MINISTRUL SANATATII, ONG-istul sponsorizat de BIG PHARMA: 80% DINTRE SPITALE AR TREBUI INCHISE! O optiune, deocamdata, “nerealista”…/ Medicii anunta PROTESTE AMPLE. Solutia guvernantilor la criza lipsei de personal medical: GARZILE SUPLIMENTARE?

26-07-2016 4 minute Sublinieri

 

medici-2

Sistemul de Sănătate are foarte multe vulnerabilități, iar dacă s-ar aplica toate măsurile punitive, 80% din spitale ar trebui închise, recunoaște Vlad Voiculescu. O opțiune complet nerealistă care ar arunca țara în criză, s-a grăbit să completeze șeful de la Sănătate.

“Trebuia luate foarte multe măsuri și nu s-au luat, iar sistemul are foarte multe vulnerabilități. Iar faptul că nu s-au luat măsuri fie proactive fie coercitive, respectiv de controale și amenzi, fie de prevenire și investiții, ne-a adus în situația în care suntem astăzi. Dacă ar fi să aplicăm acum toate măsurile punitive, 80% din spitale ar trebui închise, ceea ce este o opțiune complet nerealistă și ar arunca țara în criză” este declarația surprinzătoarea a lui Vlad Voiculescu într-un interviu pentru capital.ro.

Acesta susține însă că o privatizare a spitalelor nu ar fi o soluție imediată.

“Privatizatizarea, în general, contrar celor spuse de unii, nu este o prioritate a mandatului meu sau a guvernului din care fac parte. Privatizarea spitalelor nu e un panaceu universal. (…) Pregătim și vom face public un plan de investiții pe termen mediu. Vorbim de un buget de peste un miliard de euro pentru următorii ani” a mai spus Voiculescu.

Cât despre sumele alocate, în cazul fondurilor europene destinate Sănătății prin Programul Operațional Regional, ar vorba despre 150 de milioane de euro pentru trei spitale regionale: Cluj, Iași și Craiova.

În ultima perioadă a existat un scandal în jurul Spitalului de Arși din Capitală din cauza condițiilor în care sunt ținuți pacienții și a declarației ministrului Sănătății cum că această unitate ar trebui închisă până la găsirea unei soluții pentru recondiționarea acestuia.

Doctorul Vasile Astărăstoae a povestit pe contul său de Facebook despre faptul că în urmă cu patru ani în cadrul Spitalului Sf. Spiridon din Iași s-a început construcția unei secții de arși, fondurile ajungând pentru realizarea a doar 70 la sută din proiect.

Senatorul Varujan Vosganian a luat legătura cu prim ministrul Dacian Cioloș și cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pentru alocarea unei sume de trei milioane de euro pentru finalizarea acestei secții, însă nu s-a primit niciun răspuns. În schimb, ministerului Sănătății i s-au alocat 34 de milioane de euro pentru lupta împotriva corupției.

”În urmă cu 4 ani la Iași a început construcția unei secții de arși care în acest moment este realizată în proporție de 70%. Senatorul Varujan Vosganian a făcut o întâmpinare la prim-ministrul Dacian Cioloș și la ministrul sănătății Vlad Voiculescu pentru a se aloca suma de 3 miloane de euro pentru ca secția să devină funcțională în acest an. Nu a primit niciun răspuns. Aflu cu stupoare că recent au fost alocate 34 de milioane de euro Ministerului Sănătății pentru a lupta împotriva corupției. Oare 3 milioane de euro nu pot fi alocați din această sumă (care la raportare va apare drept alocare în Sănătate) secției de arși a Spitalului Sf. Spiridon Iași?, a scris dr. Vasile Astărăstoae pe contul său de Facebook.

Federația „Solidaritatea Sanitară”, care are în rândurile sale peste 12 mii de medici, amenință cu un protest fără precedent în sistemul sanitar românesc. Liderii Federației propun ca medicii să refuze să mai facă gărzi suplimentare după ce negocierile cu Ministerul Sănătății au eșuat.

Federația “Solidaritatea Sanitară” recomandă tuturor medicilor care efectuează gărzi să nu semneze contractele individuale de muncă cu timp parțial pentru efectuarea gărzilor suplimentare dacă nu le sunt menționate expres în aceste contracte anumite drepturi și avertizează că se poate ajunge la blocarea sistemului sanitar în privința activităților specifice gărzilor, potrivit unui comunicat al Federației.

“Având în vedere faptul ca negocierile cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății, purtate în data de 22 iulie 2016, au evidențiat riscul ca medicii care efectuează gărzile suplimentare să nu beneficieze de o serie de drepturi legale, iar rezultatele studiului realizat pe aceasta tema au indicat situația dramatică în care se găsesc medicii care efectuează gărzi, Federația “Solidaritatea Sanitară” a recomandat tuturor medicilor care efectuează gărzi să nu semneze contractele individuale de muncă cu timp parțial pentru efectuarea gărzilor suplimentare (prevăzute de OUG nr. 20/2016) dacă nu le sunt menționate expres în aceste contracte următoarele drepturi: dreptul la un spor cuprins între 25% și 75% (25% este minim obligatoriu); dreptul la toate sporurile pentru condițiile de muncă aplicabile la locul de desfășurare a gărzilor și la sporul de noapte; dreptul la concediul de odihna pentru CIM – urile aferente gărzilor suplimentare; dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore; dreptul de a avea liber după gardă cel puțin 24 de ore”, se spune în comunicat.

Federația “Solidaritatea Sanitară” menționează că recomandarea a fost transmisă până în acest moment, prin e-mail, la 12.000 de medici din spitalele publice și precizează că în condițiile în care medicii pun în practică aceasta recomandare se poate ajunge la blocarea sistemului sanitar în privința activităților specifice gărzilor.

Potrivit sursei citate, recomandarea face parte din acțiunea “Protestul inteligent” lansat de Federația “Solidaritatea Sanitară”, acesta vizând apărarea drepturilor tuturor categoriile de salariați din sectorul public de Sănătate.

De asemenea, în comunicat se spune că a doua acțiune declanșată în cadrul “Protestului inteligent” o constituie lansarea “Petiției pentru apărarea drepturilor medicilor care efectuează gărzi”, fiind invitați s-o semneze toți medicii aflați în aceasta situație.

Federația “Solidaritatea Sanitară” precizează ca, în momentul semnării, în numele fiecărui semnatar este transmis automat un e-mail către adresele de e-mail ale Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Guvernului prin intermediul căruia semnatarul solicită drepturile prezentate în petiție și își exprimă susținerea pentru acțiunile Federației “Solidaritatea Sanitară” care vizează apărarea/obținerea acestor drepturi.

Florin Chirculescu:

Acum 31 de ani abia așteptam garda – așa simte fiecare medic la început de carieră. Nimic nu e mai teribil decât să alergi prin spital, nopțile, nimic nu e mai incitant decât să operezi după ce vezi urgența din gardă, nimic nu se compară cu efortul de a pune diagnostice și de a trata o urgență. Ce poate fi mai frumos decât să vezi că pacientul scapă de chin?

Acum 31 de ani, însă, în gardă era suficient personal…
Cum e acum? Orice medic o știe! Volumul de muncă crește în fiecare zi, iar personalul din gărzi se împuținează de la lună la lună. Cât despre bani…
Spor de noapte nu primim – deși Codul Muncii prevede spor de noapte pentru oricine. Spor de ore suplimentare nu primim – deși gărzile sunt NUMAI ore suplimentare. Spor aferent locului de muncă (urgență, mediu infectat) nu primim – deși în gărzi rezolvăm urgențe, înotând printre virusuri și bacterii…

În aceste condiții, vă recomandăm să NU semnați contractul pentru gărzile suplimentare dacă drepturile de mai sus nu sunt respectate. Munca neplătită corespunzător este, în orice legislație de pe pământ, MUNCĂ FORȚATĂ, iar eu știu că nici eu, nici voi, nu mai dorim să prestăm muncă forțată.

Nu noi, medicii, suntem de vină că personalul pleacă. Nu noi, medicii, suntem de vină că decidenții vor să facă medicină fără să știe cât costă. Nu noi, medicii, suntem de vină că statul deturnează banii pacientului din bugetul consolidat.

Prin urmare, nu noi, medicii, trebuie să plătim oalele sparte, cu atât mai mult cu cât nimeni nu ne poate forța să lucrăm, ignorând legea.
Iată de ce vă recomandăm să NU semnați contractul pentru gărzile suplimentare, dacă nu sunt plătite corect. Noi ne dorim bani albi, nu o complicitate perpetuă dată de plățile informale!


Categorii

1. DIVERSE, Sistemul romanesc de sanatate

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “MINISTRUL SANATATII, ONG-istul sponsorizat de BIG PHARMA: 80% DINTRE SPITALE AR TREBUI INCHISE! O optiune, deocamdata, “nerealista”…/ Medicii anunta PROTESTE AMPLE. Solutia guvernantilor la criza lipsei de personal medical: GARZILE SUPLIMENTARE?

  1. Toti oamenii care au trecut pe la conducerea Romaniei sunt responsabili pentru situatia din sanatate, pentru masacrarea poporului roman. Unii s-au vandut, altii au tacut complice. Si nici spagarii din sanatate nu trebuie uitati. Nu musai aia care au primit drept recompensa cafea sau tigari, ci aia care au conditionat o nastere de exemplu sau salvarea unei vieti omenesti si i-au lasat sa moara pe cei fara posibilitati. Si cei care au secatuit bugetul cu milioanele de pensionati prematur de boala vreme de peste doua decenii poarta o vina imensa.Toate persoanele publice care ar fi avut platforma necesara pentru a demasca acest dezastru si n-au facut-o, ci si-au trambitat doar propria imagine si interesele sunt si ei complici. Si noi, toti cei care am tacut, purtam o vina. Sanatatea si invatamantul, agricultura si industria au fost puse voit la pamant. Ne-a mai rarit si Basescu, generoasa fire, care i-a trimis pe cei mai in putere romani peste hotare. Si maine poimaine ia-i pe romani de unde nu-s.

  2. Off topic, dar foarte trist si socant.
    O noua crima de data aceasta direct in biserica.
    http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Stiri/Luare+de+ostatici+intr-o+biserica+din+Franta

  3. Cea mai mare problema a sistemului sanitar este capusarea. Se fura pe rupte de la mic la mare. De la super-contracte pe programele nationale de ne-sanatate (campionii sunt pe oncologie si pe hiv-sida – cu pretenul cercel streinu) si alte achizitii pe investitii – adica mega-furt institutionalizat, pana la diferite produse, materiale si servicii catre institutii medicale, farmacii, laboratoare – adica furt local institutionalizat si materiale / accesorii medicale / de intretinere insusite de catre personalul sanitar – adica furt individual. Insumate acestea reprezinta MINIM 40% din bugetul sanatatii (cam 25% + 15% + 1-2%).

    Vanzarea fabricilor de medicamente a fost o decizie efectiv criminala. Din aceasta cauza se mai pierd anual MINIM 10% din bugetul sanatatii pe medicamente proaste (generice mai slabe decat ce puteam produce noi si alte vechituri pe care altii le imping spre piete de mana a 3-a) si foarte scumpe (un sistem centralizat de achizitii la nivel national a ramas doar o idee frumoasa).

    ps – frumos titlu. Pentru un moment mi s-a parut ca citesc libertatea pe principiul “da click-ul neamule!” cand vezi abia din cuprins ca titlul este doar o amarata de expresie de senzatie scoasa din context.

  4. @george

    Frunza verde de susai,
    Curge apa-n lift

    Pe o strada larg ingusta
    Pleca un om venind

    Cam asta e legatura intre comentariul tau si continutul articolului. Nu e prima oara cand ministrul sanatatii spune explicit ca spitalele ar trebui inchise, dar, deh, treaca-mearga, le mai tinem oleaca, nu putem chiar sa le desfiintam in halul asta. A spus-o si dupa scandalul de la Spitalul de Arsi, precizand, apoi, ca mai bine ar fi trimisi pacientii in straintate. Ca abia asteapta clinicile straine noi clienti.

    Acum, daca pentru fratia ta aceste declaratii publice, cu toate “nuantele” de rigoare, nu ti se par o problema, un semnal dubios si contraproductiv, mi-e teama ca te-ai informat din tabloide pana acum despre ce e cu sistemul sanitar.

    Problema achizitiilor si a fabricilor de medicamente este parte a sistemului, insa aici era vorba despre spitale si medici. Spitalele “ar trebui inchise”, iar medicii ar trebui sa faca garzi suplimentare ca sunt tot mai putini (iar aia mai buni pleaca pe rupte). Pana o sa rezolvam achizitiile si o sa ne recapatam fabricile, nu o sa mai avem cui si unde le folosi.

  5. Stiu, e tarziu si sinapsele functioneaza mai greu la chestii de logica. Tratarea efectului fara cunoasterea cauzei este specifica sistemului sanitar.

    Plecarea medicilor si “inchiderea” spitalelor este doar efectul subfinantarii si a managementului defectuos. Atat timp cat SE FURA aproape 50% din buget ce crezi ca mai poti face? Esti legat de maini si de picioare si, normal, obligat sa cauti solutii in exterior. Se pun la pamant si se privatizeaza iar privatii stiu bine cum sa gestioneze ca sa aiba profituri uriase.

    Din pacate NIMENI n-a fost capabil sa puna punctul pe “i”: HOTIA URIASA din sistem. Asta-l pune pe butuci si ne trezim ca dam totul pe nimic. Sau n-ati mai vazut / auzit de “reteta” asta? (pana si Hidroelectrica ajunsese pe pierdere – culmea, culmilor)

    Prin programele nationale de sanatate SE FURA sute de milioane de euro ANUAL! Si cate si mai cate. De unde mai vreti salarii, spitale etc etc etc.

    In urma cu 15 ani nici nu vroiau sa dea listele cu DCI (denumire comuna internationala) si vroiau sa achizitioneze branduri – cat s-au mai dat cu fundu de pamant pt asta. De cativa ani se pune problema unor achizitii centralizate de medicamente – ce vaiete, ce urlete. Si uite rezultate: nu s-a miscat absolut nimic. Si aici cine franeaza? In special specialistii care maine-poimaine vor fi in strada pt ca li s-ar lua niste surse alternative de venit. Sau cu retetele false …

    HOTIA este ADEVARATA problema a sistemului sanitar. Daca se va rezolva macar in parte se vor disponibiliza resurse uriase pentru a raspunde nevoilor.

    Din pacate sistemul se vrea intentionat corupt pentru ca asa se infrupta unii si altii iar prin moartea lui spera sa ia si ei cate o halca alaturi de strainii care-si vor alege tot dintre ei sclavii cei bine platiti.

    Voi ce spuneati de fapt?

  6. @george

    Eh, nimic important, ceva gen ca se desfiinteaza spitalele… Dar de-acu am inteles, nu are rost, sa ne iertati, data viitoare nu mai deranjam. Am inteles si cu hotia – traiasca DNA, sa speram ca vor aresta toti medicii care au mai ramas.

  7. @ admin

    Chiar nu va inteleg de ce va legati de expresia scoasa din context cu desfiintarea spitalelor. Ministrul a spus altceva de data asta: ca daca ar cauta la standarde de calitate 80% dintre spitale nu s-ar incadra si ar trebui inchise. Teoretic pentru ca practic tot el afirma ca asa ceva nu se poate. Ati folosit un titlu bombastic si-l aparati cu orice pret.

    Stiu ca nimeni n-a spus ca spitalele mici care raman fara medici primesc de fapt vreo 25% din banii pe care-i incaseaza un spital din Bucuresti pentru servicii similare. Este un mod aberant si absolut injust de calcul la CNSAS. Astea sunt detalii pe care le stiu cei din sistem si n-au aparut in presa dar puteati foarte bine sa va intrebati de ce furnizorii de medicamente scot de pe piata romaneasca peste 1000 de medicamente spunand ca nu mai sunt rentabile (asta in urma presiunilor de scadere a preturilor – nu la nivelul celor din Africa ci la cel din UE).

    Chiar nimeni nu se intreaba din ce traieste armata de soferi cu diploma de medic ce au impanzit toata tara si plimba de colo-colo laptopuri si masini scumpe spunandu-si “reprezentanti” medicali?

    Si daca tot ati adus vorba de DNA, ocupata cu lucruri mult prea importante cum ar fi operele din detentie ale lui Becali, desigur ca n-ar strica sa verifice cateva mii de pacienti de cancer care au murit in ultimul an si sa vada cand au consumat acestia medicamente. S-ar putea sa aiba surpriza sa vada ca multi dintre ei s-au tratat si dupa moarte. Sau chiar credeti ca medicii aia vizitau India din filantropia firmelor de medicamente care s-au gandit ca saracii au salarii mici si nu-si permit sa mearga pe banii lor si ar fi pacat sa nu vada si ochii lor niste locuri frumoase?

    Ati vazut cum se vindea apa pe post de dezinfectanti si cate alte medicamente nu sunt masluite desi au fost achizitionate la preturi uriase. Iar aici vorbim de viata oamenilor nu de Channel 5.

    Sistemul sanitar romanesc sangereaza puternic. Nimeni nu-si pune problema ca in 20 de ani bugetul a crescut de peste 2,2 ori in termeni reali (echivalent dolari) in timp ce numarul cadrelor medicale a scazut cu peste 35%, al paturilor din spitale cu vreo 17% iar al pacientilor cu aproape 20%.

    Sa se vorbeasca apoi si de averea imobiliara a spitalelor care in multe cazuri este uriasa (spitale mai vechi care au multe corpuri de cladire raspandite pe o suprafata centrala generoasa) pe care au pus ochii de mult niste baieti (ia vedeti spre exemplu ce s-a mai intamplat pe la Ana Aslan – taticul lor se numeste Nastase in acest caz si cu toate ca a comis-o in plina sedinta de guvern astia l-au cautat aiurea pe la termopane).

    De vaccinuri ati scris si voi tone. Macar de alea stiti ca daca ar fi fost produse de Cantacuzino ar fi costat de zece (10) ori mai putin. Iar statul plateste acum cateva zeci de milioane pe cele din import. Folosirea lor este alt subiect.

    Sistemul medical sangereaza puternic. Fiarele din afara au muscat prada care acum agonizeaza. Fac orice ca sa nu fie indepartate de ea (ex. opresc livrarea de medicamente – sper ca n-ati uitat de pacientii din strada) si ii pregatesc lovitura finala. Deja salvarea nu mai tine de patriotism ci de o adevarata arta de a opri pas cu pas aceasta hemoragie pentru ca vorbim de mii de rani care de care mai periculoasa. Iar asta nu-i treaba de amatori pentru ca presiunea este imensa (vedeti cum ii ancheteaza aiurea pe managerii care au avut rezultate bune in complexele energetice si erau pe punctul de a le salva – vorbim de cifre, nu de povesti).

    Degeaba strigi in gura mare “nu privatiza / nu inchide”. Trebuie sa intelegi ce se intampla de fapt. Acesta nu este decat finalul unui proces ce dureaza de peste 20 de ani in care s-au dat lovituri peste lovituri. Acum poate sa vina si mama omida la conducerea tarii / ministerului pentru ca este aproape imposibil sa mai schimbi macazul deoarece pacientul (sistemul) este efectiv in agonie. Apoi asistenta medicala o sa devina un lux pe care doar putini o sa si-l permita (ex. in sua nu sunt putine cazurile in care cei saraci sunt efectiv aruncati din spitalele private; iar la noi sunt multi saraci).

    Sigur, daca tara ar avea ceva resurse ar putea reveni sa puna lucrurile la punct dar … nu este cazul, indiferent cat de bine intentionati ar fi unii sau altii.

    Asa ca va rog sa iertati interventia. Uite ca a fost si titlul bun la ceva. M-a provocat.

  8. @george

    Te-a provocat la o reactie inestimabila care desigur ne va lumina pe toti in privinta sistemului sanitar. Acum stim.

    Am explicat, reiau inca odata:

    Esti ministru, esti atent la ce comunici public. La ce post strategic este cel de sanatate, pe ce morman de bani se afla, la maniera in care a ajuns Voiculescu ministru si avand in vedere zona din care vine, atunci regula e cu atat mai relevanta si exclud amatorismul in comunicare.

    Daca tu, ca ministru, in mod repetat, spui ca spitalele ar trebui desfiintate, ca nu au standarde, ca nu au nu stiu ce, motivele deja sunt secundare, inseamna sa transmiti ceva dubios si sa intaresti neincrederea publica in spitale. SPITALE, domnul meu, nu in schema aia complicata de care zici tu. Or pe mine asta ma intereseaza, caci lovitura finala de aici si astfel va veni, dupa ce ce a mai ramas din sistemul sanitar va fi ras si frezat pentru ca s-a creat consensul public pentru o astfel de decizie, pentru ca oamenii vor merge la spitale cu viermii de la Tolontan si cu 80% spitale desfiintabile ale ministrului in cap.

    Sigur, putem duce si aici e locul de discutii aplicate. Astea sunt in paralel cu ce am subliniat si nu in contradictoriu. Altfel, comportamentul asta pare ciudat si zici ca esti un infocat aparator al politicilor ministeriale ale noului venit la Sanatate.

  9. Pingback: O NOUA CAMPANIE ANTI-ARAFAT SI ANTI-SISTEM SANITAR/ Aceeasi agenda urmarita perseverent si de noul ministru Voiculescu: PRIVATIZAREA SPITALELOR SI A SISTEMULUI SANITAR. Deocamdata sub forma “inchirierii spitalelor” privatilor/ DOSARUL HEXI-PHA
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare