Patriarhul Kirill despre ATACURILE SISTEMATICE impotriva Bisericii din Postul Mare si cum trebuie raspuns

4-04-2012 2 minute Sublinieri

Biserica Ortodoxa Rusa este pregatita intotdeauna pentru discutii sau dezbateri publice cu oponentii ei, insa nu va raspunde cu aceeasi moneda la campanii injurioase impotriva ei a declarat marti, 3 aprilie 2012, Patriarhul Kirill al Moscovei si al Intregii Rusii.

Astazi suntem martorii unei campanii puternice impotriva bisericii care din pacate coincide cu Postul Mare” a mai declarat patriarhul la o intrunire a Sinodului Bisericii Ruse pe care a prezidat-o.Auzim de multe atacuri asupra Bisericii printre care trebuie mentionat cel care a a vut loc in Catedrala Iisus Mantuitorul, urmat de profanarea altor trei biserici” a mai spus Patriarhul Kirill.

In februarie, 5 femei mascate, membre a grupului punk feminin “Pussy Riot” au cantat in semn de protest in Catedrala Iisus Mantuitorul un cantec intitulat “Holy Sh*t” impotriva lui Vladimir Putin. Cantecul continea deasemenea si fraze injurioase formulate impotriva Patriarhului Kirill. Acest spectacol nedorit a avut loc chiar langa altarul catedralei unde accesul este interzis tuturor in afara preotilor. Grupul a declarat ca actiunea de protest a fost un raspuns impotriva sustinerii date de Patriarhului Kirill campaniei si victoriei electorale din 4 martie a.c. a lui Vladimir Putin. Actiunile grupului au fost puternic condamnate de credinciosii crestini si de Biserica.

Cele 5 femei au fost arestate sub acuzatia de huliganism si sunt pasibile de pana la sapte ani inchisoare. Procesul lor in derulare a divizat societatea rusa cu privire la severitatea sentintei. Biserica insa a facut un apel la clementa in cazul in care sentinta ar fi prea severa.

Chiar si asa, sa nu uitam ca au fost atacuri si asupra persoanei mele” a declarat patriarhul Kirill referindu-se in aparenta la un recent scandal de proportii in care a fost implicat vecinul sau, preot ortodox, medic si fost ministru al sanatiatii Yury Shevchenko. Scandalul a fost intens mediatizat de diferite agentii de presa, unele dintre ele aducand critici puternice patriarhului.

Toate acestea ne arata ca avem de a face cu o strategie bine pusa la punct impotriva Bisericii” a mai adaugat patriarhul. Tot el a mai declarat ca reprezentantii Bisericii trebuie sa fie “intotdeauna pregatiti pentru o dezbatere publica dar sa fie atenti ca adversarii le-ar putea folosi spusele impotriva lor”.

Sa nu ne asemanam cu cei ce mint, defaimeaza si sunt plini de rautate. Sa nu raspundem cu aceeasi moneda pentru ca altfel valoarea mesajului nostru catre lume se va pierde” a spus patriarhul.Pe de alta parte, nu trebuie sa neglijam niciodata aspectele duhovnicesti, sau sa esuam in a intelege ce se intampla in jurul nostru, sau sa nu ne dam seama de adevarata insemnatate a suvoiului de minciuni si calomnii ce s-a abatut asupra Bisericii. Trebuie sa avem raspunsuri rezonabile de care sa nu ne fie niciodata rusine.”

In scandalul de proportii mentionat mai sus, tribunalul a decretat ca familia Shevchenko trebuie sa plateasca suma de 20 milioane ruble (682.000 dolari) pentru pagubele aduse apartamentului patriarhului din centrul Moscovei. Pagubele au fost in cea mai mare masura datorate prafului ce s-a produs in urma reparatiilor efectuate in apartamentul familiei Shevchenko situat cu un etaj mai jos. Multi sunt insa de parere ca suma impusa de tribunal si aparent ceruta de patriarh pentru plata pagubelor este nejustificat de mare.

Dar intr-o conversatie cu jurnalistul Vladimir Solovyov patriarhul a negat ca a pretins aceasta suma fabuloasa de la familia Shevchenko. Dupa spusele jurnalistului, care a detaliat ulterior conversatia sa cu Patriarhul Bisericii Ruse, trei verisori ai patriarhului locuiau in apartamentul sau dintre care unul era inregistrat ca domiciliind acolo. Mai mult, in aceasta locuinta Patriarhul Kirill tinea multe carti unicat a caror restaurare si curatare de pe urma prafului depozitat pe ele necesita o suma uriasa. Patriarhul a mai mentionat ca a fost asa de mult praf de pe urma lucrarilor de reparatie in apartamentul familiei Shevchenko incat verisorii sai aproape s-au sufocat.

Patriarhul insa nu a luat parte in procesul intentat familiei Shevchenko. El a sfatuit pe verisorul domiciliat in acel apartament sa urmeze procedura legala, in timp ce el a refuzat sa se implice.

Jurnalistul Solovyov a mai adaugat ca fostul presedinte Boris Yeltsin a semnat un ordin in jurul anului 1995 prin care apartamentul acesta a fost daruit lui Kirill, pe atunci Mitropolit al Smolenskului si Kaliningradului, insa Kirill nu a locuit acolo nici macar o saptamana. In schimb a folosit apartamentul pentru a depozita biblioteca de carti a tatalui sau. Ziarul rusesc Moskovsky Komsomolets a facut public la sfarstiul lui martie a.c. ca Patriarhul Kirill si Shevchenko erau in conflict de multi ani, in principal pentru ca Shevchenko, care era in relatii bune cu fostul Patriarh Alexy II, a preferat sa fie hirotonit de un episcop ucrainian in locul noului-numit Patriarh Kirill, uns in 2009 in urma mortii Patriarhului Alexy.

Jurnalistul Solovyov a declarat insa ca este imposibil ca un preot nou hirotonit in Biserica Ortodoxa Rusa sa aleaga de la sine putere unde sa slujeasca. El a spus ca Shevchenko s-ar fi intalnit oricum cu Patriarhul Kirill si ca ceea ce a declarat ziarul Moskovsky Komsomolets nu poate demonstra nici o legatura intre asa-zisa independenta a lui Shevchenko si procesul in curs de desfasurare.

In discursul sau din fata Sinodului Bisericii Ruse, Patriarhul Kirill a declarat ca pozitia pe care Biserica trebuie sa o ia vis-a-vis de situatii conflictuale nu trebuie sa fie ‘‘agresiva sau radicala’‘ ci trebuie intotdeauna orientata inspre propovaduirea cuvantului lui Hristos, iar esenta mesajului sau trebuie sa fie mantuirea.

Patriarhul a mai adaugat ca ‘Nu intotdeauna gasesc aceasta esenta in declaratiile Bisericii si a multumit tuturor celor care au luat pozitie impotriva celor ce urmaresc sa strice reputatia Bisericii.


Categorii

1. DIVERSE, Patriarhul Kirill, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Patriarhul Kirill despre ATACURILE SISTEMATICE impotriva Bisericii din Postul Mare si cum trebuie raspuns

  1. Pingback: Biserica Rusiei sub ASEDIU MEDIATIC - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. Pingback: DEMONSTRATIE DE FORTA A BISERICII RUSE: 65.000 de oameni au participat la RUGACIUNEA PENTRU APARAREA CREDINTEI din Moscova (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: Cazul PUSSY RIOT: CRIMA SI PEDEAPSA? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: Patriarhul Daniel: mesaj de solidaritatea fata de Biserica Rusiei si Patriarhul Kirill - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Patriarhul Kirill: CASATORIILE HOMOSEXUALE SUNT UN SEMN AL SFARSITULUI LUMII - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare