BALCANII INUNDATI. Zeci de morti si zeci de mii de sinistrati in SERBIA, BOSNIA si CROATIA in cele mai grave inundatii din ultimul secol. România: PERICOL DE VIITURA pe Dunare/ INCENDII DE PROPORTII SI TORNADE DE FOC IN CALIFORNIA (video)

19-05-2014 7 minute Sublinieri



 

 

Cu un milion de saci de nisip şi cu Armata în blockstart. Aşa aşteaptă Guvernul viitura pe Dunăre, estimată să dureze până la 4-5 săptămâni. De la Palatul Victoria, vicepremierul Liviu Dragnea a admis că autorităţile au avut “mai multe scenarii realizate“, unele cu date contradictorii, justificându-le prin evoluţiile “sălbatice” ale vremii. În acest moment, se aşteaptă ca debitul Dunării să atingă 13.500 metri cubi pe secundă până pe 22 mai. “Nu mai avem riscul să depăşească digul, în schimb avem nişte riscuri generate de rezistenţa digului“, spune Dragnea.

Debitul Dunării va atinge un nivel maxim de 13.500 metri cubi pe secundă până pe 22 mai, iar viitura va staţiona 4-5 săptămâni în România, existând un risc nu de depăşire a digurilor, ci de rezistenţă a acestora, a anunţat duminică ministrul Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea.

El a precizat că nu se pune problema evacuării de localităţi şi că autorităţile sunt pregătite să intervină cu un milion saci de nisip şi personal şi echipamente inclusiv din judeţele limitrofe celor dunărene vizate, urmând să fie solicitat şi sprijinul Armatei în caz de nevoie.

Dragnea a arătat că, în ultimele zile, autorităţile române au primit foarte multe informaţii contradictorii din Serbia şi Bosnia, generate de faptul că evoluţia fenomenelor meteorologice a fost “sălbatică”, cu intemperii nemaiîntâlnite, iar datele transmise nu puteau convinge că sunt reale.

“Am avut mai multe scenarii realizate, în funcţie de debitele prognozate, iar la un moment dat apăruse ca scenariu posibil un debit de peste 17.200 metri cubi pe secundă, ceea ce ar fi însemnat că Dunărea ar fi depăşit digurile şi trebuia să evacuăm zeci de localităţi. Astăzi, avem date certe să debitele prognozate ca şi maxime sunt în jurul a 13.500 metri cubi pe secundă în 22 mai şi nu mai avem varianta de a se depăşi digul, în schimb avem această viittură care va staţiona pe teritoriul românesc între 4 şi 5 săptămâni. Nu mai avem riscul să depăşească digul, în schimb avem nişte riscuri generate de rezistenţa digului. Digurile de-a lungul Dunării sunt de două zile sub observaţie pe toată lungimea din România, pentru a se afla dacă apar eroziuni”, a spus Dragnea.

El a mai informat că România va trimite Serbiei şi, dacă este nevoie, Bosniei ajutoare materiale pentru inundaţii. Inundaţiile care afectează zona balcanică, cele mai grave din ultimul secol, ameninţă principala electrocentrală din Serbia, în timp ce în Bosnia au mişcat de la locurile lor minele rămase din timpul războiului din anii 1990, potrivit BBC News, citat de Mediafax. Cel puţin 44 de persoane au murit în ultimele patru zile în Bosnia, Serbia şi Croaţia, au anunţat surse oficiale citate de AFP.

“La Obrenovaţ (în apropiere de Belgrad) am descoperit 12 cadavre”, a declarat premierul sârb Aleksandar Vucici, precizând că bilanţul în ţara sa a ajuns astfel le 16 METEO - COD PORTOCALIU - PLOAIE - BUZAUmorţi.

În Bosnia, autorităţile au anunţat cel puţin 27 de morţi, iar cele croate au anunţat un mort duminică.

“Digurile dunărene au fost preluate de Apele Române în urmă cu trei ani, până atunci au fost la ANIF. Nu ştim dacă cei de la ANIF au întreţinut şi au exploatat cum trebuia digurile. Eu cred că nu, pentru că, de-a lungul anilor, am văzut cum se circula pe aceste diguri cu căruţa, cu maşini, cu utilaje deşi trebuia interzis accesul (…) Nu se pune problema să fie depşit digul într-un loc sau altul, suntem atenţi dacă cumva apare o eroziune sau izvorăşte apa undeva prin dig, să putem interveni imediat. Nu sunt locuri vulnerabile, dar suntem pregătiţi dacă, Doamne fereşte, apar eroziuni. Nu poate nimeni să evalueze, la o perioadă de 4, 5 sau 6 săptămâni, pe o presiune constantă pe diguri şi nu ştim dacă, în 20 şi ceva de ani, în aceste diguri au apărut fisuri. Din ce ne spun cei de la Apele Române, vizibil nu este nimic, dar ne pregătim pentru un scenariu mai prost, să putem interveni rapid”, a spus Dragnea.

El a arătat totodată că, în stituatii de acest fel, există un protocol convenit între Apele Române şi Hirdoelectrica, în aşa fel încât compania Hidroelectrica, prin hidrocentralele de pe Dunăre, să poată să regleze debitul la un nivel care să fie suportat de canalul Dunării. Dunărea se află, de sâmbătă la ora 10.00, sub cod portocaliu de inundaţii, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman, potrivit actualizării unei avertizări emise de INHGA.

Avertizarea este valabilă până în 26 mai.

Cel puţin 30 de oameni au murit în Serbia şi Bosnia-Herţegovina, din cauza inundaţiilor. Un ciclon a adus ploi torenţiale şi furtuni. Zeci de mii de oameni au fost evacuaţi din casele lor, iar cele două state au cerut ajutor internaţional. Statele Unite, Rusia, dar şi jumătate dintre ţările membre ale Uniunii Europene au răspuns apelului şi au trimis echipamente şi oameni specializaţi în astfel de misiuni

În centrul şi nordul Bosniei-Herțegovina a plouat cât în două luni, iar sate întregi au fost evacuate din calea apelor, care au atins cel mai SERBIA-BOSNIA-WEATHER-FLOODridicat nivel din ultimii 120 de ani. Şi, ca şi cum nu ar fi de ajuns, alunecările de teren au scos la suprafaţă zeci de mine antipersonal, rămase din timpul războiului din fosta Iugoslavie.

Situaţia este disperată şi în ţara vecină, Serbia, devastată de inundaţiile din ultimele zile. Este un dezastru de proporţii biblice, după cum a declarat chiar premierul sârb, care a avertizat că greul încă nu a trecut.

„Tot ceea ce putem face acum este să aşteptăm valul care va veni din Bosnia şi Croaţia. Nu putem face altceva decât să sperăm că am făcut tot ceea ce am putut şi să ne rugăm lui Dumnezeu”, a declarat premierul Aleksandar Vucici.

Zeci de drumuri naţionale au fost închise, iar sute de case au fost distruse de alunecările de teren. Cel puţin 15.000 de oameni au fost evacuaţi din calea puhoaielor, care ameninţă acum capitala Belgrad.

„Sacii aceştia sunt duşi în punctele critice ca să sprijine zidurile pentru a ne apără de inundaţiile produse de râul Sava”, a spus coordonatorul unei echipe de salvare.

Situaţia este disperată mai ales în Obrenovaţ, o localitate de la periferia Belgradului, acoperită cu totul de ape. Autorităţile spun că toţi cei 20 de mii de locuitori vor fi evacuaţi.

În faţa acestui dezastru, Serbia şi Bosnia Herţegovina au cerut ajutor intenaţional. Statele Unite şi Rusia au răspuns imediat apelului, iar la fel au făcut şi 14 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, care au trimis ajutoare în cele două ţări afectate de inundaţii.

Probleme sunt şi în centrul şi nord-vestul Croaţiei, afectate şi ele de inundaţii. Oamenii au fost evacuaţi cu bărcile din case, iar mai multe drumuri au fost închise.

Majoritatea ţărilor membre ale Uniunii Europene (UE) s-au mobilizat pentru a furniza ajutoare şi experţi Bosniei şi Serbiei, care se confruntă cu inundaţii de amploare, a anunţat sâmbătă Comisia Europeană, care coordonează această asistenţă, relatează AFP. Elicoptere şi vedete care să ajute la evacuare, precum şi medicamente şi hrană erau în drum, sâmbătă, către Bosnia, unde intemperiile au provocat moartea a 11 persoane, a precizat Comisia într-un comunicat.

În afara acestui material urmează să fie mobilizată şi o echipă de experţi în protecţie civilă a UE, în timp ce mecanismul de protecţie civilă al UE a preluat o cerere de ajutor suplimentară de la Sarajevo, referitoare la furnizarea de pompe, corturi, generatoare şi purificatoare de apă. Serbia, care numără trei victime ale inundaţiilor, va primi şi ea, începând de duminică o echipă de experţi a UE, precum şi vedete şi material de pompare.

Sâmbătă, 14 dintre cei 28 de membri ai UE au răspuns cererilor de ajutor lansate de Belgrad şi Sarajevo, a declarat Kristalina Gheorghieva, comisar pentru ajutor umanitar. „Noi vom continua să ne ajutăm vecinii atât cât vor avea nevoie“, a asigurat ea. Ţările vizate sunt Germania, Austria, Slovenia, cărora li s-au alăturat în cazul Bosniei Luxemburg, Marea Britanie, Slovacia şi Belgia, iar în cazul Serbiei Bulgaria, Franţa, Croaţia şi cele trei ţări baltice.

Serbia şi Bosnia se confruntă cu cele mai grave inundaţii din ultimii 120 de ani, soldate cu 11 decese şi zeci de mii de sinistraţi. Localităţi întregi au fost evacuate din calea apelor, iar populaţia sinistrată a fost salvată prin intervenţia elicopterelor militare. Potrivit rapoartelor AFP, regiunea Balcanilor este de marţi scena unor căderi masive de apă, care au atins recordul de 210 litri/m2 la Loznica (la graniţa Serbiei cu Bosnia) şi de 190 litri/m2 la Belgrad, conform autorităţilor.

Sâmbătă, după retragerea apelor, în oraşul Doboj din nordul Bosniei au fost descoperite şase cadavre după retragerea apelor, potrivit informaţiilor oferite de autorităţile locale. O altă victimă a fost descoperită la Samac (nord). Conform Mediafax, aceste noi victime ridică la 11 bilanţul morţilor în inundaţiile din Bosnia, unde mai multe oraşe şi zeci de sate au fost acoperite de ape începând de miercuri.

Bosnia, la fel ca Serbia, nu s-a confruntat cu ploi atât de abundente de 120 de ani

Peste 15.000 de localnici din zece oraşe au fost evacuate începând de joi, în Serbia. Premierul sârb, Aleksandr Vucici a anunţat că „această catastrofă naturală teribilă a provocat moartea a trei persoane“, declarând că numărul total al victimelor va fi dezvăluit după încheierea operaţiunilor de salvare. Echipele de intervenţie umanitară au anunţat că au descoperit noi cadavre, fără a preciza bilanţul morţilor.

„Am descoperit un anumit număr de cadavre la Obrenovaţ (în apropiere de Belgrad). Oamenilor le este teamă de ce s-ar putea descoperi după retragerea apelor”, a declarat premierul sârb în cadrul unei conferinţe de presă, informează Mediafax, citând agenţia AFP.

Inundatiile care au facut ravagii in Serbia si Bosnia si Hertegovina in ultimele zile ameninta principala centrala energetica din Serbia, aflata pe raul Sava, relateaza BBC. Cel putin 20 de oameni au murit in urma celor mai grave inundatii din Balcani din ultimele decenii.

In Bosnia, aluncarile de teren au miscat de la locul lor minele ramase din timpul razboiului din anii 1990. Inundatiile afecteaza si Croatia. In doar cateva zile au cazut ploi cat in trei luni. Echipajele pentru situatii de urgenta se tem de o viitura mare pe raul Sava duminica seara, din cauza apelor care vin din Croatia si Bosnia. Acestia au asezat saci cu nisip de-a lungul raului in Belgrad si in alte orase.

“Facem tot ce putem” a declarat premierul Serbiei, Aleksandar Vucic. Principala ingrijorare este daca inundatiile ar putea lovi centrala Nikola Tesla, care furnizeaza energie electrica pentru mare parte din tara. Orasul in care aceasta se afla, Obrenovac, in sud-vest de Belgrad, unde mare parte din populatie a fost deja evacuata si mutata in locuri unde poate fi in siguranta.

Urgia apelor a luat 44 de vieţi la cele mai grave inundaţii ce au lovit Balcanii de mai bine de un secol. Iar bilanţul va creşte în urma retragerii apelor, spun autorităţile.

A fost mobilizare masivă în Europa. Cel puţin 14 ţări din blocul comunitar au trimis ajutoare în sprijinul Serbiei, Bosniei şi Croaţiei, cele mai afectate de viituri. Faimosul regizor sârb, Emir Kusturica, a trimis două dintre elicopterele sale pentru a îi salva pe sinistraţi.

Sute de soldaţi, poliţişti şi voluntari au ajutat la construcţia unor diguri din saci cu nisip în jurul marilor centrale electrice din Serbia, ameninţate de ape.

Inundaţiile au redus deja cu 40 la sută activitatea centralelor sârbeşti. Pagubele sunt estimate la peste o sută de milioane de euro.

Mii de oameni salvaţi din zonele calamitate şi-au găsit refugiu în adăposturile din Belgrad.

În Bosnia şi Herţegovina, valuri înalte de trei-patru metri au acoperit străzile mai multor oraşe din nord şi est, unde soldaţii au intervenit cu bărci şi tractoare pentru a duce alimente şi medicamente celor blocaţi în case.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti le recomandă românilor ce tranzitează, în următoarea săptămână, această ţară să evite nordul şi estul, puternic afectat de inundaţii şi alunecări de teren.

Apele au măturat şi estul Croaţiei, unde peste o mie de soldaţi au fost mobilizaţi la evacuări.

In California, pompierii duc de 3 zile o lupta inegala cu incendiile de vegetatie. Cum reusesc sa opreasca un focar, apar altele si mai violente.

Peste 10.000 de persoane au fost nevoite sa-si paraseasca locuintele, 20 de case au ars, iar pagubele se ridica deja la 20 de milioane de dolari.

Rafalele de vant uscat au dat nastere unor inspaimantatoare tornade de foc, chiar langa casele oamenilor. In cartierele de la marginea oraselului San Marcos, coplesiti de valvataie, pompierii au abandonat lupta.

Gary Tuchman, corespondent CNN: “In urma cu zece minute, aici nu era nici urma de foc. Acum vedem ca iese fum, iar flacarile incep sa apara. Cel mai probabil, in urmatoarele ore, acesti pomi, aceasta vegetatie, vor disparea”.

S-a intamplat mai repede decat a prevazut. Vantul a format vartejuri de fum si foc, iar in decurs de numai cateva minute, flacarile inconjurau totul, apocaliptic. Gary Tuchman, corespondent CNN: “Incendiul ia amploare. Se apropie de noi si inainteaza spre locuintele din cartier”.

Autoritatile au decis sa evacueze un campus universitar si cateva cartiere amenintate de flacari. In calea valvataii se aflau, insa, o importanta baza a puscasilor marini si un parc de distractii.

In San Diego, flacarile au facut scrum peste 3500 de hectare de vegetatie. Focul este acum tinut sub control, iar multi dintre cei 20.000 de localnicii evacuati zilele trecute au primit permisiunea de a se intoarce acasa. Sezonul incendiilor a debutat mai devreme anul acesta in California, din cauza secetei care afecteaza zona de aproape trei ani, a unui val de caldura inabusitoare si a vanturilor puternice dinspre Pacific.

Temperaturile au mai scăzut vineri, fapt ce a permis câtorva mii de persoane să se întoarcă acasă şi oferă speranţe pentru o revenire la normal.

În ultimele trei zile, pompierii au fost alertaţi pentru a stinge nouă incendii în zonele afectate de secetă.

Joi seara, la Carlsbad, un oraş situat la malul Oceanului Pacific, “pompierii au fost chemaţi într-o tabără pentru persoane fără adăpost (…). Sosind la faţa locului, ei au descoperit un cadavru calcinat”, au anunţat, într-un comunicat, autorităţile comitatului San Diego.

Fenomen meteo neobişnuit în California! Câţiva dintre pompierii trimişi să se lupte cu incendiile de vegetaţie s-au trezit în calea unei tornade de foc. Vârtejul format din flăcări s-a produs într-un cartier din San Diego şi s-a deplasat ameninţător spre casele din zonă, prin fumul gros.

 


Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati, Kosovo, Serbia, Video

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “BALCANII INUNDATI. Zeci de morti si zeci de mii de sinistrati in SERBIA, BOSNIA si CROATIA in cele mai grave inundatii din ultimul secol. România: PERICOL DE VIITURA pe Dunare/ INCENDII DE PROPORTII SI TORNADE DE FOC IN CALIFORNIA (video)

  1. Pingback: SITUATIE CRITICA IN SERBIA SI BOSNIA [VIDEO]. Patriarhul Serbiei: INUNDATIILE DEVASTATOARE din Balcani sunt pedepse pentru HOMOSEXUALITATE si Eurovisionul castigat de CONCHITA WURST - Recomandari
  2. Pingback: INUNDATIILE CATASTROFALE DIN SERBIA SI DUBLA MASURA A OCCIDENTULUI. Sarbii – popor de “fascisti” care nu merita CAMPANII UMANITARE? - Recomandari
  3. Pingback: Andrei Plesu numeste “TEOLOGIE PENALA” atitudinea Patriarhului sarb fata de HOMOSEXUALITATE. Cum a fost FALSIFICATA, RASTALMACITA si ROSTOGOLITA incriminator declaratia PF Irineu al Serbiei de catre lobby-ul gay si presa anti-ortodoxa - Recoma
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare