“Patriarhul” monofizit Ignatius: AGITATIILE DIN SIRIA SUNT INTRETINUTE DE STRAINI. Interesele Rusiei, ecumenismul KGB si razboiul civil sirian

12-02-2012 2 minute Sublinieri

 unrest siria


Moran Mor Ignatius Zakka, liderul Bisericii Ortodoxe Universale din Siria, a declarat, intr-o intalnire cu experti in politica rusi, ca tulburarile din Siria sunt intretinute de agenti straini.Patriarhul a afirmat in fata vizitatorilor sositi la resedinta sa din Damasc ca “fierberile sociale interne sunt instigate de forte straine, si nu de cetatenii sirieni”.

Acesta a mai exclus, de asemenea, posibilitatea oricaror represiuni impotriva crestinilor ce locuiesc in Siria. “Biroul Patriarhiei nu dispune de garzi de securitate, situatia este calma. Crestinii din Siria sunt in siguranta, spre deosebire de Egipt sau Irak. Nu exista voci anticrestine in societatea siriana”, a mai adaugat Preafericitul.

Astazi, in Antiohia, exista cinci biserici care isi atribuie numele de patriarhie: Biserica Ortodoxa din Siria, Biserica Catolica din Siria, Biserica Ortodoxa Calcedoneana Greaca din Antiohia, Biserica Greco-Catolica Melkita si Biserica Maronita. Intalnirea cu patriarhul a fost organizata de agentia oficiala de stiri Sana.

Rusia a sprijinit cu tarie presedintia lui Bashar al-Assad in timpul revoltelor impotriva regimului. Alaturi de China, Rusia si-a folosit dreptul de veto pentru a se opune rezolutiei Consiliului de Securitate al ONU ce impunea restrictii regimului sirian, rezolutie promovata de Liga Araba si de Europa de Vest in incercarea de “a preveni un nou scenariu libian”.

In cadrul vizitei oficiale la Damasc de saptamana trecuta, Ministrul de Externe rus Sergei Lavrov a declarat ca presedintele Assad este deschis catre dialog cu toate fortele politice. Gruparile de protejare a drepturilor omului mentioneaza ca, de la inceputul revoltelor din luna martie 2011, au murit mai mult de 7000 de oameni. Vineri, violentele s-au extins in Aleppo, al doilea oras ca marime din Siria, cand exploziile a doua bombe au ucis 28 de oameni si au ranit alti 200.

Nota noastra:

Asa cum am prezentat anterior, la intalnirea cu reprezentantii religiilor traditionale, V. Putin a promis ca Rusia isi va asuma rolul de a apara crestinii persecutati din lume. Prin acest lucru, premierul Rusiei si viitorul sau presedinte raspundea unei intrebari puse de putin-religiiMitropolitul Ilarion, care mentiona in mod explicit situatia crestinilor din Egipt si Irak:

Regimurile din Irak si Egipt au fost rasturnate cu asistenta fortelor externe si vedem ca situatia crestinilor din aceste tari s-a inrautatit in mod dramatic.

IPS Ilarion a continuat, afirmand ca o Rusie puternica inseamna o Rusie care va apara crestinii din aceste tari (pe langa Egipt si Irak fiind mentionate si Afganistanul, Pakistan si India). Putin s-a grabit sa confirme si sa isi asume aceasta sarcina drept politica externa.

Implicatiile geopolitice sunt limpezi. Egiptul este tara reprezentativa a unei revolutii arabe iar Irakul este tara care a fost ocupata de SUA. Situatia crestinilor in zona Orientului Mijlociu ar fi fost ingreunata, prin implicatie, atat de revoltele intretinute de forte externe (rusii nerecunoscand vreo legitimitate populara a acestor miscari) cat si de razboaiele SUA din zona.

Siria se afla in plina “Ignatus_Zakka_I_Iwasrevolutie araba” si exista pericolul evident al unei invazii militare externe. In Siria Rusia are interese foarte puternice si pare ca nu vrea sa cedeze teren. In opinia noastra, Biserica a fost implicata in aceste mize, prin vizita deja punctata pe site a patriarhului Kirill in tara araba.

Vedem mai sus si o declaratie a “patriarhului” monofizit Ignatius care, pentru prima oara (cel putin din cate stim noi) sprijina varianta regimului Assad si a rusilor: anume, ca revoltele din Siria sunt exclusiv intretinute de forte straine. Mai mult, Ignatius aproape ca repeta aceeasi idee ca si Mitropolitul Ilarion, dand exemplele crestinilor persecutati din Irak si Egipt. Mesajul este clar: sub regimul Assad crestinii nu sunt persecutati, dar probabil ii va astepta aceeasi soarta odata ce va fi rasturnat de interventia fortelor externe.

Poate ca nu ar fi lipsit de interes sa mentionam ca Ignatius a fost puternic implicat in miscarea ecumenista de apropiere a monofizitilor de ortodocsi, mai ales de cei rusi. In anii ’50, cand a fost initiata aceasta miscare prin intermediul CMB, motorul din spate al acesteia era Rusia sovietica, adica, cu siguranta, KGB (o carte-document despre aceste relatii a fost prezentata AICI.)

In ceea ce priveste Patriarhia Antiohiei (cea ortodoxa), a preferat sa dea un comunicat mai retinut. Recent, un ieromonah din randurile sale a fost ucis la Homs, principalul focar de revolta, si nu de trupele guvernamentale – dimpotriva. E clar ca Biserica, acolo, e favorabila actualui regim, lucru care reiese si din reportajul facut de un preot american al patriarhiei Antiohiei si publicat pe site. Nici nu ar fi de mirare – minoritatea Alawita, aflata la putere prin Assad, e mai toleranta religios decat sunniti (majoritari in Siria). Intr-adevar, situatia crestinilor ar fi schimbata in rau daca ar exista un regim sunnit extremist. 

Pe de alta parte, peste aceste realitati locale (tragice, fara indoiala) se suprapun mize geopolitice meschine. Rusia vrea sa isi prezerve interesele si prezenta in zona si Putin tocmai si-a mai gasit inca o motivatie ideologica pentru a o folosi in politica externa. Acum, probabil, si-a reactivat in persoana lui Ignatius un fost agent coleg de bransa si organizatie (KGB) cu premierul rus.

Sigur ca intrebarea se pune – pana unde va merge, totusi, Rusia, cu aceasta atitudine in ceea ce priveste Siria?

siria agitatii


Categorii

1. DIVERSE, Mitropolitul Ilarion, Opinii, analize, Revolte populare, revolutii, Siria, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

22 Commentarii la ““Patriarhul” monofizit Ignatius: AGITATIILE DIN SIRIA SUNT INTRETINUTE DE STRAINI. Interesele Rusiei, ecumenismul KGB si razboiul civil sirian

  1. Daca alte state puternice considera legitim sa se implice in apararea intereselor lor in Orientul Mijlociu, nu vad cum i se poate refuza Rusiei legitimitatea unor interese in aceeasi zona. Faptul ca intretinerea, daca nu declansarea revoltelor din Siria este sprijinita de state straine Siriei, este deja notoriu, presa a facut cunoscut acest lucru, chiar daca verbul folosit nu a fost acesta.
    Situatia crestinilor este mult mai rea intr-un regim politic islamist decat intr-unul ateu, cum are acum Siria, cum avea pana acum Egiptul sau Libia. Nu fac apologia ateismului, desigur, dar in zone cu probleme de natura religioasa este de preferat un regim politic dezinteresat de problema decat unul implicat alaturi de una dintre parti.
    Dupa cum vedeti, Statele Unite sprijina toate regimurile islamiste din Orientul Mijlociu si a pus umarul la rasturnarea celor ateiste, de sorginte socialista (in Siria este la putere partidul BAAS, partidul socialist pan-arab, acelasi care il avea drept conducator in Irak pe Sadam Hussein). In aceste conditii, este problema strict a Israelului ca se vrea aliat cu niste State Unite care sprijina legea islamica (in Arabia Saudita, principalul aliat al americanilor din zona, sharia este lega statului, chiar si sotiile ambasadorilor sunt obligate sa poarte burka cand sunt in public), dar crestinii de acolo au nevoie de orice ajutor din partea oricui este dispus sa il ofere.
    Daca Putin vede in asta un mod de a legitima actiunile Rusiei in Orientul Mijlociu, e treaba lui, atat timp cat ajuta niste crestini, este binevenit. Sa nu carcotim, este singurul care o face, indiferent de scopurile lui ascunse. Dumnezeu lucreaza tainic si uneltele lui de cele mai multe ori nici nu stiu ce sunt.

  2. @TitusL:

    Bun, dar aici avem de-a face cu realpolitik si e bine sa nu fim naivi cu privire la aceste lucruri… Avand in vedere propaganda folosita si faptul ca unii chiar faceau din Putin un aparator al ortodoxiei, nu demult.

  3. Pingback: IRAN ANUNTA MARI EXERCITII MILITARE/ Navele iraniene au ajuns la TARTUS/ China acuza VESTUL pentru starnirea RAZBOIULUI CIVIL sirian/ PUTIN promite electoral MASURI DECISIVE impotriva SCUTULUI ANTIRACHETA NATO - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: Va fi interventie externa in Siria? Obama are in vede ORICE MODALITATE de rasturnare a regimului Assad, China acuza Vestul de “AMBITII HEGEMONICE” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Cand PUTIN il citeaza pe Lermontov. Mobilizare electorala AGRESIVA sub semnul “BATALIEI PENTRU RUSIA” sau Putin invata lectia americana a RAZBOIULUI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: IPS Ilarion despre “revolutiile arabe”, radicalizarea islamului si persecutarea crestinilor - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: PATRIARHUL ANTIOHIEI A TRECUT LA DOMNUL - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: update - SIRIA: un mitropolit ortodox si un inalt cleric iacobit au fost RAPITI DE REBELI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: SUA. Cinismul politicii internationale a "DREPTURILOR OMULUI" si "LIBERTATII RELIGIOASE". LIBER LA ANIHILAREA CRESTINILOR ORTODOCSI DIN SIRIA SI TURCIA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: Putin, Eurasia si ortodoxia moscovita. CE OPTIUNI (NU) ARE ROMANIA? - Recomandari
  11. Pingback: PARINTELE PAVEL ADELGEIM. Avertismentul preotului incomod ucis in circumstante neclare: Biserica Ortodoxa Rusa devine un departament guvernamental responsabil pentru ideologie - Recomandari
  12. Pingback: PARINTELE PAVEL ADELGEIM. Avertismentul preotului rus incomod ucis in circumstante neclare: “Biserica Ortodoxa Rusa devine un departament guvernamental responsabil pentru ideologie” - Recomandari
  13. Pingback: Poate fi Rusia centrul lumii crestine? Ce inseamna “A TREIA ROMA”? - Recomandari
  14. Pingback: PATRIARHUL KIRILL la Chisinau pentru celebrarea a 200 de ani de la crearea EPARHIEI CHISINAULUI. Polemica: Pr. Savatie Bastovoi vs Constantin Tanase (TIMPUL)/ Limba moldoveneasca judecata la Curtea Constitutionala a RM/ Rusia in razboi comercial cu Ucrain
  15. Pingback: “Parteneriatul strategic” SUA – Al Qaeda: spre o DISTRUGERE PLANIFICATA a crestinilor din SIRIA?/ “MINCINOSUL” KERRY intretinandu-se cordial cu “TIRANUL” ASSAD (in 2009)/ Turcia si Rusia mobilizeaza mai multe FORT
  16. Pingback: Vaticanul a beatificat doi papi anti-ortodocsi. Ioan Paul al II-lea si genocidul din Balcani. PAPA FRANCISC – CONTINUATORUL RELIGIOS AL CONFLICTULUI GEOPOLITIC INTRE VEST SI EST? - Recomandari
  17. Pingback: PATRIARHUL ANTIOHIEI: “Siria nu exista ca sa acopere cu tarana trupurile sfartecate ale copiilor sai” - Recomandari
  18. Pingback: AJUTOR PENTRU FRATII NOSTRI DIN SIRIA INSANGERATA, care da, in zilele noastre, noiane de MARTIRI nestiuti, tratati cu nepasare/ RAZBOIUL – “OSPATUL MORTII”/ 9-10 mai 1877 – pomenirea eroismului romanesc si a jertfelor pentru INDEPE
  19. Pingback: Cuvinte de trezire de la staretul Manastirii Putna, Parintele Melchisedec: “CRESTINII SUNT PRIGONITI, parca pacea s-a luat de pe pamant, ispitele s-au inmultit mai mult ca oricand. SA NE RUGAM PENTRU CRESTINII DIN SIRIA, MULTI DINTRE EI SUNT MUCENIC
  20. Pingback: DUGHINISMUL – CONSIDERAT SECTA SATANICA DE BISERICA RUSIEI IN 2002. Lamuriri si puneri la punct intr-o polemica intretinuta superficial - Recomandari
  21. Pingback: PATRIARHUL IOAN al Antiohiei, alaturi de alti lideri crestini, condamna categoric "AGRESIUNEA NEJUSTIFICATA" asupra SIRIEI - Cuvântul Ortodox
  22. Pingback: PATRIARHUL IOAN al Antiohiei si alti lideri crestini condamna categoric "AGRESIUNEA NEJUSTIFICATA" asupra SIRIEI
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare