TURCIA: Vechea manastire bizantina STUDION, transformata in MOSCHEE? Conflict diplomatic intre GRECIA si TURCIA pentru fosta biserica Sf. Sofia

26-11-2013 50 secunde Sublinieri

Studion (4)

O manastire in ruine din Istanbul, datand din secolul al V-lea, va fi modernizata si transformata in moschee, scrie marti presa turca, preluata de AFP, in conditiile in care un proiect de convertire a faimoasei Biserici Sfanta Sofia in loc de cult musulman a starnit o ampla polemica, scrie AFP.

Considerata de istorici drept cea mai importanta din Constantinopol, manastirea din Studion, fondata in 462, era dedicata Sfantului Ioan Botezatorul.

Deja reconvertita in moschee dupa cucerirea actualului Istanbul de catre imperiul otoman, in 1453, a fost ulterior abandonata, in special in urma cutremurelor. Potrivit cotidianului de limba engleza Hurriyet Daily News, lucrarile de renovare fostului asezamant bizantin vor incepe anul viitor.

In urma cu zece zile, vicepremierul si purtatorul de cuvant al guvernului islamo-conservator Bulent Arinc starnise polemica dupa ce a afirmat ca Biserica Sfanta Sofia, una dintre principalele atractii turistice ale Istanbulului, ar putea redeveni intr-o zi moschee.

Construita in secolul al VI-lea dupa Hristos de catre imparatul Iustinian, biserica a fost sediul patriarhiei ortodoxe. A fost transformata in moschee dupa cucerirea orasului de catre otomani, inainte de deveni muzeu, in 1934.

Grecia a reactionat imediat, prin vocea purtatorului de cuvant al ministerului Afacerilor Externe, care a apreciat ca in acest fel ar fi “ranite sentimentele a milioane de crestini”. Ankara a replicat afirmand ca “nu are nimic de invatat” de la Atena in materie de respectare a libertatilor religioase.

Proiectul de transformare a Bisericii Sfanta Sofia in moschee este evocat in mod regulat de la ajungerea la putere a Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP) in 2002.

Declaratiile facute de numarul doi al guvernului turc intervin intr-un context tensionat, in care AKP este acuzat ca doreste sa islamizeze tara.

manastirea-studion


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “TURCIA: Vechea manastire bizantina STUDION, transformata in MOSCHEE? Conflict diplomatic intre GRECIA si TURCIA pentru fosta biserica Sf. Sofia

  1. Este scandalos ! sa o transforme in muzeu, cel putin, este si un obiectiv cultural si arheologic…..

  2. Pingback: Provocare islamista si sacrilegiu reiterat: IN CATEDRALA SFANTA SOFIA SE CITESTE CORANUL pe perioada Ramadanului, iar ISLAMISTII CER RETRANSFORMAREA EI IN MOSCHEE (video). Alt incident provocator in fata unei biserici ortodoxe din Turcia | Cuvântul Ortod
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare