GREVA GENERALA SI LUPTE DE STRADA LA ATENA (Video). Protestatarii contesta AUSTERITATEA NEOLIBERALA/ Ampla manifestatie in Polonia: “Ieri a fost Moscova, azi Bruxellesul ne ia libertatea”

12-11-2015 2 minute Sublinieri
foto: theguardian.com

foto: theguardian.com

Guvernul de stânga grec, condus de Alexis Tsipras, s-a confruntat, joi, cu prima grevă generală de la preluarea mandatului, manifestaţia anti-austeritate de la Atena fiind marcată de câteva incidente violente, relatează Agerpres.

Aproape 20.000 de persoane au pornit în marş pe străzile capitalei elene, alte 8.000 manifestând la Salonic (nordul Greciei).

Mai mulţi protestatari antiausteritate reuniţi în centrul Atenei au aruncat cu pietre în forţele de poliţie, care au ripostat cu gaze lacrimogene.

Mişcarea de protest, lansată pentru 24 de ore de sindicatele greceşti, a vizat în special anunţatele creşteri de impozite şi reforma sistemului de pensii. Ea a paralizat mai ales administraţia şi transporturile.

Violenţe la Atena, între zeci de manifestanţi antiausteritate şi forţele de ordine. Confruntările au loc în cadrul unei greve generale, prima de la venirea la putere a partidului de extremă stânga Syriza.

Mii de oameni au ieşit pe străzile din Atena ca să-şi arate nemulţumirea faţă de măsurile de austeritate aplicate de executiv ca urmare a acordului din vară cu creditorii internaţionali în valoare de 86 de miliarde de euro.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti informează cetățenii români că acest protest afectează transporturile publice urbane, feroviare, maritime şi aeriene. Practic, mare parte din trenuri, autobuze, feriboturi nu vor circula azi. Mai multe curse aeriene interne vor fi şi ele anulate. În plus, spitalele şi farmaciile funcţionează la cote de avarie, iar muzeele şi siturile arheologice vor fi închise.

În mod cu totul inedit, Syriza a încurajat protestul şi a declarat că măsurile de austeritate i-au fost impuse de creditorii internaţionali.

Guvernul de stânga grec, condus de Alexis Tsipras, s-a confruntat joi cu prima grevă generală de la preluarea mandatului, manifestaţia antiausteritate de la Atena fiind marcată de câteva incidente violente, relatează DPA şi AFP

Aproape 20.000 de persoane au mărşăluit pe străzile capitalei elene în jurul prânzului, alte 8.000 manifestând la Salonic (nordul Greciei).

Mai mulţi protestatari antiausteritate reuniţi în centrul Atenei au aruncat cu pietre în forţele de poliţie, care au ripostat cu gaze lacrimogene.

În apropierea pieţei Syntagma, în jurul orei locale 13:30 (11:30 GMT), un grup de circa 150 de tineri înarmaţi cu bare de fier şi bucăţi de marmură au vandalizat staţiile de autobuz şi au incendiat un automobil al companiei de telecomunicaţii OTE, după care poliţia a ripostat cu gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare.

Mişcarea de protest, lansată pentru 24 de ore de sindicatele greceşti, a vizat în special anunţatele creşteri de impozite şi reforma sistemului de pensii. Ea a paralizat mai ales administraţia şi transporturile.

Spitalele din Atena au gestionat numai cazurile urgente, iar muzeele şi obiectivele arheologice au fost închise. Jurnaliştii greci au fost şi ei în grevă.

Greva ilustrează poziţia ambiguă a lui Alexis Tsipras, care în această vară s-a confruntat cu o frondă a unei mari părţi a membrilor partidului său, Syriza.

Ajuns la putere în luna ianuarie cu un program contra programului de asistenţă, guvernul Tsipras a acceptat în final, în luna iulie, al treilea plan de ajutor internaţional, în valoare de 86 de miliarde euro pe o perioadă de trei ani. Precedentele două ‘cure de austeritate’ impuse Greciei în 2010 şi 2012, în schimbul a 240 de miliarde euro, au provocat reacţii dure din partea populaţiei.

Zeci de mii de oameni au ieşit pe străzile din Varşovia, miercuri, pentru o manifestare organizată de extrema dreaptă, au mărşăluit sub sloganul “Polonia pentru polonezi”  şi au dat foc steagului Uniunii Europene.

Poliţia a spus că în jur de 25.000 de oameni s-au alăturat manifestaţiei, care a marcat aniversarea revenirii Poloniei la independenţă, după Primul Război Mondial, în timp ce organizatorii au spus că numărul participanţilor a fost de 50.000 de oameni. 

O mare de steaguri roş-albe s-a revărsat pe străzile capitalei, iar unii protestatari au incendiat un steag al Uniunii Europene, iar alţii au afişat bannere cu sloganul “EU macht frei” (cu referire la sloganul Arbeit macht frei afişat pe porţile de la Auschwitz şi care înseamnă “munca te eliberează”).

“Ieri a fost Moscova, azi Bruxellesul ne ia libertatea”, a strigat un grup.

Mii de poliţişti au supravegheat manifestaţia, care a fost presărată cu numeroase petarde, fumigene, dar altfel paşnică.

Prim-ministrul polonez Ewa Kopacz a prezentat joi demisia formală a guvernului său în cadrul parlamentului, în urma înfrângerii partidului său de centru Platforma civică în fața conservatorilor din formațiunea Lege și Justiție (PiS) la legislativele din 25 octombrie, relatează AFP.

Ea a rostit în fața noului parlament rezultat în urma scrutinului un scurt discurs foarte combativ, promițând PiS că nu va trece cu vederea ‘nicio minciună’ și că va controla îndeplinirea ‘fiecărei promisiuni’.

‘Dacă noua putere conduce Polonia de la Vest spre Est, Platforma civică va avea pregătită o foaie de parcurs pentru a o face să revină la normal’, a mai spus Ewa Kopacz.

După discurs, ea urma să se deplaseze la Palatul prezidențial pentru a-i prezenta personal demisia președintelui Andrzej Duda, provenit din partidul PiS.

Acesta ar urma să-i încredințeze gestionarea afacerilor curente în așteptarea formării unui nou guvern de către candidata PiS la postul de prim-ministru, Beata Szydlo.

foto: express.co.uk

foto: express.co.uk


Categorii

1. DIVERSE, Grecia, Polonia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “GREVA GENERALA SI LUPTE DE STRADA LA ATENA (Video). Protestatarii contesta AUSTERITATEA NEOLIBERALA/ Ampla manifestatie in Polonia: “Ieri a fost Moscova, azi Bruxellesul ne ia libertatea”

  1. off topic – http://www.pappaspost.com/bartholomew-ruffles-feathers-in-bulgaria-after-calling-for-the-return-of-stolen-byzantine-antiquities/

    Chiar ma intrebam aseara, dupa citirea articolului, cum de Bulgaria sta linistita inca acum, cand aproape toata Europa sta pe un butoi cu pulbere.

    via lonews.ro

  2. Pingback: GRECIA: CIRC GAY SI DISPERARE SOCIALA. SYRIZA a CAPITULAT TOTAL in fata TROICII, batandu-si joc de ideea de ALTERNATIVA la NEOLIBERALISMUL AUSTERITATII/ AUSTRIA cere excluderea GRECIEI din SCHENGEN, in timp ce GERMANIA face concesii TURCIEI/ De ce nu este
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare