Manipulari mediatice pe tema AVERII BISERICII la Antena 3 (video)

30-01-2013 4 minute Sublinieri

captura-a3-avere-biserica

O acuză din ce în ce mai vocală la adresa Bisericii este aceea că are afaceri. Un manual de tehnici de marketing stipula că atunci când hoţul strigă „hoţii” pe nedrept, avem de-a face fie cu o manipulare prin denigrare, fie cu o atrofiere periculoasă a simţului realităţii. Însă, dacă Hristos a avut pungă cu bani, o fi fost oare afacerist ?!

Acuza că Biserica s-a transformat într-o afacere respectă întru totul principiul formulat mai sus. Să aflăm cum:

1. Manipularea prin denigrare. Cine strigă că Biserica a devenit afacere? Adeseori cei mânaţi de interese în domeniu, adică înşişi afaceriştii, care percep Biserica un fel de concurent care are monopol, căruia îi bat obrazul că nu e corect ce face.

În realitate, ei sunt cei ce vor să facă o concurenţă Bisericii, dorind o exploatarea financiară a religiozităţii oamenilor. Pentru asta, construiesc pretinsului adversar, Biserica, o imagine falsă, cum că ar fi avară, plină de averi şi interese lumeşti, tocmai pentru a o discredita şi a-i rupe din „clientelă”.

De altfel, eu însumi am fost martor la manipulări de manual contra BOR, desfăşurate de curând la o televiziune de largă audienţă. Şi nu este singurul caz, Patriarhia sesizând şi anul trecut ostilitatea mediatică la adresa BOR.

Pe termen lung, avantajele manipulatorilor sunt şi mai mari, căci odată discreditată, Biserica nu se va mai putea opune public la legalizarea anumitor „oportunităţi de afaceri” bazate pe imoralitate, precum prostituţia, homosexualitatea, drogurile uşoare, etc.

E drept că unii slujitori ai altarelor le oferă manipulatorilor motive de acţiune, inventând diverse practici bisericeşti oculte doar pentru 30 de arginţi. Defectul a fost observat chiar de Sf.  Ap.  Pavel care sancţionează pe cei care folosesc evlavia drept mijloc de câştig urât. Iar Sf.  Ap Petru avertizează asupra învăţătorilor mincinoşi care sunt stăpâniţi de pofta de avere, iar din pricina lor calea adevărului va fi hulită.

Însă acest tip de manipulare generează un lucru şi mai cumplit.

2. Atrofierea simţului realităţii. De atâta dorinţă de profit şi preocupare pentru cel materiale, omul contemporan a ajuns să judece totul prin prisma banilor. Nu numai că manipulează pentru a-i obţine, ci  majoritatea timpului şi-l dedică procurării lor. În acest fel, banii devin un adevărat idol, mamona, după cum atrage atenţia Hristos. Efectele nefaste ale acestei stări este deformarea totală a modului de percepţie a realităţilor din jur, inversarea ierarhiei de valori, secularizarea, corupţia, individualizarea, consumismul, etc. Aşa patimile înlocuiesc virtuţile esenţiale precum credinţa, nădejdea, dragostea, iertarea, milostenia, sentimentul de comuniune, etc.  Ochiul rău vede totul rău, iar omul îşi desacralizează existenţa, şi-o secularizează, transformând totul în profit sau pierdere. Celebrele întrebări ale anticilor: Cine sunt?Cum mă pot desăvârşi? se transformă în Ce-mi iese?Cum să câştig mai mult?, iar „A avea” sufocă pe „A fi”.

Este exact ca în vechile filme de desene animate când, în funcţie de contextul dat, anumite personaje se transformau în fripturi pe tavă sau bancnote ambulante, sau ochii altor personaje îşi modificau pupilele în semne monetare (de regula $, fiind producţii americane).

Această transformare de mentalitate este aplicată de omul secularizat şi în dreptul Bisericii, care este percepută doar ca o instituţie exploatatoare de religie. Este situaţia în care pădurea nu se mai vede din cauza copacilor, iar mântuirea nu se mai întrezăreşte din cauza banilor din ochi.

Însă Hristos nu s-a ferit să poarte o pungă. La un moment dat chiar le recomandă şi ucenicilor să-şi ia punga şi traista. Asta pentru că Hristos înţelegea necesitatea banilor într-o lume secularizată. Ba, atunci când vine vorba despre impozite şi taxe arată că, deşi s-ar cuvenea să fie scutit, plăteşte totuşi banul de argint prevăzut de lege, pentru a nu fi acuzat că nu respectă legile fiscale. Iar actualmente Biserica îşi plăteşte taxele şi impozitele prevăzute de lege,  nu unele închipuite de către diverse voci paralele fenomenului.

Atunci, ce făcea Hristos cu banii care îi rămâneau? Exact ce face şi Biserica acum. Îi folosea pentru a-şi împlini, cu dragoste hristică, misiunea evanghelizatoare, de-a lungul veacurilor, sub diverse forme. Aceasta se răsfrânge asupra societăţii în diverse forme, ca adevărate binefaceri. Iată doar câteva din aceste binefaceri: Lumină a lumii, loc unde Cerul se uneşte cu pământul, baie de spălare a păcatelor, sfinţire a trupurilor şi sufletelor, propovăduitoare a dragostei, ajutătoare a săracilor sau chiar factor al păcii sociale. N-aş vrea să mă gândesc cum ar arăta lumea fără această busolă către Cer numită Biserica lui Hristos, dar ştiu sigur cine şi-ar dori ca Ea să dispară: Împotrivitorul şi Neascultătorul Lucifer.

Dar astăzi? Nimic nou sub soare căci istoria se repetă. Aceste acuze la adresa Bisericii sunt doar o sminteală contemporană, una dintre multele primejdii care au pândit Mireasa lui Hristos de-a lungul veacurilor. Martiraj, cezaro-papism, erezii, schisme, iată doar câteva dintre acestea. Totuşi, Hristos ne încredinţează că porţile iadului nu o vor birui. Deşi a fost mereu hărţuită şi atacată, ea nu va fi niciodată biruită datorită credinţei membrilor ei. De altfel, este binecunoscut faptul că prigoanele au întărit Biserica, în schimb huzurul şi confortul au ispitit-o cu apatie şi akedie. Astăzi nu s-au schimbat ispitele, ci doar decorul. Este mai multă tehnologie, prin urmare mai mult zgomot pentru nimic, dar, totodată, şi ispita manipulărilor în masă.

Un singur lucru este de luat aminte în tot vacarmul ispitelor din jur, anume o întrebare sensibilă a Domnului: Dar Fiul Omului, când va veni, va găsi, oare, credinţă pe pământ?

Aşa zisele afaceri ale Bisericii sunt doar binefaceri, pe care unii oameni secularizaţi se străduiesc să le ignore, să le fure sau să le nimicească.

PS. În furtuna mediatică generată de tema incinerării, am auzit pe mulţi afirmând că Biserica nu are canon expres pentru a interzice incinerarea. Le recomand să citească cea mai veche colecţie de canoane bisericeşti de la noi, Pravila de la Govora, din 1640, care la punctul 378 arată clar: „Să nu se ardă trupurile!”, dar şi Pravila bisericească a lui Nicodim Sachelarie, anul 1940, secţiunea Cimitirul, unde scrie negru pe alb: „…cei arşi la crematoriu, nu li se poate face nici un fel de slujbă şi mai ales, să li se scoată miride.” (pomenire la Sf. Liturghie)

Atenţia trebuie mărită la următoarele chestiuni:

– Interpretarea tendenţioasă a Deciziei Sf. Sinod, precum şi tratarea aiuritoare a unui presupus monopol, atât la începutul cât şi la sfârşitul discuţiei.
– Titlurile afişate, care sunt subiective şi orientate într-o anume direcţie.
– Mercedesul introdus pe furiş în discuţie, ca multe alte aluzii folosite ca acuze. Era doar de o maşină de protocol a autorităţilor, folosită la vizita în România a unui Mitropolit din Grecia.
– Aducerea în discuţie a unui subiect de care nu ştia nimeni, cazul Centrului de la Iaşi, pentru a obţine o bâlbâială care să ridiculizeze reprezentanţii Bisericii, sau să le construiască o imagine generalizată de afacerişti veroşi.
– Folosirea unor camere ascunse pentru filmări în spaţii private, unde, conform legii, nu ai voie să filmezi fără acordul propietarului, pentru a induce senzaţia de ilegalitate. Mai mult, anumite cadre sunt etichetate ca fiind de la camera ascunsă, dar ele sunt la calitate de cameră de televiziune.
– Atacurile la persoană şi denigratoare ale invitatului Lucian Avramescu, dar şi la falsa “apărare” a Bisericii tot de către acesta.
– Întrebările inutile, dar care mănâncă timp preţios, ale invitatului Hanibal Dumitraşcu.
– Ne-imparţialitatea moderatoarei, care doreşte obţinerea unor concluzii în direcţia dorită, asociată cu întrebări încrucişate, pentru a “băga în corzi” pe cel greu de controlat.
– Introducerea fără deontologie a publicităţii după anumite acuze la care nu s-a mai putut replica, chiar dacă replica vine după publicitate.
– Un calcul al raportului de forţe din platou arată falsa imparţialitate a producătorilor: 4 la 2. Cam la fel şi pentru timpul acordat părţilor. Ceea ce, în teorie, îi scuteşte de plângeri la CNA, deoarece, chipurile, Biserica a avut reprezentant.
– Pr Eugen Tănăsescu nu a fost informat corect de producători asupra condiţiilor de desfăşurare a emisiunii. Tot ce se ştia era un dialog pe tema cimitirelor private. Nu s-a ştiut nimic despre existenţa unor teme colaterale, despre desfăşurătorul emisiunii (ordinea temelor) sau detalii despre invitaţii participanţi la discuţie, chestiuni absolut obligatorii în deontologia profesională a jurnalistului.

Şi nu este singurul caz de acest fel. Mai jos aveţi un caz aproape similar.


Categorii

1. DIVERSE, Dezinformari, hoaxuri, diversiuni, manipulari, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

18 Commentarii la “Manipulari mediatice pe tema AVERII BISERICII la Antena 3 (video)

 1. Sa fie vre-o legatura cu asta? http://www.libertatea.ro/detalii/articol/moastele-sfantului-nicolae-sunt-un-mare-fals-432758.html
  Ne intoarcem in vremea prigoanelor, can in Rusia s-au scos Sf Moaste din Biserica.

 2. “Avem vrajmasi care ne urasc cu salbaticie.Vor sa ne distruga cu desavarsire.Sa ne nimiceasca.Ei urla cu neasemanata ura impotriva noastra si uneltesc,cu perversa viclenie si vigilenta,planuri perfide,pentru a ne insela si a ne conduce,incetul cu incetul,la dezastru,la nenorocire la moarte.
  Se straduiesc sa biruiasca mintea omului.Sa o obtureze,sa-i inchida orice ferastra care poate primi limina vreunei cunoasteri substantiale.
  Vrajmasii nostrii sunt persoane.Au nume.Sunt perfizi,zelosi,depun eforturi neintrerupte in acest scop.Conlucreaza perfect,apartin aceleiasi specii,aceleiasi rase.
  Lupta cu omenirea in ansamblul ei,dar si cu fiecare individ in parte.Mai ales daca vreunul dintre noi este pe cale sa le scape,sau daca cineva ii detecteaza.
  Acesti vrajmasi nu numai ca ne urasc,dar in acelasi timp se tem de noi.Nu pentru ceea ce suntem,ci pentru ceea ce putem deveni.Pentru valentele noastre potentiale,care le sunt superioare si pe care vor sa le zadarniceasca,in asa fel incat ele sa nu devina niciodata realitate,caci in acest caz i-am depasi cu mult.
  In confruntarea aceasta se angajeaza fiecare in parte…Izbanda sau esecul sunt personale.Cel care a biruit si s-a sustras influentei vrajmasilor poate sfatui,poate calauzi,poate arata drumul.De noi depinde sa vrem sa ne mobilizam.Sa vrem sa luptam.Noi trebuie sa contribuim cu vointa noastra…Pentru mai departe exista ajutor,mare ajutor…”(Dionisios farasiotis-Marii initiati ai Indiei si P.Paisie)

 3. In sat sunt doua Parohii, una in partea de jos a satului, cealată în partea de sus, spre nord.Preotul meu are acum 4 copii, sotia acasa, desi are studii.Am auzit comentarii raautacioase, chair de la un viitor preot.Ca asta e preot, ca cere prea mult.Ca cere dublu fata de ăreotul de la parohia de jos , care are doi copii si soţia calariată.Le-am spus ca eu dau cat consider, ca uneori dau mai muult , si dau mai mult la actiste la sfestanii preotul isi insemneaza si imi zice ca se roaga pt mine.D-lui a fost numit aici in primii ani de la revoluţie.A avut o muna cumplita cu oamenii , il sicanau, il jigneau, nu ascultau slujba, imi era mila de dansul. Odata zicea ca fiecare om are o cruce, si ma gandeam ca si preotul nostru are una chiar foarte grea.Eu cand merg in Vinerea Mare la prohod, de fiecare data cand se inconjoara biserica , cad din cer cateva picaturi marunte de ploaie, semn de la Dumnezeu.Este dedicat.A facut o biserica frumoasa.Am un vecin care a vrut sa se faca preot.A facut teologia pe la Targoviste , pe cai mai ocolitoare , ca sunt si astfel de cazuri, sunt şi uscături, dar el nu tinea post, ba chiar radea de mine. Venea la biserica si iesea in timpul slujbei si radea cu prietenii, deranjand slujba.Ba chiar el s-a luadat ca lucrarea de licenta i-a facut-o cineva deagata.

 4. Directorul Antenei 3 este adventist din cate stiu, asa ca nu ma mira deloc existenta acest razboi dus contra Bisericii Ortodoxe prin intermediul acestui post de televiziune.

 5. @Mircea:

  Nu neaparat din cauza asta, mai degraba din cauza superficialitatii sale. Altii de acolo sunt mai degraba antiortodocsi, in orice caz, din ce am observat in emisiuni, mai mult decat este el. Si probabil unele comenzi se dau mai de sus, probabil are patronul rafuielile sale, dar… greu ii este sa izbeasca cu piciorul in tepusa.

 6. Gura lumii n-o astupa decat sapa si lopata… Asa zice un proverb popular. Isi mai gaseste si presa un subiect “hot” din cand in cand, ca, deh, de politica suntem satui pana peste cap. Si mai abordeaza si teme care – de regula – animeaza opinia publica.
  Din pacate, sunt si unii care dau motive pentru asa ceva. Nu trebuie sa judecam, ca are cine; dar nu putem nici sa ne facem ca nu vedem. Ar fi inutil.
  Asa ca, sa ne facem datoria de crestini si sa ne rugam – pentru ei si pentru noi, ca sa nu sufere Biserica de pe urma neputintei omenesti.

 7. Biserica lui Hristos nu are nici o legatura cu ce inteleg..sau nu…desi folosesc obsesiv…cei care lovesc in Biserica si nu numai in B.O.R. si asta nu de ieri de azi…si mai ales in ORTODOXIE!
  Din pacate dintre oamenii ce se afla in ierarhia Biserici, care sunt prea mult coplesiti de duhul lumesc al banului au provocat si mai vor provoca si astfel de “atacuri” si cad toti in aceeasi oala!
  Ar fi bine sa nu se mai aplice “principiul” dupa mintea omeneasca, caci aceasta fara de Dumnezeu nu stie ce sa faca… totusi ce e prea mult strica.

 8. Pingback: Parintele Ioan Buliga despre CAPCANELE TELEVIZORULUI si ATACURILE MEDIATICE PE TEMA “AVERII BISERICII” -
 9. mai de unazi am vazut pe anumite posturi tv o stire referitoare la cathedral plazza, intrebarea mea este urmatoarea si anume: un caz similar este si in mun. piatra neamt si aici ma refer la biserica ce se afla in centrul orasului linga parcul central care este de o valoare inestimabila si ma uitt la asa zisele instante din romania cum de nimeni nu se sesizeaza in privinta asta pt ca si in cazul biserici respective se construieste oparcare subterana care poate afecta structura acelei biserici, dar instantele din romania pt. uni este muma pt alti ciuma, cazul a fost dezbatut si de catre silviu alupei, persoanele ce domiliaza in acel oras si care intra pe saitul dv. ar face bine sa confirme si dumnealor pt ca din cate am observat mai toata lumea tace si nu vede si nu aude

 10. re feritor la cei incinerati multi dintre acestia zic eu ca sant judecati pe nedrept deoarece multi dintre acestia au fost arsi peste voia lor deoarece acestia siau dorit o inmormantare crestineasca dar familiile si rudele s.a au sarit peste voia lor si nu leau respectat dorinta de a fi inmormantati crestineste. aici este oful pt. ca am cunoscut persoane de acest gen

 11. Despre averea bisericii?O fi mai mare decat a presei, cea care acuza?Toate televiziunile si atatea televizoare?De unde atata curent electric cand multi nu au cu ce sa se incalzeasca?Da ceva presa educativ ?Cred ca este sminteala toata televiziunea.Pai nimic din care sa inveti ceva .Numai acuza:medici, profesori, preoti,care chiar fac ceva pentru oameni.Televiziunile ce fac?
  Pai nu a luat Ceausescu toata bogatia bisericii.Acum este o ramasita din ea.Dupa revolutie a renascut biserica.Pe vremea lui ceausescu iti era drica sa ciocnesti un ou rosu cu colegii,elevi, caci eram eleva.Controlau cosurile de gunoi de coji de oua rosii?Oameni ati uitata asta.M-am impartasit intr-o sambata , copil fiind, si apoi m-am dus l-a scoala.Imi era frica sa spun unde fusesem.Televiziunea este plaga omenirii.

 12. Pingback: ONG-urile seculariste DEZINFORMEAZA pe tema FINANTARII BISERICII - Razboi întru Cuvânt
 13. Pingback: (update) FINANTAREA BISERICII SI MILITANISMUL SECULARIST. Replica asociatiilor crestine: "OFENSIVA CONCERTATA IMPOTRIVA TRADITIEI" - Razboi întru Cuvânt
 14. Pingback: SCADE INCREDEREA IN BISERICA? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 15. Pingback: BisericadelaTV. Pr. Constantin Sturzu, Pr. Eugen Tanasescu, Radu Preda si altii pe tema CAMPANIILOR ANTIRELIGIOASE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 16. Pingback: AVEREA BISERICII. Demontarea atacurilor mediatice la adresa BISERICII la emisiunea Jocuri de Putere realizata de Rares Bogdan, cu participarea a trei mitropoliti: IPS TEOFAN SAVU, IPS LAURENTIU STREZA si IPS ANDREI ANDREICUT [video] - Razboi întru Cuvân
 17. Pingback: ANTENA 3 promoveaza secta orgiastica MISA si favorizeaza pe homosexuali? Cat de "conservator" mai este trustul lui VOICULESCU? Crede ca poate rezista prigoanei regimului neo-securistic LUPTAND IMPOTRIVA LUI DUMNEZEU? - Razboi întru Cuvânt - Re
 18. Pingback: CAMPANIA ANTI-BOR SI … ANTI-PATRIARH A TRUSTULUI “MEDIAPRO” prin siteul GANDUL. Mesajele manipulatorii din imnul “NE FACEM AUZITI”, cantat de “Vunk si ai nostri” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare