UPDATE: MINISTRUL DE INTERNE DUŞA A DISPUS ANCHETA LA JANDARMERIE/ Zeci de amenzi si dosare PENALE deschise protestatarilor din Piata Universitatii pentru ”STRIGATE SI LARMA”! (si video)

24-08-2012 2 minute Sublinieri

UPDATE:

Ministrul de Interne, Mircea Dusa, a declarat vineri, intr-o interventie telefonica la Antena 3, ca a dispus o ancheta la nivelul Jandarmeriei Bucuresti legata de comunicatul de presa in care se anunta ca aproximativ 60 de protestatari sunt cercetati pentru blocarea drumului sau distrugere, precizand ca, in urma verificarilor, “va lua masurile de rigoare”.

Am dispus astazi inspectorului general al Jandarmeriei sa ii identifice pe toti domnii aceia care se ocupa de comunicate de presa, care nu au nici o legatura cu realitatea si care nu respecta exact activitatea Jandarmeriei”, a declarat Mircea Dusa la Antena 3.

“Vreau sa ii asigur pe cetateni ca pot in continuare sa protesteze si sa isi exprime parerile fara nici o teama si fara nici o repercusiune din partea organelor de ordine, sigur, respectand legea”, a adaugat ministrul.

Acel comunicat de presă este o prostie. De aceea, am dispus o verificare pentru a vedea cum se elaborează comunicatele de presă la Jandarmerie.  În acel comunicat de presă, se transmit informaţii care nu au legătură cu competenţele Jandarmeriei. Jandarmeria nu are competenţe pe linie penală, a spus Duşa, la România TV.Întrebat dacă se va ajunge la demiteri, ministrul de Interne a spus că, în funcţie de rezultatele anchetei, va lua măsurile care se impun.

Probabil persoana care se ocupă de presă este un bun jandarm, dar nu un bun comunicator. Acel comunicat e o prostie. După verificări, voi lua măsurile de rigoare. 80% din comunicat nu are legătură cu legea, a precizat Duşa adăugând că jandarmeria poate, cel mult, să sesizeze organele de urmărire penală.

În afară de comunicatul de presă incriminat, Duşa s-a declarat mulţumit de modul în care Jandarmeria a acţionat în timpul protestelor. “Protestatarii s-au manifestat decent, iar jandarmii au gestionat cum trebuie evenimentele, a mai spus Duşa.

———————————-

Cincizeci de persoane care au protestat la Universitate sunt cercetate pentru că au blocat cu intenţie un drumul public, iar şapte pentru ultraj şi distrugere, alte 50 fiind amendate pentru tulburarea liniştii locuitorilor “prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte”.

Jandarmeria Capitalei, care a asigurat, în 21 şi 22 august, măsurile de ordine publică la adunările publice din Piaţa Universităţii, arată, vineri, într-un comunicat de presă, că protestatarii “şi-au manifestat opiniile în mod paşnic”.

În timpul protestelor, în jurul orei 21.00, un grup de persoane a forţat gardul de protecţie, iar manifestanţii au ajuns pe carosabil, fiind astfel blocată circulaţia pe bulevardul Nicolae Bălcescu, de la intersecţia cu bulevardul Carol I până la intersecţia cu strada Ion Câmpineanu.

Pe baza imaginilor video captate de jandarmi au fost identificate 106 persoane, dintre care 50 au fost sancţionate cu amenzi cuprinse între 200 şi 1.000 de lei “pentru tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă”. 

Altor 49 de persoane le-au fost întocmite acte premergătoare începerii urmăririi penale, pentru blocare cu intenţie a drumului public, faptă prevăzută de Ordonanţa de urgenţă nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulaţia pe drumurile publice, a precizat Jandarmeria Capitalei.

Totodată, altor şapte persoane le sunt întocmite acte premergătoare începerii urmăririi penale pentru distrugere şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, fapte prevăzute de articolul 217, respectiv articolul 321 din Codul Penal.

“Activitatea de identificare a celor care au încălcat legea este în curs de desfăşurare, iar în baza probelor video existente, persoanele în cauză vor fi trase la răspundere, în funcţie de participaţia fiecăruia”, a precizat Jandarmeria Capitalei.

Totodată, Jandarmeria arată că “nu va tolera nici un act de natură să încalce aceste prevederi” şi recomandă cetăţenilor să respecte legislaţia în vigoare şi să-şi manifeste opiniile în mod paşnic şi civilizat.

Câteva sute de oameni au protestat, în 21 august, la Universitate, nemulţumiţi de decizia Curţii Constituţionale de invalidare a referendumului. În timpul protestului, participanţii au ocupat temporar carosabilul, după ce au dărâmat gardurile de la marginea trotuarului.

Tot marţi, câteva zeci de susţinători ai lui Traian Băsescu s-au adunat în Piaţa Victoriei şi au protestat contra Guvernului şi a premierului Victor Ponta. Miercuri, protestele au continuat la Universitate, iar manifestanţii au ocupat din nou carosabilul, traficul pe bulevardul Nicolae Bălcescu fiind blocat.Categorii

1. DIVERSE, PROTESTE ROMANIA 2012, Razboiul impotriva Romaniei, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “UPDATE: MINISTRUL DE INTERNE DUŞA A DISPUS ANCHETA LA JANDARMERIE/ Zeci de amenzi si dosare PENALE deschise protestatarilor din Piata Universitatii pentru ”STRIGATE SI LARMA”! (si video)

 1. E o diferenţă mare între a chema lumea în stradă şi a dori protestatari veritabili în stradă. USL nu-şi poate dori o prezenţă semnificativă în Piaţa Universităţii câtă vreme sunt la guvernare ( şi nici dacă erau în opoziţie).

  Pentru politicieni este suficientă prezenţa “simbolică” a masei proprii de manevră, pe care să o speculeze după voie la nivel de discurs mediatic.

  O conştiinţă protestatară vie şi matură, (nu neapărat numeroasă) nu este dorită de nimeni, nicăieri şi niciodată. Deci MAI este la USL.. fiţi fără grijă! Doamne, ajută!

 2. Cred ca domnul Iliescu ar trebui sa aiba ceva mai multa decenta si sa nu se mai exprime contra “structurilor” pe care el insusi le-a lasat sa “subziste” revolutiei !
  Cineva din USL nu poate sa-i spuna domnului Iliescu, care tot scrie articole pe blog, ca e cam ridcol cand se “ridica” impotriva securistilor pe care el insusi i-a lasat sa “pluteasca ” in democratia “originala” pe care o propovaduia in 1990 ?
  Intr-o zi toti trebuie sa intelegem ca ajungem la o varsta la care e mai bine sa ne ocupam (doar) de nepoti…
  Cred ca nu numai Iliescu nu a inteles asta, dar nici bunicii si bunicle din CCR…

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare