Guvernul Greciei impiedica vizita lui PUTIN la Manastirea Vatopedi (MUNTELE ATHOS)

5-04-2012 33 secunde Sublinieri


Kremlinul si-a manifestat puternica nemultumire fata de guvernul grec dupa ce autoritatile Greciei au refuzat cererea lui Vladimir Putin de a efectua, in timpul saptamanii mari, vizita la Muntele Athos si Manastirea Vatopedi.

Puternicul lider al Rusiei si-a exprimat dorinta de a face o calatorie de o zi la Muntele Athos, in Saptamana Mare si, ca parte a acestei calatori, planuia si o vizita la Staretul Manastirii Vatopedi, parintele Efrem.

Autoritatile grecesti au raspuns negativ cererii premierului Rusiei, pretextand cu faptul ca timpul vizitei coincide cu un moment delicat pentru administratia de stat a tarii – anume ca se va afla in vacanta.

Kremlinul a fost insa foarte nemultumit de aceasta amanare a calatoriei lui Putin.


Categorii

1. DIVERSE, Parintele Efrem (Vatoped), Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

24 Commentarii la “Guvernul Greciei impiedica vizita lui PUTIN la Manastirea Vatopedi (MUNTELE ATHOS)

  1. Ciudat! Care mai e independenta Athosului? Cum sa poata interzice un pelerinaj? Eu am fost la Vatopedi fara sa am nici chemare, Putin cum sa nu poata? Oare isi dau seama cei din guvernul Greciei ca prin asta isi cam dau cu firma de europeni civilizati si progresisti in cap?

  2. curat murdar!nu stiu sa existe precedent la un astfel de refuz: doua tari care se afla in relatii diplomatice normale: una din ele refuza intrarea presedintelui celei de a doua intr-o zona aflata pe teritoriul sau, zona care, in plus, mai are si statut de autonomie, sub un pretext trivial. Asta nu e deloc “politically correct “

  3. Si cand te gadesti ca grecii cereau “sprijunul” financiar si economic al Russiei in urma cu ceva timp…de cand “datoria Greciei” si “incapacitatea sa de plata” si “colapsul sau economic” in care a ajuns au devenit “subiecte” principale de discutie in UE si pe intreg mapamondul.

    Daca vizita lui V. Putin are scop SPIRITUAL, si daca acesta ar fi vrut s-o faca in calitate de “crestin ortodox”, si tocmai in SAPTAMANA MARE, atunci de ce sa fie refuzat ?

    ESte foarte urat din partea grecilor ca l-au refuzat. Si este cu atat mai “rusinos” din partea lor, cu cat V.Putin nu este un “necia nimeni” ci conducatorul celei mai puternice Tari Ortodoxe, de la care grecii nazuiau sa primeasca un ajutor chiar militar daca ar fi avut probleme si conflicte militare cu Turcia.

    Cand Parintii din Grecia au dus “Braul Maicii Domnului” in Russia, am vazut ca au fost primiti si tratati cu multa ospitalitate si cuviincios de catre conducatorii religiosi si chiar politici rusi, dar cand vine vorba ca si grecii sa intoarca “gestul” ospitalitatii “fratesti”, uita de ea…

    Cred ca REFUZUL lui v.Putin va costa si afecta negativ mult RELATIILE economice intre Russia si Grecia si chiar diplomatice…

    Nu este exclus ca refuzul lui Putin, din partea guvernantilor greci sa fi fost doar ADUCEREA la indeplinire a unui “ordin ferm” pe care sa il fi primit de la mai marii lor din conducerea UE, iar ei, ca niste “servitori” ascultatori, au trecut peste constinta lor de crestini ortodocsi, si “au facut ascultare” de superiorii lor…

    Pacat…Vor Regreta!

    Dumnezeu sa aiba mila de noi toti!

  4. oare cine sa inteleaga faptul ca “grecii” nu vor sprijinul rusesc, tocmai pentru ca sa devina si mai inlantuiti de datorii si supusi stapanirilor “luminate”.

    PS: pentru cine mai crede inca in “corectitudinea politica”, asta e inca o dovada a faptului ca e doar o doctrina de manipulat: de asta e bine de urmarit cine si ce anume are de castigat cineva din a o aplica ori nu.

  5. @Vela Gheorghe
    cred ca este o ipoteza de luat in considerare faptul ca intrarea pe teritoriul Sfantului Munte i s-a refuzat lui Putin datorita faptului ca o anumita elita politica nu doreste sa existe o legatura stransa intre Grecia si Rusia, legatiura care parea sa se poata consolida la nivelul bisericilor ortodoxe din cele doua tari. A se vedea si zvonurile care spuneau ca premierul Karamanlis a fost “pedepsit” dupa ce a semnat tratatul prin care permitea Rusiei o interventie militara pe teritoriul Greciei, in masura in care interesele economice ale Rusiei in Grecia ar fi fost amenintate ( a se vedea cazul conductei Burgas- Alexandoupolis).
    Cat priveste “corectitudinea politica” a europenilor, cred ca nici copiii nu mai cred in asa ceva.

  6. E o contradictie pe care nu o inteleg:

    Daca Athosul este independent fata de Grecia (si ar trebui discutat in ce masura guvernul de la Atena poate interzice/aproba vizitarea Muntelui), atunci care e lagatura (economica-militara) Grecia-Rusia (de la care inteleg ca GRECII, nu monahii athoniti, asteapta marea cu sarea)?

    Ori Athosul=Grecia si atunci vorbim de o politica in materie de relatii statale, chiar bisericesti.

    Cum e de fapt ? Bizantin ?

    De Romania mai stie cineva ceva ? O veni Invierea si acolo ?

  7. @c2:

    Athos e autonom, dar nu independent (aici o discutie: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/12/30/sfanta-chinotita-a-muntelui-athos-catre-ministrul-de-externe-al-greciei-statul-grec-a-incalcat-statutul-sfantului-munte/ ). Iar Putin nu e oricine, un oarecare pelerin rus, e totusi un om politic si atunci trebuie indeplinite o serie de masuri administrativ-statale obisnuite cand iti trece prin tara un sef de stat sau de guvern, chiar daca nu e vorba si de o intalnire cu oficialitatile grecesti. De aceea au si pretextat astfel autoritatile grecesti. Deci asta a fost strategia guvernului grec, nu de a interzice, ci de a AMANA, pretextand cu faptul ca nu poate indeplini conditiile administrative primirii unui oficial de rang inalt din cauza faptului ca s-ar afla in vacanta. E o chestie penibila, de fapt.

    Legatura intre Rusia si Grecia e de natura culturala si geopolitica. Si e lesne de inteles: Rusia a ajutat Cipru grecesc si astfel ei nu au fost nevoiti sa apeleze la Troica si nici sa faca austeritate crancena. O parte din greci ar vrea sa aiba aceeasi relatie cu Rusia pe care o are si Cipru.

    Athosul …e alta treaba, insa nu separata de aceasta chestiune. Se afla totusi in Grecia, face parte din zestrea lor, chiar daca e un loc universal ca vocatie, si e un puternic simbol. Autoritatile grecesti actuale nu vor ca acest simbol sa fie prea activat. Ganditi-va ca se apropie alegerile in Grecia si ca a fost recent scandalul arestarii parintelui Efrem Vatopedinul. Liderul politic al conservatorilor greci, Samaras, a fost destul de recent intr-o vizita la Moscova. Deci la mijloc se afla miza orientarii publicului grecesc: catre Europa sau catre Rusia?

    Iar noi… noi ce treaba sa avem cu aceasta problema?

  8. Serviciile rusesti isi fac bine treaba peste tot. E bine sa nu amestecam religia cu politica si sa ne vedem mai mult ( de ) pacatele/ patimile noastre. Sus se fac jocuri mari, care ne depasesc pe noi. Detinem prea putine informatii valide si riscam sa fim manipulati.

  9. @teo:

    Hmmm. Nu ar fi exclus, orice e posibil in lumea de azi, nu? Insa Romfea e site grecesc totusi (nu rusesc!). Deci… nu prea pare a fi manipulare in acest caz, chit ca rusii ar avea tot interesul sa ii faca o imagine buna lui Putin in lumea ortodoxa pornind de aici. Dar e adevarat ca trebuie sa fim prudenti. Vom incerca sa revenim, daca vom avea mai multe informatii. In orice caz, conexiunea intre vizita parintelui Efrem la Moscova si arestarea sa a fost vizibila. Insa asta nu il transforma deloc pe Putin in vreun lider politic ortodox. Aici se potrivesc observatiile parintelui Metallinos:

    Acesta este motivul pentru care Ortodoxia nu poate niciodată să ia un caracter politic, ca un Vatican al Răsăritului. Centru al unităţii ortodocşilor rămâne în mod neclintit Sfânta Masă şi nu vreun demnitar, fie el şi bisericesc. Recurgerea la mecanismele politice al lumii acesteia este pentru Ortodoxie nu întărire, ci slăbire. Puterea Ortodoxiei constă în neputinţa mijloacelor ei, iar bogăţia ei în harul dumnezeiesc. Propriu-zis, puterea Bisericii se desăvârşeşte în slăbiciune (II Cor. 12: 9).

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/04/05/pr-gh-metallinos-noua-ordine-mondiala-noua-era-ortodoxia/

  10. Mie imi place de Putin; uitandu-ma printre sefii de state, nu cred ca vad vreunul similar (poate sugera cineva pe vreunul roman, grec, european sau american mai bun sau macar similar?). Ca ar putea sa cocheteze cu Biserica pentru motive politice… cine stie? E posibil si asta, dar nu vad de ce l-am pune la colt chiar si cand da semne bune pe motiv ca noi putem si sa-l banuim de ticalosie. Ce, daca e sef de stat n-are voie sa aiba legaturi cu Biserica pentru motivatia masonica de a separa statul de religie? Ce motiv mai e si asta? In vest s-a separat anti-crestinismul de stat cumva? Anti-crestinismul nu e religie? Nu zic ca Putin ar fi un mare salvator sau stiu eu ce, dar nu vad nici motivul sa-i stam impotriva singurului sef care pare mai normal pe motiv ca ar putea avea nu’s ce intentii ascunse, cand ailalti sunt clar anti-crestini.

    Sa-i dea Domnul dupa inima si credinta sa cu privire la cererea refuzata de a vizita Sf. Munte, iar guvernului grecesc care-si tradeaza poporul, ca si altele dealtfel, sa i se implineasca ce spunea cuviosul Paisie, sa vina un vant si sa-i duca departe, in alte locuri!

  11. Să se smerească și Putin!Ce a-ți zice dacă ar merge Băsescu la Muntele Athos?

  12. @Florin:

    🙂

    Pai a si fost la Athos, ca si Putin, altadata… Ca nu e prima oara cand calca pe-acolo. Si o sa mearga oricum, ideea e ca autoritatile grecesti nu i-au dat viza pentru data la care voia premierul viitor presedinte al Rusiei.

  13. eu ma gandesc ca nu i-au dat viza ca unui oficial si nici putin nu poate merge ca simplu cetatean, trebuie sa mearga cu garzi de corp si cu tot alaiul, adica aceste lucruri trebuie planificate, sunt mai delicate si probabil ca au si grecii dreptate ca sunt in vacanta si nu se pot ocupa de toata tevatura ce-ar incepe odata cu vizita lui putin.

  14. Si eu cred la fel ca ,scuze, Amaratul…
    In plus Putin cocheteaza prea mult cu politica, nu cred ca e de forma. La nivelul lui isi poate face imagine de lider puternic si altfel, nu numai pupand maini de popi.Cred ca e un traitor.

  15. “Deci la mijloc se afla miza orientarii publicului grecesc: catre Europa sau catre Rusia?

    Iar noi… noi ce treaba sa avem cu aceasta problema?”

    Treaba noastra cu aceasta este ca si noi fiecare roman ortodox trebuie sa raspundem la intrebarea

    Catre Europa sau catre Rusia?

  16. @Nicolaie:

    Raspunsul era punctual si adresat unui anume comentariu.

    Cat priveste problema de fond… suntem deja in Europa si situatia nu prea are cum sa se schimbe. In privinta Rusiei am aminti insa lucrul acesta:

    Sa auda toti filo-rusii si, de ce nu, chiar si rusii: Alexandr Solejintin, in Chestiunea Rusa la sfarsit de sec. XX, considera ca tara sa ar trebui sa renunte la pretentiile imperialiste si sa lase o serie de provincii sa se alipeasca tarii lor de origine – una din ele este Basarabia. Si, apropo de Uniunea Eurasiatica a lui Putin, Soljenitin preconiza un proiect similar dar doar intre Rusia, Belarus, Ucraina si Kazahstan. Se stie ca Soljenitin nu era deloc adeptul unui stat rus slab, dimpotriva, insa tocmai aici e skepsisul: imperialismul de aceasta factura strict geopolitica e o slabiciune, nu o tarie a Rusiei, pentru scriitorul rus.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/03/25/marsul-unirii-basarabiei-cu-romania-de-la-chisinau-marcat-de-altercatii-video-scurte-observatii-asupra-chestiunii-basarabene/

  17. asta arata cat de rau se tem, nu de Putin doar, ci de staretul Efrem mai ales!

  18. o ipoteza credibila:

    “”Vela Gheorghe; Nu este exclus ca refuzul lui Putin, din partea guvernantilor greci sa fi fost doar ADUCEREA la indeplinire a unui “ordin ferm” pe care sa il fi primit de la mai marii lor din conducerea UE, iar ei, ca niste “servitori” ascultatori, au trecut peste constinta lor de crestini ortodocsi, si “au facut ascultare” de superiorii lor…””
    ( 😕 )

  19. @silviu

    Mie imi place de Putin; uitandu-ma printre sefii de state, nu cred ca vad vreunul similar (poate sugera cineva pe vreunul roman, grec, european sau american mai bun sau macar similar?).
    Si mie. Daca e sa ma uit in jurul nostru, nu prea mai sunt “”barbati de stat”” (culmea, poate extremistul Victor Orban care le bate obrazul la UE si premierul bulgar, Bojko Borisov care zice “”niet”” lui madam Clinton si Rockfellerilor de la Chevron!!!)
    Si nu cred ca are nevoie sa-si faca reclama mergand la Athos, s-a facut cunoscut destul pana acum.

  20. Pingback: Arhiepiscopul Ieronim l-a informat pe presedintele Greciei asupra vizitei la Moscova. Papoulias: PUTIN E UN PRIETEN RECUNOSCUT AL GRECIEI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  21. Pingback: IPS Ilarion (Patriarhia Moscovei) in vizita la Ministerul Apararii din Grecia: GRECIA ARE NEVOIE DE O NOUA POLITICA EXTERNA ORIENTATA CATRE RUSIA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  22. Pina una alta, nu zic ca Putin e vreun sfint, dar cred ca datorita lui razboiul din Siria s-a aminat. Asa ca, daca vrea sa se duca in Mount Athos, nu ii poate strica cu nimic, ba din contra. Am citit ca un sfint de-al nostru a zis ca razboiul mondial (al 3-lea) va avea legatura cu Siria, asa ca, deocamdata, tot ce am de spus este ca ii multumesc lui Putin pentru interventia sa. Ce bine ar fi daca toti liderii politici ai intregii lumi s-ar duce pe M. Athos din cind in cind! Nu ar mai avea timp sa rezolve crize economice pentru ca nu ar mai avea timp sa le creeze 😉

  23. POate ar trebui sa precizes ca nu sint un Putin fan, dar apreciez atitudinea sa fata de Siria. Nu avem nevoie de inca un razboi si cu atit mai putin de unul care s-ar putea declansa in altul si mai mare.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare