LEGEA BIG BROTHER: o serie de ONG-uri protesteaza, considerand ca transforma toti utilizatorii de comunicatii in POSIBILI INFRACTORI SAU TERORISTI!

3-08-2011 2 minute Sublinieri

Incep sa se vada coarnele de dupa blana de oaie a Uniunii Europene chiar si pentru activistii societatii civile?

Noul proiect de Lege privind retinerea pentru sase luni a datelor de trafic si localizare pentru convorbirile telefonice si pe internet, asa numita Lege Big Brother, incalca in continuare dreptul la viata privata si Romania ar trebui sa respinga, asememenea altor state UE, aplicarea directivei europene initiate in acest sens, chiar cu pretul deschiderii unei proceduri de infringement de la Bruxelles, au transmis miercuri patru organizatii non-guvernamentale (ONG-uri). In 2009, o decizie a Curtii Constitutionale a declarat o lege similara prezentului proiect ca fiind neconstitutionala. Argumentele Curtii s-au bazat in principal pe incalcarea dreptului la viata privata prin obligatia general aplicabila de a pastra date care sunt legate in mod direct de comunicatiile private ale tuturor cetatenilor, spun semnatarii scrisorii.

Patru organizatii non-guvernamentale (ONG-uri), respectiv ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Asociatia pentru Tehnologie şi Internet (APTI) si Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au transmis miercuri o scrisoare cu observatii privind noul proiect de lege initiat de autoritati privind retinerea pentru sase luni a datelor de trafic si localizare pentru convorbirile telefonice si pe internet.

Noul proiect de lege suspus dezbaterii publice pe site-ul MCSI la data de 23 iunie, incearca din nou implementarea unei directive UE emise in 2006, in conditiile in care o lege similara la nivel national adoptata in 2008 (Legea 298/2008) a fost declarata neconstitutionala in 2009.

 • “Curtea Constituţionala subliniaza ca nu utilizarea justificata, in condiţiile reglementate de Legea nr.298/2008, este cea care, in sine, prejudiciaza intr-un mod neacceptabil exercitarea dreptului la viaţa intima sau libertatea de exprimare, ci obligaţia legala cu caracter continuu, general aplicabila, de stocare a datelor. Aceasta operaţiune priveşte in egala masura pe toţi destinatarii legii, indiferent daca au savarşit sau nu fapte penale sau daca sunt sau nu subiectul unor anchete penale, ceea ce este de natura sa rastoarne prezumţia de nevinovaţie şi sa transforme a priori toţi utilizatorii serviciilor de comunicaţii electronice sau de reţele publice de comunicaţii in persoane susceptibile de savarşirea unor infracţiuni de terorism sau a unor infracţiuni grave, spun reprezentantii celor patru ONG-uri referindu-se la decizia CC din anul 2009.

Acestia mai sustin ca Romania ar trebuie sa urmeze exemplu altor autoritati din alte state UE si sa refuze implementarea acestei directive, care momentan este reanalizata la nivel european, chiar cu riscul declansarii de catre Comisia Europeana a unei proceduri de infringement (inclacare a dreptului comunitar).

 • In Germania, un calcul a aratat ca statul ar plati o amenda de 86 de eurocenti/an pe cetatean in cazul neaplicarii acestei Directive. Statul roman s-ar asigura astfel ca nu implementeaza o masura nepopulara si nedemocratica si ar deveni un actor cu o voce puternica la nivelul politicilor europene, mai ales in conditiile in care soarta acestei Directive pe termen lung este inca neclara, cu un proces pe rol din Irlanda la Curtea Europeana de Justitie, cu o procedura de revizuire la nivelul Comisiei si cu presiunile in directia revizuirii sau anularii venite din partea statelor membre si a Parlamentului European. Mai mult decat atat, dincolo de problemele legate de drepturile omului, costul direct al implementarii acestei directive platit de cetatenii romani, prin  operatorii de comunicatii care vor fi obligati sa implementeze aceasta lege ar fi mai mult mai mare fata de costul unei evenutale amenzi”, se mai arata in document.

Directiva UE privind stocarea datelor de trafic la convorbirile telefonice si pe internet va fi revizuita/Oficialii MCSI spun ca va ramane obligatia stocarii datelor pentru 6 luni

In luna aprilie din acest an, Comisia Europeana a anuntat ca acesta Directiva UE prin care tarile membre trebuiau sa asigure ca operatorii de telecomunicatii pastreaza cel putin pentru sase luni datele de trafic la convorbirile telefonice si pe internet (fara continutul comunicatiilor) va fi revizuita. Unul dintre motive este ca directiva nu garanteaza ca stocarea, descarcarea si utilizarea acestor date respecta pe deplin dreptul la viata privata si protectia datelor cu caracter personal, ceea ce a dus la anularea legislatiei de transpunere a directivei de catre instantele din unele state membre (Romania este unul dintre acestea).

Decizia Comisiei Europene a fost luata dupa realizarea unui raport de evaluare a modului in care statele membre au transpus directiva si impactul asupra operatorilor si consumatorilor.  Oficialii Ministerului Comunicatiilor au precizat la sfarsitul lunii iunie pentru HotNews.ro ca reprezentantii de la Bruxelles au spus ca revizuirea directivei nu va viza o reducere a perioadei de retinere a datelor.

 • “Noi am stat si amanat atat pentru ca am asteptat raportul CE, care a venit in aprilie 2011, raport care spune ca directiva este necesara, dar ca trebuie revizuita. Am transmis ca asteptam revizuirea si ca avem probleme cu Curtea Constitutionala. Ne-au zis “nu”. In 2011, in toamna, daca incepe revizuirea va dura cel putin 2 ani. Pana atunci trebuie sa aveti vechea directiva implementata si oricum revizuirea nu va viza o reducere a perioadei de retinere ci cel mult o armonizare, ni s-a spus”, a declarat Ionut Negrescu, secretar general adjunct in Ministerul Comunicatiilor.

Citeste atasat observatiile detaliate facute pe marginea noului proiect al legii Big Brother.


Categorii

1. DIVERSE, Era Big Brother, Teroarea "terorismului", Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “LEGEA BIG BROTHER: o serie de ONG-uri protesteaza, considerand ca transforma toti utilizatorii de comunicatii in POSIBILI INFRACTORI SAU TERORISTI!

 1. Pingback: LEGEA BIG BROTHER: autoritatile au operat schimbari minore in proiectul de lege anti-libertate. CE AFLAM: CA OPERATORII TELECOM OFERA DEJA DATE CATRE ”INSTITUTIILE ABILITATE” SI CA EXISTA INTERFATA COMUNA CU POLITIA SI PARCHETUL
 2. Pingback: LEGEA BIG BROTHER de MONITORIZARE A CONVORBIRILOR TELEFONICE SI A MAILURILOR, depusa la Parlament - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 3. Pingback: Nigel Farage: CEI CARE VORBESC DESPRE STATELE UNITE ALE EUROPEI SUNT PLATITI PENTRU ASTA/ S-a terminat cu democratia in UE? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 4. Pingback: Sebastian Ghita vrea ca serviciile secrete sa organizeze un PRISM ROMANESC. EXTINDEREA INTERCEPTARILOR TELEFOANELOR LA CARTELELE PRE-PLATITE - Recomandari
 5. Pingback: Premierul Ponta sustine PROIECTUL “PRISM” ROMANESC. Tara lui “SA TRAITI” si viitorul trasat de NOUA FRATIE A SECURITATII: “Implementarea unui cip in fiecare nou-nascut va deveni o procedura standard” - Recomandari
 6. Pingback: Adevarata fata a ROMANIEI DIGITALE: SECURISMUL CIBERNETIC. Guvernul vrea ca furnizorii de internet si telefonie sa permita accesul SRI, SIE et comp. la datele utilizatorilor/ VODAFONE: AUTORITATILE ASCULTA IN TIMP REAL CONVORBIRILE/ Clasa politica romanea
 7. Pingback: SRI nu vrea “ANARHIE” pe INTERNET. “PERCHEZITII INFORMATICE” fara autorizatie judecatoreasca si computere “INMATRICULATE” – sau cum folosesc serviciile pretextul amenintarilor cibernetice pentru LEGIFERAREA FOLOSI
 8. Pingback: CCR: Legea “Big Brother” PREJUDICIAZA DREPTUL LA COMUNICARE - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare