Miting anti-cianuri la Oradea/ “Bihorenii si cu motii se lupta cu hotii!”

15-01-2014 2 minute Sublinieri

Primul miting din acest an împotriva mineritului cu cianuri, dar şi împotriva fracturării hidraulice, a avut loc la Oradea. Un grup de moţi din judeţul Alba a venit să-şi exprime solidaritatea faţă de ţăranii din Bihor care ar urma să fie afectaţi de extragerea gazelor de şist.
300 de oameni au protestat în centrul oraşului Oradea, nemulţumiţi de proiectul minier de la Roşia Montană, dar şi de exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Printre aceştia s-a aflat şi un grup de moţi din judeţul Alba. “Toţi politicienii sunt cumpăraţi, să ştiţi. Ruşine, ruşine, ruşine să le fie”.

“Oare ce ţară suntem? Nu suntem o ţară care vrea să fie exterminată? Pentru ce aceşti politicieni vor să ne omoare? Vor să dispărem ca naţie? Oare ei sunt români sau nu sunt români?“, au spus protestatarii.

“Nu-mi pot imagina Ardealul fără Munţii Apuseni. Şi pentru că am fost alături de neamul meu la veselie, la nunţi la petreceri. Sunt şi atunci alături de neamul meu, când e nevoie”, a mai spus unul dintre protestatari.

Semnal puternic dat și de la Oradea în direcția decidenților din țară care sunt de acord cu explorarea/exploatarea hidrocarburilor neconvenționale. Duminică, 12 ianuarie, la prima manifestație a acestui an, desfășurată în centrul orașului, celor aproximativ 40 de localnici li s-au alăturat peste 200 de moți de la Câmpeni. Atmosfera palidă a mitingului demarat în jurul orei 17 s-a schimbat radical în momentul în care în Piața Unirii au intrat moții, dinspre catedrala Sfântul Nicolae. Purtând tricolorul și afișe anti-cianuri, respectiv imagini cu Horea, Cloșca și Crișan, delegația – în fruntea căreia s-a aflat și cântăreața de muzică populară Florica Bradu – a intrat în „scenă” pe fundal de sloganuri patriotice și anti-vânzare de țară.

Înainte de venirea protestatarilor invitați, unul dintre purtătorii de mesaje ai ecologiștilor orădeni, Cătălin Popa, a ținut un discurs vehement împotriva clasei politice și mai ales împotriva Guvernului Ponta. „Este o păcăleală că în Felix nu vor fi explorări. Poate nu va fi sondă în incinta ștrandului, dar apa tot va fi afectată”, a spus Popa, precizând, de asemenea, că „tot ceea ce ne spune Guvernul trebuie luat drept fals”.

Reprezentantul manifestanților a subliniat că la întâlnirea de azi de la Tulca (n.b.: zonă inclusă într-unul dintre perimetrele de explorare din județul nostru) au participat vreo 1.000 de oameni, inclusiv moții și senatorul Valeriu Boeriu.

La statuia lui Mihai Viteazul a venit și o femeie din Pungești (Vaslui), în numele căreia universitarul Orlando Balaș a făcut apel la o colectă de bani. Motivul: țăranii vasluieni care își apără pământurile de „invazia” căutătorilor de gaze de șist au atâtea amenzi de plătit încât sunt nevoiți să apeleze la ajutorul semenilor.

În ceea ce privește participarea moților la primul miting din 2014 de la Oradea, aceștia au venit mai ales pentru a le transmite bihorenilor că sunt solidari cu noi, în special că ei, susțin reprezentanții lor, știu ce ni se pregătește: „otrăvirea naturii”. Apelul principal gravitează în jurul ideii de solidaritate „până la moarte, dacă e nevoie” și în jurul ideii că „toți politicienii sunt cumpărați”.

Nefiind la prima apariție în calitate de protestatar, cântăreața Florica Bradu a venit îmbrăcată în port popular și le-a declarat jurnaliștilor că a decis să se alăture acțiunilor de acest gen deoarece nu și-a „trădat niciodată țara și spiritul bihorean”. De asemenea, Bradu spune că nu-și poate imagina Ardealul fără Munții Apuseni și le cere bihorenilor să fie patrioți, să nu le fie rușine de acest sentiment. Un alt mesaj important lansat în direcția politicienilor (decidenți și nu numai) ar fi ca (și) ei să-și iubească țara.

cimg0377

 


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Romaniei, ROSIA MONTANA, Tradatori si lichele, Video

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare