IMPERIALISM ECONOMIC SI CAPITALISM DE STAT. Kaufland si Lidl s-au extins in Romania pe bani de la BERD si BANCA MONDIALA. SUPERMARKETURILE DIZOLVA PIATA LOCALA, FALIMENTEAZA PRODUCATORII AGRICOLI SI ANGAJEAZA PE SALARII DE MIZERIE

4-07-2015 2 minute Sublinieri

Rafturi supermarket(GP)

Cele două hipermarketuri germane Lidl şi Kaufland şi-au extins afacerile în România cu ajutorul unor bani primiţi de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, precum şi de la IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale. 

Conform datelor obţinute de ziarul britanic The Guardian, finanţările pe care de Lidl şi Kaufland le-au luat de la BERD şi IFC pe parcursul unui deceniu se ridică la 900 de milioane de dolari, banii fiind folosiţi inclusiv în România.

Mandatul acestor instituţii finanţate cu bani publici este de susţinere a dezvoltării în ţările în care investesc. Banca Mondială are şi rolul specific de reducere a sărăciei. Potrivit băncilor, finanţarea Lidl şi Kaufland ajută cele două companii să se extindă în Europa Centrală şi de Est, să creeze locuri de muncă, noi pieţe pentru producătorii locali şi să aducă produse de calitate dar accesibile consumatorilor săraci.

În ciuda celor spuse de aceste instituţii, finanţarea cu fonduri publice a unor companii private este criticată de sindicate.

“Ideea că injecţia de capital în multinaţionale va duce la dezvoltare durabilă s-a dovedit mereu falsă în ultimii 20 de ani”, a declarat Luiz Vieira, coordonator al Bretton Woods Project, o organizaţie non-guvernamentală care monitorizează Banca Mondială.

Potrivit aceleaşi surse, în 2009, Lidl a primit de la creditorii internaţionali 66 de milioane de dolari pentru extinderea în România, iar Kaufland a primit 75 de milioane de dolari atât pentru operaţiunile româneşti, cât şi pentru cele din Bulgaria.

În 2013, peste 105 milioane de dolari au fost acordate pentru planurile Lidl de dezvoltare în Bulgaria şi Croaţia şi pentru deschiderea primelor magazine în Serbia.

În total, IFC a acordat Schwarz Group împrumuturi pe termen lung în valoare de circa 350 de milioane de dolari, pentru extinderea operaţiunilor în Europa.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care deseori co-finanţează proiecte împreună cu băncile comerciale, a atras în ultimul deceniu peste 750 de milioane de dolari pentru Lidl şi Kaufland, contribuţia sa proprie fiind de aproape 500 de milioane de dolari.

În România, cu ajutorul banilor primiţi de la creditorii internaţionali, Kaufland a ajuns cel mai mare angajator. Are peste 20.000 de salariaţi, însă aceştia sunt remuneraţi în general cu mai puţin de 1.500 de lei pe lună, salariile mici fiind doar una dintre criticile aduse relaţiei dintre lanţurile comerciale şi creditorii internaţionali.

În Polonia, o altă ţară în care extinderea operaţiunilor a fost finanţată de BERD şi IFC, angajaţii Lidl au protestat faţă de condiţiile de lucru. Polonezii s-au plâns că lucrează mult pe salarii mici.

“Suntem suprasolicitaţi, facem o muncă pe care ar trebui să o facă mai mulţi oameni”, a declarat Lukasz, angajat în schimbul de noapte la un depozit al Lidl, care nu a dorit să îşi dea numele.

Potrivit unor documente de la inspectoratul de stat pentru muncă din Polonia, obţinute de The Guardian, la Lidl au avut loc încălcări repetate ale legislaţiei muncii, inclusiv prevederi referitoare la timpul de lucru care impun ca angajaţii să aibă liber cel puţin 11 ore pe zi şi o perioadă de odihnă neîntreruptă de 35 de ore pe săptămână.

Cei de la Lidl au fost însă lăudaţi de divizia agricolă a BERD, care spune că lanţul comercial german a schimbat viaţa oamenilor. Le-a oferit persoanelor sărace posibilitatea de a cumpăra produse pe care altfel nu şi le-ar fi permis. Iar cei de la IFC spun că atât Lidl cât şi Kafuland au creat noi canale de distribuţie pentru fermierii locali, iar consumatorii au câştigat acces la produse alimentare de calitate.

Însă jurnaliştii de la The Guardian au remarcat faptul că, în România, Lidl şi-a deschis magazinele foarte aproape de pieţele de zarzavaturi, iar vânzătorii de acolo se plâng că nu fac faţă concurenţei cu supermarketurile germane.

Un comerciant din Piaţa Gorjului, Ion Garalin, a declarat că acest fapt a înrăutăţit situaţia.

“Într-adevăr, cel mai rău lucru este că au ales să deschidă magazine foarte aproape de pieţele locale cum este aceasta. Suntem mâncaţi de vii…Nu mai putem continua astfel”, a spus Garalin, în vârstă de 67 de ani, aflat în faţa unui raft cu legume proaspete.

Pe aceeaşi stradă, zeci de cumpărători circulă printre rafturile de la Lidl. Una dintre cliente, Camelia, a spus că îi vine greu să creadă că Lidl a beneficiat de fonduri publice pentru dezvoltare.

“Sigur că ştiu ce este Banca Mondială, poate că ar fi putut folosi mai bine banii, având în vedere problemele pe care le avem în România”, a spus ea.

Magazinele Kaufland şi Lidl sunt patronate de Dieter Schwarz, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume. Cele două lanţuri comerciale sunt doar două dintre companiile private din întreaga lume care beneficiază de creditare pe termen lung din partea unor instituţii financiare care au la bază bani publici.


Categorii

1. DIVERSE, Agricultura/ Satul romanesc, Corporatism, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “IMPERIALISM ECONOMIC SI CAPITALISM DE STAT. Kaufland si Lidl s-au extins in Romania pe bani de la BERD si BANCA MONDIALA. SUPERMARKETURILE DIZOLVA PIATA LOCALA, FALIMENTEAZA PRODUCATORII AGRICOLI SI ANGAJEAZA PE SALARII DE MIZERIE

 1. Este o politica urata cu angajatii platiti mizerabil , de la supermarketuri.Unele, am observat ca fac angajari pentru numai maxim 6 luni, si nu fac contracte pe perioada nedeterminata, schimba lucratorii pe banda rulanta ca sa nu cumva sa fie nevoiti prin vechimea dobandita de angajat sa mareasca salariul.La fel se intampla si cu agentiile de paza si securitate unde la fel sunt oameni prost platiti, unii cu numai 8 clase si ne vaitam ca se fura atat de mult.

 2. Deci bogații lumii îs finanțați din BANI PUBLICI în timp ce cetățeanul din firmele locale, plătitor de taxe, este supus austerității și vânat cu ANAF-ul, în timp ce bătrânelele cu pensii de doi lei sunt aruncate la marginea piețelor de unde sunt arestate de politie, în timp ce piețele sunt dominate de intermediari veroși și lipsite de țărani adevărați…

  Să trăiți bine în Noua Lume!

 3. Citiți și vă cruciți, ipocrizie fără margini…

  Expansiunea agresivă din ultimii ani a discounterilor Lidl şi Kaufland, manifestată atât în România cât şi în alte state ale Europei, a fost finanţată de Banca Mondială şi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, două instituţii finanţate din taxele contribuabililor şi deţinute de guverne. În total au primit în jur de 900 de milioane de euro.

  […]

  De ce două instituţii publice finanzeaţă Lid şi Kaufland

  Atât Banca Mondială cât şi BERD, ambele instituţii publice finanţate prin contribuţiile cetăţenilor, au fost create cu scopul de a ajuta la dezvoltarea statelor nevoiaşe. Mai mult, printre atribuţiile Băncii Mondiale se numără şi aceea de a reduce sărăcia din lume. Ce au toate acestea de-a face cu expansiunea unui gigant al comerţului alimentar şi cu una dintre cele mai bogate familii din lume?

  Oficialii Băncii Mondiale şi ai BERD şi-au explicat decizia, potrivit The Guardian, prin faptul că dezvoltarea lor în statele mai puţin dezvoltate ar duce la crearea de noi locuri de muncă, la noi pieţe desfacere pentru producătorii locali, dar şi la creşterea accesului persoanelor sărace la mâncare bună şi accesibilă.

  Efectele Lidl în Europa

  Decizia celor două instituţii este însă aspru criticată atât de o parte a opiniei publice, dar şi de unele evenimente care au avut loc urmare a expansiunii agresive a celor două lanţuri. “Ideea potrivit căreia o infuzie de capital în multinaţionale ar face nepărat bine, s-a dovedit a fi falsă în ultimii 20 de ani“, a declarat pentru The Guardian Luiz Vieira, coordonator în cadrul unui ONG britanic care monitorizează activitatea Băncii Mondiale.

  La rândul său, Jan Czarzasty, profesor la Şcoala de Economie din Varşovia crede că suma primită de grup din bani publici este şocantă. “Oriunde deschid un nou magazin, apar poveşti referitoare la condiţiile de muncă. satisfacţia angajaţilor este în general scăzută şi asta îmi pare că a devenit un nodel de business pentru Lidl“, a declarat profesorul.
  De altfel, în Polonia, Lidl a fost subiect de mari dispute, iar angajaţii au organizat proteste în mai multe rânduri.

  Şi în România expansiunea LIdl a avut şi efecte negative. “În România, Lidl a deschis peste 185 de magazine din 2011, o medie de aproximativ un magazin pe saptamana timp de patru ani. În Bucureşti, aproape toate unităţile Lidl se află la câţiva paşi de o piaţă sau un magazin mai vechi“, scrie The Guardian.

  sursa: http://www.economica.net/expansiunea-lidl-si-kaufland-din-romania-au-fost-finantate-de-banca-mondiala_103478.html

 4. Era asa greu sa avem noi acest tip de magazine? Am fost obligati sa le acceptam desi acestia cara din tara multe milioane de euro, imbogatind tarile din care provin si asa foarte bogate. Tot profitul pleaca de la noi… la ei. Noi ne alegem cu cativa angajati platiti f prost, Am lucrat si eu dupa dupa 89 si am aflat ca politica lor e sa dea afara mereu oameni si sa angajeze altii , ca sunt destui pe la noi. Nu vreau sa mai aud de conditiile de acolo si de felul in care ei dispun de oamenii de la noi platiti cam cu salariul minim plus ceva…
  In tarile lor nu sunt acceptate magazine din alte tari ci toate sunt ale lor banii le raman in tara lor.

 5. Absolut de acord cu mizeria supermarketurilor.
  DAR
  In piata Gorjului nu exista rafturi cu legume proaspete. In Piata Gorjului (si nu numai in ea) cei care vand sunt intermediari;marfa este identica cu cea din supermarket-e aceeasi sursa. Rar se mai vad agricultori “adevarati” care vand te miri ce. Problema lor nu este supermarketul ci chiria pentru taraba.

  Nu stiu cum e la Kaufland dar eu nu mai calc prin Profi; efectiv oamenii care lucreaza acolo sunt calcati in picioare- fac 10 munci pe acelasi, sa ii zicem, salariu. Mi se face rau cand ii vad.

 6. La kaufland sunt intradevar preturi mai mici.

  Apoi urmeaza o discutie fara sens, Romania stia foarte bine in ce se baga in momentul aderarii la UE. Germania trage foloasele dupa toata aceasta Uniune Europeana, aceeasi germanie care a declansat 2 razboaie mondiale si care se tot agita prin Europa noastra, daca de la astia lom noi lumina, atunci asta meritam

 7. ia uite cum pt kaufland si lidl se gasesc bani cu nemiluita si sutele de milioane curg, dar pt greci nu.

 8. Pietele agroalimentare sunt pline de intermediari si doar in week-end ai sansa sa mai gasesti producatori autohtoni adica acei oameni in varsta care incearca sa vanda un patrunjel, un ou sau o sticla cu lapte si care de multe ori sunt haituiti de catre politie sau de catre cei care detin “afaceri” prin piete.

 9. http://www.zf.ro/companii/retail-agrobusiness/rezultatul-salariilor-mici-si-al-preturilor-europene-fiecare-roman-lasa-lunar-in-hipermarketuri-si-supermarketuri-peste-20-din-tot-ce-castiga-14559346

  Rezultatul salariilor mici şi al preţurilor europene: fiecare român lasă lunar în hipermarketuri şi supermarketuri peste 20% din tot ce câştigă

 10. Pingback: MOGULII AUSTERITATII. Presedintele de lux Iohannis si eternul Isarescu SE OPUN SCADERII TAXELOR. Exploatarea esticilor neoiobagi – prezentata drept UNICA ALTERNATIVA | Cuvântul Ortodox
 11. Pingback: IOHANNIS: LOBBY PENTRU PARTENERIATUL TRANS-ATLANTIC SI PENTRU “ELIMINAREA” ULTIMELOR BARIERE IN CALEA COMPANIILOR AMERICANE/ Scandalul masluirilor VOLKSWAGEN si dubla masura a occidentalilor/ CAPITALISM SALBATIC SI SECURISTIC, IMUN “ANTI
 12. Pingback: IOHANNIS: LOBBY PENTRU PARTENERIATUL TRANS-ATLANTIC si pentru “eliminarea ultimelor bariere” din calea companiilor americane/ SCANDALUL VOLKSWAGEN si dubla masura a occidentalilor sau cand gura pacatosului BASESCU se intampla sa mai graiasca s
 13. Pingback: TTIP. Desi Germania si Franta resping la nivel oficial PARTENERIATUL TRANSATLANTIC, negociatorul-sef al UE declara ca LIBERALIZAREA COMERTULUI dintre SUA si UE merge mai departe/ ADEVARATII ASISTATI SOCIAL: GUVERNUL CIOLOS FINANTEAZA MULTINATIONALELE | Cu
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare