Marea Britanie face mai dur REGIMUL ORWELLIAN de SUPRAVEGHERE

22-07-2014 53 secunde Sublinieri

surveillance

The Economist comenteaza elaborarea unui proiect de lege, de catre guvernul Marii Britanii, pe tema supravegherii, care a intrunit consensul celor trei forte politice principale, dar care trezeste temeri cu privire la puterea crescuta acordata fortelor politienesti. Proiectul, intitulat “Retentia datelor si atributii de investigare” (Data Retention and Investigatory Powers) ar avea doua scopuri: intarirea unei legi deja existente care cere companiilor de telefonie, providerilor de email si altor firme de internet sa stocheze inregistrari ale tuturor comunicatiilor clientilor lor (detalii despre cine a contactat pe cine, cand si pentru cat timp) timp de un an si, de asemenea, intarirea regulilor care cer firmelor sa ajute investigatorii sa asculte telefoane si sa intercepteze emailuri.

Cum de la scandalul provocat de dezvaluirile lui E. Snowden companiile din acest domeniu au devenit mai putin cooperante, legea va face mai dificila respingerea cererilor inaintate de autoritatile britanice companiilor respective. 

Activisti ai libertatilor civile si profesori universitari din mai multe universitati au protestat fata de aceasta lege, acuzand o “dezvoltare serioasa” a legilor supravegherii. Ei considera ca noua lege va duce la retentia unui numar extins de date si va largi considerabil bazinul de firme vizate pentru cooperare cu fortele politienesti. Un alt motiv de ingrijoare al activistilor este insistenta ciudata a premierului D. Cameron, care vrea ca legea sa fie adoptata in doar sapte zile de la introducerea sa pe ordinea de zi. 

The Economist considera ca Marea Britanie ia calea intaririi supravegherii, in conditiile in care unele tari europene au renuntat la legile “big brother”, iar in SUA s-a declansat o dezbatere incinsa pe marginea mecanismelor revelate de Snowden. 

traducere si adaptare razbointrucuvant


Categorii

1. DIVERSE, Panopticon, Traduceri

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Marea Britanie face mai dur REGIMUL ORWELLIAN de SUPRAVEGHERE

  1. Cineva din STS mi-a spus că, deși legal păstrarea înregistrărilor pe harddiscurile companiilor de telefonie este limitată la 2 ani, practic înregistrările se stochează pe termen nelimitat… Asta ca să aibă cu ce agăța pe cineva care devine „ținta” serviiciilor…

    Ba mai mult, se poate reface traiectoria zilnică a cuiva care a avut telefonul pornit la el datorită indicatorilor de poziție (GPS) transmiși constant către celulele de emisie-recepție a semnalelor telefonice.

    Apoi, pe baza acestor indicatori de poziție se poate căuta în baza de date generală a tuturor operatorilor de telefonie mobilă și se poate vedea cu cine s-a întâlnit cineva și a petrecut timp împreună, sau dacă cineva folosește mai multe telefoane mobile.

    Cu alte cuvinte, telefonul mobil este mai „periculos” decât un act cu cip care nu memorează decât date biometrice.

    Și împotriva generalizării folosirii telefoanelor mobile (incusiv a folosirii datelor din companiile de telefonie de către SS – serviciile secrete adică – și a altor instituții) nu s-a isterizat nimeni ca să facă mitinguri și apologii de protest…

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare