+filat+chirtoacă, care îi vând homosexualilor şi musulmanilor şi masonilor europeni etc), care ar ţinti în exact majoritatea electorală basarabeană nedivizată, ideală ar fi (dacă îmi permiteţi un astfel de scenariu):
    – mazilirea lui Smirnoff, care va câştiga fraudulos alegerile din 11 decembrie (întrucât o astfel de mişcare necesită un pic de telenovelă, apoi Rusia este salvarea, etalon de corectitudine, Putin nou-câştigător al alegerilor s-ar pronunţa ferm împotriva dictaturii etc.);
    – noul boc al ruşilor să fie un… basarabean (ca să justifice nevoia de a-l apăra de smirnoff şi ai lui, ca să arate basarabenilor că Rusia e îngăduitoare, să ducă o politică de reforme în răspăr cu trio-ul amintit, care este mort dpdv electoral şi nu mai poate urca, să se constituie în adevăratul Lider informal al basarabenilor, care să beneficieze de o finanţare masivă pentru reforme deosebit de popuare, care să mute polul prestigiului moldovenesc de la Chişnău la Tiraspol şi care să mute podul de flori de la prut la nistru..
    – singurul la care m-am putut gândi, care să vină cu aura de victimă a maşinaţiunilor americano-româneşti, care au deturnat voinţa populară a basarabenilor, ar fi Igor Dodon , aproapele primar al Chişnăului. El va arăta la tiraspol ce succese ar fi avut la Chişnău, dacă nu ar fi intervenit (“pentru a câta oară?”) românii în treburile basarabenilor. Românii/americanii nu ar avea unde/de ce să intervină, întrucât ruşii doar îşi mută un om de la Chişnău la Tiraspol pentru a “reforma pe calea democraţiei” o provincie aflată sub controlul lor absolut, ba chiar “ar constitui o deschidere spre occident” etc. etc.

    Asta dacă-mi permiteţi să vă completez strategia cu prezumţii de ordin tactic. Vom trăi (sper) şi vom vedea (sper să nu..). Iertaţi-mă! Doamne, ajută!

  2. http://www.epochtimes-romania.com/news/2011/10/rusia-nu-mai-este-capabila-sa-influenteze-transnistria-considera-experti-rusi—128408

    Decizia Rusiei de a ameninta Transnistria cu interzicerea importurilor de coniac Kvint reprezinta “un gest de disperare”, care arata ca Moscova nu mai este capabila sa influenteze Tiraspolul, considera experti citati de cotidianul Kommersant.

    Vineri, seful serviciului sanitar rus, Ghennadi Oniscenko, a declarat ca Rusia ar putea interzice importul coniacului Kvint, produs in Transnistria, pe motiv ca au aparut unele semne de intrebare fata de calitatea bauturii alcoolice produse in Tiraspol, aminteste Unimedia. Coniacul Kvint este produs la Fabrica de vin si coniac Kvint din Tiraspol, cel mai mare producator de bauturi spirtoase din regiune.

    Kremlinul a criticat joi decizia liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, de a candida pentru al cincilea mandat consecutiv de presedinte al regiunii transnistrene. “Cred ca este un pas gresit din partea lui Igor Smirnov. El a facut multe de cand s-a constituit Transnistria, insa el o conduce deja de 20 de ani si candideaza a cincea oara. Atmsofera de concentrare a puterii intr-o singura mana, pe care Smirnov a creat-o in jurul sau, a adus Transnistria intr-o criza profunda”, a declarat sefului administratiei prezidentiale de la Kremlin, Serghei Nariskin.

    Aceasta este prima declaratie oficiala a Moscovei, care recunoaste deschis ca nu-l doreste pe Igor Smirnov la conducerea regiunii separatiste, exprimandu-si sustinerea pentru presedintele Sovietului Suprem, Anatol Kaminski, candidat la alegerile prezidentiale programate pentru decembrie in Transnistria.

    Nu este prima data cand organizatia condusa de Oniscenko interzice importul de produse din tarile vecine. Sanctiunile introduse de Rospotrebnadzor au coincis intotdeauna cu deteriorarea relatiilor dintre Moscova si vecinii sai, aminteste Kommersant.

    “O astfel de confirmare evidenta a folosirii politice a Rospotrebnadzorului nu a existat pana in prezent. Moscova actioneaza foarte urat si sfidator,” crede redactorul sef al revistei Rusia in Politica Globala, Fiodor Lukianov.

    Presiunile asupra lui Igor Smirnov au inceput anul acesta. Potrivit publicatiei Kommersant, Moscova este extrem de nemultumita de comportamentul liderului transnistrean, care a devenit un obstacol serios in calea proiectului ambitios al presedintelui rus Dmitri Medvedev de reunificare a Republicii Moldova si mentinerea statutului neutru.

    Folosirea sanctiunilor economice poate fi foarte dureroasa pentru Tiraspol, avertizeaza cotidianul de afaceri. Desi Fabrica de vin si coniac Kvint nu este cea mai mare intreprindere in Transnistria, inchiderea principalei piete de export ar putea priva sute de oameni de locuri de munca si lovi financiar proprietarul sau – compania Sheriff.

    Pozitia slaba a Moscovei, potrivit expertilor, se explica prin imaginea slaba a candidatului in regiune. Liderul partidului Obnovlenie, Anatoli Kaminski, in varsta de 61 de ani, nu este foarte popular in Transnistria. “Kaminski este o persoana agreabila, insa rating-ul sau politic este incomparabil cu cel al lui Smirnov, care tine in mainile sale toata verticala puterii. El nu are sanse sa castige pe cont propriu,” a mai spus Lukianov .

    http://www.epochtimes-romania.com/news/2011/10/o-unire-r-moldova-transnistria-numai-daca-vrea-poporul-spune-principalul-rival-al-lui-smirnov—128406

    Candidatul sustinut de Rusia pentru alegerile prezidentiale din Transnistria, Anatoli Kaminski, a declarat ca va depune eforturi pentru unirea teritoriului cu Republica Moldova numai daca populatia din regiunea separatista va dori acest lucru.

    “In prezent, impotriva mea si celorlalti candidati se desfasoara o campanie de dezinformare, potrivit careia noi am dori unirea Transnistriei cu Republica Moldova. Imi asum toata responsabilitate pentru actiunile mele si declar in mod deschis: vointa poporului pentru mine este mai presus de toate”, a declarat Kaminski intr-un interviu pentru publicatia rusa Vzgliad, relateaza Unimedia.

    Referindu-se la contracandidatul sau, Igor Smirnov, actualul lider de la Tiraspol, Kaminski a subliniat ca este de acord cu pozitia recent anuntata de Kremlin. “Desi Constitutia ii permite sa candideze pentru un al cincilea mandat, in baza celor spuse de Serghei Nariskin (seful administratiei prezidentiale de la Moscova – n.r.) si analizand acea situatie social-economica care se creeaza in regiune, Smirnov ar trebui sa se gandeasca, daca merita de facut acest pas”, a spus actualul presedinte al Parlamentului de la Tiraspol.

    Nariskin a avertizat ca dictatura lui Smirnov a adus regiunea intr-o stare de profunda criza socio-economica. Oficialul rus a mai spus ca in Transnistria “exista o diferenta imensa intre oamenii obisnuiti, care lupta pentru supravietuire si cercul ingust al lui Smirnov, al carui scop este doar sa se imbogateasca”.

    “Autoritatile transnistrene si presedintele Smirnov vor face tot posibilul pentru a ramane la putere. Smirnov controleaza practic totul in regiune. Membrii familiei sale detin toate functiile importante. El duce o viata de lux si confort, ceea ce nu se poate spune despre locuitorii acestei regiuni”, crede si deputatul rus Aleksei Ostrovski.

    In 2006, in Transnistria a avut loc un referendum national. Potrivit rezultatelor, 97% din populatie au raspuns ca sunt de acord cu indepedenta regiunii si cu politica de apropiere a acesteia de Federatia Rusa si doar 3% isi doresc unirea Transnistriei cu Republica Moldova.

  3. http://www.publika.md/campania-electorala-din-transnistria-este-marcata-de-numeroase-abateri-de-la-legislatie_522811.html

    Campania electorală din Transnistria este marcată de numeroase abateri de la legislaţie

    Pe măsură ce se apropie ziua alegerilor liderului transnistrean, campania electorală devine tot mai dură. Principalii candidaţi la postul de şef al administraţiei de la Tiraspol, Igor Smirnov şi Anatoli Kaminski, se acuză reciproc. Lucrurile se precipită şi degenerează uneori chiar în încăierări de stradă.

    Reprezentanţii Partidului “Obnovlenie”, care-l susţin la postul de şef al administraţiei de la Tiraspol pe actualul preşedinte al Sovietului Suprem, Anatoli Kaminski, vorbesc despre degradarea campaniei electorale.

    “În ultimul timp, unele mişcări social-politice şi mass-media încearcă să recurgă la metode inadmisibile de agitaţie, discreditarea altor candidaţi. În societate, se escaladează atmosfera de frică şi ameninţări. Asupra cetăţenilor şi partidelor politice se exercită presiuni şi persecuţii”, afirmă membrul Partidului “Obnovlenie” Piotr Pasat.

    Membrii Partidului “Obnovlenie” au inclus în lista instituţiilor de presă care fac partizanat politic şi “TV PMR”, principalul post de televiziune din stânga Nistrului. Conducerea Sovietului Suprem de la Tiraspol a depus şi o sesizare la Procuratură, solicitând ca instituţia să examineze de ce televiziunea controlată de Smirnov nu difuzează informaţii despre activitatea legislativului local. Iar acum câteva zile, mai multe persoane necunoscute au împiedicat desfăşurarea unui miting al mişcării radicale “Prorîv”, care, de asemenea, îl susţine pe Kaminski.

    Pe de altă parte, Igor Smirnov a declarat că este supus unor presiuni din partea oficialilor de la Moscova, care mizează pe Anatoli Kaminski.

    Toate aceste frământări au loc în condiţiile în care, până în prezent, în cursa electorală s-a înscris, oficial, doar un singur candidat la postul de şef al administraţiei regiunii transnistrene. Este vorba despre fostul preşedinte al Sovietului Suprem de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. Anatoli Kaminski şi Igor Smirnov nu au fost înregistraţi, deocamdată, în calitate de candidaţi şi, respectiv, nu au dreptul să facă propagandă electorală.

    Alegerile şefului administraţiei de la Tiraspol vor avea loc pe 11 decembrie.
    —————————————————————————–
    Fiţi pe fază.. legislaţia transnistreană este abătută!! Despre ce vorbim aici?
    Şaradă pe faţă!

  4. Pingback: PUTIN SI IMPERIUL EURASIATIC - VISUL ELECTORAL DE IARNA AL URSULUI DE LA RASARIT
  5. Pingback: Tensiuni in Rep. Moldova: TRUPELE RUSESTI din Transnistria AU UCIS UN TANAR MOLDOVEAN [video]. Incidentul care strica “FILMUL” MOSCOVEI? - Razboi întru Cuvânt
  6. Pingback: MARSUL UNIRII Basarabiei cu Romania de la Chisinau, marcat de ALTERCATII [video]. Scurte observatii asupra CHESTIUNII BASARABENE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: Ce pregateste Rusia Moldovei? Rogozin a luptat, in 1992, IMPOTRIVA “FASCISTILOR” ROMANI, in razboiul civil al Transinistriei - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: Basarabia e pamant ROMANESC sau… colonie EUROPEANA? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: Presedintele Nicolae Timofti: TRUPELE RUSESTI din Transnistria reprezinta un PERICOL MAJOR. Liderul moldovean viziteaza Romania, pe care o considera “cea mai apropiata tara” de Moldova dar sustine si adoptarea LEGII DISCRIMINARII - Razboi înt
  10. Pingback: GERMANIA SI RUSIA FEDERALIZEAZA REPUBLICA MOLDOVA? Al doilea plan Ribbentrop-Molotov, pus la cale de un “aliat” EURO-ATLANTIC - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: Medvedev ameninta Republica Moldova pentru ca nu intra in Uniunea Eurasiatica. ROGOZIN, NUMIT EMISAR RUS PENTRU TRANSNISTRIA - Recomandari
  12. Pingback: Basarabia si legea antidiscriminarii. Ipocrizia politicienilor si eurocratilor, biciuita de Pavel Paduraru. DEZICANDU-NE DE SUFLET, NE VOM SINUCIDE IN CORPORE - Recomandari
  13. Pingback: Republica Moldova in pragul unor TULBURARI INTERNE? Comunistii se RADICALIZEAZA periculos, Transnistria, ca si ANEXATA | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare