INCHISORILE CIA DIN ROMANIA. Iliescu recunoaste existenta locatiilor. CIA A MITUIT OFICIALI ROMANI PENTRU A TORTURA. Se va sesiza oare “statul de drept”?/ MERKEL CRITICA SPIONAJUL EXTERN GERMAN PENTRU COMPLICITATEA CU CIA (Video)

24-04-2015 6 minute Sublinieri

inchisorile-cia-din-romania-156337-1

Evenimentul zilei vă prezintă traduceera integrală a articolul din Spiegel Online despre închisorile secrete ale CIA în România.

„CIA a torturat în România, acesta este un secret cunoscut de toată lumea. Doar oficiali țării nu au vrut să o recunoască niciodată. Acum, fostul președinte Iliescu explică pentru SPIEGEL-ONLINE: el a oferit serviciului secret o locație.

Aproape că nu mai este controversat faptul că, după atentatele de la 11 septembrie 2001, CIA a avut în România una sau mai multe închisori. Raportul CIA privind tortura, din decembrie 2014, vorbeste în termeni echivoci despre „Detention Black Site”. Mai mulți dintre captivii importanți ai CIA, printre care planificatorul șef al atentatelor din 9/11, Khalid Sheikh Mohammed, ar fi fost deținuți în România și chiar torturați.

În pofida numeroaselor indicii, ani întregi oficialii români au negat că pe teritoriul țării ar fi existat închisori CIA. Acum vine recunoașterea târzie a fostului șef de stat Ion Iliescu despre așa-numitul „Detention Site” românesc.

Într-o conversație cu SPIEGEL ONLINE, Iliescu a spus că, la schimbarea de an 2002/2003, aliații americani i-ar fi cerut o locație. El, ca șef de stat, a acceptat solicitarea, principial. De detalii s-a ocupat consilierul prezidențial pe problem de siguranță națională, Ioan Talpeș.

După fostul președinte polonez, Aleksander Kwasniewski, acesta este al doilea șef de stat care recunoaște existența timpurie a închisorilor CIA. Iliescu acceptă să vorbească doar despre „o locație”, despre o închisoare nu ar fi știut nimic. „A fost un gest de pregătire a viitoarei noastre primiri în NATO”, a spus Iliescu.

„Nu ne-am amestecat în ceea ce făcea CIA în această locație. Mie, ca șef de stat, mi se părea minoră această întrebare. Eram aliați, plecasem împreună să luptăm în Afganistan și în Orientul Apropiat, așa că nu am intrat în detalii legate de solicitarea aliaților privind o locație în România”, a spus Iliescu. El susține că dacă ar fi știut mai mult, sigur că solicitarea nu ar fi beneficiat de un răspuns pozitiv: „Am învățat ca, la astfel de solicitări, să fim mai atenți și să cântărim conștient”.

Iliescu a dat mână liberă CIA-ului

Fostul consilier prezidențial Ioan Talpeș a condus SIE, între 1992 și 1997. Acum câțiva ani, a fost primul oficial român care a recunoscut existența unor „lagăre de tranzit” ale CIA. Acum, el a confirmat și declarațiile lui Iliescu. El ar fi primit, la schimbarea de an 2002/2003, o solicitare a reprezentantului CIA în România pentru o clădire, de care serviciul secret american avea nevoie pentru activitățile sale. Iliescu i-ar fi lăsat „mână liberă” să rezolve problema. Talpeș le-ar fi pus la dispoziție o clădire în București. Clădirea a fost folosită între 2003 și 2006, între timp nu mai există. Unde s-a aflat această clădire, Talpeș nu a vrut să spună. El și-a corectat astfel declarația anterioară, potrivit căreia nu ar fi știut unde se află lagărul de tranzit al CIA. Ceea ce nu ar ști nici acum este dacă CIA ar fi folosit și aeroportul Kogălniceanu. El personal nu a vizitat nici una din locațiile CIA. În ceea ce privește locația din București, a fost conștient că „situația poate deveni periculoasă”. De aceea le-ar fi spus celor de la CIA că partea română nu vrea să știe nimic despre activitățile din această clădire. Cu acest pas, România a vrut să demonstreze, înainte de primirea în NATO, că este un aliat de încredere.

Iliescu și Talpeș au confirmat astfel raportul din 2006/ 2007 al fostului raportor special al Consiliului Europei, Dick Marty.  Acesta a acuzat încă de atunci România că a găzduit închisori secrete ale CIA. Oficialii români, inclusiv Iliescu, au respins acuzațiile. Potrivit raportului Marty, cel puțin cinci oficiali români știau de existența închisorilor CIA, între aceștia și Traian Băsescu, președinte între 204 și 2014, dar acesta nu a vrut să discute pe această temă.

„Nu aveam dovezi”

O comisie de anchetă a Parlamentului României a ajuns la concluzia, în 2008, că nu au existat închisori CIA pe teritoriul României și nu există informații despre zboruri ale CIA și transporturi de prizonieri. Șefa comisiei, europarlamentarul PNL Norica Nicolai rămâne la acea concluzie. „Nu am avut dovezi, la acel moment” a spus Nicolai pentru Spiegel Online.

Președinta APADOR-CH, Maria Andreescu, a apreciat activitatea acestei comisii ca fiind complet ineficientă și neserioasă. APADOR-CH îl reprezintă în România pe Abd al-Rahim al-Nashiri, cel care ar fi planificat atentatul din 2000 împotriva distrugătorului USS Cole și care a fost reținut și torturat în România, între 2003 și 2006. În 2012, acesta a dat statul român în judecată.

Maria Andreescu spune că declarațiile de acum ale lui Ion Iliescu sunt o mărturie foarte importantă. „Dacă statul român are voința de a lămuri chestiunea închisorilor CIA, atunci ar trebui ca Procuratura să înceapă o anchetă”, consideră Andreescu”.

După ce fostul președinte, Ion Iliescu, a recunoscut într-un interviu pentru Der Spiegel că în perioada sfârșitului anului 2002 – începutul lui 2003, „aliații noștri americani ne-au rugat să le punem la dispoziție un sediu”, ies la iveală noi informaţii pe acest subiect.

Declarația este completată de mai multe informații publice, inclusiv dintr-un raport al Congresului SUA, din care reiese că SUA au mituit oficiali români, scrie Flux24.

Publicația americană The Washington Post scria că  închisoarea CIA din România era constituită din șase celule prefabricate, aflate în pivnița unei clădiri guvernamentale din București și că agenții CIA din România i-au mituit pe omologii săi de la București.

Conform aceleiași publicații, în anul 2003, ambasadorul american în România a intenționat să-și informeze superiorii din Departamentul de Stat că pe teritoriul țării noastre se află sedii CIA, dar i s-a transmis că acest lucru nu este posibil chiar de către șeful CIA din România.

Scandalul a ajuns la aceea vreme la Departamentul de Stat, secretarul de stat Richard Armitage convocându-l pe ambasadorul Michael Gust pentru a închide scandalul.

În privința mitei date oficialilor români, a fost vorba despre o sumă din sapte cifre, scrie Washington Post. Dar de la Washington au primit cu un milion de dolari in plus.

Mita apare și într-un raport al Senatului american. Un pasaj despre activitatea CIA arată că, în 2003, în statul în care a existat ”Detention Site Black”, Agenția Centrală de Informații – CIA a dat bani ”până la cele mai înalte niveluri ale Guvernului” pentru a-și asigura ”cooperarea și sprijinul”. Această menţiune, ”Detention Site Black”, apare în privinţa României.

Iliescu a recunoscut aprobarea unei închisori CIA pe teritoriul României. Doar ştia că e o închisoare în România, despre metode de investigaţie prin tortură în continuare nimeni nu ştie nimic. Aşa să fie oare? (Vineri l-am întrebat pe Traian Băsescu dacă ştia de aşa ceva, a spus clar că nu ştia nimic: “nu există o probă că pe teritoriul României au existat astfel de închisori”). Iliescu a declarat pentru Der Spiegel:

“Noi nu am avut nicio interferenţă asupra activităţilor desfăşurate de Statele Unite în acea locaţie”, a explicat fostul preşedinte. “În acel moment, mie, ca preşedinte, acea solicitare nu mi s-a părut mare lucru. Eram aliaţi (…), nu am intrat în detalii. Dacă aş fi ştiut ce se putea face acolo, răspunsul nu ar fi fost pozitiv”, a subliniat Iliescu. (medifax)

Amintesc de aceea analiza raportului dat de Senatul american, făcută de Claudia Ciobanu. Iliescu practic nu a vrut să nege ceva imposibil de negat după acel document unde scrie clar că au existat închisorile. Partea cu tortura rămîne un mister. Dar reprezentanţi ai statului român au ştiut ce se întîmplă, scrie foarte bine Claudia Ciobanu:

În paragrafele următoare se arată cum ambasadorul SUA în România la vremea respectivă îşi tot exprima neliniştea privitoare la programul CIA în România, cerând asigurări că tehnicile de interogare folosite de CIA sunt în concordanţă cu legea şi drepturile omului. Mai scrie raportul:

“Mai târziu, ambasadorul împreună cu şeful staţiei CIA au făcut o prezentare redactat ţării (a se înţelege, unui reprezentant al României) despre Programul CIA de Detenţie şi Interogare. Prezentarea nu a descris metodele de interogare avansată („enhanced interrogation”) folosite de CIA, dar a arătat că fără toate aceste tipuri de interogare folosite, CIA nu ar fi reuşit să rupă tăcerea lui Khalid Shaykh Muhammad şi a altor prizonieri.”

Din acest pasaj reiese clar că în România se ştia mai mult decât pretinde Talpeş. Se ştia că sunt deţinuţi, că sunt interogaţi, că Shaykh Muhammad şi alţii s-au aflat în România.

Alte pasaje ale raportului detaliază modul în care au fost torturaţi prizonieri în centrul BLACK, prin folosirea metodelor de interogare avansată („enhanced interrogation techniques”), care la ora actuală sunt recunoscute drept tortură (nu numai organizaţii ale drepturilor omului vorbesc despre tortură în acest caz dar chiar şi preşedintele Obama a spus că unele dintre metodele de interogare au constituit tortură).

Analistul Emil Hurezeanu a vorbit joi seară, la Digi24, despre scandalul iscat zilele acestea în Germania, unde cancelarul Angela Merkel critică serviciul de informaţii externe german pentru complicitatea cu CIA împotriva intereselor cetăţenilor şi firmelor europene şi germane. Analistul consideră că Europa are nevoie de un moment de luciditate, în contextul tensiunilor pe mai multe planuri dintre Ucraina, Rusia, Europa şi America.

Preşedintele Ion Iliescu a dat mână liberă şefului Departamentului prezidenţial pentru Securitatea Naţională să aprobe cererea Agenţiei Centrale de Investigaţii (CIA) din Statele Unite. CIA a cerut în 2002 să primească un sediu la Bucureşti. De detaliile problemei s-a ocupat şeful SIE de la acea vreme, Ioan Talpeş. Amândoi au recunoscut operaţiunea pentru revista germană Der Spiegel. Amândoi susţin că habar nu aveau că americanii ar avea de gând să facă în clădirea din România o închisoare secretă, unde să ancheteze terorişti.

„De ce spune Ion Iliescu asta acum? Unii cred, bineînţeles, că „amicul URSS” – cum se numea pe vremea lui Alexandru Sahia o organizaţie de stânga pro sovietică în perioada interbelică – îşi revine probabil. Nu, nu cred”, a spus analistul Emil Hurezeanu.

Acesta a menţionat însă că în Germania există un adevărat scandal legat de serviciul de informaţii externe, care a colaborat cu CIA împotriva intereselor cetăţenilor şi companiilor din ţară.

Astăzi, în Germania e un scandal imens. Cancelarul, care coordonează activitatea serviciilor secrete în mod direct, critică foarte dur serviciul de informaţii externe al Germaniei – CIA german sau SIE românesc – pentru colaborare şi complicitate cu CIA împotriva intereselor cetăţenilor şi firmelor europene şi germane. Fără acordul politic al statului german, fără notificarea coordonatorului, care este cancelarul. Scandalul este imens. (…) Această ştire, pentru unii, echivalează cu demisia guvernului”, a spus analistul.

Câţiva se întreabă unde este controlul democratic într-o societate foarte modernă în care serviciile au devenit atât de importante încât pot să devină şi independente faţă de factorul politic. Mai este posibil un control democratic al unor creiere ultra sofisticate, care doar ele ştiu cu ce se ocupă? Unde începe interesul naţional restrictiv, raţiunea de stat, închisori CIA în România şi unde începe dreptul democraţiei de a şti tot ce se întâmplă într-o ţară? Inclusiv raţiunile de stat trebuie explicate sau justificate”, a mai spus Emil Hurezeanu.

Această coincidenţă – n-are nicio legătură secvenţa domnului Iliescu cu secvenţa doamnei Merkel – dar este un semn, cred, că Europa are nevoie de un moment de luciditate acum, în tensiunea asta extraordinară prin războiul din Ucraina de Est, prin incertitudinile legate de discuţiile cu Rusia, prin ceea ce se întâmplă între America şi Uniunea Europeană şi între America şi Rusia şi că există un fel de reflux al strunirii politice a arbitrariului de altă natură”, a completat acesta.


 


Categorii

1. DIVERSE, Inchisorile CIA, tortura, Servicii secrete

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “INCHISORILE CIA DIN ROMANIA. Iliescu recunoaste existenta locatiilor. CIA A MITUIT OFICIALI ROMANI PENTRU A TORTURA. Se va sesiza oare “statul de drept”?/ MERKEL CRITICA SPIONAJUL EXTERN GERMAN PENTRU COMPLICITATEA CU CIA (Video)

 1. Pai asta e visul american( mai precis ,ai luminatei conduceri americane si a Ocultei ce se afla in spatele ei): Lumea intrega trebuie sa devina o uriasa inchisoare , plina de camere in care sa se practice cele mai ingenioase torturi( fizice si psihice). Cu siguranta , nu peste multa vreme , noi romanii vom fi cobaii unor astfel de inchisori, chiar in propria noastra tara, bineinteles cu acordul si “binecuvantarea” scumpilor nostri conducatori.
  De exemplu: protestezi impotriva cedarii Roșiei Montane trusturilor americano-canadiene, vei fi declarat subversiv si fan al Rusiei lui Putin, deci tb sa faci puscarie , sau protestezi fata de introducerea unor proiectele de legi abuzive in favoarea comunitatii LGBT, vei fi acuzat de discriminare sexuala, deci la inchisoare cu tine, sau esti credincios ortodox si protestezi impotriva ecumenismului(ce ni se pregateste , ca religie universala) sau eliminarii orei de religie din scoli, vei fi acuzat de discriminare religioasa , deci iarasi la puscarie cu tine.
  Intr-adevar , trebuie sa fim reeducati pt a deveni “cetateni model “( a se citi: spalati pe creier), in Noua Ordine Mondiala , pregatita din timp.
  Apropo de Putin: nici nu va imaginati cat de mult reuseste acest OM sa le incurce ,sa le intarzie sau sa le strice , toate planurile malefice ale Ocultei Mondiale, indreptate impotriva locuitorilor acestui Pamant. Daca nu erau atitudinile si actiunile acestui OM( de exemplu , daca la conducerea Rusiei era astazi , un Eltin sau un Gorvaciov) , demult am fi fost alimentati numai modificat genetic, omorati prin vaccinuri obligatorii, incipati ca vitele cu semnul fiarei, redusi la statutul de “sclavi pe plantatie” si pusi in fata faptului implinit, adica inscaunarea lui Antihrist.

 2. @ Gilles de Rais:

  Da, chiar nu ne imaginam si nu avem nevoie sa ne imaginam asa ceva… Propaganda asta desantata pro-Putin NU este binevenita aici, sa avem iertare!

 3. Ma intreb si eu de ce era nevoie de astfel de inchisori pe teritoriul Romaniei, cand SUA e atat de mare, si nu pot sa-mi imaginez decat faptul ca acest lucru este posibil din cauza legilor. Ceva de genul in SUA se respecta drepturile omului, in Romania cum o fi? Teritoriul acesta al inchisorilor devine cumva neutru, in care nu se mai aplica nicio lege?

 4. Intamplator, protestele contra Rosia Montana i-au adus impreuna pe foarte multi dintre activistii Noii Ordini de la noi, asa ca nu acela este criteriul. Acela a fost mai degraba un test sau un felinar social pentru a strange toti fluturii la lampa exploatand o cauza buna si pentru a-i directiona apoi in directiile dorite cu adevarat, inclusiv sau incepand cu sustinerea noului stat politienesc implementat aici, la ordin american, sub alibiul “luptei impotriva coruptiei”. O sa-i gasiti inrolati acolo si pe mai toti “tinerii frumosi” care bateau in peturi mai an.

  Cat despre romanii-cobai ai unei inchisori generale, lucrurile deja sunt aproape de finalizare, numai ca putini vad si mai putini inteleg, prea ocupati sa-i aplaude pe “eroii” justitiari care se fac uneltele acestei mega-diversiuni: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2015/04/23/acuzatii-grave-aduse-dna-si-procurorului-sef-codruta-kovesi-asistam-la-un-asalt-de-nedescris-asupra-drepturilor-omului-va-deveni-procuratura-putere-necontrolata-manipularea-imunitatii-parlam/

 5. @CO:

  Da, ce faceau ei era impotriva legilor SUA, insa nu doar a acelor legi. Tortura e interzisa, formal, si la noi, plus ca suntem sub jurisdictie CEDO. De aceea, CIA a practicat tortura in Guantanamo (Cuba) si in locatii pitite ici colo, in Romania, in Polonia…

 6. Despre ce se discuta acum la B1? Cum adica “verde pentru parteneriatul civil pentru homosexuali”?Alta stire: propuneri pentru legislatia electorala prevede votul OBLIGATORIU si amenda in caz de neprezentare?http://www.romaniatv.net/legi-adoptate-tacit-la-senat-vot-obligatoriu-patrulater-alb-pe-buletin-si-camere-de-supraveghere-i_216295.html

 7. Statul Romania este folosit de Obama in 3-lea razboi mondial impotriva lui Putin, cum a fost folosit de Hitler in al 2-lea razboi mondial impotriva lui Stalin:
  a inceput cu exploatarea resurselor economice, apoi a favorizat dezmembrarea statului Romania ca sa-l determine sa lupte pentru reintregire.
  Actiunile LGBT urmaresc tot destabilizarea Romaniei, sunt parte din procesul de folosire a Romaniei ca instrument in razboiul lui Obama(declansat de Bush). DNA de azi, inchisorile CIA din Romania vor fi folosite impotriva celor ce se opun prin vreun mijloc acestui proces.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare