Opinie surprinzatoare in “CAPITAL” despre PLAGA “INVESTITORILOR STRAINI” care platesc SALARII DE SCLAVIE in “LAGARE DE MUNCA”/ Ilie Serbanescu despre rolul CAPITALULUI STRAIN si modelul economic al RAPTULUI COLONIAL aplicat Romaniei

5-05-2014 6 minute Sublinieri

marsul sclavilor

 

Multinaţionalele, hipermarketurile sau industria de componente auto duduie în România. Produc, exportă, oferă sute de mii de locuri de muncă. Pare nirvana capitalismului, dar de fapt este aproape tragic. Salariile de sub 1.000 de lei sunt, cred eu, o plagă pentru economia şi societatea românească. Nu sunt nici socialist, nici elitist, nici condescendent. Dar cred că modelul de dezvoltare aplicat în ultimii 15 ani în România, cel puţin în producţia industrială, este eronat. La Jucu, celebrul fost „hub tehnologic“, companiile străine angajează mii de oameni cu salarii de 600 de lei. Componentiştii şi asamblatorii de diverse oferă, în medie, salarii de 1.000 de lei. Casierii din hipermarketuri, şi ei la mare căutare, duc acasă 900 de lei pe lună. Vorbim de mult peste un milion de români care iau lunar lefuri de 200-250 de euro. Cred că avem o problemă şi trebuie făcut ceva foarte repede, până nu e prea târziu.

Mulţi dintre marii noştri investitorii străini, scuzaţi-mi generalizarea, nu fac decât să recolteze munca brută şi ieftină. Investesc în zone speciale, obţin scutiri de taxe şi facilităţi, iar investiţiile înseamnă hale din panouri care pot fi demontate şi mutate într-o zi, cu tot cu utilajele din interior. Nu folosesc know-how, nici măcar materii prime româneşti. Aduc totul de afară şi angajaţii români prestează munci slab specializate. Pun şaibe la şuruburi, fac două cusături la o husă de scaun şi tot aşa. Un salariu de 1.000 de lei net înseamnă aproape 1.600 brut. Statul încasează puţin de pe urma muncii prost plătite. TVA aproape deloc, câteva taxe locale, pe ici pe colo. Şi cam asta-i contribuţia la buget, deşi producţia respectivă umflă cifrele şi PIB-ul aşa cum se întâmplă acum. Poate că nu e puţin lucru, vin totuşi nişte bani. Însă românii cu 800 de lei pe lună nu sunt consumatori, nu cumpără lucruri, nu-şi plătesc taxele individuale, serviciile publice şi nu iau credite. Nu au bani să investească în educaţia lor şi a copiilor lor şi nu se pot îngriji de propria sănătate. Una peste alta, trăiesc prost, la limita supravieţuirii fizice. Inevitabil, ei se transformă în restanţieri, în datornici la întreţinere sau în asistaţi medical, adică devin o cheltuială la buget. România, societatea în ansamblu, nu progresează dacă vindem pe doi lei muncă brută.

Soluţia nu e majorarea salariului minim sau alte artificii electorale cu iz socialist. CAS-ul trebuie redus pentru ca investitorii să fie nevoiţi să plătească mai mult. Oamenii trebuie educaţi, învăţământul trebuie modernizat şi orientat spre abilităţi practice. Şi, cel mai important, mediul de afaceri autohton trebuie sprijinit masiv şi cu orice preţ ca să poată deveni o alternativă mai bănoasă la „lagărele“ de muncă, numite pretenţios „industrie“.

  • Jurnalul/ Ilie Serbanescu:

Răul căruia îi este preferabilă minciuna!

Spre cinstea lor, unii analişti, sesizând că anumite date statistice se contrazic sau sunt pur şi simplu incompatibile, nu se mulţumesc a lua de bune minunile şi se străduiesc măcar a găsi explicaţii. De departe cea mai căutată explicaţie este a creşterii economice în condiţiile prăbuşirii consumului de energie primară. Căci pentru creşterea economică cu căderi de investiţii şi explozii de insolvenţe nu prea e nimic de căutat întrucât se cam trece în lumea basmelor! Analizându-se unde s-au obţinut creşteri de valoare adăugată (PIB), se subliniază că acestea au fost în zone cu consumuri energetice reduse: agricultură, industrie constructoare auto, lohn componente auto, lohn textil. Dimpotrivă, scăderi au fost consemnate în industriile mari consumatoare de energie, să le zicem tradiţionale, unde consumul în sine de energie a fost descurajat de creşterea fabuloasă a preţurilor în urma liberalizării acestora şi finanţării energiei verzi, ambele impuse de la Bruxelles. Se concluzionează că o ruptură s-a produs faţă de trecut în linearitatea tandemului consum de energie primară-creştere economică, obţinându-se aceasta din urmă în condiţiile scăderii celui dintâi. Nimeni nu poate ignora că acest proces s-a produs. Dar, în ani. Imposibilitatea este desfăşurarea acestuia peste noapte, la scara a doar câteva luni sau chiar a numai unui singur an! Aşa că, pe un fond explicabil tehnic şi pe termen lung, nu este însă deloc exclusă o floristică de înfrumuseţare pe termen scurt!

Dacă o asemenea înfrumuseţare n-a existat şi totul a reieşit astfel din realităţile industriale  ceva rău de tot s-a întâmplat şi se întâmplă. După exact calculele sursei statistice (INS), industriile menţionate – toate deţinute de firme străine şi toate lucrând pentru export – sunt responsabile de peste două treimi din creşterea economică înregistrată în 2013. Asta înseamnă că valoarea adăugată de acestea a crescut peste valoarea adăugată de firme româneşti. Nu este însă o simplă înlocuire de valoare adăugată de firme româneşti cu valoare adăugată de firme străine. Valoarea adăugată de firmele străine are în România o componentă mult mai ridicată de profit şi una mai scăzută de salarii  – fapt obiectiv legat de eficienţa activităţii şi de profilul sectorial ocupat de capitalul străin. Aceasta înseamnă că treptat, creşterea economică obţinută în România, realizată fiind de fapt de capitalul străin şi nu de cel românesc, aşază în piaţă o valoare adăugată cu o componentă mereu mai mare de profit şi o componentă mereu mai slabă de salarii (forţă de muncă). Dincolo de faptul că o asemenea creştere economică internalizează doar costurile în timp ce profiturile sunt lesne şi masiv transferate înafară, este de tipul celei în care oamenii, atât în calitate de salariaţi, cât şi în calitate de consumatori, nu ajung niciodată să resimtă că a avut loc o creştere economică. Poate exista deci creştere economică, dar salariile şi nivelul de trai să continue a scădea. Aproape că ar fi preferabil să afli că actuala creştere economică este din pix!

Cine să construiască un nou model economic?! (I)

Caii verzi proiectaţi pe pereţi, în ochii unora, de creşterea economică neaşteptată din 2013 (pe care o consider fie falsă, fie periculoasă) mi-a adus aminte de o radiografie a crizei economice din România făcută, anul trecut, de doi reputaţi profesori de la ASE, domnii Altăr şi Armeanu. Coborând în profunzime la nivelul factorilor de producţie şi nerămânând la suprafaţă la nivelul semnelor exterioare precum creşterea economică, inflaţia sau cursul de schimb, analiza merita să ajungă în atenţia îndeosebi a experţilor de la FMI şi a celor de la BNR care au conceput programul de înfruntare a crizei. Deşi cu totul inutil! Pentru că aceştia sunt şi ei tobă de carte, dar obiectivul lor, de altfel atins, a fost nu cumva revenirea economiei, ci, într-o primă fază să-i zicem macroeconomică, ajutorarea băncilor străine pe seama unor nevinovaţi (salariaţi, pensionari, contribuabili), iar, într-o a doua fază, să-i zicem microeconomică, eliminarea brumei de economie românească din România prin ţintite privatizări şi prin aşa-numita liberalizare, de fapt o banală dar dramatică creştere, a preţurilor în energie.

Concluzia profesorilor Altăr şi Armeanu era că, de acum încolo – se înţelege implicit după derularea acestui program, România nu mai are capacitate de creştere economică decât în cadrul unui nou model economic. Potenţialul de creştere economică al României a scăzut de la 5-6 % la 1-2 % anual, pentru că s-au epuizat posibilităţile de creştere cantitativă, rămânând doar cele de ordin calitativ, pe care nimeni nici măcar nu se gândeşte să le valorifice. Această apreciere cu caracter general este extrem de corectă. Şi de împărtăşit integral! Nu am îndrituirea ştiinţifică de a polemiza cu cei doi profesori. Am însă o întrebare, rezultând probabil din capacitatea mea mai slabă de a surprinde lucrurile în profunzime: de fapt ce are (sau nu are) actualul model economic că nu permite obţinerea de creştere economică ridicată şi, implicit, ce ar trebui să fie concret un nou model care să permită obţinerea acesteia (desigur, nu o creştere economică falsă, ci una cu impact asupra nivelului de trai)?

Dacă am înţeles eu bine, cei doi profesori s-au reţinut în a vorbi de un model economic actual, spunând că, după ce în creşterea economică 2000-2008 a fost epuizată contribuţia factorilor cantitativi de creştere, România se află în tranziţie către un model nedefinit, încă mergând practic în spaţiul economic fără hărţi şi instrumente de bord! Deduc însă din descriere că, oricum, reaşezarea actuală către un model nedefinit se face pe articulaţia unei economii cu valoare adăugată slabă şi că un nou model ar trebui să fie unul cu valoare adăugată înaltă (sau, mă rog, cel puţin mai ridicată decât acum). De ce însă acum există o valoare adăugată slabă n-am înţeles de la cei doi profesori, căci, evident, nu totul poate fi pus pe seama politicii de austeritate asupra căreia insistă cei doi profesori. Nu de alta, dar dacă nu ştim precis de ce, nu văd cum am putea construi – redefinind, tăind sau adăugând – un model economic nou, mai bun. (va urma)

Cine să construiască un nou model economic?! (II)

Actualul model economic al României este un clasic – repetăm, un clasic! – model de tip colonial, cu valoare adăugată joasă şi control integral al capitalului străin în axa majoră a economiei, model rezervat periferiilor de către centrul colonial (în cazul în speţă Vestul Europei). României îi este de fapt rezervat cel mai de jos dintre stadiile modelului de tip colonial: cel de anexă de consum, care nu este nici măcar integrat centrului precum este atelierul. Cum s-a ajuns aici doar cei ce vor să nu vadă evită subiectul: prin rapt de tip colonial, prin preluarea de către capitalul centrului a punctelor strategice şi sectoarelor de forţă ale economiei.

Cum se poate ieşi din această situaţie? Căci, dacă se admite a se discuta despre un nou model economic, înseamnă că se presupune că se poate ieşi din această situaţie! Apelând la istorie, nu există vreun dubiu că, din situaţia de colonie, nu se poate ieşi decât într-o anumită conjunctură internaţională, iar în momentul de faţă conjunctura internaţională nu este favorabilă nici chiar unei încercări, darămite unei reuşite!

Un nou model economic pentru România este înafara discuţiei în conjunctura actuală. Dar să admitem că putem aspira nestingheriţi la un nou model economic! Atunci însă întrebarea firească este cine ar urma să-l construiască. Desigur, cineva interesat într-un asemenea model şi care să aibă şi putinţa s-o facă! Să fie vorba de statul român?! Deposedat de controlul direct şi indirect asupra economiei, statul, şi să vrea, nu mai poate! Nu mai dispune nici de resurse, nici de pârghii care să redirecţioneze resursele aflate în mâna altora! Fără resurse şi fără pârghii, statul este ca şi inexistent din punctul de vedere al construirii unui nou model economic. Cine ar mai putea fi interesat şi cu potenţe de implementare? Desigur, capitalul privat autohton. Acesta însă, slab tehnologic şi financiar prin însăşi scurta sa istorie şi trimis la văcsuit ghete de către capitalul străin, rămâne o opţiune în domeniu poate doar pentru secolul următor.

Singura forţă aptă de a construi un nou model economic ar fi fost capitalul privat autohton la spate cu capitalul public, dar, prin dispariţia practic a statului, această şansă nu mai există. 

Nu întâmplător, tocmai cei cu contribuţia cea mai mare la demolarea economiei româneşti vorbesc de rolul precumpănitor al capitalului străin. A aştepta însă mântuirea sau un nou model economic de la capitalul străin este o pură naivitate. Capitalul străin a fost cel care a adus România unde România este acum din punct de vedere economic! Nici nu se pune problema dacă onor capitalul străin este interesat sau nu de un nou model economic în România! Căci, pur şi simplu, nu este treaba lui! Treaba lui este profitul. De aceea a venit în România şi asta va urmări în România, în veacul vecilor! Pe mâna capitalului străin, România va rămâne mereu o colonie şi va muri subdezvoltată cu dragul ei de capital străin de gât!


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Corporatism, ILIE SERBANESCU, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “Opinie surprinzatoare in “CAPITAL” despre PLAGA “INVESTITORILOR STRAINI” care platesc SALARII DE SCLAVIE in “LAGARE DE MUNCA”/ Ilie Serbanescu despre rolul CAPITALULUI STRAIN si modelul economic al RAPTULUI COLONIAL aplicat Romaniei

  1. Ilie Serbanescu spune niste adevaruri incomode si a facut-o in mai multe articole pe tema modelului economic colonial din Romania:
    http://jurnalul.ro/autor/ilie-serbanescu.html#

    Problema este ca, pierzand pietele de desfacere, ne-am distrus industria si agricultura, ca toate tarile din fostul bloc comunist si ca multe tari vestice, iar corporatiile, care au nevoie de un model economic colonial global, dicteaza sefilor de stat politicile pe care sa le adopte.

    Nu prea avem nici o alternativa si nici o speranta de mai bine dinspre est:

    Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a trimis, joi, o scrisoare principalilor lideri ai statelor europene. În capul listei se află Traian Băsescu şi preşedintele Republicii Moldova. Liderul de la Kremlin ameninţă cu oprirea distribuţiei de gaze către Ucraina de către gigantul rusesc Gazprom.
    http://www.ziuanews.ro/stiri/ilie-serbanescu-in-contextul-scrisorii-lui-putin-deocamdata-nu-ne-supunem-unor-riscuri-economice-118889

  2. Pingback: Biden la Bucuresti: “SACROSANTE” ASIGURARI DE SECURITATE, ASCUTIREA LUPTEI ANTICORUPTIE, GAZE DE SIST SI …HOMOSEXUALI/ “Tacerea” suspecta a Rusiei si MEGACONTRACTUL incheiat de GAZPROM cu CHINA [video] - Recomandari
  3. Pingback: Cezar Paul-Badescu “loveste” din nou: “SCLAVII ROMANIEI” – sau cum a ajuns reala expresia “EXPLOATAREA OMULUI DE CATRE OM” - Recomandari
  4. Pingback: “Rosii Spania culese de romani” sau o ALTFEL de amenintare la SIGURANTA NATIONALA: Romania devastata de saracie - Recomandari
  5. Pingback: Brand de tara: SARACIE & EXPLOATARE. Copiii romani – in “topul” european al riscului de saracie si excluziune sociala/ Angajatele din INDUSTRIA TEXTILA au salarii SUB nivelul necesar subzistentei - Recomandari
  6. Pingback: Seful ENEL pune sare pe rana: CALENDARUL LIBERALIZARII A FOST PREA RAPID PENTRU SARACIA DIN ROMANIA/ Beneficiile austeritatii: GERMANIA SCADE VARSTA PENSIONARII SI CRESTE PENSIILE/ Demonstrat statistic: ROMANIA NU ARE STAT SOCIAL - Recomandari
  7. Pingback: CAPITALISMUL CA O INCHISOARE. Cosmarul supravegherii orwelliene a angajatilor firmelor - Recomandari
  8. Pingback: PUSCARIA SALVEAZA ROMANIA? Cazul Voiculescu – semnificatie, implicatii - Recomandari
  9. Pingback: Ilie Serbanescu: ROMANIA A PIERDUT CONTROLUL ECONOMIEI. Cat de jalnic stam fata de vecinii nostri [VIDEO]/ SERVITUTEA COMPLETA NU PASTREAZA NICI MACAR “INVESTITORII STRAINI”. Jupuirea Romaniei incepe sa ajunga la os. DE CE PLEACA MARILE COMPAN
  10. Pingback: Marturisirea lui Ilie Serbanescu, “ultimul nationalist economic”: VOR TRECE LA GÂTUIREA VOASTRA… - Recomandari
  11. Pingback: Ilie Serbanescu: se trece de la SPOLIEREA STATULUI la JUGULAREA OAMENILOR prin “privatizarea” SANATATII, PENSIILOR si UTILITATILOR/ Organismele Antifrauda ocolesc MULTINATIONALELE - Recomandari
  12. Pingback: “Satul puturosilor”, campania impotriva SALARIULUI MINIM pe economie si OBEDIENTA ACCEPTABILA sau cand e “OK” sa fi sluga: cand seful e MANAGER - Recomandari
  13. Pingback: DUPA 25 DE ANI. Economia Romaniei – PRADA DE RAZBOI SI PARADIS AL MULTINATIONALELOR. Unicul program de guvernare: “GARANTAM SCLAVIA PE BANI PUTINI!” - Recomandari
  14. Pingback: LA 25 ANI DE COMUNISM [din emisiunea Punctul de intalnire - VIDEO]. Economistul Ilie Serbanescu descriind CAPITALISMUL ODIOS practicat in Romania: “CEA MAI TERIBILA ASERVIRE DE TIP COLONIAL”. Semnal de alarma cu privire la soarta TRANSILVANIEI
  15. Pingback: DISCRIMINATI LA NOI ACASA. In timp ce companiilor straine li se asterne covorul rosu, antrepenorii români sunt aruncati la câini/ Romania pierde LOCURI DE MUNCA cu sutele de mii, multe din cauza DNA si ANAF. “Tara este blocata” (Video)/ MEGA
  16. Pingback: UN JAF COLOSAL IGNORAT DE ”STATUL DE DREPT”. MILIARDE DE EURO scoase ANUAL din România de multinationale, retailuri si banci prin inginerii financiare si offshoruri | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare