DRAGNEA si-a adus aminte de REFERENDUMUL PENTRU CASATORIE si promite, din nou, ca se va organiza “cat de curand”. DOAR O ARMA DE NEGOCIERE CU IOHANNIS SI “SISTEMUL”?/ Votul ROMÂNIEI din ONU pe tema declararii IERUSALIMULUI capitala a Israelului/ PATRIARHUL TEOFIL: COLONISTI RADICALI CAUTA SA ALUNGE CRESTINII DIN IERUSALIM (Video)

23-12-2017 4 minute Sublinieri

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a vorbit vineri despre referendumul modificării Constituției în sensul redefinirii familiei, o inițiativă cetățenească a Coaliției pentru Familiei care a fost adoptată de Camera Deputaților și urmează să fie votată de Senat, în calitate de for decizional.

Președintele social-democrat a spus  că referendum privind redefinirea familiei va fi organizat „cât de repede”, informează Agerpres.

Iniţiativa cetăţenească pe această temă prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consfinţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”. În prezent, Constituţia prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consfinţită între soţi”.  „Da, cât de repede. Nu mai vreau să dau termene – pentru că am primit tot felul de piedici – şi am spus cât de repede. Ne apucăm să eliminăm piedicile pentru că la acel referendum trebuie să ajungem”, a spus Liviu Dragnea la Parlament, întrebat când va fi organizat un referendum pe tema redefinirii familiei.

Liderul social-democraţilor s-a referit şi la declaraţia preşedintelui executiv al PSD, Niculae Bădălău, care a vehiculat ideea unui referendum pe tema monarhiei ca formă de guvernământ, şi a punctat că este opinia colegului său.

„Este punctul de vedere al domnului Bădălău pe care şi l-a exprimat, o opinie în care crede, în partid nu am discutat”, a declarat Dragnea.

Președintele Camerei Deputaților a invocat și chestiuni practice, precum naveta pe care o fac ambasadorii și personalul ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim unde sunt instituțiile centrale ale statului Israel.

”Eu cred că România ar trebui să se gândească serios să mute ambasada României din Israel în Ierusalim. Ar trebui să ne gândim foarte serios. Sunt și chestiuni practice, toate instituțiile centrale ale Israelului sunt în Ierusalim și ambasadorii și personalul ambasadei face naveta din Tel Aviv la Ierusalim. Cred că ar trebui să ne gândim serios ca ambasada României din Israel să fie mutată la Ierusalim”, a declarat vineri liderul PSD.

Adunarea Generală a ONU a validat joi, cu 128 de voturi, o rezoluţie care condamnă recunoaşterea de către Washington a Ierusalimului drept capitala Israelului. România s-a numărat printre cele 35 de state care s-au abținut. Alte nouă țări membri au votat ”împotrivă”.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe a explicat votul prin poziția României care pledează pentru ”soluția celor două state”, Israel și Palestina.

Reafirmând angajamentul constant al României față de eforturile comunității internaționale de a contribui la o rezolvare justă și de durată a conflictului israeliano-palestinian, MAE a apreciat că promovarea proiectului de rezoluție pe tema statutului Ierusalimului ”survine într-un moment în care ar trebui manifestată prudență”.

”MAE consideră mai degrabă necesară, în această etapă, relansarea dialogului direct în vederea deblocării procesului de pace. În consecință, România a exprimat vot de abținere în cadrul AG ONU”, conform comunicatului.

Ieri, în Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, România n-a avut altă soluţie decât să se abţină. Doamna ambasador Nimrata Haley apucase să ameninţe cele 193 de membre ale ONU, preşedintele Donald J. Trump, întărindu-i spusele, a mers până la şantaj: votaţi împotriva Statelor Unite, voi, care vă aflaţi într-o instituţie pe care noi, americanii o finanţăm, ne mai gândim dacă continuăm s-o ţinem în viaţă. Cât despre statele care nu votează cu noi, le tăiem stipendiile! Dacă nu vă puteţi abţine de la vot, măcar nu participaţi, le-a sugerat Nimrata Haley, din timp, participanţilor.

Dinspre partea sa, premierul Benjamin Netanyahu a înroşit telefoanele conversând cu lideri ai lumii, în speranţa că îi va convinge, cu farmecul său, cu promisiuni şi ameninţări subtile, să nu voteze rezoluţia care amenda decizia-dictat din 6 decembrie a preşedintelui Trump, respectiv recunoaşterea unilaterală a Ierusalimului drept capitală indivizibilă a Israelului.

Şi, cu toate acestea, decizia Adunării Generale a fost zdrobitor împotriva deciziei americane privind statutul Ierusalimului: 128 de voturi împotrivă, doar 9 voturi pentru, 35 de abţineri şi 21 de absenţi.

O palmă dată Americii! Nu Israelului, împotriva căruia au fost redactate sute de rezoluţii, nici una respectată.

Cum ar fi putut vota România? Dacă ar fi să ţinem seama de explicaţia Ministerului Afacerilor Externe, ar fi trebuit să votăm împotrivă, împreună cu greii Uniunii Europene (din 28, 22 de ţări membre ale UE au votat în bloc contra demersului Statelor Unite). Argumentele acestora sunt şi argumentele MAE – “implementarea <soluţiei celor două state>, Israel şi Palestina, care să co-existe în pace şi securitate” şi “momentul în care ar trebui manifestată prudenţă”, atâta doar că momentul acesta nu a fost ieri, la promovarea rezoluţiei, cum susţine dimplomaţia de la Bucureşti, ci pe 6 decembrie, când Donald J. Trump a comunicat, unilateral, decizia-dictat.

România s-a aflat, ca de obicei, între ciocan şi nicovală sau, mai precis, între două luntri, unde – abţinându-se de la vot – a şi rămas. Dacă ar fi votat alături de Franţa şi Germania, şi-ar fi supărat partenerul strategic, Statele Unite. Dacă ar fi votat de partea Statelor Unite, Israelului, Palau-ului, Toto-ului, Nauru-ului şi a celorlalţi patru, şi-ar fi supărat partenerii din UE. Aşa că a trebuit să voteze cu ceilalţi 34, între care Cehia (al cărei premier a fost prelucrat ieri dimineaţă de Netanyahu), Polonia, Ungaria (Grupul de la Vişegrad fără Slovacia, care a votat cu ţările UE), Canada şi Mexic, vecinii Statelor Unite, Buthan, Benin, Tuvalu, Vanuatu etc.

Ce urmează după acest vot? Represaliile împotriva celor 128, veţi spune. Nu împotriva tuturor. Ţări ca Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite, de pildă, n-au putut vota, din pricina presiunilor populare, altfel decât împotriva Americii, deşi cunoaşteau planul Trump în legătură cu Ierusalimul şi l-au sprijinit discret (e un fel de a spune, în Orientul Mijlociu nici un secret nu poate fi păstrat mai mult de trei zile).

Ce urmează în jocul geostrategic? Mutarea Rusiei.


Nota noastra

Patriarhul Ierusalimului, Teofil, a dat, zilele trecute, o declaratie categorica cu privire la statutul crestinilor in Israel. Este vorba de o chestiune complicata legata de drepturile bisericilor crestine de a dispune liber de proprietatile lor.

Or, exista un proiect de lege in parlamentul israelian, gandit pentru beneficiul colonistilor, care ar restrange drastic drepturile bisericilor asupra proprietatilor lor. Acestea ar putea fi chiar confiscate, conform patriarhului.

“Acest proiect de lege este un asalt asupra libertatii si independentei Bisericilor. Daca va fi trecut, va fi o violare clara a “Status Quo”-ului Ierusalimului si a altor tratate internationale. Astfel, sub ochii nostri, un grup de colonisti radicali incearca alungarea crestinilor din Ierusalim. Aceste grupari si-au intensificat actiunile de expropriere a proprietatilor Bisericilor“, afirma PF Teofil in materialul video care circula pe Facebook.

Scandalul este mai vechi si insusi patriarhul Teofil a fost banuit si acuzat de unele grupari crestine ca ar pactiza tocmai cu gruparile de colonisti, prin vanzarea de pamant catre acestea. A existat, in septembrie a.c., chiar si o demonstratie impotriva PF Teofil pe aceasta tema, in care palestinienii crestini au cerut indepartarea sa de pe scaunul patriarhal, iar 300 de petitionari l-au acuzat de “tradare”.

Colonizarea teritoriilor care oficial nu tin de Israel, ci de autoritatile palestiniene, este o tema cu vechime istorica si foarte controversata. Este o metoda prin care populatii evreiesti cumpara proprietati si se stabilesc in zone din afara statului oficial israelian, largind, astfel, prin politica faptului implinit, teritoriul statului national israelian.

Sunt grupari diverse care sustin colonizarile. Ele pot fi facute de sionisti, pe baza ideii ca teritoriile din West Bank sunt parte din mostenirea istorica evreiasca, sau de radicalii religiosi, care considera ca au o misiune istoric-divina ce nu poate avea loc decat daca locuiesc in Tara Sfanta in granitele sale din Vechiul Testament.

Biserica Ortodoxa detine aproape un sfert din proprietatile din Ierusalimul de Est, aflat sub autoritate palestiniana, un obiectiv strategic al colonistilor. De aceea miza este foarte mare si sunt presiuni mari asupra patriarhilor ortodocsi. De altfel, patriarhul antecedent, Irineu, a fost depus din scaun si transformat, practic, in monah-prizonier (in viata si astazi, inchis intr-o celula in palatul patriarhal din Ierusalim) dupa ce a fost acuzat ca ar fi vandut unor colonisti proprietati ale Bisericii. Mai mult decat atat, au circulat inregistrari cu oficiali israelieni din care reiese ca acestia preseaza patriarhii Ierusalimului pentru a incheia acorduri cu colonistii, altfel refuzand sa coopereze si sa accepte numirea lor in scaun.

Nu exista o legatura directa intre aceasta problema si declararea Ierusalimului drept capitala a Israelului. Exista, insa, o posibilitate majora ca aceste presiuni sa devina si mai mari, odata cu schimbarea statutului acestui oras. De altfel, premierul Benjamin Netanyahu este un suporter al colonizarilor. 


Categorii

1. DIVERSE, Israel, Patriarhul Teofil al Ierusalimului, Referendum casatorie familie, Revizuirea constitutiei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “DRAGNEA si-a adus aminte de REFERENDUMUL PENTRU CASATORIE si promite, din nou, ca se va organiza “cat de curand”. DOAR O ARMA DE NEGOCIERE CU IOHANNIS SI “SISTEMUL”?/ Votul ROMÂNIEI din ONU pe tema declararii IERUSALIMULUI capitala a Israelului/ PATRIARHUL TEOFIL: COLONISTI RADICALI CAUTA SA ALUNGE CRESTINII DIN IERUSALIM (Video)

  1. Pingback: BISERICA SFANTULUI MORMANT A FOST INCHISA IN SEMN DE PROTEST. Liderii religiosi denunta "tentativa de slăbire a prezenţei creştine la Ierusalim" (Video) - Cuvântul Ortodox
  2. Pingback: DRAGNEA SI DANCILA IN ISRAEL, in chestiunea mutarii Ambasadei României la IERUSALIM. Iohannis gafeaza necontrolat si, posibil, decisiv: „Cine ştie ce înţelegeri secrete face domnul Dragnea acolo cu evrei”
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare