Gruparea monahala schismatica de la ESFIGMENU ar fi cerut reluarea comuniunii cu PATRIARHIA ECUMENICA

20-04-2016 41 secunde Sublinieri
esfigmenou

Foto: romfea.gr

Conform agentiei de presa Romfea.gr, obstea monahala schismatica a Manastirii Esfigmenu ar fi cerut, prin intai-statatorul sau, staretul Metodie, reluarea comuniunii cu Patriarhia Ecumenica si, astfel, cu celelalte manastiri ale Sfantului Munte Athos.

Acesta ar fi trimis o scrisoare catre ministerul de externe al Greciei si catre Patriarhia Ecumenica, cerand reintegrarea administrativa si reluarea legaturilor canonice.

Potrivit aceleiasi surse, trei reprezentanti ai Patriarhiei Ecumenice, mitropolitii Apostolo, Amfilohije si Maximus vor vizita Esfigmenu pentru a stabili detaliile posibilei reunificari.

Nu se stie cum va fi rezolvata situatia obstii canonice de la Esfigmenu, precum si care va fi reactia suporterilor obstii schismatice care, de mai bine de 30 de ani, a revendicat statutul de unica obste athonita “adevarat ortodoxa”, refuzand pomenirea patriarhilor de la Constantinopol, inclusiv a PF Bartolomeu.

Este greu de inteles de ce ar face Esfigmenu acest pas, care, daca se confirma, ar putea avea legatura, probabil, cu repozitionarile si jocurile de putere prilejuite de confruntarea dinaintea Sinodului Panortodox. Pentru Patriarhia Ecumenica ar fi o mare lovitura de imagine, de vreme ce poate sa se laude in fata rusilor ca, in timp cei ei pierd episcopii sau clerici inaintea Sinodului, Constantinopolul isi recastiga grupari zelotiste.


Categorii

1. DIVERSE, Patriarhul ecumenic Bartolomeu, Polemici, conflicte, zelotism, extremism, provocari, Sfanta Chinotita (Muntele Athos), Transcrieri-Redactari

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Gruparea monahala schismatica de la ESFIGMENU ar fi cerut reluarea comuniunii cu PATRIARHIA ECUMENICA

 1. Cred ca poate avea legatura cu mesajul transmis inainte de vizita Papei de catre o manastire din Sfantul Munte in care se spunea despre vederea unui brau de foc ce cuprindea insulele Samotracia, Lemnos si Lesvos.
  http://www.triklopodia.gr/%CE%AD%CE%BA%CF%84%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B7%CE%BD%CF%85%CE%BC%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%85%CF%86%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%AC%CE%B8%CF%89%CE%BD/

  Admin, tot in legatura cu Sfantul Munte, am citit recent despre Sfantul Ioan Vatatis si despre trezirea (?) lui. Eu nu stiu mai nimic despre el. Poti sa ma ajuti cu cateva lamuriri ?

 2. Arhimandritul Metodie:

  “Ei au crezut că discuțiile noastre ar putea fi asemenea negocierilor politicienilor, menite să ajungă la un compromis, dar monahii sunt caracterizati de o atitudine opusa: nu pot exista compromisuri în materie de credință.
  Noi credem că numai tradatorii pot face concesii.
  Nu i-am pomenit si nu am slujit niciodata cu ecumeniștii și, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom ramane fideli acestei pozitii, până la capăt.
  Niciodată nu ne vom ruga împreună sau nu vom avea comuniune cu ei. Singurul lucru pe care îl putem face, este sa ii asteptam sa se pocaiască”.

  Sursa: http://lonews.ro/politici/22640-staretul-manastirii-esfigmenu-numai-tradatorii-pot-face-concesii.html

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare