Conflict intre ARHIEPISCOPIA COVASNEI si RADICALII MAGHIARI. Impartirea drapelului national de catre IPS Ioan ii infurie pe liderii PPMT, care ameninta voalat pe romanii ce le-au primit

25-06-2013 2 minute Sublinieri

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei a împărţit gratuit 350 de steaguri naţionale româneşti credincioşilor care au participat, luni, la slujba de la Mănăstirea Valea Mare din judeţul Covasna, reprezentanţii Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) din Sfântu Gheorghe spunând că acţiunea este “provocatoare” la adresa maghiarilor.

Pentru confecţionarea drapelelor naţionale, Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, IPS Ioan Selejan a cumpărat doi kilometri de pânză, steagurile fiind cusute de către măicuţele de la Episcopia Ortodoxă din Miercurea Ciuc.

Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că ideea i-a venit după ce a constatat că în regiunea locuită preponderant de maghiari, în centrul ţării, nu există tricolorul românesc şi că localnicii români nu au de unde să-l procure.

“La sfârşitul slujbei, am binecuvântat aceste drapele şi le-am împărţit gratuit credincioşilor. Le-am dat cu suport, nu numai o bucată de pânză, spunându-le că am fi bucuroşi să ştim că aceste steaguri le duc la casele lor, iar la sărbătorile naţionale şi atunci când este hramul satului le-ar pune pe casele lor. Nu am avut făcute decât vreo 350, pentru că ar fi trebuit peste 2.000 de drapele, dar au fost primite cu foarte, foarte mare bucurie”, a spus IPS Ioan Selejan.

Acţiunea Arhiepiscopiei Covasnei şi Harghitei este considerată “provocatoare” de către conducerea Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT).

Preşedintele organizaţiei municipale a PPMT Sfântu Gheorghe, Nemes Elod, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că, în opinia sa, decizia Arhiepiscopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei de a împărţi sute de steaguri naţionale româneşti “este o provocare faţă de populaţia majoritară din zonă”.

“Este o acţiune de provocare faţă de populaţia majoritară din zonă, deci faţă de comunitatea maghiară”, a spus Nemes Elod.

Preşedintele PPMT Sfântu Gheorghe şi-a exprimat “curiozitatea” privind numărul de români din secuime care vor arbora aceste drapele pe casele lor.

“Aştept cu curiozitate să văd câţi dintre românii care trăiesc aici vor arbora din aceste drapele. Nu este sigur că mulţi vor răspunde pozitiv la această acţiune de provocare a bisericii ortodoxe”, a subliniat Nemes.

Liderul PPMT Sfântu Gheorghe a lansat, în schimb, un îndemn către cetăţeni ca să arboreze drapelul secuiesc pe locuinţele particulare.

Întrebat despre acuzaţiile PPMT, arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, IPS Ioan Selejan, a spus că împărţirea tricolorului naţional a fost un gest de respect faţă de un simbol al statului şi faţă de românii care trăiesc în Haghita şi Covasna. Totodată, el şi-a exprimat speranţa că nu vor exista persoane care să le interzică românilor arborarea drapelului national.

“Nicio problemă de provocare, sub nicio formă. Totul a fost ca acest simbol românesc să ajungă în fiecare casă de român, întrucât oamenii nu au drapele şi, pe lângă aceasta, ne-am dorit punerea în valoare a acestui simbol românesc. Dar nu are nicio conotaţie. Acum sper să nu ne interzică, sper să nu aibă atâta misiune, încât să le interzică românilor să-şi pună drapelele pe casele lor”, a precizat IPS Ioan Selejan, adăugând că intenţionează să împartă tricolorul ţării şi cu prilejul altor hramuri.

“Nu voi putea să rezolv câteun steag pentru fiecare casă de român din Harghita şi Covasna, dar câte voi putea să fac, o să le dăruiesc românilor, ca să le păstreze cu sfinţenie şi să le aşeze pe casele lor cu mândrie la sărbătorile naţionale şi religioase”, a conchis arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei.

Nota noastra:

Cam pana aici se intinde teatrul democratic prost jucat de PPMT si de reprezentantii politici secui – stipendiati de guvernul Orban – care cer autonomia maghiarilor. Cat de mult tupeu iti trebuie sa ceri afisarea steagului tau “autonomist” si sa te ataci, in acelasi timp, pentru impartirea drapelului national oficial al statului din care faci parte romanilor din teritoriile in care acestia sunt minoritari?! De ce ar avea secuii dreptul sa se afiseze cu steagul lor iar romanii nu?! Nu e clar de aici ca, odata cedata autonomia, romanii vor fi complet lipsiti de drepturi politice si de posibilitatea de a-si prezerva identitatea nationala?

PPMT nu a facut altceva decat sa arate ca ideologia autonomiei este izvorata din antiromanism si iredentism. 


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Ierarhi romani, IPS Ioan Selejan, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “Conflict intre ARHIEPISCOPIA COVASNEI si RADICALII MAGHIARI. Impartirea drapelului national de catre IPS Ioan ii infurie pe liderii PPMT, care ameninta voalat pe romanii ce le-au primit

 1. Credeti ca nu vor fi (din nou) si in aceste tinuturi “mancatori de organe”?

  “Istoria îşi bate joc de cei care nu o cunosc, repetându-se”. – Nicolae Iorga
  Masacrele împotriva populației românești din toamna anului 1940
  1 Nușfalău, 8 septembrie 1940
  2 Treznea, 9 septembrie 1940
  3 Ip, 13/14 septembrie 1940
  4 Cerișa, 15 septembrie 1940
  5 Marca, 15-16 septembrie 1940
  6 Brețcu, 16 septembrie 1940
  7 Mureșenii de Câmpie, 20 septembrie 1940

  Masacrele împotriva populației românești din toamna anului 1944

  1 Band, Grebeniș, Oroiu, septembrie 1944
  2 Sărmașu, 15 septembrie 1944
  3 Tărian, 29 septembrie 1944
  4 Prundu Bârgăului, 10 octombrie 1944
  5 Moisei, 14 octombrie 1944

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/04/15/a-fost-odata-in-transilvania-documentar-de-manuela-morar-2007-cine-uita-trecutul-este-condamnat-sa-l-repete/

 2. Toata aprecierea! Cu adevarat toti romanii din tara ar trebui sa avem steaguri si sa le arboram la sarbatori! Multumiri pentru efort si pentru dragoste! Sarut-mana!

 3. “decizia Arhiepiscopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei de a împărţi sute de steaguri naţionale româneşti “este o provocare faţă de populaţia majoritară din zonă”.

  Iar ceea ce fac ei zi de zi, este o provocare din ce in ce mai mare fata de populatia majoritara a acestei natiuni! Ar trebui ca noi romanii sa nu toleram astfel de atitudine din partea lor, mai ales ca este clar ca “buna ziua” directia inspre care se forteaza. Eu nu inteleg de ce serviciile secrete romane nu fac nimic pentru a dezamorsa aceste demersuri impotriva natiunii noastre. De ce aceste servicii platite partial din banii publici si pe de alta parte autofinantate, care ar trebui sa vegheze integritatea neamului lor, nu apara tara careia i-au jurat credinta? Inteleg ca politicienii sunt majoritatea vanduti si sunt oameni de nimic, dar serviciile care ar trebui sa fie formate din profesionisti, alaturi de armata, ar trebui sa lupte pentru a apara Romania si interesele ei.

 4. Oare, ce fac și cum se comportă ungurii din zona respectivă, nu e o provocare la adresa României, a cetățenilor majoritari? Dacă tot veni vorba de provocări!

 5. Ar trebui sprijiniti mai mult acesti bravi romani, calcati in picioare in inima Romaniei. Am mai spus-o: ungurii confunda civilizatia si cultura cu lustruitul pantofilor. Democratia este la ei dupa cum bate vantul: cand sunt majoritari nu respecta minoritatile (fiind de-a dreptul brutali) iar cand sunt minoritate se plang pe toata planeta ca sunt supusi unui genocid.
  Ura si minciuna sunt cele care au proliferat, care a facut selectia!
  Cum poate fi un neam atat de viclean? Iar noi cum de suntem atat de “toleranti”? Nimeni pe acest pamant nu ar fi tolerat aceasta batjocura!

 6. @Calinfile:

  Ar fi bine totusi sa ne abtinem de la judecati globale ca “neam viclean”. Noi ar trebui sa gandim si sa ne exprimam altfel, infierand faptele si atitudinile nocive, indicand inclusiv principalii lor perpetuatori, insa ne-stigmatizand oamenii si neamurile ca atare. Sau, daca e sa folosim sintagma in sensul ei duhovnicesc din Evanghelie, atunci ne-o putem impropria si noua.

 7. Simbolistica declaratiilor PPMT-ului este clara: aici nu este Romania, noi maghiarii suntem stapini, iar romanilor le interzicem sa existe ca natiune prin simbolurile lor.
  Cozile de topor ce ne conduc ar trebui sa protejeze printr-o legislatie penala dura populatia romaneasca din Covasna si Harghita.
  Dar de aceea sunt cozi de topor ca sa urasca tot ce-i romanesc.

 8. “si pentru ca să nu mă trufesc cu mărirea descoperirilor, datu-mi-s-a mie un ghimpe în trup, un înger al satanei, să mă bată peste obraz”…banuiesc ca Dumnezeu are cunostiinta de situatia asta, care nu-i de ieri de azi. Si totusi tace.

  Parintele Iustin reamintea intr-un interviu ca : “Ce va face dar stapanul viei?: Va veni si pe lucratori ii va pierde, iar via o va da pe seama altora.”

 9. Felicit si apreciez initiativa IPS Ioan sa-i dea Domnul multa sanatate si putere!!!
  cei ce traim in aceste zone ne simtim altfel uneori nu simtim ca suntem ai acestei tari, caci nimeni nu te ajuta, mai pe cale diplomatica, toti te indeamna, daca vrei sa faci ceva, sa inveti ungureste “ca este necesar”. Iar romanul abandonat de toate autoritatile”romane” a inceput sa”emigreze”, in alte zone ale tarii, unde se simte”ca intro alta lume”.
  Politicienii au un raspuns de dat?????????
  Cu siguranta, doar cand o veni o alta campanie electorala!!!!!!!
  Insa zonele aceste vor deveni enclave.

 10. am trecut ieri printr-un sat din covasna si am vazut in curtea cuiva in fata case un drapel. cinste lor.

 11. Pingback: IPS Ioan Selejan: DRAPELUL ESTE ICOANA ROMANIEI [video]. Imagini si comentarii despre initiativa Arhiepiscopiei Covasnei si Harghitei de a IMPARTI TRICOLORUL romanilor din regiune - Recomandari
 12. Pingback: Comisia de la Venetia ar fi cerut RENUNTAREA LA ARTICOLUL 1 DIN CONSTITUTIE, CEL REFERITOR LA SUVERANITATE SI UNITATE - Recomandari
 13. Pingback: IPS Ioan Selejan, arhiepiscopul Covasnei si Harghitei, despre istoria si datoria cinstirii TRICOLORULUI, ICOANA ROMANIEI, SFINTITA DE SANGELE EROILOR ROMANI - Recomandari
 14. Pingback: MARELE MARS AL SECUILOR: finantat de Guvernul Ungariei. “Singurul lucru clar este ca ei doresc sa-si traiasca viata lor fara romani” - Recomandari
 15. Pingback: IMPERIALISM BUDAPESTAN DEZLANTUIT. Vicepremierul maghiar Semjen Zsolt: UNGARIA SPRIJINA AUTONOMIA CU TOATA GREUTATEA SA. Zsolt deplange TRATATUL TRIANON si REFUZA DIALOGUL CU JURNALISTII ROMANI/ Oficial al MAE: intalnirile de la BAILE TUSNAD sunt ca o SED
 16. Pingback: INTRONIZAREA MITROPOLITULUI IOAN AL BANATULUI [video, foto]. Mesaje de intarire a misiunii ortodoxe, semnal de alarma cu privire la starea familiei/ IPS IOAN: “Problemele de credinta si de dogma trebuie sa ramana neatinse, asa cum ni le-au randuit S
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare