Guvernul a incheiat mai multe ACORDURI DE EXPLORARE-EXPLOATARE a GAZELOR in judetul TIMIS. Temeri legate de posibile acorduri legate de GAZE DE SIST

26-11-2013 3 minute Sublinieri

rovana-plumb-despre-gazele-de-sist-vrem-sa-aflam-daca-avem-sau-nu-avem-aceasta-resursa-207133

Guvernul a aprobat mai multe acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrele Băile Felix, Biled şi Periam, încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi compania East West Petroleum Corp.

Acordurile au fost aprobate printr-un set de hotărâri de guvern.

Anexele documentelor nu sunt publicate, fiind clasificate.

Toate acordurile au intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial a hotărârilor de guvern.

Agenţia Naţională a Resurselor Minerale transmite, legat de informaţiile privind posibile lucrări de explorare-exploatare a gazelor de şist în perimetrul Băile Felix, că acordul semnat cu compania East West Petroleum se referă doar la gaze naturale şi ţiţei.

“Resurse neconvenţionale, precum gazul de şist, nu fac obiectul acestui acord. Lucrările de explorare se vor realiza prin metodele tradiţionale resurselor convenţionale”, precizează ANRM..

Precizările ANRM sunt transmise după ce atât presa centrală, cât şi cea locală din Oradea şi Timişoara a scris, marţi, că acordurile ar permite exploatarea eventualelor zăcăminte de gaze de şist de la Băile Felix, după ce pe plan local au avut deja loc o serie de manifestări anti-exploatare de gaze de şist.

Timiş:Edilii din Periam şi Biled spun că nu ştiu nimic despre acordurile petroliere făcute de Guvern

Primarul comunei Biled, Cristian Felician David, şi viceprimarul comunei Periam, Ioan Mircea Avram, au declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că nu au fost informaţi de nimeni despre acordurile petroliere semnate între ANRM şi East West Petroleum şi că nu ştiu nimic despre vreo exploatare în comunele lor.

Edilul din Biled a spus că în comună există deja sonde care extrag, “de foarte mulţi ani”, gaze naturale şi ţiţei, dar că nimeni nu a venit la sediul Primăriei pentru a anunţa noi extracţii.

“Pe noi nu ne-a anunţat nimeni, nimic. Nu ştim despre ce acorduri este vorba. Deocamdată nu am văzut să se facă nici măcar prospecţiuni în comună. Noi avem sonde, dar deocamdată se extrag gaze naturale şi ţiţei, dar asta se întâmplă de foarte mulţi ani. Oricum, din câte ştiu eu, în zona spre frontieră, în majoritatea localităţilor e zonă petrolieră şi se extrage”, a declarat primarul Cristian Felician David.

Viceprimarul din Periam a amintit că în urmă cu aproximativ şase luni a existat, în Consiliul Local, un proiect de hotărâre pentru extragerea gazelor de şist, dar acest proiect a fost respins.

“Nu au luat legătura cu noi nici cei de la Petroleum, nici alţii. Nu ştim nimic despre vreo exploatare. Ştiu doar că acum aproximativ jumătate de an am avut un proiect de hotărâre în Consiliul Local, pentru extragerea gazelor de şist şi nu a fost aprobat. De atunci nu s-a mai discutat despre vreo extragere în Periam”, a declarat viceprimarul Ioan Mircea Avram.

Mai multe hotărâri de guvern din 14 noiembrie, referitoare la acorduri petroliere de concesiune pentru explorare, dezvoltare și exploatare au intrat în vigoare o dată cu publicarea lor în Monitorul Oficial din 22 noiembrie. Două dintre aceste hotărâri se referă la perimetre aflate în comunele timișene Biled și Periam, ceea ce ar însemna că exploatarea gazelor de șist este posibilă pe teritoriul județului.

În România și în județul Timiș există un puternic curent de opinie împotriva exploatării gazelor de șist, din cauza consecințelor pe care aceasta le poate avea asupra mediului înconjurător. Nu cu multă vreme în urmă, problema a fost discutată în cadrul unei ședințe a consiliului județean, la acea vreme oficialii dând asigurări că pe meleagurile bănățene va fi căutat doar petrol și că nu este vorba de gaze de șist. Și, totuși, suspiciunile persistă…

Prin hotărârile de guvern 885 și 886 din 14 noiembrie 2013, au fost aprobate acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrele EX – 8 Biled și, respectiv, EX – 7 Periam, încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi East West Petroleum Corp.

Anexele la hotărâri nu sunt publice, ele fiind calsificate, potrivit legii, astfel că nu se știe exact în ce condiții vor fi căutate resursele petroliere și dacă este sau nu vorba despre gaze de șist.

Într-un comunicat din luna iulie a acestui an, compania East West Petroleum Corp vorbea despre planurile sale de dezvoltare în România și dădea asigurări că este interesată doar de resursele convenționale și că va utiliza doar tehnologii convenționale. Așadar, canadienii susțin că nu va fi utilizată fracturarea hidraulică și că nu vor fi căutate gaze de șist.

Îngrijorare la județ

La ședința de la sfârșitul lunii octombrie a Consiliului Județean Timiș, Marcel Mihoc, președintele Comisiei de urbanism, amenajarea teritoriului, lucrări publice şi protecţia mediului, a dat asigurări că pe meleagurile noastre nu vor fi căutate și nici exploatate gaze de șist, ci doar petrol.

„În legătură cu lucrările care vor avea loc în următoarele luni în mai multe comune din județ, pot să vă spun că prin acestea va fi căutat doar petrol, pentru că structura solului din Timiș nu permite gazele de șist. Noi suntem unul dintre cele două județe din țară care le-au solicitat celor care fac prospecțiuni autorizație de construire, astfel că rezultatele acestora vor veni și la CJT, să știm și noi ce bogății avem”, a spus atunci Mihoc.

Totuși, au existat și voci din consiliu care au arătat că metodele de prospecțiune vor fi de natură seismică și că nu există un studiu de imapact, pentru a fi cunoscute consecințele.

Exploatarea gazelor de șist dăunează mediului

Studiile asupra consecințelor pe care le are exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică asupra mediului înconjurător sunt, deocamdată, insuficiente pentru a dovedi că aceasta este sigură.

Substanţele chimice în procesul de fisurare a rocilor riscă să ajungă în multe cazuri chiar în pânzele freatice şi să le polueze. În SUA s-au constatat mai multe scăpări importante de gaz în mediul înconjurător şi contaminarea pânzelor freatice superficiale cu gaz şi fluide de fracţionare.

Conform organizaţiei Greenpeace, exploatarea gazelor de şist a fost interzisă în mai multe ţări, printre care Franţa, Bulgaria, Irlanda, Africa de Sud, precum şi în 18 state din SUA.

Unul dintre neajunsurile majore ale acestei tehnologii este legat în mod direct de consumul de apă. Operaţiunile de fracturare hidraulică asociate unui singur puţ necesită un volum de apă ce poate varia între 9.000 şi 29.000 mc. Aceste valori pun sub semnul întrebării sustenabilitatea folosirii resurselor de apă chiar şi în ţări din zona temperată.

Tocmai din aceste motive și din cauză că firma canadiană care va „explora” subsolul Timișului se ocupă și cu gazele de șist, îngrijorarea locuitorilor județului este îndreptățită, iar vigilența nu pare să fie niciodată suficientă atunci când vine vorba de mediu și de lumea pe care dorim să o lăsăm copiilor noștri.

 


Categorii

1. DIVERSE, Gazele de sist

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Guvernul a incheiat mai multe ACORDURI DE EXPLORARE-EXPLOATARE a GAZELOR in judetul TIMIS. Temeri legate de posibile acorduri legate de GAZE DE SIST

  1. Ştiaţi că cineva din guvernul Ponta a aprobat “ceva de şist pe şest”?
    https://www.youtube.com/watch?v=TXZJM_sPQkI

  2. Pingback: PUNGESTIUL IN ALERTA DIN NOU: jandarmii fac “exercitii de verificare”, starnind protestele oamenilor/ REZISTENTA TARANEASCA impotriva exploatarilor abuzive: “Putem trai fara apa? Nu! Dar fara Chevron? Da!”/ Si totusi, la BAILE FELI
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare