Implementarea pe repede inainte a TEHNOLOGIEI 5G starneste revolta in Elvetia/ Studiu privind riscurile 5G pentru sanatate (I)

20-09-2019 18 minute Sublinieri

VODAFONE a lansat deja serviciul 5G în București

Deși Elveția a fost printre primele țări care au început adoptarea tehnologiei 5G, temerile privind riscurile pe care radiațiile ce provin de la antenele care necesare implementării, informează AFP.

Proteste masive se anunță la Berna, la finalul lunii viitoare, dar deja un număr mare de cantoane sunt presate să oprească construcția antenelor 5G, precizează sursa citată.

Un număr tot mai mare de elvețieni și-au exprimat îngrijorarea asupra efectelor negative asupra sănătății ce provin din expunerea la undele electromagnetice ce provin de la noile antene și amenință că vor pune problema interzicerii tehnologiei 5G în cadrul unui referendum.

În februarie, Elveția a făcut un pas foarte mare către 5G când a atribuit frecvențe pentru trei mari operatori: Swisscom, Sunrise și Salt, încasând aproape 350 de milioane de euro în schimb. Operatorii s-au grăbit să anunțe că tehnologia 5G va fi disponibilă în toate orașele țării, dar și la țară sau în zonele montane izolate: 334 de antene 5G erau operaționale în iunie, în toată țara.

Dar după câteva luni, câteva cantoane – inclusiv Geneva -, au decis să stopeze construcția noilor antene, din cauza presiunii publice. Oponenții tehnologiei susțin că 5G-ul expune populația la riscuri fără precedent, atât din punct de vedere al sănătății, cât și din punct de vedere al mediului înconjurător și cer autorităților să oprească desfășurarea de forțe: deja operatorul Swisscom a anunțat că 90% din populație va avea acces la noua tehnologie până la finalul anului.

Pe 21 septembrie, un protest masiv va avea loc în fața Guvernului, precizează AFP. „Cred că majoritatea cetățenilor sunt de partea noastră”, a spus Coco Tache-Berther, reprezentantul organizației Fequencia, unul dintre organizatorii protestului.

De aceeași părere este și Olivier Pahud, care demonstrează cu regularitate împotriva tehnologiei 5G în fața sediului ONU de la Geneva, subliniind impactul negativ asupra „sănătății, mediului și a capacității oamenilor de a gândi”. Pentru oamenii ca el, care suferă de „hipersensibilitate electromagnetică”, noua tehnologie va fi devastatoare.

Cei care suferă de această afecțiune spun că expunerea la telefoane mobile, routere wi-fi, televizoare și alte astfel de gadgetu-uri cauzează de la disconfort până la disabilități grave.

Federația Doctorilor Elvețieni a atras și ea atenția asupra folosirii tehnologiei 5G, afirmând că „atâta vreme cât nu există nicio dovadă științifică asupra lipsei de impact asupra sănătății a creșterii nivelului de radiații, trebuie să existe reținere în a face acest pas”.

Daniel Buchs, medic și parlamentar regional din partea Partidului Creștin Democrat, conduce bătălia pentru restrângerea 5G.

„Încă așteptăm un studiu serios, independent, care să arate dacă 5G are sau nu are un efect negativ asupra populației”, a declarat el pentru AFP.

Un astfel de studiu, a spus el, ar putea duce la evitarea unui scandal similar cu cel pe care lumea l-a experimentat cu azbestul, care pentru mult timp a fost considerat sigur, dar azi este responsabil pentru moartea  a peste 100.000 de oameni în fiecare an.

Conform AFP, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății a început studierea riscurilor ce ar putea proveni din expunerea la câmpuri radio.

Guvernul Elveției a numit un grup de experți care să cerceteze impactul 5G asupra sănătății, iar rezultatele vor fi publicate la finalul anului, deși termenul limită era mijlocul lui 2019.

Protestatarii susțin că presiunile marilor operatori de telefonie stau în spatele întârzierii publicării studiului.

În România, primele antene 5G au fost instalate la Cluj și București, în locuri extrem de aglomerate. Senatorul PMP Cristian LunguAsociația pentru Protecția Consumatorilor și Mănăstirea Petru Vodă și-au exprimat, printre alții, rezervele asupra folosirii acestei tehnologii fără un studiu de impact asupra sănătății oamenilor.

Prof. Dr. Martin L. Pall

În timp ce implementarea tehnologiei wireless 5G este asiduu promovată, fără un singur test asupra efectelor biologice, Dr. Martin Pall ‒ Doctor în Biochimie și Genetică, Profesor Emerit de Biochimie și Științe Medicale Fundamentale la Universitatea de Stat din Washington, Director de Cercetare la Tenth Paradigm Research Group, Portland, Oregon ‒ avertizează, pe baza dovezilor științifice incontestabile, asupra pericolului unei iminente explozii a problemelor de sănătate cauzate de noua tehnologie: boli neuro-degenerative și cronice, infertilitate, cancere, autism, copii născuți morți, orbire, disfuncții hormonale, deteriorarea ADN-ului, insuficiență renală, holocaustul insectelor, distrugerea pădurilor.

Astfel, într-un amplu raport1 adresat forurilor responsabile ale Uniunii Europene, Statelor Unite și tuturor organizațiilor internaționale competente, Dr. Martin Pall sintetizează opt tipuri de afecțiuni ce pot fi provocate de 5G. (A.G.)

Mai bine de 60% din raportul nostru se concentrează pe contestarea afirmațiilor Comitetului Științific pentru Riscurile Medicale Emergente și Nou Identificate (SCENIHR), ale industriei telecomunicațiilor, ale Comisiei Federale a Comunicațiilor (FCC) și ale Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite, care nu reflectă știința actuală și omit, în mod repetat, o mare parte sau chiar toate concluziile acesteia. Aceste organizații sunt obișnuite nu numai cu omisiunile, ci și cu falsurile ușor demonstrabile, susținând eforturile ample ale industriei telecomunicațiilor de a corupe știința, atacând oameni de știință a căror singură vină a fost aceea că ajunseseră la descoperiri importante care nu erau pe placul industriei, precum și de a corupe agențiile federale cu importante roluri de reglementare.

Există însă o vastă literatură de specialitate ce oferă un nivel ridicat de certitudine științifică pentru fiecare dintre cele opt efecte fiziopatologice provocate de expunerile la câmpurile electromagnetice (CEM) de frecvență non-termică a microundelor. Astfel, CEM-urile provoacă:

1. Trei tipuri de atacuri ale ADN-ului celular, care produc rupturi monocatenare și bicatenare în ADN-ul celular, oxidând bazele din ADN-ul celular. Fiecare dintre aceste modificări duce la apariția cancerului și la importante modificări genetice atât la oameni, cât și animale. Când se petrec în celulele somatice, pot cauza cancerul, iar când se petrec în celulele de linie germinală, cauzează trei dintre cele mai importante tipuri de mutații în generațiile viitoare: mutații cromozomiale, mutații ale numărului de cópii și mutații punctuale.

2. Fertilitate scăzută la bărbați și femei, creșterea riscurilor de avort spontan, scăderea nivelurilor de estrogen, progesteron și testosteron, scăderea libido-ului. Calitatea spermei poate scădea sub 50% la populațiile din țările lumii avansate tehnologic2. Un studiu realizat pe reproducerea cobailor3 a arătat că expunerea la CEM-uri de frecvență radio în parametrii aflați în limitele actualelor linii directoare de siguranță a produs scăderi substanțiale în reproducere, în timp o expunere peste aceste limite a produs sterilitate totală sau aproape totală, direct proporțională cu nivelul de expunere ‒ sterilitate ce s-a dovedit în mare parte ireversibilă.

3. Efecte neurologice și neuro-psihiatrice. Articolul meu pe această temă4, precum și două studii anterioare citate au evidențiat o serie de efecte ale CEM-urilor, înregistrate în societățile noastre avansate tehnologic: perturbări ale somnului și insomnie; oboseală; dureri de cap; depresii și simptome depresive; lipsă de concentrare și de atenție, disfuncții cognitive; amețeală și vertij; perturbări ale memoriei; agitație, tensiune, anxietate, stres și iritabilitate. Există dovezi științifice că CEM-urile cauzează un debut al demenței foarte devreme, incluzând Alzheimer, demență digitală sau alte forme.

4. Apoptoză (moartea celulară programată). Cele mai importante consecințe ale creșterilor semnificative ale apoptozei sunt apariția bolilor neuro-degenerative și reproducerea scăzută, dar, pe lângă acestea, mai există și altele.

5. Afecțiunile provocate de stresul oxidativ. Stresul oxidativ afectează reproducerea, funcțiile neurologice, determină deteriorări ale ADN-ului celular și cauzează cancerul.

6. Efecte endocrine (hormonale). Prin expunerea la CEM, scad nivelurile hormonilor steroizi, în timp ce nivelurile altor hormoni cresc; de asemenea, scad nivelurile hormonilor neuro-endocrini și ale insulinei, probabil datorită epuizării endocrine.

7. Creșteri ale nivelurilor de calciu intracelular ([Ca2+]i) ca urmare a expunerii la EMF, ducând la creșterea semnalizării celulare prin ionii de calciu.

8. Apariția cancerului. Efectele în lanț produse în celulele noastre de expunerile la EMF-uri pot cauza cancer în 15 moduri diferite. Cancerul cerebral, cancerul salivar, neurom acustic și alte două tipuri de cancer își cresc incidența din cauza folosirii telefonului mobil. Persoanele care trăiesc în apropierea turnurilor de telefonie mobilă prezintă rate crescute de cancer. Operatorii radio de unde scurte sau cei de radio amator, precum și persoanele expuse la radar au o incidență ridicată de cancer. Utilizatorii de telefoane mobile pe termen lung au cea mai mare incidență de cancer cerebral, constatându-se creșterea cancerului pe partea ipsilaterală a capului (partea pe care sunt folosite telefoanele mobile).

Soluții există

Fiecare dintre aceste efecte este produs prin mecanismul principal de acțiune al CEM-urilor de frecvență joasă, anume prin activarea canalelor de calciu voltaj dependente (CCVD). Fiecare dintre aceste efecte este produs prin așa-numitele efectele în lanț ale activării CCVD, care conduc apoi la electro-hiper-sensibilitate (EHS). În continuare, EHS provoacă perturbări metabolice foarte greu de recuperat după un anumit nivel. Sensibilitatea extraordinară a senzorului voltaj CCVD la forțele EMF-urilor ne arată că actualele linii directoare de siguranță permit să fim expuși, în mod legal, la niveluri de EMF aproximativ de 7,2 milioane de ori peste nivelul normal. Astfel, atât fizica, cât și biologia atrag atenția asupra aceluiași mecanism de acțiune a EMF-urilor non-termice.

Astfel, diferitele efecte produse de EMF-uri devin adevărate amenințări existențiale, dacă luăm în considerare faptul că unele dintre ele sunt deopotrivă cumulative și ireversibile. Există o evidență incontestabilă a caracterului cumulativ și ireversibil al efectelor neurologice și neuro-psihice, al celor reproductive, al mutațiilor ADN-ului, al efectelor cardiace, precum și al unora dintre efectele hormonale.

De asemenea, orice ocurență a ADHD-ului și autismului ca urmare a expunerii la CEM-uri nu face decât să ne îngrijoreze și mai mult. Când știm că valorile spermei au scăzut sub 50% în toate țările dezvoltate tehnologic la nivel mondial, e greu să ascunzi faptul că majoritatea populației din aceste țări este deja serios afectată. Aceeași concluzie se poate trage și pe baza răspândirii efectelor neuro-psihiatrice în aceste țări. Ambele efecte se vor agrava și mai mult, chiar și fără creșterea expunerilor curente, din cauza naturii cumulative și a ireversibilității lor. Evident, 4G și 5G nu fac decât să înrăutățească situația.

În plus, mă aștept ca deteriorarea funcțiilor creierului, pe care o constatăm deja, să ne pecetluiască soarta, dacă nu vom acționa rapid și energic, căci există soluții: internetul poate fi accesat în continuare folosind conexiuni cu fir; putem reduce substanțial radiația telefonului mobil și radiația telefonului fără fir; contoarele inteligente (smart meters) pot funcționa foarte bine prin conexiuni prin cablu etc.

Atâta timp cât există un risc major determinat de multiple amenințări existențiale pentru fiecare țară avansată tehnologic, ignorarea vehementă a acestuia dovedește o uriașă lipsă de responsabilitate.

(va urma)

Traducere și selecție de

Ana Gheorghiu

 

Bibliografie:

Studii care demonstrează efectele asupra sănătății ale CEM-urilor de frecvență radio:

Lezarea ADN-ului celular: rupturi monocatenare și bicatenare în ADN-ul celular și baze oxidate în ADN-ul celular, ce conduc la modificări mutaționale cromozomiale și de altă natură

1. Glaser ZR, PhD. 1971 Naval Medical Research Institute Research Report, June 1971. Bibliography of Reported Biological Phenomena (“Effects”) and Clinical Manifestations Attributed to Microwave and Radio-Frequency Radiation. Report No. 2 Revised. https://scholar.google.com/scholar?q=Glaser+naval+medical+microwave+radiofrequency+1972&btnG=&hl=en&as_sdt=0%2C38 (Accessed Sept. 9, 2017)

2. Goldsmith JR. 1997 Epidemiologic evidence relevant to radar (microwave) effects. Environ Health Perspect 105(Suppl 6):1579-1587.

3. Yakymenko IL, Sidorik EP, Tsybulin AS. 1999 [Metabolic changes in cells under

electromagnetic radiation of mobile communication systems]. Ukr Biokhim Zh (1999), 2011 Mar-Apr:20-28.

4. Aitken RJ, De Iuliis GN. 2007 Origins and consequences of DNA damage in male germ cells. Reprod Biomed Online 14:727-733.

5. Hardell, L., Sage, C. 2008. Biological effects from electromagnetic field exposure and public exposure standards. Biomed. Pharmacother. 62, 104-109.

6. Hazout A, Menezo Y, Madelenat P, Yazbeck C, Selva J, Cohen-Bacrie P. 2008 [Causes and clinical implications of sperm DNA damages]. Gynecol Obstet Fertil ;36:1109-1117.

7. Phillips JL, Singh NP, Lai H. 2009 Electromagnetic fields and DNA damage. Pathophysiology 16:79-88.

8. Ruediger HW. 2009 Genotoxic effects of radiofrequency electromagnetic fields. Pathophysiology. 16:89-102.

9. Makker K, Varghese A, Desai NR, Mouradi R, Agarwal A. 2009 Cell phones: modern man’s nemesis? Reprod Biomed Online 18:148-157.

10. Yakymenko I, Sidorik E. 2010 Risks of carcinogenesis from electromagnetic

radiation and mobile telephony devices. Exp Oncol 32:729-736.

11. Yakimenko IL, Sidorik EP, Tsybulin AS. 2011 [Metabolic changes in cells under electromagnetic radiation of mobile communication systems]. Ukr Biokhim Zh (1999). 2011 Mar-Apr;83(2):20-28.

12. Gye MC, Park CJ. 2012 Effect of electromagnetic field exposure on the reproductive system. Clin Exp Reprod Med 39:1-9. doi.org/10.5653/cerm.2012.39.1.1

13. Pall, ML. 2013. Electromagnetic fields act via activation of voltage-gated calcium channels to produce beneficial or adverse effects. J Cell Mol Med 17:958-965. doi: 10.1111/jcmm.12088.

14. Pall, M. L. 2015 Scientific evidence contradicts findings and assumptions of Canadian Safety Panel 6: microwaves act through voltage-gated calcium channel activation to induce biological impacts at non-thermal levels, supporting a paradigm shift for microwave/lower frequency electromagnetic field action. Rev. Environ. Health 3, 99-116. doi: 10.1515/reveh-2015-0001.

15. Hensinger P, Wilke E. 2016. Mobilfunk-Studienergebnisse bestδtigen Risiken Studienrecherche 2016-4 verφffentlicht. Umwelt Medizin Gesellshaft 29:3/2016.

16. Houston BJ, Nixon B, King BV, De Iuliis GN, Aitken RJ. 2016 The effects of radiofrequency electromagnetic radiation on sperm function. Reproduction 152:R263-R276.

17. Batista Napotnik T, Reberšek M, Vernier PT, Mali B, Miklavčič D. 2016 Effects of high voltage nanosecond electric pulses on eukaryotic cells (in vitro): A systematic review. Bioelectrochemistry. 2016 Aug;110:1-12. doi: 10.1016/j.bioelechem.2016.02.011.

18. Asghari A, Khaki AA, Rajabzadeh A, Khaki A. 2016 A review on Electromagnetic fields (EMFs) and the reproductive system. Electron Physician. 2016 Jul 25;8(7):2655-

19. Pall ML. 2018 How cancer can be caused by microwave frequency electromagnetic field (EMF) exposures: EMF activation of voltage-gated calcium channels (VGCCs) can cause cancer including tumor promotion, tissue invasion and metastasis via 15 mechanisms. Chapter 7 in Mobile Communications and Public Health, Marko Markov, Ed., CRC press, pp 163-184.

20. Pall ML. 2018 Wi-Fi is an important threat to human health. Environ Res 164:404-416.

21. Wilke I. 2018 Biological and pathological effects of 2.45 GHz on cells, fertility, brain and behavior. Umwelt Medizin Gesselshaft 2018 Feb 31 (1). 2662. doi: 10.19082/2655.

Fertilitate scăzută, incluzând modificări de remodelare a țesuturilor în testicule, număr scăzut de spermatozoizi și calitate scăzută a spermei, fertilitate scăzută a femeii, incluzând remodelare ovariană, pierderi de oocite, nivele scăzute de estrogen, progesteron și testosteron (hormonii sexuali), creșterea incidenței avortului spontan, libido scăzut

1. Glaser ZR, PhD. 1971 Naval Medical Research Institute Research Report, June 1971. Bibliography of Reported Biological Phenomena (“Effects”) and Clinical Manifestations Attributed to Microwave and Radio-Frequency Radiation. Report No. 2 Revised.

https://scholar.google.com/scholar?q=Glaser+naval+medical+microwave+radiofrequency+1972&btnG=&hl=en&as_sdt=0%2C38 (Accessed Sept. 9, 2017)

2. Tolgskaya MS, Gordon ZV. 1973. Pathological Effects of Radio Waves, Translated from Russian by B Haigh. Consultants Bureau, New York/London, 146 pages.

3. Goldsmith JR. 1997 Epidemiological evidence relevant to radar (microwave) effects. Environ Health Perspect 105(Suppl 6):1579-1587.

4. Aitken RJ, De Iuliis GN. 2007 Origins and consequences of DNA damage in male germ cells. Reprod Biomed Online 14:727-733.

5. Hazout A, Menezo Y, Madelenat P, Yazbeck C, Selva J, Cohen-Bacrie P. 2008 [Causes and clinical implications of sperm DNA damages]. Gynecol Obstet Fertil ;36:1109-1117.

6. Makker K, Varghese A, Desai NR, Mouradi R, Agarwal A. 2009 Cell phones: modern man’s nemesis? Reprod Biomed Online 18:148-157.

7. Kang N, Shang XJ, Huang YF. 2010 [Impact of cell phone radiation on male reproduction]. Zhonghua Nan Ke Xue 16:1027-1030.

8. Gye MC, Park CJ. 2012 Effect of electromagnetic field exposure on the reproductive system. Clin Exp Reprod Med 39:1-9. doi.org/10.5653/cerm.2012.39.1.1

9. La Vignera S, Condorelli RA, Vicari E, D’Agata R, Calogero AE. 2012 Effects of the exposure to mobile phones on male reproduction: a review of the literature. J Androl 33:350-356.

10. Carpenter DO. 2013 Human disease resulting from exposure to electromagnetic fields. Rev Environ Health 2013;28:159-172.

11. Nazıroğlu M, Yüksel M, Köse SA, Özkaya MO. 2013 Recent reports of Wi-Fi and mobile phone-induced radiation on oxidative stress and reproductive signaling pathways in females and males. J Membr Biol 246:869-875.

12. Adams JA, Galloway TS, Mondal D, Esteves SC, Mathews F. 2014 Effect of mobile telephones on sperm quality: a systematic review and meta-analysis. Environ Int 70:106-112.

13. Liu K, Li Y, Zhang G, Liu J, Cao J, Ao L, Zhang S. 2014 Association between mobile phone use and semen quality: a systematic review and meta-analysis. Andrology 2:491- 501.

14. K Sri N. 2015 Mobile phone radiation: physiological & pathophysiological considerations. Indian J Physiol Pharmacol 59:125-135.

15. Hensinger P, Wilke E. 2016. Mobilfunk-Studienergebnisse bestδtigen Risiken Studienrecherche 2016-4 verφffentlicht. Umwelt Medizin Gesellshaft 29:3/2016.

16. Houston BJ, Nixon B, King BV, De Iuliis GN, Aitken RJ. 2016 The effects of radiofrequency electromagnetic radiation on sperm function. Reproduction 152:R263- R276

17. Pall ML. 2018 Wi-Fi is an important threat to human health. Environ Res 164:404-416.

18. Wilke I. 2018 Biological and pathological effects of 2.45 GHz on cells, fertility, brain and behavior. Umwelt Medizin Gesselshaft 2018 Feb 31 (1).

Efecte neurologice și neuro-psihiatrice

1. Marha K. 1966 Biological Effects of High-Frequency Electromagnetic Fields (Translation). ATD Report 66-92. July 13, 1966 (ATD Work Assignment No. 78, Task 11). http://www.dtic.mil/docs/citations/AD0642029 (accessed March 12, 2018)

2. Glaser ZR, PhD. 1971 Naval Medical Research Institute Research Report, June 1971. Bibliography of Reported Biological Phenomena (“Effects”) and Clinical Manifestations Attributed to Microwave and Radio-Frequency Radiation. Report No. 2 Revised.

https://scholar.google.com/scholar?q=Glaser+naval+medical+microwave+radiofrequency+1972&btnG=&hl=en&as_sdt=0%2C38 (Accessed Sept. 9, 2017)

3. Tolgskaya MS, Gordon ZV. 1973. Pathological Effects of Radio Waves, Translated from Russian by by Haigh. Consultants Bureau, New York/London, 146 pages.

4. Bise W. 1978 Low power radio-frequency and microwave effects on human electroencephalogram and behavior. Physiol Chem Phys 10:387-398.

5. Raines, J. K. 1981. Electromagnetic Field Interactions with the Human Body: Observed Effects and Theories. Greenbelt, Maryland: National Aeronautics and Space Administration 1981; 116 p.

6. Frey AH. 1993 Electromagnetic field interactions with biological systems. FASEB J 7:272-281.

7. Lai H. 1994 Neurological effects of radiofrequency electromagnetic radiation. In: Advances in Electromagnetic Fields in Living Systems, Vol. 1, J.C. Lin, Ed., Plenum Press, New York, pp. 27-88.

8. Grigor’ev IuG. 1996 [Role of modulation in biological effects of electromagnetic radiation]. Radiats Biol Radioecol 36:659-670.

9. Lai, H 1998 Neurological effects of radiofrequency electromagnetic radiation. http://www.mapcruzin.com/radiofrequency/henry_lai2.htm.

10. Aitken RJ, De Iuliis GN. 2007 Origins and consequences of DNA damage in male germ cells. Reprod Biomed Online 14:727-733.

11. Hardell, L., Sage, C. 2008. Biological effects from electromagnetic field exposure and public exposure standards. Biomed. Pharmacother. 62, 104-109.

12. Makker K, Varghese A, Desai NR, Mouradi R, Agarwal A. 2009 Cell phones: modern man’s nemesis? Reprod Biomed Online 18:148-157.

13. Khurana VG, Hardell L, Everaert J, Bortkiewicz A, Carlberg M, Ahonen M. 2010 Epidemiological evidence for a health risk from mobile phone base stations. Int J Occup Environ Health 16:263-267.

14. Levitt, B. B., Lai, H. 2010. Biological effects from exposure to electromagnetic radiation emitted by cell tower base stations and other antenna arrays. Environ. Rev. 18, 369-395. doi.org/10.1139/A10-018

15. Carpenter DO. 2013 Human disease resulting from exposure to electromagnetic fields. Rev Environ Health 2013;28:159-172.

16. Politański P, Bortkiewicz A, Zmyślony M. 2016 [Effects of radio- and microwaves emitted by wireless communication devices on the functions of the nervous system selected elements]. Med Pr 67:411-421.

17. Hensinger P, Wilke E. 2016. Mobilfunk-Studienergebnisse bestδtigen Risiken Studienrecherche 2016-4 verφffentlicht. Umwelt Medizin Gesellshaft 29:3/2016.

18. Pall ML. 2016 Microwave frequency electromagnetic fields (EMFs) produce widespread neuropsychiatric effects including depression. J Chem Neuroanat 75(Pt B):43-51. doi: 10.1016/j.jchemneu.2015.08.001.

19. Hecht, Karl. 2016 Health Implications of Long-Term Exposures to Electrosmog. Brochure 6 of A Brochure Series of the Competence Initiative for the Protection of Humanity, the Environment and Democracy. http://kompetenzinitiative.net/KIT/wp-content/uploads/2016/07/KI_Brochure- 6_K_Hecht_web.pdf (accessed Feb. 11, 2018)

20. Sangün Ö, Dündar B, Çömlekçi S, Büyükgebiz A. 2016 The Effects of Electromagnetic Field on the Endocrine System in Children and Adolescents. Pediatr Endocrinol Rev 13:531-545.

21. Belyaev I, Dean A, Eger H, Hubmann G, Jandrisovits R, Kern M, Kundi M, Moshammer H, Lercher P, Müller K, Oberfeld G, Ohnsorge P, Pelzmann P, Scheingraber C, Thill R.

2016 EUROPAEM EMF Guideline 2016 for the prevention, diagnosis and treatment of EMF-related health problems and illnesses. Rev Environ Health DOI 10.1515/reveh- 2016-0011.

22. Zhang J, Sumich A, Wang GY. 2017 Acute effects of radiofrequency electromagnetic field emitted by mobile phone on brain function. Bioelectromagnetics 38:329-338. doi: 10.1002/bem.22052.

23. Lai H. 2018. A Summary of Recent Literature (2007–2017) on Neurological Effects of Radio Frequency Radiation. Chapter 8 in Mobile Communications and Public Health, Marko Markov, Ed., CRC press, pp 185-220.

24. Pall ML. 2018 Wi-Fi is an important threat to human health. Environ Res 164:404-416.

25. Wilke I. 2018 Biological and pathological effects of 2.45 GHz on cells, fertility, brain and behavior. Umwelt Medizin Gesselshaft 2018 Feb 31 (1).

Apoptoză (moarte celulară programată)

1. Glaser ZR, PhD. 1971 Naval Medical Research Institute Research Report, June 1971.

Bibliography of Reported Biological Phenomena (“Effects”) and Clinical Manifestations Attributed to Microwave and Radio-Frequency Radiation. Report No. 2 Revised. https://scholar.google.com/scholar?q=Glaser+naval+medical+microwave+radiofrequency+1972&btnG=&hl=en&as_sdt=0%2C38 (Accessed Sept. 9, 2017)

2. Tolgskaya MS, Gordon ZV. 1973. Pathological Effects of Radio Waves, Translated from Russian by B Haigh. Consultants Bureau, New York/London, 146 pages.

3. Raines, J. K. 1981. Electromagnetic Field Interactions with the Human Body: Observed Effects and Theories. Greenbelt, Maryland: National Aeronautics and Space Administration 1981; 116 p.

4. Hardell L, Sage C. 2008. Biological effects from electromagnetic field exposure and public exposure standards. Biomed. Pharmacother. 62:104-109. doi: 10.1016/j.biopha.2007.12.004.

5. Makker K, Varghese A, Desai NR, Mouradi R, Agarwal A. 2009 Cell phones: modern man’s nemesis? Reprod Biomed Online 18:148-157.

6. Levitt, B. B., Lai, H. 2010. Biological effects from exposure to electromagnetic radiation emitted by cell tower base stations and other antenna arrays. Environ. Rev. 18, 369-395. doi.org/10.1139/A10-018

7. Yakymenko I, Sidorik E. 2010 Risks of carcinogenesis from electromagnetic radiation and mobile telephony devices. Exp Oncol 32:729-736.

8. Yakimenko IL, Sidorik EP, Tsybulin AS. 2011 [Metabolic changes in cells under electromagnetic radiation of mobile communication systems]. Ukr Biokhim Zh (1999). 2011 Mar-Apr;83(2):20-28.

9. Pall, ML. 2013. Electromagnetic fields act via activation of voltage-gated calcium channels to produce beneficial or adverse effects. J Cell Mol Med 17:958-965. doi: 10.1111/jcmm.12088.

10. Pall ML. 2016 Microwave frequency electromagnetic fields (EMFs) produce widespread neuropsychiatric effects including depression. J Chem Neuroanat 75(Pt B):43-51. doi: 10.1016/j.jchemneu.2015.08.001.

11. Batista Napotnik T, Reberšek M, Vernier PT, Mali B, Miklavčič D. 2016 Effects of high voltage nanosecond electric pulses on eukaryotic cells (in vitro): A systematic review. Bioelectrochemistry. 2016 Aug;110:1-12. doi: 10.1016/j.bioelechem.2016.02.011.

12. Asghari A, Khaki AA, Rajabzadeh A, Khaki A. 2016 A review on Electromagnetic fields (EMFs) and the reproductive system. Electron Physician. 2016 Jul 25;8(7):2655- 2662. doi: 10.19082/2655.

13. Pall ML. 2018 Wi-Fi is an important threat to human health. Environ Res 164:404- 416.

Stresul oxidativ și efectele negative ale radicalilor liberi (mecanisme importante implicate în aproape toate bolile cronice; cauză directă a deteriorării ADN-ului celular)

1. Raines, J. K. 1981. Electromagnetic Field Interactions with the Human Body: Observed Effects and Theories. Greenbelt, Maryland: National Aeronautics and Space Administration 1981; 116 p.

2. Hardell, L., Sage, C. 2008. Biological effects from electromagnetic field exposure and public exposure standards. Biomed. Pharmacother. 62, 104-109.

3. Hazout A, Menezo Y, Madelenat P, Yazbeck C, Selva J, Cohen-Bacrie P. 2008 [Causes and clinical implications of sperm DNA damages]. Gynecol Obstet Fertil ;36:1109-1117

4. Makker K, Varghese A, Desai NR, Mouradi R, Agarwal A. 2009 Cell phones: modern man’s nemesis? Reprod Biomed Online 18:148-157.

5. Desai NR, Kesari KK, Agarwal A. 2009 Pathophysiology of cell phone radiation: oxidative stress and carcinogenesis with focus on the male reproductive system. Reproduct Biol Endocrinol 7:114.

6. Yakymenko I, Sidorik E. 2010 Risks of carcinogenesis from electromagnetic radiation and mobile telephony devices. Exp Oncol 32:729-736.

7. Yakimenko IL, Sidorik EP, Tsybulin AS. 2011 [Metabolic changes in cells under electromagnetic radiation of mobile communication systems]. Ukr Biokhim Zh (1999). 2011 Mar-Apr;83(2):20-28.

8. Consales, C., Merla, C., Marino, C., et al. 2012. Electromagnetic fields, oxidative stress, and neurodegeneration. Int. J. Cell Biol. 2012: 683897.

9. LaVignera et al 2012 La Vignera S, Condorelli RA, Vicari E, D’Agata R, Calogero AE. 2012 Effects of the exposure to mobile phones on male reproduction: a review of the literature. J Androl 33:350-356.

10. Pall, ML. 2013. Electromagnetic fields act via activation of voltage-gated calcium channels to produce beneficial or adverse effects. J Cell Mol Med 17:958-965. doi: 10.1111/jcmm.12088.

11. Nazıroğlu M, Yüksel M, Köse SA, Özkaya MO. 2013 Recent reports of Wi-Fi and mobile phone-induced radiation on oxidative stress and reproductive signaling pathways in females and males. J Membr Biol 246:869-875.

12. Pall, M. L. 2015. Scientific evidence contradicts findings and assumptions of Canadian Safety Panel 6: microwaves act through voltage-gated calcium channel activation to induce biological impacts at non-thermal levels, supporting a paradigm shift for microwave/lower frequency electromagnetic field action. Rev. Environ. Health 3, 99-116.

13. Yakymenko I, Tsybulin O, Sidorik E, Henshel D, Kyrylenko O, Kysylenko S. 2015 Oxidative mechanisms of biological activity of low-intensity radiofrequency radiation. Electromagnetic Biol Med: Early Online 1-16. ISSN: 1536-8378.

14. Hensinger P, Wilke E. 2016. Mobilfunk-Studienergebnisse bestδtigen Risiken Studienrecherche 2016-4 verφffentlicht. Umwelt Medizin Gesellshaft

29:3/2016.

15. Houston BJ, Nixon B, King BV, De Iuliis GN, Aitken RJ. 2016 The effects of radiofrequency electromagnetic radiation on sperm function. Reproduction 152:R263-

R276.

16. Dasdag S, Akdag MZ. 2016 The link between radiofrequencies emitted from wireless technologies and oxidative stress. J Chem Neuroanat 75(Pt B):85-93.

17. Wang H, Zhang X. 2017 Magnetic fields and reactive oxygen species. Int J Mol Sci. 2017 Oct 18;18(10). pii: E2175. doi: 10.3390/ijms18102175.

18. Pall ML. 2018 Wi-Fi is an important threat to human health. Environ Res 164:404- 416.

19. Wilke I. 2018 Biological and pathological effects of 2.45 GHz on cells, fertility, brain and behavior. Umwelt Medizin Gesselshaft 2018 Feb 31 (1).

Efecte endocrine (hormonale)

1. Glaser ZR, PhD. 1971 Naval Medical Research Institute Research Report, June 1971. Bibliography of Reported Biological Phenomena (“Effects”) and Clinical Manifestations Attributed to Microwave and Radio-Frequency Radiation. Report No. 2 Revised. https://scholar.google.com/scholar?q=Glaser+naval+medical+microwave+radiofrequency+1972&btnG=&hl=en&as_sdt=0%2C38 (Accessed Sept. 9, 2017)

2. Tolgskaya MS, Gordon ZV. 1973. Pathological Effects of Radio Waves, Translated from Russian by B Haigh. Consultants Bureau, New York/London, 146 pages.

3. Raines, J. K. 1981. Electromagnetic Field Interactions with the Human Body: Observed Effects and Theories. Greenbelt, Maryland: National Aeronautics and Space Administration 1981; 116 p.

4. Hardell, L., Sage, C. 2008. Biological effects from electromagnetic field exposure and public exposure standards. Biomed. Pharmacother. 62, 104-109.

5. Makker K, Varghese A, Desai NR, Mouradi R, Agarwal A. 2009 Cell phones: modern man’s nemesis? Reprod Biomed Online 18:148-157.

6. Gye MC, Park CJ. 2012 Effect of electromagnetic field exposure on the reproductive system. Clin Exp Reprod Med 39:1-9. doi.org/10.5653/cerm.2012.39.1.1

7. Pall, M. L. 2015. Scientific evidence contradicts findings and assumptions of Canadian Safety Panel 6: microwaves act through voltage-gated calcium channel activation to induce biological impacts at non-thermal levels, supporting a paradigm shift for microwave/lower frequency electromagnetic field action. Rev. Environ. Health 3, 99-116.

8. Sangün Ö, Dündar B, Çömlekçi S, Büyükgebiz A. 2016 The Effects of Electromagnetic Field on the Endocrine System in Children and Adolescents. Pediatr Endocrinol Rev 13:531-545.

9. Hecht, Karl. 2016 Health Implications of Long-Term Exposures to Electrosmog. Brochure 6 of A Brochure Series of the Competence Initiative for the Protection of Humanity, the Environment and Democracy. http://kompetenzinitiative.net/KIT/wp-content/uploads/2016/07/KI_Brochure-

6_K_Hecht_web.pdf (accessed Feb. 11, 2018)

10. Asghari A, Khaki AA, Rajabzadeh A, Khaki A. 2016 A review on Electromagnetic fields (EMFs) and the reproductive system. Electron Physician. 2016 Jul 25;8(7):2655-2662. doi: 10.19082/2655.

11. Pall ML. 2018 Wi-Fi is an important threat to human health. Environ Res 164:404-416.

12. Wilke I. 2018 Biological and pathological effects of 2.45 GHz on cells, fertility, brain and behavior. Umwelt Medizin Gesselshaft 2018 Feb 31 (1).

Calciu intra-celular crescutcalciul intra-celular este menținut la nivele foarte scăzute, în afară de scurte creșteri folosite pentru a produce răspunsuri de reglare, așa încât menținerea unor niveluri ridicate de calciu intracelular determină multe răspunsuri fiziopatologice.

1. Adey WR. 1988 Cell membranes: the electromagnetic environment and cancer promotion. Neurochem Res.13:671-677.

2. Walleczek, J. 1992. Electromagnetic field effects on cells of the immune system: the role of calcium signaling. FASEB J. 6, 3177-3185.

3. Adey, WR. 1993 Biological effects of electromagnetic fields. J Cell Biochem 51:410-416.

4. Frey AH. 1993 Electromagnetic field interactions with biological systems. FASEB J 7:272-281.

5. Funk RHW, Monsees T, Özkucur N. 2009 Electromagnetic effects—Form cell biology to medicine. Prog Histochem Cytochem 43:177-264.

6. Yakymenko IL, Sidorik EP, Tsybulin AS. 1999 [Metabolic changes in cells under electromagnetic radiation of mobile communication systems]. Ukr Biokhim Zh (1999), 2011 Mar-Apr:20-28.

7. Gye MC, Park CJ. 2012 Effect of electromagnetic field exposure on the reproductive system. Clin Exp Reprod Med 39:1-9. doi.org/10.5653/cerm.2012.39.1.1

8. Pall, ML. 2013. Electromagnetic fields act via activation of voltage-gated calcium channels to produce beneficial or adverse effects. J Cell Mol Med 17:958-965. doi: 10.1111/jcmm.12088.

9. Pall ML. 2014 Electromagnetic field activation of voltage-gated calcium channels: role in therapeutic effects. Electromagn Biol Med. 2014 Apr 8 doi: 10.3109/15368378.2014.906447.

10. Pall ML. 2015 How to approach the challenge of minimizing non-thermal health effects of microwave radiation from electrical devices. International Journal of Innovative Research in Engineering & Management (IJIREM) ISSN: 2350-0557, Volume-2, Issue – 5, September 2015; 71-76.

11. Pall, M. L. 2015 Scientific evidence contradicts findings and assumptions of Canadian Safety Panel 6: microwaves act through voltage-gated calcium channel activation to induce biological impacts at non-thermal levels, supporting a paradigm shift for microwave/lower frequency electromagnetic field action. Rev. Environ. Health 3, 99-116. doi: 10.1515/reveh-2015-0001.

12. Pall ML. 2016 Electromagnetic fields act similarly in plants as in animals: Probable activation of calcium channels via their voltage sensor. Curr Chem Biol 10: 74-82.

13. Pall ML. 2016 Microwave frequency electromagnetic fields (EMFs) produce widespread neuropsychiatric effects including depression. J Chem Neuroanat 75(Pt B):43-51. doi: 10.1016/j.jchemneu.2015.08.001.

14. Batista Napotnik T, Reberšek M, Vernier PT, Mali B, Miklavčič D. 2016 Effects of high voltage nanosecond electric pulses on eukaryotic cells (in vitro): A systematic review. Bioelectrochemistry. 2016 Aug;110:1-12. doi: 10.1016/j.bioelechem.2016.02.011.

15. Asghari A, Khaki AA, Rajabzadeh A, Khaki A. 2016 A review on electromagnetic fields (EMFs) and the reproductive system. Electron Physician. 2016 Jul 25;8(7):2655-2662. doi: 10.19082/2655.

CEM-urile pulsate sunt, în cele mai multe cazuri, mult mai active din punct de vedere biologic decât CEM-urile nepulsate

1. Osipov YuA, 1965 [Labor hygiene and the effect of radiofrequency electromagnetic fields on workers]. Leningrad Meditsina Publishing House, 220 pp.

2. Pollack H, Healer J. 1967 Review of Information on Hazards to Personnel from High-Frequency Electromagnetic Radiation. Institute for Defense Analyses; Research and Engineering Support Division. IDA/HQ 67-6211, Series B, May 1967.

3. Frey AH. 1974 Differential biologic effects of pulsed and continuous electromagnetic fields and mechanisms of effect. Ann N Y Acad Sci 238: 273-279.

4. Creighton MO, Larsen LE, Stewart-DeHaan PJ, Jacobi JH, Sanwal M, Baskerville JC, Bassen HE, Brown DO, Trevithick JR. 1987 In vitro studies of microwave-induced cataract. II. Comparison of damage observed for continuous wave and pulsed microwaves. Exp Eye Res 45:357-373.

5. Grigor’ev IuG. 1996 [Role of modulation in biological effects of electromagnetic radiation]. Radiats Biol Radioecol 36:659-670.

6. Belyaev I. 2005 Non-thermal biological effects of microwaves. Microwave Rev 11:13-29.

7. Belyaev I. 2005 Non-thermal biological effects of microwaves: current knowledge, further perspective and urgent needs. Electromagn Biol Med 24(3):375-403.

8. Markov MS. 2007 Pulsed electromagnetic field therapy: History, state of the art and future. The Environmentalist 27:465-475.

9. Van Boxem K, Huntoon M, Van Zundert J, Patijn J, van Kleef M, Joosten EA. 2014

Pulsed radiofrequency: a review of the basic science as applied to the pathophysiology of radicular pain: a call for clinical translation. Reg Anesth Pain Med. 2014 Mar-Apr;39(2):149-59.

10. Belyaev, I. 2015. Biophysical mechanisms for nonthermal microwave effects. In: Electromagnetic Fields in Biology and Medicine, Marko S. Markov, ed, CRC Press, New York, pp 49-67.

11. Pall, M. L. 2015 Scientific evidence contradicts findings and assumptions of Canadian Safety Panel 6: microwaves act through voltage-gated calcium channel activation to induce biological impacts at non-thermal levels, supporting a paradigm shift for microwave/lower frequency electromagnetic field action. Rev. Environ. Health 3, 99-116. doi: 10.1515/reveh-2015-0001.

12. Panagopoulos DJ, Johansson O, Carlo GL. 2015 Real versus simulated mobile phone exposures in experimental studies. BioMed. Res. Int. 2015, article ID 607053, 8 pages. doi: 10.1155/2015/607053.

13. Batista Napotnik T, Reberšek M, Vernier PT, Mali B, Miklavčič D. 2016 Effects of high voltage nanosecond electric pulses on eukaryotic cells (in vitro): A systematic review. Bioelectrochemistry. 2016 Aug;110:1-12. doi: 10.1016/j.bioelechem.2016.02.011.

Cauzarea cancerului prin expunerile la CEM

1. Dwyer, M. J., Leeper, D. B. 1978 A Current Literature Report on the Carcinogenic Properties of Ionizing and Nonionizing Radiation. DHEW Publication (NIOSH) 78-134, March 1978.

2. Marino AA, Morris DH. 1985 Chronic electromagnetic stressors in the environment. A risk factor in human cancer. J environ sci health C3:189-219.

3. Adey WR. 1988 Cell membranes: the electromagnetic environment and cancer promotion. Neurochem Res.13:671-677.

4. Adey WR. 1990 Joint actions of environmental nonionizing electromagnetic fields and chemical pollution in cancer promotion. Environ Health Perspect 86:297-305.

5. Frey AH. 1993 Electromagnetic field interactions with biological systems. FASEB J 7:272-281.

6. Goldsmith JR. 1995 Epidemiological evidence of radiofrequency radiation (microwave) effects on health in military, broadcasting and occupational settings. Int J Occup Environ Health 1:47-57.

7. Goldsmith JR. 1997 Epidemiologic evidence relevant to radar (microwave) effects. Env Health Perspect 105(Suppl 6):1579-1587.

8. Kundi M, Mild K, Hardell L, Mattsson M. 2004 Mobile telephones and cancer – a review of the epidemiological evidence. J Toxicol Env Health, Part B 7:351-384.

9. Kundi M. 2004 Mobile phone use and cancer. Occup Env Med 61:560-570.

10. Behari J, Paulraj R. 2007 Biomarkers of induced electromagnetic field and cancer. Indian J Exp Biol 45:77-85.

11. Hardell L, Carlberg M, Soderqvist F, Hansson Mild K. 2008 Meta-analysis of long-term mobile phone use and the association with brain tumors. Int J Oncol 32:1097-1103.

12. Khurana VG, Teo C, Kundi M, Hardell L, Carlberg M. 2009 Cell phones and brain tumors: a review including the long-term epidemiologic data. Surg Neurol 72:205-214.

13. Desai NR, Kesari KK, Agarwal A. 2009 Pathophysiology of cell phone radiation: oxidative stress and carcinogenesis with focus on the male reproductive system. Reproduct Biol Endocrinol 7:114.

14. Davanipour Z, Sobel E. 2009 Long-term exposure to magnetic fields and the risks of Alzheimer’s disease and breast cancer: Further biological research. Pathophysiology 16:149-156.

15. Yakymenko I, Sidorik E. 2010 Risks of carcinogenesis from electromagnetic radiation and mobile telephony devices. Exp Oncol 32:729-736.

16. Carpenter DO. 2010 Electromagnetic fields and cancer: the cost of doing nothing. Rev Environ Health 25:75-80.

17. Giuliani L, Soffriti M (Eds). 2010 NON-THERMAL EFFECTS AND MECHANISMS OF INTERACTION BETWEEN ELECTROMAGNETIC FIELDS AND LIVING MATTER, RAMAZZINI INSTITUTE EUR. J. ONCOL. LIBRARY Volume 5, National Institute for the Study and Control of Cancer and Environmental Diseases “Bernardino Ramazzini” Bologna, Italy 2010, 400 page monograph.

18. Khurana, V. G., Hardell, L., Everaert, J., Bortkiewicz, A., Carlberg, M., Ahonen, M. 2010 Epidemiological evidence for a health risk from mobile phone base stations. Int. J. Occup. Environ. Health 16, 263-267.

19. Yakymenko, I., Sidorik, E., Kyrylenko, S., Chekhun, V. 2011. Long-term exposure to microwave radiation provokes cancer growth: evidences from radars and mobile communication systems. Exp. Oncol. 33(2), 62-70.

20. Biointiative Working Group, David Carpenter and Cindy Sage (eds). 2012 Bioinitiative 2012: A rationale for biologically-based exposure standards for electromagnetic radiation. http://www.bioinitiative.org/participants/why-we-care/

21. Ledoigt G, Belpomme D. 2013 Cancer induction molecular pathways and HF-EMF irradiation. Adv Biol Chem 3:177-186.

22. Hardell L, Carlberg M. 2013 Using the Hill viewpoints from 1965 for evaluating strengths of evidence of the risk for brain tumors associated with use of mobile and cordless phones. Rev Environ Health 28:97-106. doi: 10.1515/reveh-2013-0006.

23. Hardell L, Carlberg M, Hansson Mild K. 2013 Use of mobile phones and cordless phones is associated with increased risk for glioma and acoustic neuroma. Pathophysiology 2013;20(2):85-110.

24. Carpenter DO. 2013 Human disease resulting from exposure to electromagnetic fields. Rev Environ Health 2013;28:159-172.gj

25. Davis DL, Kesari S, Soskolne CL, Miller AB, Stein Y. 2013 Swedish review strengthens grounds for concluding that radiation from cellular and cordless phones is a probable human carcinogen. Pathophysiology 20:123-129.

26. Morgan LL, Miller AB, Sasco A, Davis DL. 2015 Mobile phone radiation causes brain tumors and should be classified as a probable human carcinogen (2A). Int J Oncol 46(5): 1865-1871.

27. Mahdavi M, Yekta R, Tackallou SH. 2015 Positive correlation between ELF and RF electromagnetic fields on cancer risk. J Paramed Sci 6(3), ISSN 2008-4978.

28. Carlberg M, Hardell L. 2017 Evaluation of Mobile Phone and Cordless Phone Use and Glioma Risk Using the Bradford Hill Viewpoints from 1965 on Association or Causation. BioMed Res Int 2017, Article ID 9218486, https://doi.org/10.1155/2017/9218486

29. Bortkiewicz A, Gadzicka E, Szymczak W. 2017 Mobile phone use and risk for intracranial tumors and salivary gland tumors – A meta-analysis. Int J Occup Med Environ Health 30:27-43.

30. Bielsa-Fernández P, Rodríguez-Martín B. 2017 [Association between radiation from mobile phones and tumour risk in adults]. Gac Sanit. 2017 Apr 12. pii: S0213-9111(17)30083-3. doi: 10.1016/j.gaceta.2016.10.014. [Epub ahead of print]

31. Alegría-Loyola MA, Galnares-Olalde JA, Mercado M. 2017 [Tumors of the central nervous system]. Rev Med Inst Mex Seguro Soc 55:330-334.

32. Prasad M, Kathuria P, Nair P, Kumar A, Prasad K. 2017 Mobile phone use and risk of brain tumours: a systematic review of association between study quality, source of funding, and research outcomes. Neurol Sci. 2017 Feb 17. doi: 10.1007/s10072-017-2850-8. [Epub ahead of print].

33. Miller A. 2017 References on cell phone radiation and cancer. https://ehtrust.org/references-cell-phone-radio-frequency-radiation-cancer/ (Accessed

Sept. 9, 2017)

34. Hardell L. 2017 World Health Organization, radiofrequency radiation and health – a hard nut to crack (Review). Int J Oncol 51:405-413.

35. Pall ML. 2018 How cancer can be caused by microwave frequency electromagnetic field (EMF) exposures: EMF activation of voltage-gated calcium channels (VGCCs) can cause cancer including tumor promotion, tissue invasion and metastasis via 15 mechanisms. Chapter 7 in: Mobile Communications and Public Health, Marko Markov, Ed., CRC Press, pp 163-184.

Fiecare dintre aceste articole prezintă în mod obișnuit între 5 și peste 100 de citări de literatură primară, fiecare arătând că expunerile la EMF-uri non-termice produc efectul sub care sunt listate. Rezultă de aici că nu există doar unsprezece sau mai multe articole ce documentează fiecare dintre aceste efecte, ci o vastă literatură primară care le documentează. Rezultă de aici că ICNIRP (International Commission on Non Ionising Radiation Protection), FCC (Federal Communication Commission) și International Safety Guidelines, care se bazează doar pe efectele termice ale EMF-urilor, sunt inadecvate și au existat petiții și alte declarații ale grupurilor internaționale ale oamenilor de știință care exprimă o mare îngrijorare în acest sens.

1 Dr. Martin L. Pall, 5G: Great risk for EU, U.S. and International Health! Compelling Evidence for Eight Distinct Types of Great Harm Caused by Electromagnetic Field (EMF) Exposures and the Mechanism that Causes Them.

2 Levine H, Jorgensen N, Martino-Andrade A, Mendiola J, Weksler-Derri D, Mindlis I, Pinotti R, Swan SH. 2017 Temporal trends in sperm count: a systematic review and meta-analysis. Human Reproduction Updatehttps://doi.org/10.1093/humupd/dmx022

3 Magras IN, Xenos TD. 1997 RF radiation-induced changes in the prenatal development of mice. Bioelectromagnetics 18:455-461.

4 Pall ML. 2016 Microwave frequency electromagnetic fields (EMFs) produce widespread neuropsychiatric effects including depression. J Chem Neuroanat 75(Pt B):43-51. doi:

10.1016/j.jchemneu.2015.08.001.


Categorii

1. DIVERSE, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Implementarea pe repede inainte a TEHNOLOGIEI 5G starneste revolta in Elvetia/ Studiu privind riscurile 5G pentru sanatate (I)

  1. Este clar ca toata aceasta supertehnologizare, cu multe beneficii, e drept, are si un revers al monedei. Iar daca, in realitate, ceea ce se doreste implementat este chiar acest revers nu ar trebui sa mire prea mult. Lumea deja este mult inaintata in rau. Pe toate planurile.

  2. Nu mai e nevoie de un al treilea razboi mondial!?!?!?.

  3. Nu va este rusine sa raspanditi fake news? In Elvetia EXISTA 5G si nu se stopeaza nimic. SA VA FIE RUSINE!

  4. @Florin:

    Keep calm. E cat se poate de real, oficial si verificabil pe surse mainstream.

    Sursa este AFP. Există și un follow up:

    https://www.ft.com/content/848c5b44-4d7a-11ea-95a0-43d18ec715f5

    Switzerland, one of the world’s leaders in the rollout of 5G mobile technology, has placed an indefinite moratorium on the use of its new network because of health concerns.

    The move comes as countries elsewhere around Europe race to upgrade their networks to 5G standards amid a furious rearguard diplomatic campaign by the US to stop them using Chinese technology provided by Huawei. Washington says the company, which is fundamental to most European networks’ upgrade plans, presents a grave security risk.

    Switzerland is relatively advanced in Europe in adopting 5G. The wealthy alpine country has built more than 2,000 antennas to upgrade its network in the last year alone, and its telecoms providers have been promising their customers’ imminent 5G coverage for most of the past year.

    However, a letter sent by the Swiss environment agency, Bafu, to the country’s cantonal governments at the end of January, has now in effect called time on the use of all new 5G towers, officials who have seen the letter told the Financial Times.

    The agency is responsible for providing the cantons with safety criteria against which telecoms operators’ radiation emissions can be judged. Under Switzerland’s highly federalised structure, telecoms infrastructure is monitored for compliance and licensed by cantonal authorities, but Bern is responsible for setting the framework.

    Bafu has said it cannot yet provide universal criteria without further testing of the impact of 5G radiation.

    The agency said it was “not aware of any standard worldwide” that could be used to benchmark recommendations. “Therefore Bafu will examine exposure through adaptive [5G] antennas in depth, if possible in real-world operational conditions. This work will take some time,” it said.

    Without the criteria, cantons are left with little option but to license 5G infrastructure according to existing guidelines on radiation exposure, which all but preclude the use of 5G except in a tiny minority of cases.

    Several cantons have already imposed their own voluntary moratoria because of uncertainty over health risks.

    Pentru proteste, a se vedea și:

    https://www.thelocal.ch/20190922/thousands-of-swiss-protest-5g-wireless-over-health-fears

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare