IPS Ilarion despre “revolutiile arabe”, radicalizarea islamului si persecutarea crestinilor

22-06-2012 3 minute Sublinieri

BISERICA RUSA COOPEREAZA INSTITUTIONAL CU MINISTERUL DE EXTERNE PENTRU COMBATEREA “PRIGOANEI CRESTINILOR”

In fiecare zi vin rapoarte despre persecutia crestinilor in diverse tari. Centrele de tensiune sunt situate in Orientul Mijlociu si in Africa de Nord, unde valul de “revolutii arabe” a provocat consolidarea miscarilor islamiste radicale. Cauzele persecutiei si reactia Bisericii Ortodoxe Ruse la acestea sunt comentate de Mitropolitul Ilarion al Volokolamskului, seful Departamentului pentru Relatii Externe al Bisericii, intr-un interviu acordat Izvestiya:

I: Care sunt cauzele cresterii recente a persecutiei impotriva crestinilor?

R: Exista mai multe motive. In primul rand, vorbim de propagarea ideologiei islamiste radicale datorita ignorantei. Radicalii s-au folosit de sloganuri religioase pentru indeplinirea propriilor scopuri, care n-au nimic a face cu religia. Nu este accidental faptul ca reprezentantii islamului traditional au condamnat cu putere actiunilor extremistilor, afirmand ca acestia deformeaza invataturile fondatorului religiei musulmane. In al doilea rand, este necesara interventia corecta a autoritatilor pentru a asigura pacea interconfesionala. Atunci cand puterea politica este subminata sau atunci cand vin radicalii la putere, ura si dusmania tind sa inlocuiasca pacea. Asa s-a intamplat in Irak unde, cu ajutorul fortelor externe, regimul a fost rasturnat pentru a fac loc fortelor radicale. Iar situatia crestinilor s-a inrautatit vizibil. Sub conducerea lui Saddam Hussein erau 1,5 milioane de crestini in Irak, pe cand acum, conform unor surse variate, au mai ramas intre 150 si 400 de mii. In Egipt, dupa eliminarea lui Mubarak, se poate vedea o deteriorare puternica a relatiilor confesionale. Nu vreau sa dau un verdict asupra regimurilor rasturnate; spun doar ca este clar pentru toata lumea ca situatia crestinilor din aceste tari s-a inrautatit.

I: Cum poate fi restaurata importanta crestinismului?

R: In tarile in care crestinii si musulmanii traiesc impreuna, este necesar un sistem de control. Statul ar trebui sa creeze conditii adecvate pentru ca cetatenii sai sa-si poata marturisi credinta liber, indiferent care este aceasta. Mai precis, guvernul este responsabil pentru asigurarea pacii interconfesionale. Modul in care statele isi ating acest scop depinde de situatia locala concreta. Cred de asemenea ca atunci cand tarile din Vest iau o decizie politica privitoare la situatia dintr-o tara anume, ar trebui in mod necesar sa ia in considerare faptul ca o schimbare a respectivei situatii ar putea conduce la o agravare a situatiei crestinilor. Regretabil, acest factor nu este momentan luat in considerare, iar fratii nostri intru credinta devin ostatici ai politicii de “stabilire a democratiei in tarile din Orientul Mijlociu si Africa de Nord”.

I: Pot problemele relatiilor interconfesionale creste in Siria unde, judecand dupa informatiile recente, crestinii au inceput deja sa fie prigoniti?

R: Pana recent, Siria s-a bucurat de un echilibru interconfesional construit de-a lungul secolelor. La intalnirea patriarhului Kirill din noiembrie 2011 cu liderii Bisericilor Ortodoxe din Siria si Liban, acestia si-au exprimat temerile vizavi de situatia crestinilor din aceste tari in eventualitatea venirii la putere a islamistilor radicali. Si chiar putem vedea aceste temeri adeverindu-se in partile Siriei unde fundamentalistii au preluat conducerea.

I: Puteti identifica Biserica Ortodoxa care a suferit cea mai mare prigonire?

R: Musulmanii radicali nu se pricep la subtilitati, pentru ei orice crestin fiind un dusman. Actiunile teroriste se desfasoare impotriva oricui – ortodocsi, copti, catolici, protestanti. Dar as vrea sa mentionez ca atunci cand o bomba explodeaza, printre victime se gasesc adesea si musulmani. De aceea este necesar ca toate religiile lumii, inclusiv islamul sa faca front comun impotriva terorismului.

I: Vorbim mereu despre persecutarea crestinilor de catre islamistii radicali. Insa exista manifestari de intoleranta si din partea adeptilor altor religii?

R: Da. De exemplu, in Ierusalim si-n alte orase alte Tarii Sfinte exista exemple de ura impotriva crestinilor din partea evreilor radicali. De asemenea, am primit informatii despre prigonirea crestinilor de catre hindusii din India si Pakistan.

I: Este Biserica Ortodoxa Rusa implicata in vreo actiune concreta de ajutorare a crestinilor din lume?

R: Atunci cand, la intalnirea candidatului la presedintie Vladimir Putin cu liderii religiilor traditionale din Rusia, mi-am exprimat dorinta ca protejarea minoritatilor crestine din tarile in care sunt persecutate sa devina un vector major in politica externa a Rusiei, Putin m-a asigurat ca asa se va intampla. Aceasta reprezinta acum o tema majora a dialogului purtat de BORu cu Ministerul de Externe. Exista un grup de cooperare intre Biserica si minister. Am avut doua intalniri anul acesta. Ultima dintre ele, tinuta dupa Pasti, a fost dedicata crestinofobiei si prigonirii crestinilor din diverse tari. Exista de asemenea un sistem de intalniri mai frecvente cu membrii diplomatici. Bineinteles ca Biserica si statul au propriile lor agende, iar abordarile nu sunt identice. Insa in acest caz trebuie sa conlucram.

I: Care sunt principalele puncte de atac ale acestor actiuni?

R: In primul rand, trebuie sa impiedicam suprimarea informatiilor legate de persecutia impotriva crestinilor. In al doilea rand, putem implica sefii altor state aflate sub jurisdictia canonica a Bisericii Ortodoxe Ruse in rezolvarea problemelor legate de situatia crestinilor din Orientul Mijlociu. In al treilea rand, trebuie gasita o parghie in relatiile politice si economice, cum a propus Comisia Europeana acum un an. Tarile din Orientul Mijlociu si din alte parti unde minoritatile crestine sunt persecutate au nevoie de suportul politic si economic al puternicilor din Vest. Iar acest suport ar trebui oferit numai in schimbul garantiei respectarii drepturilor acestor minoritati.

I: Au fost aceste probleme discutate si cu lideri ai tarilor din Orientul Mijlociu?

R: Da, au fost. Este prea devreme insa pentru a vorbi de rezultate, deoarece situatia de acolo este foarte tensionata. Speram totusi ca prin eforturi colaborative vom reusi sa construim un sistem de protectie a crestinilor.

I: Exista vreo colaborare intre BORu si alte confesiuni crestine pentru gestionarea acestor probleme?

R: Bineinteles. Cred ca problema protectiei crestinilor ar trebui situata in fruntea relatiilor interconfesionale. Bineinteles ca protectia crestinilor trebuie sa devina principala tema de discutie a dialogului interconfesional. Cateodata discutam probleme teologice. Desi importante, acestea nu au un impact direct asupra vietii de zi cu zi a oamenilor. Ar trebui sa acordam mai multa atentie protejarii oamenilor, a vietii si a dreptului lor de a-si marturisi credinta crestina.

traducere de B.D. pentru razbointrucuvant


Categorii

1. DIVERSE, Mitropolitul Ilarion, Patriarhul Kirill, Siria, SUA versus Rusia, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “IPS Ilarion despre “revolutiile arabe”, radicalizarea islamului si persecutarea crestinilor

 1. Cauzele recente ale persecutiei crestinilor sint elitele religioase,economice , politice si mass-media evreiesti,care au ajuns la un control aproape total al SUA si tarilor vestice.Din aceasta pozitie,ei destabilizeaza toate tarile arabe,impiedicindu-le sa se uneasca pentru o cauza comuna ( cea a unui stat palestinian sa zicem ),sa se dezvolte economic sau militar,aducind la putere regimuri islamiste,chiar teroriste precum in Libia( impotriva carora in mod ipocrit spun ca lupta )…aceasta si pentru persecutia crestinilor pe care ii urasc.Persecutie mai soft exista si in SUA,tarile vestice,si mai nou si in tarile este europene care sint pacalite sa intre in UE si Nato.Desi,distrugind Grecia,Romania,Serbia ca tari,promovind aici numai raul,la toate nivelele statului si societatii,incercind sa corupa si sa strice copiii,sa batjocoreasca Biserica prin ecumenism si ecumenisti,sa-i dea o fatada frumoasa dar putreda inauntru…intr-un fel tot prigoana impotriva crestinilor o putem numi,chiar dura,desi mascata…tot atu al acelorasi elite.

  Culmea culmilor,s-ar putea ca in curind,singurul loc din lume in care crestinii sa fie protejati,sa fie… Rusia.Sper ca vom mai trai si vom mai vedea.

  Pomul dupa roade se cunoaste….daca crestinii sint prigoniti peste tot,intr-un fel sau altul…iar tarile arabe cucerite,resursele lor expropriate,devenind niste simple colonii cu regimuri dictatoriale sau peiorativ democratice…atunci cine se afla in spatele acestora ?

 2. @sherlock-holmes:

  Nu impartasim ideea ca in spatele tuturor si a orice, ca un factotum, stau elitele evreiesti. E adevarat ca in spatele revolutiilor arabe se afla CIA si tot ce se poate si Israelul, din motive aproape banal de cinice: tarile arabe in permanent conflict interior sunt mai usor de dominat.
  Dar, cel putin din ce vedem la noi in tara, cel mai mare rau ni-l facem noi insine, inaintea americanilor, rusilor sau evreilor. E foarte posibil ca si in acele tari sa fie la fel – ca daca ar fi fost uniti, cine le-ar fi facut tarile praf? Nici in Libia nu ar fi facut nimic daca nu ar fi existat rivalitatea triburilor.

  Si mai clar este faptul ca nicio elita evreiasca nu poate sa determine/oblige un om sa taie gatul, incet-incet, altui om, si sa faca asta spunand ca e act de credinta.

 3. Oare cine este de vina cind cineva fura ? Mintea lui sau miinile lui ? Aceasta ca o metafora,caci de vina este el ca persoana.
  Ideile macro de conducere a lumii,banii si armatele sint furnizate de elitele evreiesti ori direct,ori prin bratul lor de fier,americanii.(in trecut englezii,francezii,germanii,rusii…) Detaliile sint si eu de acord ca sint implementate de trepadusii si nevertebratii locali,doar nu face Rockefeller stirile de la ProTv,sau Bernanke demonstreaza pentru scoaterea icoanelor din scoli,sau Rotschild impune avorturile si scrie Xmas in loc de Christmas.

  Deasemenea si decapitarile crestinilor sint facute tot de autohtoni,elitele doar creeaza cadrul ca acestea sa se intimple.Cum scriati si voi,in Irakul lui Saddam traiau linistiti un milion si jumatate de crestini,dupa invazia americana care a dus la moartea a aproape 1 milion de irakieni si numarul creste zilnic…crestinii nu mai sint decit 400 de mii si numarul lor scade.In Siria traiau linistiti si crestini si musulmani si kurzi,pina in clipa cind CIA a inceput sa inarmeze si sa aduca teroristi straini ( fanatici libieni,sauditi,egipteni ) sa destabilizeze tara si sa omoare oameni si acolo iar crestinii persecutati de teroristii americanilor.
  La fel in Libia,la fel in Egipt,in Yemen,Pakistan,Afganistan,acolo unde oamenii traiau de milioane de ori mai bine inainte,acum e numai moarte si haos acolo,iar crestinii persecutati.

  La fel cu legile discriminarii in Moldova,impunerea prin viclenie sau forta a homosexualitatii,avorturilor,eugeniei,pauperizarea tarilor ortodoxe iar mai nou a celor majoritar catolice,interzicerea doar a simbolurilor crestine,modificarea credintei…de unde vin toate acestea ?

  Cind vorbesc de elitele evreiesti nu ma refer la Israel ca tara,desi si acesta creste in importanta,(Ierusalimul urmind sa devina ca o capitala a lumii) ci la Israelul raspindit intre neamuri,la tot felul de elite ( nu la poporul evreu ) mai ascunse sau la suprafata din SUA si tarile vestice si nu numai.

  Daca atunci cind au fost cu Dumnezeu,ne-au dat proorocii,parintii,Scripturile,Psalmii,pe PreaSfinta Fecioara Maria si pe Dumnezeu intrupat,cind se intorc cu viclenie impotriva lui Iisus Hristos Dumnezeu si a crestinilor,nu este firesc sa scoata la iveala tot ce este mai rau,nu devin un mediu propice prin care cel rau sa lucreze la maximum ? Aceasta fiind valabil si pentru noi,daca ne indepartam de Dumnezeu,desi nu la aceeasi scala…

  Cum spunea si cuviosul Paisie si multi sfinti si ierarhi,lucrurile sint pornite,miscate de evrei…sint de acord cu voi ca de pacatele mele sint doar eu responsabil,doar nu o sa dau vina pe elitele evreiesti la judecata.
  Desi vai si celui prin care vine ispita.

  Ma opresc aici,ma bucur ca incercati sa fiti echilibrati,nu este usor sa tii un site si care sa dainuie cit mai mult,trebuie sa ai si ceva intelepciune.

 4. Pingback: Revolte in Egipt impotriva presedintelui islamist MORSI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 5. Pingback: SUA. Cinismul politicii internationale a "DREPTURILOR OMULUI" si "LIBERTATII RELIGIOASE". LIBER LA ANIHILAREA CRESTINILOR ORTODOCSI DIN SIRIA SI TURCIA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 6. Pingback: Fost ministru de externe francez: Israel ar fi planificat RAZBOIUL CIVIL DIN SIRIA inca din 2009. Primavara araba: STRATEGIA "BALCANIZARII" ADVERSARILOR STATALI AI ISRAELULUI SI MIZA "LEVIATHANULUI: hegemonia globala - Război întru Cuvân
 7. Pingback: Poate fi Rusia centrul lumii crestine? Ce inseamna “A TREIA ROMA”? - Recomandari
 8. Pingback: PATRIARHUL KIRILL la Chisinau pentru celebrarea a 200 de ani de la crearea EPARHIEI CHISINAULUI. Polemica: Pr. Savatie Bastovoi vs Constantin Tanase (TIMPUL)/ Limba moldoveneasca judecata la Curtea Constitutionala a RM/ Rusia in razboi comercial cu Ucrain
 9. Pingback: IPS Ilarion Alfeyev despre SIRIA, DIALOGUL ORTODOX-CATOLIC, PAPA FRANSCISC, LEGISLATIA ANTI-GAY A RUSIEI SI RELATIILE PATRIARHIEI CU KREMLINUL. Tarile Europene ar trebui sa ia ca model RUSIA in privinta legislatiei privind PROPOAGANDA HOMOSEXUALA - Recoma
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare