MARSUL PENTRU VIATA (video). Relatari, discursuri, marturii

25-03-2013 9 minute Sublinieri


MARSUL PENTRU VIATA la Iasi (martie 2013) de medialert

(doxologia.ro despre Marsul pentru Viata de la Iasi)

  • Marsul pentru viata:

Marşul pentru Viaţă la Sf. Gheorghe

Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou” din municipiul Sf. Gheorghe, a organizat duminică, 24 martie 2013, între orele 12:30-14:30, Marşul pentru Viață. Acesta a început la Catedrala Ortodoxa Sfântul Ierarh Nicolae din municipiul nostru, după terminarea Dumnezieştii Liturghii şi a săvârșirii slujbei Sinodiconului Ortodoxiei, așa cum se obișnuiește a se face în Biserica cea Una a lui Hristos, în Duminica Ortodoxiei.

Traseul Marșului a fost pe străzile Miko Imre și 1 Decembrie 1918, cu opriri în fața Magazinului Șugaș, a Primăriei și în Piața Mihai Viteazul. La acest Marș au participat circa 100 de persoane, de toate vârstele, mai ales tineri și copii, împreună cu părinții lor. Creștinii ortodocși au fost conduși de păstorii lor sufletești, pr. Sebastian Pârvu și pr. Ciprian Staicu.

La plecarea de la Catedrala Ortodoxă s-a rostit în comun rugăciunea Tatăl Nostru, apoi adunarea s-a îndreptat către intersecția cu magazinul Șugaș, intonând imnul Cu noi este Dumnezeu. A urmat o oprire, unde s-a făcut o ectenie funebră pentru pruncii avortați și o rugăciune pentru România.

A doua oprire a fost în fața Primăriei, unde s-a rostit o rugăciune pentru înțelepțirea și întoarcerea la pocăință, spre unitate națională, a poporului român. Apoi participanții s-au îndreptat spre Piața Mihai Viteazul, intonând imnul Învierii – Hristos a înviat.

În Piața Mihai Viteazul au fost rostite trei scurte cuvântări:

Mihaela Bălan, în vârstă de 30 de ani, o tânără căsătorită, mamă a unei fetițe de 5 ani și jumătate, pe nume Ioana, care a dat mărturie, în fața celor prezenți de următoarea minune: în urmă cu 5 luni ea a rămas însărcinată din nou, însă la scurt timp a aflat că sarcina e extrauterină.

Doctorii au sfătuit-o să avorteze, însă ea nu a acceptat. La sfatul duhovnicului ei, împreună cu mai mulți credincioși, Mihaela s-a rugat Sfântului Ierarh Nectarie, făcătorul de minuni, citind Acatistul acestuia. Iar Sfântul Nectarie, ca și în alte situații, tot din România, dar nu numai, a făcut minunea: sarcina a devenit una normală, iar prunca ce urmează a se naște, cu mila lui Dumnezeu, va purta numele Nectaria, spre slava bunului ei ocrotitor și salvator.

Larisa Gîfei (18 ani), elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național Maihai Viteazul din Sf. Gheorghe, a vorbit celor prezenți la Marșul pentru Viață despre motivele pentru care adolescentele sau tinerele căsătorite sau necăsătorite apelează la avort. Domnișoara Larisa a evidențiat faptul că adolescentele se lasă amăgite de băieți, care le promit adesea multe, însă ceea ce ei simt nu e iubire, ci dorință de manipulare și de desfrâu. Tinerele care rămân însărcinate adesea doresc să recurgă la avort datorită faptului că nu doresc să își asume responsabilitatea de a fi mame, ci vor să se distreze, să își trăiască din plin tinerețea, considerând copilul din pântece o povară și o piedică în calea vieții lor.

Larisa a subliniat faptul că avortul nu este altceva decât o crimă oribilă și că lucrurile trebuie spuse pe nume și în același timp să încercăm să ne ferim, ca de foc, de un asemenea păcat. Crima avortului le duce pe femei în iad, a mai spus Larisa, care dorește să studieze medicina și să ajungă un medic dedicat vieții și valorii ei.

Pr. Dr. Ciprian-Ioan Staicu a citit rugăciunea Cuviosului Iacov, aflată la sfârșitul Canonului de pocăință pentru pruncii avortați. Apoi toți participanții au cântat condacul Buneivestiri, Apărătoare Doamnă. Pr. Ciprian Staicu a menționat cuvintele părintelui Nicolae Tănase de la Valea Plopului: neamul românesc se îndreaptă spre pieire, nu mai poate fi salvat ca neam, ci pot fi salvați doar cei care vor să înțeleagă în ce situație se află acest neam și să alerge cu pocăință la mila lui Dumnezeu.

Astăzi sunt mai puțin de 5% dintre români care duminică de duminică vin și se roagă la Dumnezeiasca Liturghie. Mai puțin de 11% rămân în noaptea de Paști la toată slujba de Înviere. Nu ne mai place rugăciunea, nu mai vrem să auzim glasul conștiinței din noi și de aceea Dumnezeu ne va da sub stăpânirea altor neamuri. Este nevoie urgentă de pocăință. Nu putem aștepta de la cei mari, de la politicieni ca să ne rezolve problemele fiecăruia dintre noi; trebuie să luăm atitudine ca părinți, ca și creștini. Acum o lună și jumătate, atunci când s-a încercat la grădinița unde este fiica părintelui Ciprian și a subsemnatei, să se facă un carnaval care să includă o zi a travestiților (un fel de început de propagandă homosexuală), noi, ca părinți, am făcut scandal și am reușit să stopăm totul. Dacă ești de partea Vieții și a Adevărului, adică Îl ai pe Hristos de partea ta, nimeni nu te poate birui.

După încheierea Marșului pentru Viață, 30 dintre participanți au acceptat invitația organizatorilor de a participa la o agapă cu mâncare caldă de post, care a avut loc la Centrul Ecleziastic de Documentare Mitropolit Nicolae Colan din Sf. Gheorghe, încheind astfel, în spirit apostolic, ortodox, Marșul pentru Viaţă.

Mulțumim Maicii Domnului care ne-a ascultat rugăciunea și a convins pe Fiul ei iubit să ne dea o zi cu soare, pascală, pentru a putea mărturisi că suntem de partea Vieții, în călătoria noastră spre viața veșnică.

Prof. Drd. Ioana-Alina Staicu
Președinte al filialei locale Provita
Vicepreședintele Asociației Prietenii
Sfântului Efrem cel Nou

Marşul pentru Viaţă la Fălticeni

Stavovei Dana

La Fălticeni am organizat două evenimente în sprijinul vieţii: joi 21 martie, o întâlnire cu tinerii de liceu la Sala ,,Ion Băeşu” a Muzeului ,,Ion Irimescu” invitaţi fiind Pr. Ioan Argatu şi dr. ginecolog Iancu Irina care au vorbit despre avort şi contracepţie ca mijloace de suprimare a vieţii şi pierdere a mântuirii sufletelor şi au răspuns la întrebările tinerilor.

În ciuda vremii vitrege, pe 22 martie, s-a demonstrat pentru viaţă. Cei mai inimoşi au fost tinerii de la unităţile şcolare din municipiu care au scandat din toată inima pe străzile oraşului ,,Nu avortaţi!” şi au purtat pancarte cu ,,Adevăraţii docori nu ucid copii”, ,,Contracepţia este avortivă”, ,,Nu avortului” şi alte sloganuri pro-vita. Ispite au fost multe dar cu ajutorul lui Dumnezeu am trecut peste ele. Sperăm să fie de folos!

Organizatori: Asociaţia ,,Bucovina Profundă”, grupul pro-vita Fălticeni

Marşul pentru Viaţă la Tulcea

Marşul pentru Viaţă organizat pentru prima dată la Tulcea era să nu mai aibă loc, din cauza condiţiilor meteo total nefavorabile: vânt extrem de puternic. În situaţia în care străzile din Tulcea erau pline de cioburi, crengi şi cartoane de pe acoperişuri, organizatorii se gândeau serios să anuleze marşul sau cel mult să marcheze momentul doar la Biserica Buna Vestire aflată în apropierea punctului fixat de întâlnire.

Spre surprinderea noastră (care chiar nu ne aşteptam să mai vină cineva la marş), biserica a adăpostit în final aproape 100 de persoane, majoritatea copii şi tineri. Ne-am organizat în biserică: am împărţit participanţilor revista Pentru Viaţă, copiilor baloane inscripţionate cu mesajele „DA Vieţii” şi „NU Avortului”, câteva bannere din totalul pregătite, candele şi flori. Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a binecuvântat Marşul pentru Viaţă de la Tulcea şi a ţinut un cuvânt foarte potrivit despre situaţia gravă a avorturilor şi natalităţii din ţara noastră şi mai ales din judeţul nostru, aflat pe ultimul loc la numărul de naşteri.

Cu toate stihiile împotrivă, ne-am încumetat totuşi să ieşim din biserică şi să parcurgem măcar o mică parte din traseul propus iniţial şi anume până la următoarea biserică, Biserica Sf. Gheorghe (cu Ceas). După a doua rafală de vânt, mai toate baloanele noastre erau în aer (sperăm să fi ajuns totuşi la cine trebuia..:), la destinaţie sosind cu nasurile îngheţate şi bannerele parţial avariate.

În curtea bisericii, mai pe scurt decât era plănuit, au luat cuvântul doamna Olimpia Popa – din partea organizatorilor marşului, doamna doctor Cobzariu, domnul doctor Vasiliu şi părintele Felix Lucian Neculai, care a citit şi o rugăciune de pocăinţă. Am marcat şi un moment simbolic, de depunere de flori şi candele la landoul gol al unui copil, amintind că ar fi trebuit să fie de fapt cel puţin 22 de milioane de landouri goale.

La un moment dat, o fetiţă (Cristina, clasa a IV-a) şi-a întrebat profesoara de religie care o însoţea „de ce Doamne-Doamne ne încearcă cu vântul ăsta puternic?”. Răspuns frumos la întrebarea ei (şi de fapt şi a noastră) a dat în cuvântarea sa, Preasfinţitul Visarion, care a spus că ne-am adunat astăzi în această parte a ţării, în această zi „frumoasă”, pe o vreme întocmai precum starea morală şi criza spirituală a neamului nostru. Domnul doctor Vasiliu a dat şi dumnealui o interpretare foarte frumoasă, spunând că de fapt nu suntem puţini, ci alături de noi îi avem pe cei 22 de milioane de copii nenăscuţi, care, prin vântul acesta puternic, au vrut să ne mustre şi să ne trezească conştiinţa.

Cu nădejdea că Marşul pentru Viaţă de la Tulcea (organizat aşa cum s-a putut) va avea totuşi ecouri şi rezultate vizibile, încheiem impresiile la cald despre marş, mulţumind din suflet dragilor copilaşi şi tuturor temerarilor tulceni care au venit, în pofida vremii, să susţină dreptul la viaţă al copilului nenăscut.

Organizatorii Marşului pentru Viaţă din Tulcea

Marşul pentru Viaţă la Buzău

Aproximativ o mie de persoane şi peste 40 de preoţi au pornit într-un marş al tăcerii, din faţa Catedralei „Sfântul Sava”. Au străbătut traseul purtând în mâini un sicriu, ca simbol al morţii de care au parte pruncii nedoriţi de mame, şi pancarte cu mesaje de descurajare a avortului. ”S-a vărsat prea mult sânge şi vrem să sensibilizăm, pe de-o parte, cadrele medicale de la maternitate cât şi de la cabinetele particulare, dar şi populaţia în sine, pentru a nu mai face avorturi. A lua viaţa unui copil nu este o soluţie pentru a ieşi din această criză în care ne aflăm”, a declarat preotul Mihail Milea, preşedintele fundaţiei „Sf. Sava” Buzău.

După ce a străbătut un traseu de 5 kilometri pe străzile importante ale oraşului, alaiul s-a oprit în faţa Maternităţii, pentru a le închina o rugăciune copiilor nenăscuţi. În timp ce participanţii spuneau rugăciunea, deasupra Maternităţii zbura în cerc un stol de berze.

Marşul a fost organizat cu girul ÎPS Ciprian Câmpineanu, noul arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei.

Prelucrare după Ziarul Adevărul

Marşul pentru Viaţă la Bistriţa

Marşul pentru viaţă” a început sâmbătă la ora 11.00 din faţa Protopopiatului Ortodox Bistriţa cu rostirea rugăciunii „Tatăl nostru” şi cu un cuvânt de învăţătură din partea protopopului Bistriţei, preotul Alexandru Vidican, dar şi a preotului Marius Pintican, care conduce Asociaţia Filantropia.

„Scopul acestei manifestaţii este afirmarea dreptului la viaţă pentru toate fiinţele umane începând cu momentul concepţiei şi totodată susţinerea familiei tradiţionale şi a valorilor acesteia, temelia unei vieţi solide şi sănătoase. Participăm la un marş al tăcerii fiindcă pancartele vorbesc de la sine”, a spus preotul Marius Pintican.

Pe pancartele purtate de tineri scria: „Mamă, îţi mulţumesc că exist”, „Avortul nu lasă îngeraşi pe pământ”, „Avortul opreşte o inimă, răneşte pe alta”, „Avortul opreşte o inimă care bate”, „50 de ani – 22 de milioane de avorturi”, „Copilul, dar de la Dumnezeu”, „Avortul ucide an de an 200.000 de copii” sau „România ocupă locul trei în Europa la numărul de avorturi”. Multe dintre ele erau purtate de copii din judeţ, foarte frumos îmbrăcaţi în costume populare, alţii de tineri în blugi.

Participanţii la marş, printre care s-au numărat şi preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, administratorul public al judeţului, Florin Moldovan, dar şi noul preşedinte al PSD Bistriţa, Alexandru Bria, au purtat în piept fundiţe albe primite de la organizatori.

Marşul s-a desfăşurat timp de o oră pe cele mai importante artere din oraş, manifestanţii fiind însoţiţi de echipaje ale Poliţiei Rutiere şi ale Poliţiei Locale. Traseul a fost B-dul Gen. Grigore Bălan – Spitalul Judeţean – Str. 1 Decembrie – B-dul Republicii – B-dul Independenţei – Biserica „Sfânta Ana”.

Organizatorii acestui eveniment au fost Asociaţia Culturală Sfântul Pahomie din Gledin în frunte cu părintele Ioan Titieni, Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi din Bistriţa şi Asociaţia „Filantropia” filiala Bistriţa-Năsăud. Marşuri similare au avut loc şi în alte 28 de oraşe din ţară.

Sursă: Timponline.ro

“Iubindu-i pe amândoi, vom afla soluțiile vieții” – discurs rostit la Marşul pentru Viaţă din Bucureşti

Bine aţi venit la Marşul pentru Viaţă!

Mă numesc Alexandra Nadane şi sunt Preşedinta Asociaţiei Studenţi pentru viaţă. Noi suntem generaţia nou-născută a mişcării pro-vita din România.

Mă bucur că sunteţi aici, atâţia prieteni si într-un număr atât de mare. Prezenţa dumneavoastră transmite un mesaj profund către celelalte milioane de români. Mesajul este că iubiţi viaţa si iubiţi familia, iubiţi mama şi copilul! Şi doriţi ca dragostea pe care le-o arătaţi acestora să depăşească toate dificultățile create de o societate care nu mai este atentă la marele dar al vieții.

Dragostea îl face întotdeauna pe om să găsească soluţii, chiar şi atunci când totul pare pierdut. În China o mama şi-a revenit din comă după mai bine de zece ani. Ce a facut soţul ei în toţi aceşti ani? …i-a cântat câte ceva în fiecare zi. În fiecare zi!!! Acest bărbatul nu și-a pierdut speranţa, nu a deznădăjduit la gândul că lupta lui este imposibilă sau ar putea fi în zadar.

Fiecare dintre noi poate fi capabil de o asemenea dăruire. Dacă vom avea dragoste faţă de mamele însărcinate şi de copiii lor atunci le vom oferi tot sprijinul de care au nevoie. Este foarte importat ca dragostea noastră să fie deplină: să nu despărţim interesul mamei de interesul copilului, pentru că binele unuia este şi al celuilalt, iar răul unuia este şi al celuilalt. Să-i iubim pe amândoi.

Atunci când nu se ia în seamă binele copilului se produce, de fapt, un atac asupra binelui mamei. De aceea afirmăm firescul şi necesitatea iubirii mamei şi copilului, al protejării amândurora. Nu mamă împotriva copilului, ori copil împotriva mamei, ci mama și copilul. Acesta este un pas care poate fi uriaş către coeziunea societăţii româneşti, către încetarea urii în care trăim.

Dragi prieteni,

Nu sprijinim mamele aflate în criză de sarcină pentru că suntem mai buni decât ele, ci pentru ele au nevoie de noi, iar noi avem nevoie de ele. Fiecare cunoaștem persoane ale căror mame au fost în situații dificile atunci când i-au purtat în pântece. Pentru dragostea și curajul acelor mame, noi ne bucurăm astăzi de prietenia fiilor și fiicelor lor. Bucuria pe care o mamă o poate dărui lumii, prin copilul pe care îl poartă în pântece, este unică și de neprețuit.

Două exemple celebre de mame aflate în criză de sarcină care au găsit soluții pentru copiii lor sunt mamele lui Steve Jobs și Justin Bieber. Părinții lui Steve Jobs l-au încredințat spre adopție, iar Pattie Malletteși-a născut fiul în ciuda unor presiuni deosebite.

Cum putem ajuta, cum putem transforma intenția noastră în realitate?

Pentru a ajuta pe cineva trebuie mai întâi să ne asumăm criza lui. Să-i simțim durerea. Să-l înțelegem. Frământarea unei femei  în criză de sarcină este uriașă. Este atât de mare încât nu o poate purta singură. Teama, frica, incertitudinea sunt stările cele mai frecvente prin care trece o mamă adolescentă, o mamă necăsătorită, o mamă aflată într-o situație economică dificilă, o mamă în situația când ea sau copilul au probleme de sănătate. Criza de sarcină se bazează pe probleme reale. Și pentru aceste probleme trebuie soluții reale, nu false soluții, care reprezintă un eșec al maternității.

Mama așteaptă sprijin. Nu o vom ajuta cu nimic nici dacă o vom condamna, nici dacă o vom trata cu indiferență. Singura atitudine corectă este să ne raportăm la ea cu toată dragostea de care suntem capabili. Și prin dragoste vom afla soluția.

Din păcate, România se află într-o perioadă dificilă a istoriei sale, pentru că, deşi dreptul la viaţă este unul dintre drepturile fundamentale ale omului, nu există dezbateri serioase pe această temă, nu există profesionişti specializați care să aibă această preocupare. Solicităm sprijinul mass-mediei şi ne bazăm pe deschiderea jurnaliştilor şi pe capacitatea acestora de a reporni fără prejudecati discuţiile despre aceste subiect, pentru că societatea are nevoie de o schimbare, iar spaţiul public este locul în care trebuie să se găsească soluţii.

Evenimentul de astăzi se termină aici, însă lupta pentru viaţă continuă. Fiecare poate și este chemat să sprijine femeia şi copilul. Fiecare femeie în criză de sarcină are familie, prieteni, vecini, colegi. Să nu o lăsăm singură cu teama zilei de mâine! Pentru a ajuta pe cineva este nevoie să ne plecăm în fața lui, să ne smerim. De sus, cu infatuare, nu putem ajuta pe nimeni. Smerenia este poarta dragostei. Plecând de la această manifestare să nu uităm să ne smerim în fața tainei unice a maternității și să iubim mama și copilul ei.

Iubindu-i pe amândoi, vom afla soluțiile vieții pentru amândoi.

Mulţumim tuturor celor care au participat şi s-au implicat în organizarea acestui Marş; le mulţumim colegilor, partenerilor, sponsorilor noștri şi Jandarmeriei Române pentru că au făcut posibilă desfăşurarea evenimentului.

Alexandra Nadane
Preşedinte – Asociaţia Studenţi pentru viaţă


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Video

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “MARSUL PENTRU VIATA (video). Relatari, discursuri, marturii

  1. http://www.financialsense.com/contributors/clif-droke/2011/07/21/the-debt-crisis-and-the-war-cycle

    Desi denumirea articolului nu lasa sa se intrevada nimic, in interiorul articolului se gaseste un punct de vedere care leaga imprumutul cu dobanda practicat de banci de refuzul de a mai avea copii.

  2. Nu mai citisem niciodata despre o asemenea minune, ca o sarcina extrauterina sa devina normala si ca medic nu credeam ca e posibil…

  3. http://carteromaneasca.wordpress.com/2013/03/26/obstetricianul-ginecolog-cioata-ionel-timisoara-despre-avort-si-decizia-sa-de-a-fi-pro-viata/
    “Deci, trebuie sa luptam sa vina pe lume fiecare suflet pe care bunul Dumnezeu il randuie. Sa nu ne opunem la acest lucru. Asa cred ca trebuie sa luptam pentru viata.”

  4. Pingback: SAVALIADA – proiectul parintelui Mihail Milea de la Buzau sau CURAJUL IUBIRII “NEBUNE” DE DUMNEZEU SI DE APROAPELE. Interviuri si reportaje video, audio - Recomandari
  5. Pingback: Mitinguri anti-avort in SUA si FRANTA. Papa Francisc sustine de pe twitter marsurile pro-viata - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare