„Ardem, poate că acesta este un rămas bun”. TRAGEDIE IN RUSIA: incendiu intr-un mall care a ucis zeci de copii (Video)/ NIGERIA: fetele capturate de BOKO HARAM, eliberate. O singura victima e detinuta in continuare: O CRESTINA CARE A REFUZAT SA SE CONVERTEASCA LA ISLAMISM

27-03-2018 7 minute Sublinieri

Patruzeci și unu de copii au fost uciși in mall-ul din orașul rus Kemerovo, anunță agenția Interfax, care citeaza o listă cu victimele transmisă rudelor. Presa din Rusia publică poveștile înfiorătoare ale părinților copiilor care au ars de vii, în săli de cinema în care se pare că ieșirile de urgență au fost încuiate de un paznic.

Publicația Znak.com prezintă declarația unei mame care spune ca s-a rugat de pompieri să o lase să meargă la fata ei, care era într-o sală de cinema cuprinsă de flăcări:

„Am fugit la etajul patru, acolo era doar puțin fum, m-au întîmpinat patru pompieri, mai erau și angajați ai sălii ăsteia. Nu m-au lăsat să trec. Le-am spus: „Am copiii acolo, în cinema.” Au început să mă împingă și mi-au spus: „Nu e nimeni acolo.” Am dat drumul la telefon, pe speaker, și-am început să vorbesc cu fiica mea care era în sala asta împreună cu trei nepoți de-ai mei și cu nora mea. Se auzeau glasuri. Fiica mea m-a întrebat: „Mamă, de ce nu ne salvează nimeni? Ne sufocăm.” Ultimele ei cuvinte au fost „Mamă, te iubesc. Mor.” M-am rugat de pompieri, i-am implorat. Stăteau și rînjeau cu mutrele lor satisfăcute„.

Cel mai recent bilanț indică 64 de morți.

Anchetatorii ruși afirmă că un agent de securitate a oprit sistemul de informare a publicului și a încuiat, în mod ilegal, ușile de acces.

Potrivit martorilor, ușile de ieșire fuseseră încuiate cu cheia, probabil de către angajații cinematografului, de teama de a nu intra spectatori fără să plătească biletele.

Incendiul a izbucnit duminică la etajul trei al mall-ului din centrul orașului Kemerovo, acolo unde se află mai multe săli de cinema și un loc de joacă pentru copii.

“Încălcări flagrante (ale legii) au avut loc atunci cand mall-ul a fost construit. Ieșirile de urgență în caz de incendiu erau blocate”, a declarat Svetlana Petrenko, purtătoare de cuvant al comitetului de anchetă, citata de Reuters.

13 persoane sunt internate, printre care un băiat de 11 ani, în stare gravă.

Multe dintre victime vor putea fi identificate doar pe baza ADN-ului, au precizat autoritatile ruse.

Presa rusă a distribuit pe larg un mesaj transmis de pe telefonul mobil al unei fete de 13 ani, Maria Moroz, și care este data dispărută în prezent: “Ardem. Vă iubesc pe toți. Este probabil un mesaj de adio”.

O înregistrare video arată un grup de oameni aflați pe o scară plină de fum încercând să spargă ușile încuiate de la o ieșire de urgență.

Nu se cunoaște deocamdată cauza incendiului, fiind luate în calcul un scurtcircuit, lumânările de la ziua de naștere a unui copil sau încercarea unui copil de a da foc, cu o brichetă, la spuma de cauciuc de pe o trambulină de la locul de joacă.

Vladimir Putin a anunțat o zi de doliu național, miercuri, și s-a deplasat la locul dezastrului.

“Ce se întâmplă aici? Nu e vorba de ostilități armate. Nu e vorba de o scăpare neașteptata de metan. Oameni, copii, au venit aici sa se destindă„, a spus el, acuzând o „neglijență criminală„, potrivit unei declarații a Kremlinului.

O locuitoare din Kemerovo spune însă ca toți oamenii care se aflau la locul incendiului au fost îndepărtați de forțele de ordine pentru ca Vladimir Putin să depună coroane de flori:

„Noi suntem în piață. Uitați-vă, președintele a venit în Kemerovo. Nu pentru mult timp. Lumea a fost îndepărtată ca să poată depune solemn floricele… și gata, a plecat. Distribuiți maximum!”

 • Digi24:

30 de copii care au pierit în incendiul din mall au trimis mesaje de rămas bun familiei

Tragedia petrecută în orașul siberian Kemerovo, acolo unde 64 de persoane, în mare parte copii, au murit în incendiu izbucnit într-un mall, a creat unde de șoc în societatea rusă. Un protest fără precedent a avut loc în oraș, unde oamenii furioși au ieșit în stradă să ceară explicații autorităților. Detaliile legate de incendiu sunt cutremurătoare: ieșirile de urgență au fost blocate, iar alarmele de incendiu nu au sunat. Unii oameni s-au aruncat de la etaj pentru a scăpa de flăcările care au distrus mall-ul și fumul dens care a provocat moartea celor mai multe victime.

O clasă întreagă de elevi a murit în incendiul de duminică, iar unii dintre copii au apucat să dea un ultim telefon părinților, înainte să se intoxice cu fumul gros, scrie The Washington Post.

„Ardem, poate că acesta este un rămas bun”, a scris pe contul de pe o rețea de socializare Maria, o fetiță de 13 ani. Alți 30 de copii care au lăsat mesaje de adio se numără printre victime sau sunt încă dați dispăruți. Iar autoritățile par să nu gestioneze foarte bine situația, întrucât mulți părinți sunt în continuare confuzi cu privire la soarta copiilor lor.

„Nu există nicio listă concretă 100%, dar părinții speră ca numele copiilor lor să fie mutate de pe lista morților pe cea a persoanelor dispărute”, spune reporterul de la Rossiya-24.

Focul a izbucnit duminică după-amiaza, în mall-ul Winter Cherry, lângă un loc de joacă pentru copii și o sală de cinema. O femeie povestește cum a primit un telefon de la nepoata ei, care i-a spus că nu poate ieși din centrul comercial cuprins de flăcări.

„Mi-a spus că totul în jur arde, că ușile sunt blocate și nu poate ieși. I-am spus să își dea hainele jos și să își acopere nasul, apoi m-a rugat să îi transmit mamei sale că o iubește și că iubește pe toată lumea”, a declarat aceasta.

Pe de altă parte, oamenii dau vina pe intervenția stângace a serviciilor de urgență, care nu au fost în stare să îi scoată la timp pe cei captivi în clădire. „Le-a luat trei minute. Trei afurisite de minute să își pună măștile”, a declarat un tată îndurerat, care nu a reușit să își scoată fiicele din infernul dezlănțuit în mall. Acesta spune că i-a implorat pe pompieri să îi dea o mască pentru a intra înapoi după copilele lui: „Mi-au spus că nu se poate, că totul trebuie să fie conform regulamentului. Fetele mele au ars de vii din cauza nenorocitului de regulament”.

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere din mall arată că patronii magazinelor de la etajul patru, acolo unde a izbucnit focul, nu au avut timp să reacționeze, iar flăcările au cuprins spațiul de joacă în câteva secunde. Deocamdată, nu este cunoscută cauza incendiului și nici motivul pentru care ieșirile de urgență au fost blocate, însă guvernatorul regiunii, Vladimir Chernov, a declarat că prima ipoteză a anchetatorilor este că flăcările ar fi izbucnit de la o brichetă folosită de un copil, care ar fi aprins o minge de spumă din zona de joacă.

Ministrul rus pentru Situații de Urgență a declarat că temperatura din interiorul mall-ului a ajuns la peste 700 de grade Celsius, iar majoritatea victimelor a pierit din cauza fumului dens.

VIDEO. Camerele de supraveghere au surprins momentul în care a izbucnit incendiul în mall-ul din Rusia

Imaginile surprinse de o cameră de supraveghere din mall-ul Winter Cherry, din orașul siberian Kemerovo, unde un incendiu devastator a ucis cel puțin 64 de persoane, majoritatea copii, arată că flăcările au cuprins clădirea aproape instantaneu.

Focul a izbucnit într-un spațiu de joacă cu trambuline pentru copii și lângă o sală de cinematograf. Ministrul rus pentru Situații de Urgență a susținut că principala ipoteză a anchetatorilor, care nu au reușit deocamdată să indice cu exactitate cauza incendiului, este că un copil ar fi avut o brichetă, iar aceasta ar fi aprins o minge de spumă din zona de joacă.

În imaginile surprinse de o cameră de supraveghere se vede cum apare brusc o vâlvătaie uriașă, iar locul se umple de un fum negru și dens. Oamenii încep să fugă speriați, iar în mall se instalează panica. Autoritățile ruse nu au reușit nici până acum să explice cum de ieșirile de urgență s-au blocat și oamenii nu au reușit să iasă din clădire, murind sufocați de fum.

Tragedia din Kemerovo a stârnit furia și revolta localnicilor, care au ieșit în stradă, pentru un protest fără precedent în Siberia. Ei au cerut demisia autorităților, pe care le acuză că ascund numărul real al victimelor, pentru a mușamaliza un posibil eșec al operațiunii de salvare.

„Cauza incendiului este neglijenţa. Norme de securitate sunt stabilite, dar modul în care acestea sunt respectate este cauza catastrofală a tuturor nenorocirilor pe care le vedem astăzi”, a declarat Anna Kuzneţova, delegat pentru drepturile copiiilor pe lângă Kremlin„Astfel de centre comerciale există în aproape toate regiunile. Această dramă ar trebui să servească drept semnal de urgenţă pentru o verificare a sistemelor lor de securitate”, a pledat ea.

VIDEO. Proteste de amploare în Siberia, după incendiul devastator de duminică. Oamenii cer demisia în masă a autorităților

Proteste de amploare la Kemerovo, după incendiul devastator de duminică de la centrul comercial din orașul siberian în urma căruia au murit 64 de oameni, printre victime numărându-se și copii.

Mii de oameni au ieșit în stradă la această oră și cer demisia autorităților, transmite Svoboda.org.

Oamenii acuză autoritățile că ascund numărul real al victimelor, pentru a mușamaliza un posibil eșec al operațiunii de salvare.

Protestatarii scandează: „Vrem adevărul!”

Vladimir Putin, liderul de la Kremlin, a catalogat incendiul ca fiind provocat de o „neglijență criminală”.

Printre victime figurează cel puţin 9 copii, a indicat purtătoarea de cuvânt a filialei locale a Ministerului Situaţiilor de Urgenţă din Rusia, Borisa Dediuhina, citată de RIA Novosti, transmite Agerpres.

Toate etajele centrului comercial au fost inspectate integral de către echipele de intervenţie în căutare de victime, dar corpuri ale victimelor se află încă în interior, a precizat ministerul.

Un băieţel de 11 ani şi sora sa de 18 ani au sărit de la etajul trei pentru a scăpa de flăcări şi sunt în prezent spitalizaţi, aflându-se în stare gravă, a indicat ministrul sănătăţii rus Veronika Skvorţova într-o intervenţie la postul de televiziune Rossia-24.

Incendiul s-a declanşat în jurul orei 11:00 GMT duminică la al treilea şi ultimul etaj al acestui mall situat pe bulevardul Lenin din centrul Kemerovo. Dotat cu o saună, mai multe săli de cinematograf şi restaurante, precum şi o sală de bowling, acest centru era extrem de aglomerat duminică.

„Cauza incendiului este neglijenţa. Norme de securitate sunt stabilite, dar modul în care acestea sunt respectate este cauza catastrofală a tuturor nenorocirilor pe care le vedem astăzi”, a declarat Anna Kuzneţova, delegat pentru drepturile copiiilor pe lângă Kremlin. „Astfel de centre comerciale există în aproape toate regiunile. Această dramă ar trebui să servească drept semnal de urgenţă pentru o verificare a sistemelor lor de securitate”, a pledat ea.

Martori la incendiu au explicat la televiziunea rusă că nu au auzit alarmele de incendiu care trebuiau să funcţioneze în mod normal.

„Nu a existat niciun anunţ, oamenii au început să alerge spre ieşire. Apoi s-a răspândit un miros de ars. Ne-am dat seama că nu este vorba de vreun exerciţiu”, a spus o femeie la televiziunea Rossia 24.

Potrivit unui martor intervievat de postul de radio rusesc BFM, clase de copii din satele vecine erau în cinematograf în momentul declanşării focului în săli închise cu cheia de către însoţitorii minorilor.

Sute de persoane s-au oferit să doneze sânge pentru a le veni în ajutor persoanelor rănite, potrivit autorităţilor locale.

Comitetul de anchetă de pe lângă Parchetul General al Rusiei a anunţat deschiderea unei anchete penale şi arestarea a patru persoane, printre care şi persoana care închiria spaţiul unde s-a declanşat incendiul, precum şi directorul societăţii care administra centrul comercial.

Alarmele de incendiu erau oprite

Un agent de securitate care a oprit alarmele de incendiu în timpul incendiului devastator de duminică, relatează dpa.

Pompierii s-au luptat mai mult de 14 ore cu flăcările izbucnite duminică seara în mall-ul Winter Cherry din Kemerovo, oraş industrial în vestul Siberiei.

Ieşirile de urgenţă au fost blocate şi există dovezi de încălcări şi ale altor măsuri de siguranţă care „au condus la consecinţe grave”, a informat Comitetul de anchetă de pe lângă Parchetul General al Rusiei care a anunţat deschiderea unei anchete penale.

Martori la incendiu au explicat la televiziunea rusă că nu au auzit alarmele de incendiu care trebuiau să funcţioneze în mod normal.

Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis condoleanţe victimelor şi a promis ajutor din partea statului. Premierul Dmitri Medvedev a anunţat că familiile victimelor vor primi un milion de ruble (17.500 de dolari).

Autorităţile au reţinut mai multe persoane pentru a fi chestionate, printre care şi persoana care închiria spaţiul unde s-a declanşat incendiul, precum şi directorul societăţii care administra centrul comercial.

Autorităţile din regiunea Kemerovo au decretat trei zile de doliu.

Anchetatorii investighează dacă incendiul ar fi putut fi declanşat de adolescenţi care, potrivit unui martor, ar fi dat foc unor cuburi din spuma poliuretanică într-o zonă de joacă, a informat portalul de ştiri Sibdepo.

Flăcările s-ar fi răspândit rapid din cauza materialelor de construcţie de calitate slabă, precum materiale plastice ieftine, au afirmat anchetatorii. Mall-ul a fost deschis în urmă cu cinci ani.

Peste 100 de eleve nigeriene, majoritatea celor răpite recent de gruparea Boko Haram, au plecat acasă la familiile lor, la patru zile după ce au fost eliberate. Grupul jihadist a răpit fetele din orașul Dapchi în luna februarie.

După eliberarea lor din captivitate și o scurtă întâlnire cu părinții lor, elevele au fost transportate în capitală pentru a se întâlni cu președintele.

Fetele – avertizate de Boko Haram să nu se întoarcă la școală – au fost escortate înapoi la Dapchi de către soldații nigerieni.

În total, 110 de fete au fost răpite inițial, însă cinci nu au supraviețuit calvarului, iar alta – o creștină care a refuzat să se convertească la islam – este încă prizonieră.

Guvernul neagă că a plătit vreo răscumpărare către Boko Haram pentru libertatea fetelor sau că a existat un schimb de prizonieri.

Ministrul de informații, Lai Mohammad, a declarat pentru BBC că întoarcerea fetelor a făcut parte din discuțiile în curs despre amnistie în schimbul încetării focului.

Singura fată captivă refuză convertirea la islam

Mama singurei eleve aflate înca în captivitate, după ce extremiștii au eliberat 104 colege de clasaă, a declarat că fiica ei a fost blocată când era aproape să urce într-o mașină pentru a pleca în libertate si i s-a spus să se convertească la Islam.

Eleva Leah Sharibu a refuzat însă propunerea.

„Era aproape să se urce în vehiculul care trebuia să le aducă înapoi. Apoi un membru Boko Haram a spus că ar trebui să se convertească”, a spus mama copilei. „Prietenii ei au spus că au încercat să o convingă, dar a spus că nu se va converti la islam. Teroriștii a spus că dacă nu va converti la islam ea ar trebui să rămână în urmă. Ea este singură”, a mai spus aceasta.

Leah Sharibu, care este creștină, i-a rugat pe colegii săi de clasă musulmană să se roage pentru ea.

Președintele Muhammadu Buhari a confirmat că Sharibu a fost singura elevă care a fost ținută în continuare de Boko Haram și a promis că ea „nu va fi abandonată”.

Buhari, musulman, a spus că „adevărații adepți ai islamului din întreaga lume respectă ordinul că nu există nici o constrângere în religie”. 


Categorii

1. DIVERSE, Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “„Ardem, poate că acesta este un rămas bun”. TRAGEDIE IN RUSIA: incendiu intr-un mall care a ucis zeci de copii (Video)/ NIGERIA: fetele capturate de BOKO HARAM, eliberate. O singura victima e detinuta in continuare: O CRESTINA CARE A REFUZAT SA SE CONVERTEASCA LA ISLAMISM

 1. Kemerovo, Colectiv-ul rusesc.

 2. Deci asasinii copiilor erau imbracati in pompieri. Cam asa lucreaza satanistii, pe invers.
  Am vazut poza salii de cinema: tavanul era ars in intregime, iar scaunele erau intacte. A ars tavanul exact ca la Colectiv, iar copii au murit asfixiati.

 3. Holocaustul /sacrificarea copiilor la Kemerovo, la fel cum a inceput crestinismul,..prin Irod.
  Usi de scapare de urgenta blocate,” paznici” care decupleaza alarmele de incendiu; interventii deliberat intarziate ale isu-lui lor, “paznici” care rad in fata parintilor si ii blocheaza pe cei care vor sa faca singuri interventii de salvare.
  Oare cat diluant or fi folosit la ultima “curatare” a tavanului salii ???!!!!

 4. Dumnezeu sa-i miluiasca !

 5. Doamne ai mila . Suflete spre cer..

 6. ‘Statul’ rus nu dă doi bani pe cetătenii săi.

 7. @stef
  De parca “statul” roman da…

 8. stef, Nono: ce e “statul” asta care nu da doi bani pe cetatenii sai? romani sau rusi deopotriva.

 9. Rusia a decretat STARE DE ALERTĂ: Locuitorii din Moscova și din împrejurimi sunt sfătuiți SĂ NU IASĂ din case
  https://www.stiripesurse.ro/rusia-a-decretat-stare-de-alerta-locuitorii-din-moscova-i-din-imprejurimi-sunt-sfatui-i-sa-nu-iasa-din-case_1257460.html

 10. Pingback: Masacru anti-creștin in Nigeria. 120 persoane ucise de militantii jihadisti Faluni in doar trei saptamani
 11. Pingback: Exista un GENOCID CONTINUU al crestinilor persecutati. Cum se explica tacerea elitelor politice si mediatice asupra acestor incalcari sistematice si brutale ale drepturilor omului, asupra persecutarii minoritatilor, femeilor si imigrantilor?
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare